11 trucuri pentru a face cartofi fondanți la fel ca un bucătar francez

Cartofii fondanți, cunoscuți și sub numele de cartofi gratinați sau pommes fondant, sunt un deliciu culinar originar din bucătăria franceză. Această metodă de preparare se bazează pe faptul că cartofii sunt fierți în apă, apoi sunt prăjiți în unt sau ulei, rezultând un exterior crocant și un interior moale și cremos. Descoperă 11 trucuri pentru a face cartofi fondanți la fel ca un bucătar francez. Sfaturi simple și utile.

cartofi fondanți puși într-o tigaie
Cartofii fondanți sunt un preparat tradițional franțuzesc / Shutterstock

Cartofii fondanți pot fi serviți ca atare sau ca garnitură la diferite feluri principale. Modul de servire clasic constă în așezarea lor elegantă pe farfurie, însoțiți de sosuri rafinate sau ierburi proaspete pentru un plus de prospețime și arome.

Citește și

Alături de o porție de cartofi fondanți se potrivește un sos de brânză delicios, care completează perfect textura cremoasă a cartofilor fondanți.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Trucuri pentru a face cartofi fondanți la fel ca un bucătar francez

De asemenea, sunt potrivite și sosurile pe bază de ierburi aromatice cum ar fi rozmarinul, cimbrul sau busuiocul, care aduc un gust proaspăt și aromat.

Atunci când sunt consumați drept garnitură, cartofii fondați se potrivesc cel mai bine cu  pui coquelet cu sos de vin, cu pește la grătar sau, pentru un meniu mai sofisticat, cu Beef Bourguignon.

Alege soiul potrivit de cartofi

În România, în special în piețe, nu se ține cont de soiul cartofilor nici de către vânzător, nici de cumpărător. În supermaketuri au apărut plase etichetate cu modalitatea cea mai potrivită de gătire a cartofilor, ținând cont de soiul lor.

Acest lucru este foarte util pentru că există diferențe nu doar de textură, cu și de gust.

Cei mai potriviți pentru a face cartofi fondanți sunt cei din soiul russet, care sunt albi la interior, cu coaja maro și formă lunguiață.

Au un conținut mai mare de amidon, iar după preparare tind să fie cremoși. La fel de potriviți sunt și cartofii din soiul Yukon, care au pulpa galbenă, sunt mai mici, mai dulci și cremoși.

Folosește un cuțit ascuțit

Pentru a obține discuri perfecte de cartofi ai nevoie de un cuțit foarte bine ascuțit. Acest aspect nu contează doar din punct de vedere al aspectului.

Atunci când dimensiunea lor este egală se vor găti uniform, iar preparatul va avea textura perfectă.

Lasă cartofii în apă rece

După ce cureți cartofii de coajă este important să îi lași în apă rece. Acest proces ajută la eliberarea unei părți din amidon, ceea ce permite cartofului să absoarbă mai multă umiditate. În acest fel, după gătire vor fi mătăsoși la interior și crocanți la exterior.

După ce vă cureți și tai cartofii, pune-i pur și simplu într-un vas cu apă rece. Lăsă-i minimum 30 de minute și maximum 24 de ore.

Dacă alegi să îi ții mai mult de jumătate de oră este recomandat să pui vasul la frigider pentru a evita dezvoltarea bacteriilor. Dacă nu ai spațiu suficient, poți să îi ții pe blatul din bucătărie, dar pune alături de ei și cuburi de gheață.

Nu te teme că se va pierde din gust, pentru că acest lucru nu se va întâmpla. Ba mai mult, ajută la obținerea unei texturi perfecte după gătire.

Este posibil ca în timp ce stau în apă cartofii să capete nuanțe maro sau roșii, ceea ce este normal. Ai putea chiar să păstrezi apa cu amidon și să o folosești pentru a vă uda plantele.

Usucă cartofii

După ce scoți cartofii din apă, folosește prosoape de hârtie sau prosoape de bucătărie curate pentru a-i usca. Cu cât poți absorbi mai multă umiditate, cu atât mai bine. Acest lucru te ajută să obții o crustă incredibil de crocantă.

De asemenea, ajută la eliminarea amidonului care se acumulează la suprafață. După aceea va trebui să lucrezi foarte repede pentru că procesul de oxidare va face cartofii să devină maronii.

Condimentează cartofii

Cartofii sunt dulci și aromați, dar, totuși, cu un gust destul de blând. Cartofii fondanți sunt de obicei preparați cu unt, ulei și supă concentrată de pui și condimente.

Acestea din urmă sunt alese în funcție de preferințele personale. De obicei, se folosește cimbrul pe care ar trebui să îl utilizezi proaspăt. Rozmarinul este ceva mai intens, dar un alt clasic folosit la cartofii fondanti.

Preîncălzește tigaia

Bucătarul englez Gordon Ramsay recomandă ca înainte de a face cartofi fondanți să folosești o tigaie de fontă pe care să o preîncălzești în cuptor.

Acesta este motivul pentru care o tigaie din fontă este esențială atunci când se prepară cartofi fondant. Introducând tava în cuptor, poți controla exact cât de fierbinte devine, iar distribuția uniformă a temperaturii va fi perfectă.

O tigaie bine asezonată va face ca după adăugarea de grăsime fierbinte cartofii să se prăjească în loc să se lipească. După ce grăsimea se încinge, folosește clești pentru a prăji partea plată a fiecărui cartof până devine crocant și auriu.

Alege cu atenție tipul de grăsime folosit

Pe lângă tipul de cartofi folosiți, un alt ingredient important este grăsimea. Aceasta asigură textura crocantă, dar aduce și foarte multă aromă.

Grăsimea este folosită deoarece crește temperatura de suprafață a alimentelor fără a permite umidității să se evapore.

Acest lucru ajută interiorul să se rămână moale, deoarece exteriorul preia cea mai mare parte a căldurii. Acesta este motivul pentru care, când vine vorba de grăsime cu cât este folosită mai multă cu atât mai bine.

De obicei, rețetele de cartofi fondant necesită unt, ulei de măsline sau untură de rață. Unii bucătari folosesc o combinație între două dintre ele sau chiar pe toate trei. Uleiul de măsline are o aromă profundă florală și fructată. Untul este cremos și dulce. Untura de rață este și mai bogată și are o aromă mai puternică.

Folosește supă concentrată de pui

În mod obișnuit, supa concentrată de pui este preparată și cu ceapă, usturoi, țelina, morcovi și alte legume, dar și alte condimente. Aroma legumelor este subtilă însă o face mai bogată, mai gustoasă.

Odată ce cartofii sunt prăjiți în unt, ulei de măsline sau untură de rață este timpul să adaugi supa concentrată de pui. O vei pune direct în tavă înainte de a o transfera la cuptor.

Supa ajută interiorul cartofilor să continue să se înmoaie, infuzează cartofii cu aromă și creează textura faimoasă pe care pur și simplu nu o poți găsi în alte rețete de cartofi. Chiar dacă optezi pentru gătitul doar pe aragaz, tot trebuie să adaugi supă concentrată de pui.

Îngroașă supa concentrată de pui

Un pas care nu este absolut esențial, dar este cu siguranță un sfat care îți va face cartofii fondanți speciali. Deși există nenumărate metode pe care le poți folosi pentru a obține consistența potrivită a supei cel mai ușor este să folosești gelatina.

Aceasta este obținută din oase de animale și țesuturi, dar nu va modifica gustul final al preparatului. Gelatina este limpede, așa că, spre deosebire de unele amidonuri și făinuri, nu va schimba aspectul general al cartofilor fondanti.

Gelatina se îngroașă în timp, așa că folosește mai puțină decât crezi că ai nevoie și lasă-i puțin timp să se îngroașe înainte de a adăuga supa în tigaia fierbinte.

Cartofi fondanți vegani

Dacă ești vegetariană trebuie să te bucuri și tu de un preparat atât de delicios precum sunt cartofii fondanți. Poți să îi prepari folosind doar ulei de măsline, iar supa concentrată de pui poate fi înlocuită cu supă de legume. În loc de gelatină, poți pune amidon de porumb sau de cartofi.

Finisează cartofii fondanți la cuptor

Chiar și după ce exteriorul cartofilor a atins perfecțiunea după ce au fost gătiți pe aragaz, interiorul are încă nevoie să se mai înmoaie pentru a obține acea consistență netedă și untoasă. Asigură-te că ai preîncălzit bine cuptorul la temperatura maximă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Zeppole di San Giuseppe
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
ouă la temperatura camerei
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Carne de curcan
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum se spală cartofii
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
brânză congelată
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
câte zile se ține orezul în frigider
06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum se spală cartofii
14 decembrie, 05:57
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
baharat
13 decembrie, 05:57
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
hugo fără alcool rețeta
13 decembrie, 05:56
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Ciprian Ciucu: Nu îmi imaginam că problemele de la Primărie sunt aşa grave. Ne-a ajuns cuţitul la os
Ciprian Ciucu: "Nu îmi imaginam că problemele de la Primărie sunt aşa grave. Ne-a ajuns cuţitul la os"
Ciprian Ciucu: "Nu îmi imaginam că problemele de la Primărie sunt aşa grave. Ne-a ajuns cuţitul la os"
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Premierele se țin lanț în acest sezon la Mireasa. Ce s-a întâmplat, cu doar câteva zile înainte de marea finală
Premierele se țin lanț în acest sezon la Mireasa. Ce s-a întâmplat, cu doar câteva zile înainte de marea finală
Premierele se țin lanț în acest sezon la Mireasa. Ce s-a întâmplat, cu doar câteva zile înainte de marea finală
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool

Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool

Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală

Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
închide