Gogonele murate în saramură. Rețetă simplă și sănătoasă
Printre borcanele cu murături din cămară își vor face loc cu succes și câteva borcane cu gogonele murate în saramură. Nu rata sezonul acestora fără a le prepara! Te vei bucura mai târziu de un plus de sănătate la borcan.
Galerie foto
Rețeta este simplă, iar gogonelele murate sunt printre cele mai apreciate dintre murături.
Pe lângă faptul ca au gust deosebit, mai ales savurate lângă friptura sau garnitura preferată, gogonelele pot fi un adevărat medicament pentru sănătate.
Beneficiile murăturilor în saramură
Murăturile în saramură sunt considerate alimente minune care aduc o serie de beneficii organismului. Legumele murate în saramură, prin fermentare, dau naștere unor bacterii sănătoase. Acestea ajuta la reglarea microflorei intestinale și la întărirea imunității organismului. Consumul regulat, dar moderat, de murături poate atenua alergiile, poate reduce inflamațiile din organism și lupta cu diferite forme de cancer.
Au un conținut mare de antioxidanți și fibre. Mai conțin și anumite substanțe hepatoprotectoare, care ajută și la o detoxificare a ficatului. Enzimele si antioxidanții din conținutul murăturilor în saramură ajută organismul în sezonul rece să lupte atât pentru combaterea, cât și pentru prevenirea răcelilor, gripelor și afecțiunilor respiratorii. Datorită proprietății lor de detoxificare a organismului, consumul periodic de murături poate preveni îmbătrânirea pielii și întârzia apariția ridurilor.
Dacă nu le-ai preparat încă, îți oferim mai jos rețeta gogonelelor în saramură, cu listă de ingrediente și pași necesari preparării.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea borcanelor care, înainte de utilizare, necesită spălare și sterilizare, împreună cu capacele. Apoi pregătești gogonelele și condimentele necesare. Iar când ai pregătit și borcanele și ingredientele, pregătești saramura și umpli borcanele.
Pași necesari pentru a prepara gogonele murate în saramură
Alege gogonele sănătoase și de mărimi diferite, pentru a le putea așeza bine în borcane. Este ideal să folosești printre gogonelele verzi și gogonele ușor pârguite. Vor avea gusturi diferite după conservare. Curăță gogonelele de codițe și frunzulițe și spală-le bine. Curăță rădăcina de hrean și tai-o în fâșii, iar grăunții de usturoi îi cureți și îi lași întregi.
Vezi aici cum se prepară și rețeta de ciuperci murate pentru iarnă. 3 rețete simple și sănătoase.
Îndeasă gogonelele în borcane, iar printre ele strecoară hreanul, usturoiul, foi de dafin și câte câte un ardei iute, dacă le dorești mai picante. Pune apă peste gogonelele din borcane pentru a măsura cantitatea necesară. Apoi varsă, cu atenție, apa din borcane, într-o cratiță. Pune cratița pe foc și lasă apa să atingă punctul de fierbere. Adaugă câte o lingură de sare pentru murături la fiecare litru de apă. Adaugă și boabe de piper și 2-3 foi de dafin și fierbe saramura pentru 5-6 minute, amestecând cu o spatulă până când se topește sarea.
Așază borcanele într-o tavă metalică și toarnă saramura fierbinte în ele. Lasă-le acoperite cu un tifon până când se răcesc. Apoi, așază capacele deasupra borcanelor, dar fără a le închide. Mai lasă borcanele la temperatura camerei 3-4 zile până când se produce fermentația. Închide ermetic capacele borcanelor cu gogonele murate în saramură și le poți transfera în cămară. În maxim trei săptămâni te poți răsfăța cu gustul delicios al murăturilor.
Și pentru a avea o cămară cât mai bogată și mai colorată, îți recomandăm să prepari și rețeta de conopidă murată cu morcovi și hrean.
Galerie foto