Physalis, fructele de aur cu aromă unică

Physalis sunt niște fructe mici, ca niște globulețe portocalii, îmbrăcate în niște rochițe de hârtie. Se mai numesc și cireșe de pământ, agișe de Cape, fructe de aur, cătină incașă, boabe poha sau agrișe cu pelerine. Sunt originare din Peru, unde cresc în sălbăticie, dar datorită gustului lor delicat au început să fie cultivate în întreaga lume.

Fructele physalis aranjate pe un blat mare negru
Fructele de physalis sunt înrudite cu roșiile / Profimedia Images

Physalis fac parte din familia de Solanacee, care include vinetele și tomatele. Sunt niște fructe mici care nu au mai mult de 1-2 centimetri. Pulpa are o textură asemănătoare cu cea a roșiilor, având totuși mult mai multe semințe de mici dimensiuni. Au o aromă unică: dulci și ușor acide. 

Beneficiile consumului fructelor de physalis

Fructele de physalis nu sunt doar gustoase, ci au și proprietăți nutritive impresionante. Nu conțin multe calorii și aduc un aport semnificativ de fibre 6 grame la 140 g de fruct consumat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Boabele aurii au, de asemenea, cantități mari de beta-caroten și vitamina K , împreună cu puțin calciu. Physalis insuficient copt poate provoca tulburări de stomac la unele persoane, așa că asigură-te întotdeauna că fructul de physalis este copt înainte de a fi consumat. 

  • Calorii: 74
  • Carbohidrați: 15,7 grame
  • Fibre: 6 grame
  • Proteine: 2,7 grame
  • Grăsime: 1 gram
  • Vitamina C: 21% din RDI pentru femei și 17% pentru bărbați
  • Tiamina: 14% din RDI pentru femei și 13% pentru bărbați
  • Riboflavină: 5% din RDI
  • Niacina: 28% din CDI pentru femei și 25% pentru bărbați
  • Vitamina A: 7% din RDI pentru femei și 6% pentru bărbați
  • Fier: 8% din CDI pentru femei și 18% pentru bărbați
  • Fosfor: 8% din RDI

Când este verde nu este copt și nu trebuie consumat. Află mai multe și despre beneficiile consumului fructului Jackfruit.

Citește și

De unde cumperi physalis

În România poți cumpăra physalis din supermarketuri, din secțiunea de fructe exotice. Totuși, în ultimii ani au început să fie cultivate chiar și la noi pentru că sunt niște plante care nu au nevoie de condiții speciale. De fapt, se pot crește chiar și în ghivece acasă, dacă au lumină și temperatura care trece de 15°C. Nu doar că te vei bucura de niște fructe delicioase, dar vei avea și o plantă decorativă frumoasă.

Cum alegi fructele de physalis

Fructele de physalis sunt învelite într-o foiță (care se numește caliciu), au culoarea portocalie atunci când sunt coapte, iar coaja lor este fermă. Nu cumpăra fructe care au pete, zgârieturi sau sunt moi.

Physalis insuficient copt poate provoca tulburări de stomac la unele persoane, așa că asigură-te întotdeauna că fructul de physalis este copt înainte de a fi consumat. Physalis verde nu este copt și nu trebuie consumat.

Cum se consumă physalis

Cel mai bun mod de a te bucura de gustul de physalis este să le consumi crude. Poți să le adaugi în salate de fructe sau, pur și simplu, să le mănânci ca atare.

Din physalis se fac dulcețuri, gemuri, marmelade, sosuri și siropuri. De asemenea, poate fi ingredient în budinci, plăcinte, înghețate sau în sosuri ce însoțesc fripturi , brânzeturi sau fructe de mare. Dacă ești amatoare de gemuri, încearcă și rețeta de gem de prune.

Prăjitură cu physalis și migdale

Fructul de physalis este delicios atunci când este inclus în preparate. Noi îți propunem o rețetă delicioasă de prăjitură cu physalis și migdale. Această rețetă o să-i cucerească pe invitații tăi încă din primele momente.

Prăjitură cu fructul physalis și migdale pe o farfurie
Fructul de physalis este delicios atunci când este inclus în preparate / Profimedia Images

Ingrediente

  • 250 g făină integrală
  • 1/2 linguriță de praf de copt
  • 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/8 linguriță de sare
  • 125 g făină de migdale
  • 125 g zahăr brut
  • 175 g iaurt grecesc
  • 70 ml ulei de măsline
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 20-25 physalis, tăiate în sferturi
  • 1 lingură de cimbru proaspăt tocat

Topping

  • Physalis tăiate în sferturi și migdale mărunțite

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge foarte bine o formă de tort cu diametrul de 15 cm.

Se cerne făina integrală împreună cu bicarbonatul de sodiu, praful de copt și sarea. Se amestecă până se omogenizează apoi se adaugă făina de migdale și zahărul brut.

Într-un castron mic se amestecă uleiul de măsline, iaurtul grecesc și extractul de vanilie.

Se amestecă ingredientele umede cu cele uscate. Se încorporează fructele de psysalis și cimbrul. Va rezulta un aluat destul de gros.

Se toarnă aluatul în tavă. Deaspura se pun restul de fructe pshysalis și migdalele mărunțite.

Se dă la cuptor pentru 50-55 de minute sau până trece testul scobitoarei. Când este gata se scoate din cuptor și se mai așteaptă 15 minute până se scoate din tavă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec cu morcovi și nuci porționat
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
Cum să păstrezi lămâile zemoase
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
Gem de pere cu ghimbir proaspăt în borcan, două pere și o bucată de ghimbir
Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă
Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola în două farfurii
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate
poutine
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Lychee cu coajă și fără pe o masă
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
O mână care ține un fruct de mangostan
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
Trei pepeni de forme diferite puși pe o masă roșie
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Supă cremă de castane cu crutoane în bol, o lingură, felii de pâine prăjite și castane
07:40
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Ravioli cu unt și salvie
07:05
Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat
Struguri negri și patru pahare cu lichior de struguri negri
05:27
Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată
souvlaki
15 octombrie, 09:59
Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă
Spaghetti cu lămâie
15 octombrie, 06:59
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
rețetă muștar de casă
15 octombrie, 05:04
Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu pe o farfurie albă
14 octombrie, 06:53
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
Chimichangas de pui
14 octombrie, 05:47
Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Imagini cu rezerviştii de peste 50 de ani, chemaţi la mobilizare de Armată. Nu pot sta toată ziua
Imagini cu rezerviştii de peste 50 de ani, chemaţi la mobilizare de Armată. "Nu pot sta toată ziua"
Imagini cu rezerviştii de peste 50 de ani, chemaţi la mobilizare de Armată. "Nu pot sta toată ziua"
Prima reacţie a lui Cristi Borcea după ce numele lui a apărut într-un dosar de înşelăciune cu un prejudiciu mare
Prima reacţie a lui Cristi Borcea după ce numele lui a apărut într-un dosar de înşelăciune cu un prejudiciu mare
Prima reacţie a lui Cristi Borcea după ce numele lui a apărut într-un dosar de înşelăciune cu un prejudiciu mare
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Muffins cu pere și scorțișoară. Desert pufos și parfumat
Muffins cu pere și scorțișoară. Desert pufos și parfumat
Muffins cu pere și scorțișoară. Desert pufos și parfumat
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Cum arată Selena Gomez cu părul tuns bob și breton? Artista a glumit pe Instagram: Mă întreb dacă Willy Wonka face angajări
Cum arată Selena Gomez cu părul tuns bob și breton? Artista a glumit pe Instagram: „Mă întreb dacă Willy Wonka face angajări”
Cum arată Selena Gomez cu părul tuns bob și breton? Artista a glumit pe Instagram: „Mă întreb dacă Willy Wonka face angajări”
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
fresh
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste

Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste

Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste

Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți

Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți

Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă

Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă

Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată

Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată

Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol

Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
închide