Physalis, fructele de aur cu aromă unică
Physalis sunt niște fructe mici, ca niște globulețe portocalii, îmbrăcate în niște rochițe de hârtie. Se mai numesc și cireșe de pământ, agișe de Cape, fructe de aur, cătină incașă, boabe poha sau agrișe cu pelerine. Sunt originare din Peru, unde cresc în sălbăticie, dar datorită gustului lor delicat au început să fie cultivate în întreaga lume.
Physalis fac parte din familia de Solanacee, care include vinetele și tomatele. Sunt niște fructe mici care nu au mai mult de 1-2 centimetri. Pulpa are o textură asemănătoare cu cea a roșiilor, având totuși mult mai multe semințe de mici dimensiuni. Au o aromă unică: dulci și ușor acide.
Beneficiile consumului fructelor de physalis
Fructele de physalis nu sunt doar gustoase, ci au și proprietăți nutritive impresionante. Nu conțin multe calorii și aduc un aport semnificativ de fibre 6 grame la 140 g de fruct consumat.
Boabele aurii au, de asemenea, cantități mari de beta-caroten și vitamina K , împreună cu puțin calciu. Physalis insuficient copt poate provoca tulburări de stomac la unele persoane, așa că asigură-te întotdeauna că fructul de physalis este copt înainte de a fi consumat.
- Calorii: 74
- Carbohidrați: 15,7 grame
- Fibre: 6 grame
- Proteine: 2,7 grame
- Grăsime: 1 gram
- Vitamina C: 21% din RDI pentru femei și 17% pentru bărbați
- Tiamina: 14% din RDI pentru femei și 13% pentru bărbați
- Riboflavină: 5% din RDI
- Niacina: 28% din CDI pentru femei și 25% pentru bărbați
- Vitamina A: 7% din RDI pentru femei și 6% pentru bărbați
- Fier: 8% din CDI pentru femei și 18% pentru bărbați
- Fosfor: 8% din RDI
Când este verde nu este copt și nu trebuie consumat. Află mai multe și despre beneficiile consumului fructului Jackfruit.
De unde cumperi physalis
În România poți cumpăra physalis din supermarketuri, din secțiunea de fructe exotice. Totuși, în ultimii ani au început să fie cultivate chiar și la noi pentru că sunt niște plante care nu au nevoie de condiții speciale. De fapt, se pot crește chiar și în ghivece acasă, dacă au lumină și temperatura care trece de 15°C. Nu doar că te vei bucura de niște fructe delicioase, dar vei avea și o plantă decorativă frumoasă.
Cum alegi fructele de physalis
Fructele de physalis sunt învelite într-o foiță (care se numește caliciu), au culoarea portocalie atunci când sunt coapte, iar coaja lor este fermă. Nu cumpăra fructe care au pete, zgârieturi sau sunt moi.
Physalis insuficient copt poate provoca tulburări de stomac la unele persoane, așa că asigură-te întotdeauna că fructul de physalis este copt înainte de a fi consumat. Physalis verde nu este copt și nu trebuie consumat.
Cum se consumă physalis
Cel mai bun mod de a te bucura de gustul de physalis este să le consumi crude. Poți să le adaugi în salate de fructe sau, pur și simplu, să le mănânci ca atare.
Din physalis se fac dulcețuri, gemuri, marmelade, sosuri și siropuri. De asemenea, poate fi ingredient în budinci, plăcinte, înghețate sau în sosuri ce însoțesc fripturi , brânzeturi sau fructe de mare. Dacă ești amatoare de gemuri, încearcă și rețeta de gem de prune.
Prăjitură cu physalis și migdale
Fructul de physalis este delicios atunci când este inclus în preparate. Noi îți propunem o rețetă delicioasă de prăjitură cu physalis și migdale. Această rețetă o să-i cucerească pe invitații tăi încă din primele momente.
Ingrediente
- 250 g făină integrală
- 1/2 linguriță de praf de copt
- 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1/8 linguriță de sare
- 125 g făină de migdale
- 125 g zahăr brut
- 175 g iaurt grecesc
- 70 ml ulei de măsline
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 20-25 physalis, tăiate în sferturi
- 1 lingură de cimbru proaspăt tocat
Topping
- Physalis tăiate în sferturi și migdale mărunțite
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge foarte bine o formă de tort cu diametrul de 15 cm.
Se cerne făina integrală împreună cu bicarbonatul de sodiu, praful de copt și sarea. Se amestecă până se omogenizează apoi se adaugă făina de migdale și zahărul brut.
Într-un castron mic se amestecă uleiul de măsline, iaurtul grecesc și extractul de vanilie.
Se amestecă ingredientele umede cu cele uscate. Se încorporează fructele de psysalis și cimbrul. Va rezulta un aluat destul de gros.
Se toarnă aluatul în tavă. Deaspura se pun restul de fructe pshysalis și migdalele mărunțite.
Se dă la cuptor pentru 50-55 de minute sau până trece testul scobitoarei. Când este gata se scoate din cuptor și se mai așteaptă 15 minute până se scoate din tavă.