Zarzavat pentru ciorbe. O conservă nelipsită din cămară

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă adori ciorbele bogate în legume, nu ezita să prepari pentru iarnă și câteva borcane cu zarzavat pentru ciorbe. Te vor răsfăța aromele și culorile acestora și în preparatele din sezonul rece.

Borcane cu zarzavat pentru ciorbe
Galerie foto

Galerie foto

Borcanele cu zarzavat pentru ciorbe se fierb într-un vas cu apă pentru 50-60 de minute / Rețetefeldefel.ro

De cum începe vara și până toamna târziu, tarabele piețelor te atrag cu o multitudine de legume colorate și pline de vitamine. Te bucuri de prospețimea acestora ce-ți oferă o doză de sănătate atunci când le incluzi în rețetele culinare.

Însă te poți bucura de ele și conservate, iar în acest scop îți oferim mai jos o rețetă de conservă care nu ar trebui să-ți lipsească din cămară.

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Începe cu pregătirea legumelor dar și a borcanelor în care le vei conserva. Borcanele necesită spălare, scurgere și sterilizare.

Îți oferim în acest scop un articol complet despre metodele de sterilizare a sticlelor și borcanelor pentru conserve.

Pași necesari în pregătirea zarzavatului pentru conservare

Curăță toate rădăcinoasele, apoi clătește-le cu apă rece și lasă-le la scurs. După scurgere, le dai pe răzătoarea mare sau le toci în cuburi mici, după cum le preferi în ciorbe. Spală și ardeii, curăță-i și toacă-i în cuburi.

Așază o oală cu apă pe flacăra aragazului. Când apa începe să fiarbă, adaugă o linguriță de sare în ea. Amestecă cu o spatulă până când sarea se dizolvă. Lasă apa să atingă din nou punctul de fierbere și scufundă roșiile în ea. Lași roșiile să se opărească în apa fierbinte pentru un minut. Apoi le transferi în alt vas cu apă rece, pentru a stopa procesul termic. Acum poți decoji cu ușurință roșiile, apoi le toci în cuburi mici, îndepărtând cotoarele și părțile mai verzi.

Spală, scurge și toacă frunzele de țelină mărunt, împreună cu lujerii. Când ai toate aceste ingrediente pregătite poți da start conservării lor.

Pași necesari pentru a prepara zarzavat pentru ciorbe

Pune într-un bol încăpător toate legumele tocate. Adaugă sarea și verdeața tocată și amestecă-le bine. Lasă amestecul de zarzavat la odihnit pentru 10-15 minute, timp în care legumele își vor lăsa sucul în vas.

Vezi mai multe imagini din timpul preparării în GALERIA FOTO!

Amestec de zarzavaturi pentryu conservat

Sucul format de la amestecul de legume se scurge și se pune în sticle la frigider / Rețetefeldefel.ro

Scurge bine sucul în alt vas, apoi îndeasă zarzavatul în borcanele sterilizate. Adaugă și și din sucul scurs până la umplerea borcanelor. Închide bine borcanele cu capacele aferente.

Pune sucul rămas de la zarzavat în sticle  cu capace și pune sticlele la frigider. Poți folosi acest suc ulterior, la diferite rețete de ciorbă sau supă.

Așază un ștergar de bucătărie curat într-o cratiță cu diametrul mare . Pune borcanele în cratiță și toarnă apă până la gâtul acestora. Așază cratița pe flacăra aragazului și fierbe borcanele cu zarzavat pentru ciorbe pentru 50-60 de minute, de la primul clocot al apei.

După stingerea focului, lasă borcanele în apă până când se vor răci complet. Le etichetezi frumos și le transferi pe raftul din cămară.

Mai târziu, nu vei mai fi nevoită să cureți și să toci legume pentru ciorbe. Desfaci un borcan și adaugi conținutul lui în oala cu ciorba respectivă.

Și dacă ai dat start preparării conservelor pentru iarnă îți mai oferim o rețetă de castraveți murați pentru iarnă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Frittata cu prosciutto pusă într-o tigaie
Frittata cu prosciutto, roșii și busuioc. Rețeta de care ai nevoie pentru un mic dejun special
Frittata cu prosciutto, roșii și busuioc. Rețeta de care ai nevoie pentru un mic dejun special
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Borcan cu Compot de dovleac plăcintar, batoane de scorțișoară și felii de dovleac
Galerie foto
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
Regula fermoarului ar putea intra în Codul Rutier din România. Ce sancţiuni riscă şoferii care nu o respectă
"Regula fermoarului" ar putea intra în Codul Rutier din România. Ce sancţiuni riscă şoferii care nu o respectă
"Regula fermoarului" ar putea intra în Codul Rutier din România. Ce sancţiuni riscă şoferii care nu o respectă
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Cât de mult a crescut și cum arată acum fiica lui Jennifer Lopez, Emme. Ce a dezvăluit artista despre viața personală a fiicei ei
Cât de mult a crescut și cum arată acum fiica lui Jennifer Lopez, Emme. Ce a dezvăluit artista despre viața personală a fiicei ei
Cât de mult a crescut și cum arată acum fiica lui Jennifer Lopez, Emme. Ce a dezvăluit artista despre viața personală a fiicei ei
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că nu voia ca ea să fie doar mama copilului său
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că „nu voia ca ea să fie doar mama copilului său”
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că „nu voia ca ea să fie doar mama copilului său”
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
fresh
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
închide