Varză murată. Rețetă din caietul bunicii

timpul de preparare
Fără coacere
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dacă adori sarmalele tradiționale, acum este timpul să conservi varza pentru a te bucura de acestea mai târziu. Îți oferim mai jos o rețetă de varză murată, așa cum o prepara bunica.

Publicat: 17 octombrie 2022, 06:00
O varză murată alături de mai multe sarmale în fundal
Galerie foto

Galerie foto

Varza murată este considerată un super aliment datorită proprietăților benefice pe care le aduce organismului / Shutterstock

Pentru mulți varza murată este doar asociată cu sarmalele tradiționale savurate cu poftă de sărbători. Însă, pe lângă proprietatea de a împacheta carnea în ea, varza acră aduce o mulțime de beneficii sănătății organismului uman.

Care sunt cele mai importante proprietăți ale verzei murate

Varza murată este considerată un super aliment, fiind foarte hrănitoare datorită conținutului bogat în fibre, vitamine și minerale. Pe parcursul conservării, frunzele de varză fermentează și creează condiții favorabile creșterii probioticelor. Probioticele favorizează digerarea alimentelor, sporind capacitatea intestinului de a absorbi vitaminele și mineralele pe care le conțin.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Probioticele din varza acră și din zeama de varză favorizează un bun echilibru al bacteriilor din intestin. Acest fapt ajută la menținerea mucoasei intestinale sănătoase.

Citește și: Top 14 cele mai sănătoase legume.

Menținerea unei flore intestinale sănătoase contribuie, la prevenirea înmulțirii bacteriilor dăunătoare. Consumul regulat de varză acră și de zeamă de varză poate stimula producția de anticorpi naturali. De asemenea, poate reduce riscul de a dezvolta infecții, precum infecțiile tractului urinar sau infecții respiratorii. Pentru a beneficia și tu de efectele miraculoase ale verzei murate, nu ezita să prepari rețeta noastră pe care ți-o oferim mai jos cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a pune varza la murat este să te asiguri că ai ales corect varza.

Optează pentru varză mare, românească, cu frunză subțire. Nu trebuie să aibă cotoarele și nervurile foarte groase. Aceasta este varza ideală pentru a prepara din ea rețeta tradițională de sarmale.

Achiziționează vază proaspătă, tăiată cu cel mult o zi înainte. Apoi lasă varza întinsă 2-3 zile, pe mese, pe balcon sau prin cămară, pentru a se mai veșteji. Astfel, foile de varză se vor strânge și vor rezista conservării până în primăvară-vară. După ce te-ai asigurat că varza s-a mai micșorat în volum față de prima zi, pregătește ingredientele pentru murat.

Cum prepari varză murată după rețeta bunicii

Îndepărtează primele 2-3 foi de la varză. Decupează cotoarele folosind un cuțit cu vârf ascuțit. Umple cu sare locul lăsat liber de cotoare. Poți opta și pentru a păstra cotorul, pentru a te bucura de gustul lui. Îl vei cresta în formă de cruce, mai adânc, să poată pătrunde saramura în interiorul verzei.

La baza butoiului sau vasului în care pui varza la murat, aranjează 2-3 porumbi, 2-3 gutui, rondele de hrean, mărar cu tulpini și flori uscate, iar mai apoi pune și frunze de țelină. Adaugă varza în butoi și îndeas-o bine pentru a încăpea mai multă. Adaugă printre varză și rondele de hrean.

Toarnă apă și calculează câți litri de apă ai pus. Apoi, ia din această apă într-o oală și adaugă o lingură de sare la litrul de apă calculat. Pune oala cu apă și sare pe foc și amestecă până când sarea se dizolvă. Lasă apa sărată să se răcească bine și adaug-o în vasul cu varză. Cu un furtun, suflă în lichidul din butoi pentru a amesteca apa sărată cu cea nesărată din vas.

Acoperă vasul cu o pătură și lasă-l așa timp de 7 zile. După acest interval de timp, cu ajutorul furtunului, suflă din nou în apă, pentru a vântura sarea și a omogeniza gustul sărat al apei. După alte câteva zile, repetă procedeul. Apoi, mai adaugă o gutuie  și un porumb deasupra și pune peste varză un suport de plastic rotund, care să încapă în vas și să o preseze. Peste capac mai pune o greutate, o piatră, de exemplu. Apoi închide ermetic capacul vasului și lasă varza să se mureze bine, înainte de a o folosi.

Zeama de varză murată va ieși limpede și tare gustoasă, datorită gutuilor și porumbului.

Pe lângă rețeta de sarmale pe care o poți prepara din varza murată, îți mai recomandăm și rețeta de varză a la Cluj, mult adorată de români.

Citește și
Butoi albastru cu varză acră, în zeamă de varză
Galerie foto

Galerie foto

Varză pusă într-un butoi de plastic la murat
O varză acră care stă aranjată pe o foaie mare de varză
O varză murată alături de mai multe sarmale în fundal
+1
CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
carne congelată pe blat
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane în bol, alături de ghimbir feliat, morcovi și crutoane în bol și în lingură
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, în borcane și în bol
Galerie foto
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan și în bol
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă
Salată asortată de legume în oțet, la borcane
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
13:16
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
20 noiembrie, 05:50
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
19 noiembrie, 06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
19 noiembrie, 05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
De ce lipsesc ouăle din supermarketuri, chiar dacă producem mai mult decât consumăm
De ce lipsesc ouăle din supermarketuri, chiar dacă producem mai mult decât consumăm
De ce lipsesc ouăle din supermarketuri, chiar dacă producem mai mult decât consumăm
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: Doar el putea să facă asta
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: „Doar el putea să facă asta”
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: „Doar el putea să facă asta”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Salată de ridiche neagră cu morcovi și semințe de in
Salată de ridiche neagră cu morcovi și semințe de in
Salată de ridiche neagră cu morcovi și semințe de in
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
închide