11 trucuri pentru a face cartofi fondanți la fel ca un bucătar francez

Cartofii fondanți, cunoscuți și sub numele de cartofi gratinați sau pommes fondant, sunt un deliciu culinar originar din bucătăria franceză. Această metodă de preparare se bazează pe faptul că cartofii sunt fierți în apă, apoi sunt prăjiți în unt sau ulei, rezultând un exterior crocant și un interior moale și cremos. Descoperă 11 trucuri pentru a face cartofi fondanți la fel ca un bucătar francez. Sfaturi simple și utile.

cartofi fondanți puși într-o tigaie
Cartofii fondanți sunt un preparat tradițional franțuzesc / Shutterstock

Cartofii fondanți pot fi serviți ca atare sau ca garnitură la diferite feluri principale. Modul de servire clasic constă în așezarea lor elegantă pe farfurie, însoțiți de sosuri rafinate sau ierburi proaspete pentru un plus de prospețime și arome.

Citește și

Alături de o porție de cartofi fondanți se potrivește un sos de brânză delicios, care completează perfect textura cremoasă a cartofilor fondanți.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Trucuri pentru a face cartofi fondanți la fel ca un bucătar francez

De asemenea, sunt potrivite și sosurile pe bază de ierburi aromatice cum ar fi rozmarinul, cimbrul sau busuiocul, care aduc un gust proaspăt și aromat.

Atunci când sunt consumați drept garnitură, cartofii fondați se potrivesc cel mai bine cu  pui coquelet cu sos de vin, cu pește la grătar sau, pentru un meniu mai sofisticat, cu Beef Bourguignon.

Alege soiul potrivit de cartofi

În România, în special în piețe, nu se ține cont de soiul cartofilor nici de către vânzător, nici de cumpărător. În supermaketuri au apărut plase etichetate cu modalitatea cea mai potrivită de gătire a cartofilor, ținând cont de soiul lor.

Acest lucru este foarte util pentru că există diferențe nu doar de textură, cu și de gust.

Cei mai potriviți pentru a face cartofi fondanți sunt cei din soiul russet, care sunt albi la interior, cu coaja maro și formă lunguiață.

Au un conținut mai mare de amidon, iar după preparare tind să fie cremoși. La fel de potriviți sunt și cartofii din soiul Yukon, care au pulpa galbenă, sunt mai mici, mai dulci și cremoși.

Folosește un cuțit ascuțit

Pentru a obține discuri perfecte de cartofi ai nevoie de un cuțit foarte bine ascuțit. Acest aspect nu contează doar din punct de vedere al aspectului.

Atunci când dimensiunea lor este egală se vor găti uniform, iar preparatul va avea textura perfectă.

Lasă cartofii în apă rece

După ce cureți cartofii de coajă este important să îi lași în apă rece. Acest proces ajută la eliberarea unei părți din amidon, ceea ce permite cartofului să absoarbă mai multă umiditate. În acest fel, după gătire vor fi mătăsoși la interior și crocanți la exterior.

După ce vă cureți și tai cartofii, pune-i pur și simplu într-un vas cu apă rece. Lăsă-i minimum 30 de minute și maximum 24 de ore.

Dacă alegi să îi ții mai mult de jumătate de oră este recomandat să pui vasul la frigider pentru a evita dezvoltarea bacteriilor. Dacă nu ai spațiu suficient, poți să îi ții pe blatul din bucătărie, dar pune alături de ei și cuburi de gheață.

Nu te teme că se va pierde din gust, pentru că acest lucru nu se va întâmpla. Ba mai mult, ajută la obținerea unei texturi perfecte după gătire.

Este posibil ca în timp ce stau în apă cartofii să capete nuanțe maro sau roșii, ceea ce este normal. Ai putea chiar să păstrezi apa cu amidon și să o folosești pentru a vă uda plantele.

Usucă cartofii

După ce scoți cartofii din apă, folosește prosoape de hârtie sau prosoape de bucătărie curate pentru a-i usca. Cu cât poți absorbi mai multă umiditate, cu atât mai bine. Acest lucru te ajută să obții o crustă incredibil de crocantă.

De asemenea, ajută la eliminarea amidonului care se acumulează la suprafață. După aceea va trebui să lucrezi foarte repede pentru că procesul de oxidare va face cartofii să devină maronii.

Condimentează cartofii

Cartofii sunt dulci și aromați, dar, totuși, cu un gust destul de blând. Cartofii fondanți sunt de obicei preparați cu unt, ulei și supă concentrată de pui și condimente.

Acestea din urmă sunt alese în funcție de preferințele personale. De obicei, se folosește cimbrul pe care ar trebui să îl utilizezi proaspăt. Rozmarinul este ceva mai intens, dar un alt clasic folosit la cartofii fondanti.

Preîncălzește tigaia

Bucătarul englez Gordon Ramsay recomandă ca înainte de a face cartofi fondanți să folosești o tigaie de fontă pe care să o preîncălzești în cuptor.

Acesta este motivul pentru care o tigaie din fontă este esențială atunci când se prepară cartofi fondant. Introducând tava în cuptor, poți controla exact cât de fierbinte devine, iar distribuția uniformă a temperaturii va fi perfectă.

O tigaie bine asezonată va face ca după adăugarea de grăsime fierbinte cartofii să se prăjească în loc să se lipească. După ce grăsimea se încinge, folosește clești pentru a prăji partea plată a fiecărui cartof până devine crocant și auriu.

Alege cu atenție tipul de grăsime folosit

Pe lângă tipul de cartofi folosiți, un alt ingredient important este grăsimea. Aceasta asigură textura crocantă, dar aduce și foarte multă aromă.

Grăsimea este folosită deoarece crește temperatura de suprafață a alimentelor fără a permite umidității să se evapore.

Acest lucru ajută interiorul să se rămână moale, deoarece exteriorul preia cea mai mare parte a căldurii. Acesta este motivul pentru care, când vine vorba de grăsime cu cât este folosită mai multă cu atât mai bine.

De obicei, rețetele de cartofi fondant necesită unt, ulei de măsline sau untură de rață. Unii bucătari folosesc o combinație între două dintre ele sau chiar pe toate trei. Uleiul de măsline are o aromă profundă florală și fructată. Untul este cremos și dulce. Untura de rață este și mai bogată și are o aromă mai puternică.

Folosește supă concentrată de pui

În mod obișnuit, supa concentrată de pui este preparată și cu ceapă, usturoi, țelina, morcovi și alte legume, dar și alte condimente. Aroma legumelor este subtilă însă o face mai bogată, mai gustoasă.

Odată ce cartofii sunt prăjiți în unt, ulei de măsline sau untură de rață este timpul să adaugi supa concentrată de pui. O vei pune direct în tavă înainte de a o transfera la cuptor.

Supa ajută interiorul cartofilor să continue să se înmoaie, infuzează cartofii cu aromă și creează textura faimoasă pe care pur și simplu nu o poți găsi în alte rețete de cartofi. Chiar dacă optezi pentru gătitul doar pe aragaz, tot trebuie să adaugi supă concentrată de pui.

Îngroașă supa concentrată de pui

Un pas care nu este absolut esențial, dar este cu siguranță un sfat care îți va face cartofii fondanți speciali. Deși există nenumărate metode pe care le poți folosi pentru a obține consistența potrivită a supei cel mai ușor este să folosești gelatina.

Aceasta este obținută din oase de animale și țesuturi, dar nu va modifica gustul final al preparatului. Gelatina este limpede, așa că, spre deosebire de unele amidonuri și făinuri, nu va schimba aspectul general al cartofilor fondanti.

Gelatina se îngroașă în timp, așa că folosește mai puțină decât crezi că ai nevoie și lasă-i puțin timp să se îngroașe înainte de a adăuga supa în tigaia fierbinte.

Cartofi fondanți vegani

Dacă ești vegetariană trebuie să te bucuri și tu de un preparat atât de delicios precum sunt cartofii fondanți. Poți să îi prepari folosind doar ulei de măsline, iar supa concentrată de pui poate fi înlocuită cu supă de legume. În loc de gelatină, poți pune amidon de porumb sau de cartofi.

Finisează cartofii fondanți la cuptor

Chiar și după ce exteriorul cartofilor a atins perfecțiunea după ce au fost gătiți pe aragaz, interiorul are încă nevoie să se mai înmoaie pentru a obține acea consistență netedă și untoasă. Asigură-te că ai preîncălzit bine cuptorul la temperatura maximă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Sparanghel înfășurat în bacon
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
06:03
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
05:42
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
5 iulie, 06:49
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
5 iulie, 06:26
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
4 iulie, 06:55
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Prăjitura Kardinalschnitte porționată pe un platou, cu o spatulă de tort
4 iulie, 05:59
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
3 iulie, 07:41
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
ouă expirate
3 iulie, 06:02
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Persoanele născute în aceste zile atrag norocul fără prea mult efort. Află dacă te numeri printre ele
Persoanele născute în aceste zile atrag norocul fără prea mult efort. Află dacă te numeri printre ele
Persoanele născute în aceste zile atrag norocul fără prea mult efort. Află dacă te numeri printre ele
Cod roşu de caniculă în 15 judeţe şi Capitală. Când încep să scadă temperaturile
Cod roşu de caniculă în 15 judeţe şi Capitală. Când încep să scadă temperaturile
Cod roşu de caniculă în 15 judeţe şi Capitală. Când încep să scadă temperaturile
Cum arată locuinţa în care milionarul care a renunţat la cetăţenia română stă cu iubita cu 23 de ani mai tânără!
Cum arată locuinţa în care milionarul care a renunţat la cetăţenia română stă cu iubita cu 23 de ani mai tânără!
Cum arată locuinţa în care milionarul care a renunţat la cetăţenia română stă cu iubita cu 23 de ani mai tânără!
Ce mai face Burlacul Andrei Andrei, după ce s-a retras din lumina reflectoarelor. Și-a găsit jumătatea și a devenit tătic
Ce mai face „Burlacul” Andrei Andrei, după ce s-a retras din lumina reflectoarelor. Și-a găsit jumătatea și a devenit tătic
Ce mai face „Burlacul” Andrei Andrei, după ce s-a retras din lumina reflectoarelor. Și-a găsit jumătatea și a devenit tătic
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. Super-gonoreea rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. „Super-gonoreea” rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. „Super-gonoreea” rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
fresh
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă

Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă

Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă

Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica

Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica

Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe

Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
închide