Physalis, fructele de aur cu aromă unică

Physalis sunt niște fructe mici, ca niște globulețe portocalii, îmbrăcate în niște rochițe de hârtie. Se mai numesc și cireșe de pământ, agișe de Cape, fructe de aur, cătină incașă, boabe poha sau agrișe cu pelerine. Sunt originare din Peru, unde cresc în sălbăticie, dar datorită gustului lor delicat au început să fie cultivate în întreaga lume.

Fructele physalis aranjate pe un blat mare negru
Fructele de physalis sunt înrudite cu roșiile / Profimedia Images

Physalis fac parte din familia de Solanacee, care include vinetele și tomatele. Sunt niște fructe mici care nu au mai mult de 1-2 centimetri. Pulpa are o textură asemănătoare cu cea a roșiilor, având totuși mult mai multe semințe de mici dimensiuni. Au o aromă unică: dulci și ușor acide. 

Beneficiile consumului fructelor de physalis

Fructele de physalis nu sunt doar gustoase, ci au și proprietăți nutritive impresionante. Nu conțin multe calorii și aduc un aport semnificativ de fibre 6 grame la 140 g de fruct consumat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Boabele aurii au, de asemenea, cantități mari de beta-caroten și vitamina K , împreună cu puțin calciu. Physalis insuficient copt poate provoca tulburări de stomac la unele persoane, așa că asigură-te întotdeauna că fructul de physalis este copt înainte de a fi consumat. 

  • Calorii: 74
  • Carbohidrați: 15,7 grame
  • Fibre: 6 grame
  • Proteine: 2,7 grame
  • Grăsime: 1 gram
  • Vitamina C: 21% din RDI pentru femei și 17% pentru bărbați
  • Tiamina: 14% din RDI pentru femei și 13% pentru bărbați
  • Riboflavină: 5% din RDI
  • Niacina: 28% din CDI pentru femei și 25% pentru bărbați
  • Vitamina A: 7% din RDI pentru femei și 6% pentru bărbați
  • Fier: 8% din CDI pentru femei și 18% pentru bărbați
  • Fosfor: 8% din RDI

Când este verde nu este copt și nu trebuie consumat. Află mai multe și despre beneficiile consumului fructului Jackfruit.

Citește și

De unde cumperi physalis

În România poți cumpăra physalis din supermarketuri, din secțiunea de fructe exotice. Totuși, în ultimii ani au început să fie cultivate chiar și la noi pentru că sunt niște plante care nu au nevoie de condiții speciale. De fapt, se pot crește chiar și în ghivece acasă, dacă au lumină și temperatura care trece de 15°C. Nu doar că te vei bucura de niște fructe delicioase, dar vei avea și o plantă decorativă frumoasă.

Cum alegi fructele de physalis

Fructele de physalis sunt învelite într-o foiță (care se numește caliciu), au culoarea portocalie atunci când sunt coapte, iar coaja lor este fermă. Nu cumpăra fructe care au pete, zgârieturi sau sunt moi.

Physalis insuficient copt poate provoca tulburări de stomac la unele persoane, așa că asigură-te întotdeauna că fructul de physalis este copt înainte de a fi consumat. Physalis verde nu este copt și nu trebuie consumat.

Cum se consumă physalis

Cel mai bun mod de a te bucura de gustul de physalis este să le consumi crude. Poți să le adaugi în salate de fructe sau, pur și simplu, să le mănânci ca atare.

Din physalis se fac dulcețuri, gemuri, marmelade, sosuri și siropuri. De asemenea, poate fi ingredient în budinci, plăcinte, înghețate sau în sosuri ce însoțesc fripturi , brânzeturi sau fructe de mare. Dacă ești amatoare de gemuri, încearcă și rețeta de gem de prune.

Prăjitură cu physalis și migdale

Fructul de physalis este delicios atunci când este inclus în preparate. Noi îți propunem o rețetă delicioasă de prăjitură cu physalis și migdale. Această rețetă o să-i cucerească pe invitații tăi încă din primele momente.

Prăjitură cu fructul physalis și migdale pe o farfurie
Fructul de physalis este delicios atunci când este inclus în preparate / Profimedia Images

Ingrediente

  • 250 g făină integrală
  • 1/2 linguriță de praf de copt
  • 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/8 linguriță de sare
  • 125 g făină de migdale
  • 125 g zahăr brut
  • 175 g iaurt grecesc
  • 70 ml ulei de măsline
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 20-25 physalis, tăiate în sferturi
  • 1 lingură de cimbru proaspăt tocat

Topping

  • Physalis tăiate în sferturi și migdale mărunțite

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge foarte bine o formă de tort cu diametrul de 15 cm.

Se cerne făina integrală împreună cu bicarbonatul de sodiu, praful de copt și sarea. Se amestecă până se omogenizează apoi se adaugă făina de migdale și zahărul brut.

Într-un castron mic se amestecă uleiul de măsline, iaurtul grecesc și extractul de vanilie.

Se amestecă ingredientele umede cu cele uscate. Se încorporează fructele de psysalis și cimbrul. Va rezulta un aluat destul de gros.

Se toarnă aluatul în tavă. Deaspura se pun restul de fructe pshysalis și migdalele mărunțite.

Se dă la cuptor pentru 50-55 de minute sau până trece testul scobitoarei. Când este gata se scoate din cuptor și se mai așteaptă 15 minute până se scoate din tavă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă pe un platou alb
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine secționat pe un platou alb și o linguriță cu vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de supă Vichyssoise, o rețeta franțuzească clasică
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
Bol cu ciuperci în sos de smântână, alături de ciuperci proaspete
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție secționat în trei
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Lychee cu coajă și fără pe o masă
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
O mână care ține un fruct de mangostan
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
Trei pepeni de forme diferite puși pe o masă roșie
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de prăjitură Mont Blanc
11:59
Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane
Trei turte la tigaie din aluat simplu de pâine pe i farfurie ținută în mâini
06:41
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
Cheesecake inimioară cu căpșuni alături de cuțit și furculiță și căpșuni proaspete
06:19
Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere
Basbousa servită pe o farfurie albă
20 mai, 06:24
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
Galette cu mere și căpșuni porționată pe o farfurie albă
20 mai, 06:00
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Frișcă amestecată cu mixerul în bol de inox pentru a vedea cum se bate frișca din smântână naturală
19 mai, 06:52
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Crumble cu rubarbă și căpșuni în vas oval cu lingură de lemn, alături de rubarbă proaspătă și căpșuni proaspete
19 mai, 06:40
Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid
Aluat simplu pentru tarte în forma de copt
18 mai, 07:36
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
1
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
Basbousa este un desert tradițional originar din țările arabe, cu rădăcini în bucătăria egipteană și libaneză. Este apreciat pentru textura sa moale și suculentă, dar și pentru faptul că este foarte...
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
2
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Dacă ai întâmpinat dificultăți în a obține o frișcă reușită pentru deserturi delicioase, avem pentru tine câteva sfaturi utile despre cum se bate frișca din smântână naturală. Frișca pentru deserturi savuroase...
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
3
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Untul și smântâna fac din aceste fursecuri un deliciu. Sunt atât de moi și de pufoase, încât îți vei da ușor seama de ce se numesc fursecuri nor cu lămâie. Salvează...
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
4
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Dacă ți-ai propus să prepari o rețetă de tartă dulce sau sărată și optezi pentru aluat de casă, îți oferim rețeta de aluat simplu pentru tarte. Este rețeta clasică de aluat...
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
5
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Pentru porția de desert din sezonul căpșunilor, vă propunem să încercați o rețetă de galette cu mere și căpșuni. Este simplă și ușor de preparat, este delicioasă și are un aspect...
Parteneri
Semnificația numelui Elena. Mesajul special pe care îl ascunde
Semnificația numelui Elena. Mesajul special pe care îl ascunde
Semnificația numelui Elena. Mesajul special pe care îl ascunde
Vremea se schimbă radical în Capitală. Sunt anunţate ploi cu descărcări electrice. Până când ţine atmosfera instabilă
Vremea se schimbă radical în Capitală. Sunt anunţate ploi cu descărcări electrice. Până când ţine atmosfera instabilă
Vremea se schimbă radical în Capitală. Sunt anunţate ploi cu descărcări electrice. Până când ţine atmosfera instabilă
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
Cine este José Manuel Rincón, Roberto Rubio din Dansul Pasiunii. Ce se știe despre tânărul actor
Cine este José Manuel Rincón, Roberto Rubio din ”Dansul Pasiunii”. Ce se știe despre tânărul actor
Cine este José Manuel Rincón, Roberto Rubio din ”Dansul Pasiunii”. Ce se știe despre tânărul actor
Internetul se schimbă pentru totdeauna. Ce se va întâmpla cu Google
Internetul se schimbă pentru totdeauna. Ce se va întâmpla cu Google
Internetul se schimbă pentru totdeauna. Ce se va întâmpla cu Google
Chec cu cireșe și aromă de vanilie
Chec cu cireșe și aromă de vanilie
Chec cu cireșe și aromă de vanilie
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Taylor Swift a avut o mușcătură pe gât la spectacolul ei din Suedia, după ce a petrecut câteva zile cu Travis Kelce în Italia
Taylor Swift a avut o mușcătură pe gât la spectacolul ei din Suedia, după ce a petrecut câteva zile cu Travis Kelce în Italia
Taylor Swift a avut o mușcătură pe gât la spectacolul ei din Suedia, după ce a petrecut câteva zile cu Travis Kelce în Italia
Fructe pentru o digestie bună. Beneficiile asupra sănătății intestinale
Fructe pentru o digestie bună. Beneficiile asupra sănătății intestinale
Fructe pentru o digestie bună. Beneficiile asupra sănătății intestinale
fresh
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile

Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile

Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile

Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros

Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros

Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă

Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă

Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid

Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid

Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane

Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane
închide