Jackfruit, fructul care poate hrăni toată planeta
Jackfruit este un copac ce poate produce până la trei tone de fructe de dimensiuni imense. Este o sursă de hrană miraculoasă pentru oamenii care trăiesc în țările tropicale.
Jackfruit-ul nu este foarte cunoscut în România, însă din când în când îl poți găsi la raionul de fructe exotice din supermarketuri sau sub formă de conservă în unele magazine cu alimente mai speciale. În lume este din ce în ce mai folosit, în special în SUA, ca alternativă la carne. Fructele tinere, necoapte, au o textură asemănătoare cu a cărnii atunci când sunt gătite.
Jackfruit este apreciat în special de vegetarieni pentru că poate înlocui carnea într-o mulțime de preparate: în taco, sandvișuri, paste sau alte mâncăruri gătite.
Ce este Jackfruit
Jackfruit este o specie de copac din familia smochinului, dudului și a fructelor de pâine. Planta își are originea în sud-vestul Indiei, unde crește din abundență. De-a lungul timpului s-a răspândit în alte părți ale Indiei, în sud-estul Asia, în Indiile de Est, Filipine, Thailanda, Malaezia și Indonezia.
Copacul de jackfruit crește în Africa și este relativ popular și în Brazilia și Suriname. Plantele cresc de obicei în condiții tropicale și aproape tropicale, dar pot fi produși și în Florida, Hawaii și Australia .
Jackfruit este cel mai mare fruct din lume, putând cântări până la 45 kg. Totuși, în medie are între 2 și 5 kg. Fructul este verde, alungit, cu un exterior denivelat și cărnos.
La interior conține mulți bulbi galben-pal, plinui, care sunt comestibili. Semințele pot fi gătite, consumate singure sau măcinate pentru a se produce făină făină.
Un fruct copt, nedeschis, are un miros puternic, neplăcut, însă pulpa fructului deschis miroase dulce.
Ce gust are Jackfruit
Atunci când este aproape copt, jackfruit are un gust dulce, asemănător cu ananasul, mango-ul și banana. Când este necopt are o aromă mai neutră, ca un cartof, și este mai potrivit în mâncăruri sărate.
În general, datorită faptului că nu are o aromă foarte puternică, poate fi gătit împreună cu o mulțime de ierburi, mirodenii și alte arome. Tocat mărunt, fructul este folosit pentru a înlocui carnea în multe preparate. Un alt fruct exotic este rambutanul. Află mai multe despre beneficiile acestuia.
Jackfruit poate fi transformat într-o mare varietate de feluri de mâncare, atât dulci, cât și sărate. Semințele sunt și ele folosite fierte sau prăjite și consumate ca gustări. Ele sunt asemănătoare cu castanele sau nucile de macadamia ca gust și aromă.
Beneficiile consumului de jackfruit
Jackfruit este plin de nutrienți, inclusiv fibre și antioxidanți, spune Britannica.com.
500 de grame de jackfruit conțin 310 de calorii și:
- Fibre: 6 grame
- Proteine: 5,6 grame
- Vitamina A: 20% din doza zilnică recomandată (RDI)
- Vitamina C: 36% din RDI
- Riboflavină: 22% din RDI
- Magneziu: 30% din RDI
- Potasiu: 28% din RDI
- Cupru: 30% din CDI
- Mangan: 32% din RDI
Semințele sunt deosebit de hrănitoare. Sunt bogate în proteine, potasiu, calciu și fier.
Cu dimensiunea sa uriașă, densitatea nutrienților și gustul plăcut pentru mulțimi, fructele de jackfruit ar putea fi una dintre cele mai promițătoare soluții pentru hrănirea durabilă a lumii. În mod uimitor, un copac de jackfruit produce aproximativ 100 până la 200 de fructe într-un an.
Cum se consumă jackfruit
Când alegi un fruct, ia în considerare că este verde când este necopt, apoi devine maro deschis și are un parfum puternic când este copt.
Fructele necoapte absorb aromele ingredientelor alături de care este gătit. Îl poți adăuga la o varietate de feluri de mâncare, cum ar fi curry, chili, paste, tocănițe, sandviciuri, precum și la supe, salate.
Tacos cu jackfruit
Dacă dorești să utilizezi jackfruit ca alternativă la carne, ia în considerare faptul că este că are mult mai puțin proteine decât alte alternative de carne. Conține doar aproximativ trei grame de proteine la 250 g.
Ingrediente
- 600 g jackfruit mărunțit
- ¼ ceapă roșie, tocată
- 2 căței de usturoi, tocați
- 1 linguriță de oregano
- 1 lingură de coajă de portocală
- Sucul de la jumătate de portocală
Pentru servire
- 6 tortilla de porumb
- ceapă roșie tocată
- coriandru proaspăt tocat
- avocado feliat
- felii de limetă
Mod de preparare
Se încinge o cratiță mare la foc mediu și se adaugă puțin ulei de măsline. Se adaugă ceapa și usturoiul și se călesc 2-3 minute, până se întrepătrund aromele.
Se adăugă jackfruit, oregano și coaja de portocală. Se condimentează bine cu sare și piper.
Se gătește la foc mediu aproximativ 3 minute. Se ia de pe foc și se adăugă sucul de portocale. Se asezonează cu sare și piper suplimentar, după gust.
Se împarte amestecul între tortilla de porumb și se pun bucăți de avocado, coriandru și ceapă. Se servește cu felii de limetă.