Cea mai bună tocană de legume pentru iarnă. Rețeta simplă și rapidă
Tocana de legume pentru iarnă este ideală pentru a pregăti o masă rapidă. Este delicioasă și foarte ușor de preparat. În plus ea poate fi folosită drept garnitură pentru alte feluri de mâncare.
Pentru a face tocană de legume pentru iarnă vei avea nevoie de mai multe ingrediente și un timp de pregătire mai lung, însă rezultatul este unul pe măsură.
Vei avea nevoie să faci un drum la piață ca să te aprovizionezi cu legume proaspete, de calitate.
Ai nevoie de gogoșari, ardei kapia, ceapă, morcovi și roșii. Ai grijă să fie fără pete sau locuri moi. Roșiile trebuie să fie foarte bine coapte și zemoase, pentru ca tocana ta să fie cât mai aromată.
Cum faci cea mai bună tocană de legume pentru iarnă
Rețeta clasică de tocană de legume pentru iarnă conține gogoșari, ardei kapia, morcovi, ceapă și roșii, însă poți pune și alte legume în funcție de preferințe și disponibilitate. Mai jos îți oferim lista de ingredinete și modul simplu de preparare.
Ingrediente
Mod de preparare
Se pune uleiul la încins într-o oală mare, apoi se pune ceapa tocată mărunt și se lasă să se călească. Când devine translucidă, se adaugă morcovii dați prin răzătoare și se lasă să se călească împreună. Când s-au înmuiat se pun gogoșarii și ardeii kapia tocați mărunt.
Se amestecă bine până se omogenizează ingredientele. Se dă focul mic și se lasă să fiarbă amestecând din când în când. Dacă vrei să conservi cât mai multe preparate pentru iarnă, îți oferim și o rețetă de varză murată.
Când toate legumele s-au înmuiat bine, se adaugă orezul spălat, roșiile date prin blender, sarea, boabele de piper și foile de dafin după gust. Se amestecă bine, până când orezul este fiert.
Te invităm să afli mai multe și despre efectele consumului de orez asupra organismului.
Tocana se pune în borcane sterilizate pe care le vei închide etanș. Borcanele se acoperă bine cu o pătură și se lasă să se răcească complet.
Trucurile bunicii pentru cea mai bună tocană de legume pentru iarnă
Bunicile noastre făceau tocană de legume pentru iarnă din mai multe motive. Unul dintre ele era acela că o puteau consuma în timpul postului Crăciunului când nu erau atât de multe legume disponibile. Apoi, bunicile care locuiau la țară, profitau de toate legumele din grădină pe care le valorificau în conserve. Acestea puteau fi consumate mai apoi în sezonul rece. Era cea mai bună metodă de a le folosi fără să arunce nimic.
Toate legumele folosite trebuie să fie la maxima lor maturitate pentru ca aromele lor să fie cât mai intense. Gogoșarii și ardeii kapia trebuie curățați foarte bine de semințe. Poți folosi și ardei gras roșu sau alb dacă nu ai kapia. Vor fi la fel de savuroși.
De fapt, bunicile noastre puneau orice legume aveau la dispoziție: fasole uscată, fasole verde, ciuperci, chiar și vinete. Uite aici o rețetă de aperitiv cu vinete. Un preparat plin de culoare și savoare.
În loc de roșii se poate folosi și bulion sau pastă de tomate, dar rezultatul nu va fi la fel de spectaculos. În acest caz trebuie să mai completezi tocana cu apă pentru că orezul va absorbi mare parte din lichid și vei avea o conservă foarte uscată.
În plus, este bine să o lași să fie puțin mai zemoasă pentru că în timp se va mai întări. Acest sfat se aplică mai ales dacă faci mai multe borcane pe care le vei consuma într-o perioadă mai lungă de timp.
În ceea ce privește condimentele, de bază sunt sarea, piperul și foile de dafin. Se mai pot adăuga și cimbru, mărar sau pătrunjel, oregano sau busuioc. Acestea se adaugă când tocana este aproape gata.
Tocana se va păstra într-un loc rece, întunecat, bine ventilat. Ținută în condiții potrivite, tocana poate fi consumată și după un an.
Cum se poate servi tocana de legume
Pentru a servi tocana de legume trebuie doar să o scoți din borcan și să o consumi rece sau încălzită. Alături de ea merge foarte bine o salată de murături, de varză albă sau roșie, de sfeclă sau de ceapă.
Tocana de legume pentru iarnă este excelentă ca garnitură pentru feluri de mâncare din carne. Merge foarte bine cu orice fel de carne.