Salată de sfeclă roșie cu hrean, pentru iarnă
Printre rețetele de conserve pe care le prepari în această perioadă, trece pe listă și rețeta de salată de sfeclă roșie cu hrean, pentru iarnă.
Galerie foto
Te vei bucura de gustul delicios al salatei, de culoarea deosebită, dar și de un plus de sănătate la borcan. Sfecla roșie este una dintre legumele cu cele mai mari beneficii asupra sănătății organismului, dar mai ales asupra sănătății ficatului.
Proprietățile sfeclei roșii și ale hreanului
Sfecla are un conținut bogat de vitamina C, vitamina B, fier, fosfor, mangan, potasiu, dar și fibre. Consumul regulat de sfeclă, datorită conținutului ridicat de fibrelor, ajută la detoxifierea ficatului. Iar betaina, substanță din compoziția sfeclei stimulează funcția celulelor hepatice și protejează ficatul. O altă substanță din conținutul sfeclei, cea care este responsabilă de culoarea acesteia, denumită betacianina, are un puternic antioxidant și proprietăți de prevenire a cancerului.
Despre hrean se spune că este un aliat puternic pentru sănătatea plămânilor. Consumul de hrean, determină o senzație ca de arsură la nivelul sinusurilor, nasului și gâtului. Acest lucru este benefic pentru a ameliora simptomele răcelilor și problemele respiratorii. Consumul moderat de hrean poate ajuta și în susținerea funcției tiroidiene. În același timp are și efect laxativ și diuretic. Iar combinate cele două legume îți oferă un plus de sănătate, dar și gust deosebit. Îți oferim în acest scop rețeta pentru salată, cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea celor două legume, apoi a borcanelor și a soluției lichide în care marinezi salata.
Cum pregătești legumele pentru salată de sfeclă roșie cu hrean, pentru iarnă
Înainte de a decoji sfecla, spal-o bine și fierbe-o în apă cu puțină sare sau coace-o la cuptor, înfășurată în hârtie de copt. Este bună pregătită în ambele variante, dar este mult mai gustoasă sfecla coaptă.
Apoi, curăță sfecla și dă-o pe răzătoarea mare. Poți opta și pentru a felia sfecla sau a o tăia în cuburi. Tăiată în cuburi, o poți folosi ulterior la prepararea diferitelor salate cum este salata de boeuf, sau la o salată tartar.
Curăță hreanul și dă-l pe răzătoare, sau, în funcție de cum procedezi cu sfecla, procedezi și cu acesta. Îl poți tăia în rondele, în cuburi sau în fâșii lungi. Amestecă cele două legume într-un vas încăpător.
Cum pui salată de sfeclă roșie cu hrean, pentru iarnă, la borcan
Pune apa cu oțetul, sarea și zahărul într-o cratiță așezată la foc mediu. Adaugă condimentele pentru murături și fierbe-le în soluția lichidă pentru 7-8 minute. Apoi, stinge focul și acoperă vasul cu un capac. Lasă-l așa 5 minute, pentru a se infuza bine condimentele și a-și degaja aromele în lichidul fierbinte. Strecoară soluția fierbinte printr-o sită deasă și o toarn-o peste amestecul de sfeclă cu hrean. Lasă ingredientele în soluție 10-15 minute să se opărească bine.
Între timp sterilizează borcanele, așază-le într-o tavă metalică și îndeasă bine salată fierbinte în ele. Închide ermetic capacele borcanelor și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le acolo până când se răcesc, apoi le etichetezi și le transferi pe raftul din cămară.
O altă rețetă pe care ți-o recomandăm pentru iarnă este rețeta de salată de varză cu morcovi, conservată la borcan. Pe cât de simplă este, pe atât de gustoasă!
Galerie foto