Jackfruit, fructul care poate hrăni toată planeta

Jackfruit este un copac ce poate produce până la trei tone de fructe de dimensiuni imense. Este o sursă de hrană miraculoasă pentru oamenii care trăiesc în țările tropicale.

Mai multe fructe jackfruit în copac alături de mai multe frunze
Fructul de jackfruit poate avea și 45 de kilograme / Profimedia

Jackfruit-ul nu este foarte cunoscut în România, însă din când în când îl poți găsi la raionul de fructe exotice din supermarketuri sau sub formă de conservă în unele magazine cu alimente mai speciale. În lume este din ce în ce mai folosit, în special în SUA, ca alternativă la carne. Fructele tinere, necoapte, au o textură asemănătoare cu a cărnii atunci când sunt gătite.

Jackfruit este apreciat în special de vegetarieni pentru că poate înlocui carnea într-o mulțime de preparate: în taco, sandvișuri, paste sau alte mâncăruri gătite.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este Jackfruit

Jackfruit este o specie de copac din familia smochinului, dudului și a fructelor de pâine. Planta își are originea în sud-vestul Indiei, unde crește din abundență. De-a lungul timpului s-a răspândit în alte părți ale Indiei, în sud-estul Asia, în Indiile de Est, Filipine, Thailanda, Malaezia și Indonezia.

Copacul de jackfruit crește în Africa și este relativ popular și în Brazilia și Suriname. Plantele cresc de obicei în condiții tropicale și aproape tropicale, dar pot fi produși și în Florida, Hawaii și Australia .

Jackfruit este cel mai mare fruct din lume, putând cântări până la 45 kg. Totuși, în medie are între 2 și 5 kg. Fructul este verde, alungit, cu un exterior denivelat și cărnos. 

La interior conține mulți bulbi galben-pal, plinui, care sunt comestibili. Semințele pot fi gătite, consumate singure sau măcinate pentru a se produce făină făină.

Un fruct copt, nedeschis, are un miros puternic, neplăcut, însă pulpa fructului deschis miroase dulce.

Ce gust are Jackfruit

Atunci când este aproape copt, jackfruit are un gust dulce, asemănător cu ananasul, mango-ul și banana. Când este necopt are o aromă mai neutră, ca un cartof, și este mai potrivit în mâncăruri sărate.

În general, datorită faptului că nu are o aromă foarte puternică, poate fi gătit împreună cu o mulțime de ierburi, mirodenii și alte arome. Tocat mărunt, fructul este folosit pentru a înlocui carnea în multe preparate. Un alt fruct exotic este rambutanul. Află mai multe despre beneficiile acestuia.

Jackfruit tăiat în două jumătăți pe un blat de lemn
Jackfruti în secțiune / Profimedia Images

Jackfruit poate fi transformat într-o mare varietate de feluri de mâncare, atât dulci, cât și sărate.  Semințele sunt și ele folosite fierte sau prăjite și consumate ca gustări. Ele sunt asemănătoare cu castanele sau nucile de macadamia ca gust și aromă.

Beneficiile consumului de jackfruit

Jackfruit este plin de nutrienți, inclusiv fibre și antioxidanți, spune Britannica.com.

500 de grame de jackfruit conțin 310 de calorii și:

  • Fibre: 6 grame
  • Proteine: 5,6 grame
  • Vitamina A: 20% din doza zilnică recomandată (RDI)
  • Vitamina C: 36% din RDI
  • Riboflavină: 22% din RDI
  • Magneziu: 30% din RDI
  • Potasiu: 28% din RDI
  • Cupru: 30% din CDI
  • Mangan: 32% din RDI

Semințele sunt deosebit de hrănitoare. Sunt bogate în proteine, potasiu, calciu și fier.

Cu dimensiunea sa uriașă, densitatea nutrienților și gustul plăcut pentru mulțimi, fructele de jackfruit ar putea fi una dintre cele mai promițătoare soluții pentru hrănirea durabilă a lumii. În mod uimitor, un copac de jackfruit produce aproximativ 100 până la 200 de fructe într-un an.

Cum se consumă jackfruit

Când alegi un fruct, ia în considerare că este verde când este necopt, apoi devine maro deschis și are un parfum puternic când este copt.

Fructele necoapte absorb aromele ingredientelor alături de care este gătit. Îl poți adăuga la o varietate de feluri de mâncare, cum ar fi curry, chili, paste, tocănițe, sandviciuri, precum și la supe, salate.

Tacos cu jackfruit

Dacă dorești să utilizezi jackfruit ca alternativă la carne, ia în considerare faptul că este că are mult mai puțin proteine ​​decât alte alternative de carne. Conține doar aproximativ trei grame de proteine ​​la 250 g.

Jackfruti pus într-o lipie pentru a prepara tacos
Taco cu jackfruit este un preparat vegetarian / Profimedia Images

Ingrediente

  • 600 g jackfruit mărunțit
  • ¼ ceapă roșie, tocată
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 1 linguriță de oregano
  • 1 lingură de coajă de portocală
  • Sucul de la jumătate de portocală

Pentru servire

  • 6 tortilla de porumb
  • ceapă roșie tocată
  • coriandru proaspăt tocat
  • avocado feliat
  • felii de limetă

Mod de preparare

Se încinge o cratiță mare la foc mediu și se adaugă puțin ulei de măsline. Se adaugă ceapa și usturoiul și se călesc 2-3 minute, până se întrepătrund aromele.

Se adăugă jackfruit, oregano și coaja de portocală. Se condimentează bine cu sare și piper.

Se gătește la foc mediu aproximativ 3 minute. Se ia de pe foc și se adăugă sucul de portocale. Se asezonează cu sare și piper suplimentar, după gust.

Se împarte amestecul între tortilla de porumb și se pun bucăți de avocado, coriandru și ceapă. Se servește cu felii de limetă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Lychee cu coajă și fără pe o masă
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
O mână care ține un fruct de mangostan
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
Trei pepeni de forme diferite puși pe o masă roșie
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
24 decembrie, 05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
23 decembrie, 05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
22 decembrie, 05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
închide