Physalis, fructele de aur cu aromă unică

Physalis sunt niște fructe mici, ca niște globulețe portocalii, îmbrăcate în niște rochițe de hârtie. Se mai numesc și cireșe de pământ, agișe de Cape, fructe de aur, cătină incașă, boabe poha sau agrișe cu pelerine. Sunt originare din Peru, unde cresc în sălbăticie, dar datorită gustului lor delicat au început să fie cultivate în întreaga lume.

Fructele physalis aranjate pe un blat mare negru
Fructele de physalis sunt înrudite cu roșiile / Profimedia Images

Physalis fac parte din familia de Solanacee, care include vinetele și tomatele. Sunt niște fructe mici care nu au mai mult de 1-2 centimetri. Pulpa are o textură asemănătoare cu cea a roșiilor, având totuși mult mai multe semințe de mici dimensiuni. Au o aromă unică: dulci și ușor acide. 

Beneficiile consumului fructelor de physalis

Fructele de physalis nu sunt doar gustoase, ci au și proprietăți nutritive impresionante. Nu conțin multe calorii și aduc un aport semnificativ de fibre 6 grame la 140 g de fruct consumat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Boabele aurii au, de asemenea, cantități mari de beta-caroten și vitamina K , împreună cu puțin calciu. Physalis insuficient copt poate provoca tulburări de stomac la unele persoane, așa că asigură-te întotdeauna că fructul de physalis este copt înainte de a fi consumat. 

  • Calorii: 74
  • Carbohidrați: 15,7 grame
  • Fibre: 6 grame
  • Proteine: 2,7 grame
  • Grăsime: 1 gram
  • Vitamina C: 21% din RDI pentru femei și 17% pentru bărbați
  • Tiamina: 14% din RDI pentru femei și 13% pentru bărbați
  • Riboflavină: 5% din RDI
  • Niacina: 28% din CDI pentru femei și 25% pentru bărbați
  • Vitamina A: 7% din RDI pentru femei și 6% pentru bărbați
  • Fier: 8% din CDI pentru femei și 18% pentru bărbați
  • Fosfor: 8% din RDI

Când este verde nu este copt și nu trebuie consumat. Află mai multe și despre beneficiile consumului fructului Jackfruit.

Citește și

De unde cumperi physalis

În România poți cumpăra physalis din supermarketuri, din secțiunea de fructe exotice. Totuși, în ultimii ani au început să fie cultivate chiar și la noi pentru că sunt niște plante care nu au nevoie de condiții speciale. De fapt, se pot crește chiar și în ghivece acasă, dacă au lumină și temperatura care trece de 15°C. Nu doar că te vei bucura de niște fructe delicioase, dar vei avea și o plantă decorativă frumoasă.

Cum alegi fructele de physalis

Fructele de physalis sunt învelite într-o foiță (care se numește caliciu), au culoarea portocalie atunci când sunt coapte, iar coaja lor este fermă. Nu cumpăra fructe care au pete, zgârieturi sau sunt moi.

Physalis insuficient copt poate provoca tulburări de stomac la unele persoane, așa că asigură-te întotdeauna că fructul de physalis este copt înainte de a fi consumat. Physalis verde nu este copt și nu trebuie consumat.

Cum se consumă physalis

Cel mai bun mod de a te bucura de gustul de physalis este să le consumi crude. Poți să le adaugi în salate de fructe sau, pur și simplu, să le mănânci ca atare.

Din physalis se fac dulcețuri, gemuri, marmelade, sosuri și siropuri. De asemenea, poate fi ingredient în budinci, plăcinte, înghețate sau în sosuri ce însoțesc fripturi , brânzeturi sau fructe de mare. Dacă ești amatoare de gemuri, încearcă și rețeta de gem de prune.

Prăjitură cu physalis și migdale

Fructul de physalis este delicios atunci când este inclus în preparate. Noi îți propunem o rețetă delicioasă de prăjitură cu physalis și migdale. Această rețetă o să-i cucerească pe invitații tăi încă din primele momente.

Prăjitură cu fructul physalis și migdale pe o farfurie
Fructul de physalis este delicios atunci când este inclus în preparate / Profimedia Images

Ingrediente

  • 250 g făină integrală
  • 1/2 linguriță de praf de copt
  • 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/8 linguriță de sare
  • 125 g făină de migdale
  • 125 g zahăr brut
  • 175 g iaurt grecesc
  • 70 ml ulei de măsline
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 20-25 physalis, tăiate în sferturi
  • 1 lingură de cimbru proaspăt tocat

Topping

  • Physalis tăiate în sferturi și migdale mărunțite

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge foarte bine o formă de tort cu diametrul de 15 cm.

Se cerne făina integrală împreună cu bicarbonatul de sodiu, praful de copt și sarea. Se amestecă până se omogenizează apoi se adaugă făina de migdale și zahărul brut.

Într-un castron mic se amestecă uleiul de măsline, iaurtul grecesc și extractul de vanilie.

Se amestecă ingredientele umede cu cele uscate. Se încorporează fructele de psysalis și cimbrul. Va rezulta un aluat destul de gros.

Se toarnă aluatul în tavă. Deaspura se pun restul de fructe pshysalis și migdalele mărunțite.

Se dă la cuptor pentru 50-55 de minute sau până trece testul scobitoarei. Când este gata se scoate din cuptor și se mai așteaptă 15 minute până se scoate din tavă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
cartofii țărănești cu ceapă
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
carne de curcan pe un tocător
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Lychee cu coajă și fără pe o masă
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
O mână care ține un fruct de mangostan
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
Trei pepeni de forme diferite puși pe o masă roșie
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
salată de sfeclă
06:00
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Fasole cu ciolan afumat
05:18
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
05:04
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
legume la cuptor
30 noiembrie, 06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
30 noiembrie, 05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Augsburger Zwetschgendatschi
30 noiembrie, 05:33
Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
29 noiembrie, 06:41
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Supă finlandeză de somon în bol alb
29 noiembrie, 05:53
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Cozonacul de sărbători se scumpește. Producătorii s-au adaptat: porţii la felie sau la jumătate de kg
Cozonacul de sărbători se scumpește. Producătorii s-au adaptat: porţii la felie sau la jumătate de kg
Cozonacul de sărbători se scumpește. Producătorii s-au adaptat: porţii la felie sau la jumătate de kg
Câţi bani a încasat Ronaldinho pentru meciul jucat la Iaşi, contra legendelor României. Suma incredibilă
Câţi bani a încasat Ronaldinho pentru meciul jucat la Iaşi, contra legendelor României. Suma incredibilă
Câţi bani a încasat Ronaldinho pentru meciul jucat la Iaşi, contra legendelor României. Suma incredibilă
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
fresh
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare

Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat

Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
închide