3 rețete cu tofu pentru zilele în care vrei să mănânci ceva ușor și sățios

Tofu, cunoscut și sub numele de brânză de soia, este un aliment tradițional asiatic cu o textură moale și o abilitate uimitoare de a absorbi aromele din jur. Este o sursă perfectă de proteine pentru cei care urmează diete vegane sau țin post, dar poate fi savuros oricând. Iată 3 rețete cu tofu pentru zilele în care vrei să mănânci ceva ușor și sățios. Preparatele sunt simple și gustoase.

rețete cu tofu pe o masă de lemn
Pentru preparate calde se folosește de obicei tofu ferm / Shutterstock

Tofu este produs din lapte de soia coagulat și presat în blocuri. Există mai multe tipuri de tofu, iar textura sa poate varia de la moale și catifelată până la fermă și tare. Datorită naturii sale neutre, tofu este un ingredient ideal pentru a absorbi aromele din jur și poate fi folosit într-o gamă variată de preparate culinare.

Atunci când alegi brânza tofu trebuie să știi că este de trei feluri. Tofu moale are o textură catifelată și se desface ușor. Este ideal pentru smoothie-uri, sosuri și deserturi.

Tofu mediu este potrivit pentru prăjituri și stir-fry-uri, iar tofu ferm este cel mai dens și are o textură tare. Îl poți folosi în rețete cu tofu pentru grătar, copt la cuptor sau tăiat în cuburi pentru a fi adăugat în supe.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Tofu prăjit cu 5 condimente

Tofu prăjit cu „5 condimente” se poate servi cu o salată alături sau poate fi o garnitură pentru alte feluri de mâncare principale. Este una dintre acele rețete cu tofu rapide și ușor de preparat.

Tofu prăjit servit într-o farfurie albă
Tofu prăjit se consumă imediat ce este gătit / Shutterstock

Ingrediente

  • 450 g tofu super ferm
  • 2 linguri de ulei de avocado
  • 3 linguri de sos hoisin
  • 2 linguri de vin Shaoxing (de orez)
  • 1 lingură de zahăr de cocos
  • 1 lingură de sos de soia
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit
  • 2 lingurițe de sriracha
  • 1 linguriță de rădăcină de ghimbir, rasă
  • ½ linguriță de pudră ”5 condimente”

Mod de preparare

Se uscă tofu cu un prosop de hârtie, apoi se taie în cuburi groase.

Într-un castron mic se amestecă sosul hoisin, vinul Shaoxing, zahărul de cocos, sosul de soia, cățelul de usturoi, puțin sriracha, ghimbirul ras și pudra „5 condimente”.

Se pune uleiul într-o tigaie și se dă focul tare. Se pun cuburile de tofu în tigaie și se gătesc timp de 5-8 minute. Apoi se întorc pe cealaltă parte și se mai lasă între 5 și 8 minute. După aceea se scoate din tigaie.

Se  toarnă sosul în aceeași tigaie și se dă focul mai mic. Se lasă să fiarbă până când începe să clocotească. Se readuce tofu în tigaie și se amestecă astfel încât toate bucățile să fie acoperite de sos. Se fierbe 5 minute. Se servește imediat.

Clătite vietnameze umplute cu tofu

Clătitele vietnameze umplute cu tofu pot fi servite la masa de prânz sau la cină, dar pot fi și un fel savuros la un brunch de weekend.

Clătitele vietnameze umplute cu tofu servite alături de un sos picant
Clătitele vietnameze umplute cu tofu sunt crocante și foarte aromate / Shutterstock

Ingrediente

  • Pentru sos
  • 50 ml sos de soia
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • 3 lingurițe de zahăr
  • 2 linguri de apă
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • 1 ardei chili roșu lung, tocat mărunt
  • Pentru clătite
  • 250 g făină de orez
  • 2 linguri de amidon de porumb
  • ¾ linguriță de turmeric măcinat
  • ½ linguriță de sare
  • 180 ml lapte de cocos
  • ¾ cană apă
  • 3 fire de ceapă verde, tocate mărunt
  • 1 lingură de ulei vegetal
  • Pentru umplutură
  • 1 lingură de ulei vegetal
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • 1 ceapă roșie, tăiată felii
  • 1 kg tofu ferm, tăiat cuburi
  • 500 g ciuperci brune, feliate
  • 2 morcovi, tăiați julien
  • 400 g muguri de fasole‌
  • Pentru garnitură
  • mentă proaspătă
  • busuioc proaspăt
  • frunze de salata verde

Mod de preparare

Într-un castron mic, se amestecă sosul de soia, sucul de lămâie, zahărul, apa, cățelul de usturoi tocat și ardeiul chili roșu tocat. Se amestecă până se dizolvă zahărul, iar compoziția este omogenă. Apoi se lasă deoparte.

Într-un castron mare, se amestecă făina de orez, amidonul de porumb, turmericul măcinat și sarea. Se adaugă treptat laptele de cocos și apă la ingredientele uscate și se amestecă până se obține un aluat omogen.

Apoi se încorporează ceapa verde tocată mărunt și se lasă aluatul să se odihnească aproximativ 30 de minute pentru a permite aromelor să se contopească.

Se încălzește o lingură de ulei vegetal într-o tigaie mare la foc mediu. Apoi se adaugă un cățel de usturoi tocat, ceapa, tofu tăiat cubulețe și ciupercile brune. Se lasă să se gătească  5-7 minute, amestecând din când în când până tofu se rumenește ușor și ciupercile sunt fragede. Se scoate amestecul pe o farfurie și se lasă deoparte.

Se pune pe foc o tigaie curată la foc mediu. Se adaugă puțin ulei vegetal astfel încât să acopere tigaia. Se bate din nou aluatul.

Cu ajutorul unui polonic se pune aluat în tigaie răsucind-o pentru a-i acoperi uniform fundul. Se gătește 3-5 minute, până devine crocantă și capătă culoarea maro-auriu. Se pune o cantitate generoasă de tofu și umplutură de legume pe o parte a clătitei.

Se acoperă cu morcovi și cu muguri de fasole. Se îndoaie cealaltă parte a clătitei peste umplutură pentru a crea o formă de semilună, apoi se mai gătește încă un minut, astfel încât morcovii și mugurii de fasole să se încălzească. Se transferă pe o farfurie.

Se repetă procesul până se termină toată compoziția atât de clătite, cât și de umplutură. Se servește cu frunze de mentă, frunze de busuioc, frunze de salată verde și sosul pregătit.

Tigaie mediteraneană cu tofu

Tigaia mediteraneană cu tofu este un fel de mâncare foarte versatil. Dacă vrei poți să adaugi sau să scoți din legume, în funcție de preferințele tale. Este una dintre acele rețete cu tofu pe care o va adora întreaga familie.

Tigaie mediteraneană cu tofu pe un ștergar în carouri
Tigaie mediteraneană cu tofu este o mâncare vegetariană plină de vitamine / Shutterstock

Ingrediente

  • ¼ cană ulei de măsline
  • coaja și zeama de la 1 lămâie
  • 1 linguriță de chimen
  • 1 linguriță de coriandru
  • 1 linguriță de praf de ceapă
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 1 linguriță de sare grunjoasă
  • 1 linguriță de de cimbru uscat
  • ½ linguriță de piper
  • 1 ceapă roșie, tăiată felii
  • 400 g ciuperci feliate
  • 2 ardei grași roșii, feliați
  • 6 căței de usturoi, tocați
  • 400 g tofu super ferm, tăiat cubulețe
  • 500 g roșii cherry tăiate pe jumătate
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • 100 g măsline Kalamata tăiate pe jumătate
  • busuioc proaspăt tocat

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Într-un castron se amestecă uleiul de măsline, coaja de lămâie, sucul de lămâie, chimenul, coriandru, praf de ceapă, oregano, sare, piper și cimbru.

Apoi se adaugă ceapa, ciupercile, ardeiul roșu, usturoiul, tofu cubulețe și jumătate din cantitatea de roșii cherry. Se dă la frigider pentru 30 de minute.

Apoi, se pune compoziția într-o tavă și se dă la cuptor pentru 30 de minute, amestecând până la jumătatea timpului. După aceea, legumele coapte se amestecă cu tofu, pătrunjelul, măslinele Kalamata și busuiocul. Se servește imediat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Brioșe aperitiv cu șuncă și ardei, una secționată
Brioșe aperitiv cu șuncă și ardei. Un preparat ușor și gustos
Brioșe aperitiv cu șuncă și ardei. Un preparat ușor și gustos
Cheesecake cu caise și glazură de ciocolată porționat pe farfurie și pe platou
Cheesecake cu caise și glazură de ciocolată. Un desert rafinat și echilibrat
Cheesecake cu caise și glazură de ciocolată. Un desert rafinat și echilibrat
Chec aperitiv cu cașcaval, șuncă și măsline, porționat
Chec aperitiv cu cașcaval, șuncă și măsline, pentru gustări zilnice
Chec aperitiv cu cașcaval, șuncă și măsline, pentru gustări zilnice
Vegeta de casă din legume și verdețuri
Vegeta de casă din legume și verdețuri, pentru preparate savuroase
Vegeta de casă din legume și verdețuri, pentru preparate savuroase
Tartă cu smochine, mascarpone și miere porționată
Tartă cu smochine, mascarpone și miere. Un desert rafinat
Tartă cu smochine, mascarpone și miere. Un desert rafinat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
salate aperitiv rapide puse într-un colaj
Galerie foto
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Deserturi rapide de Paște puse pe o masă albă
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin
10 septembrie, 08:48
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb, decorată cu verdeață
10 septembrie, 08:24
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
9 septembrie, 09:10
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
9 septembrie, 07:21
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
ciorbă de burtă ardelenească
8 septembrie, 05:28
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
alimentele ultraprocesate
8 septembrie, 05:04
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
brașovence
7 septembrie, 06:38
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
ketchupul la frigider
7 septembrie, 05:22
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce băutură caldă ți se potrivește toamna asta, în funcție de zodie. Ce arată astrele
Ce băutură caldă ți se potrivește toamna asta, în funcție de zodie. Ce arată astrele
Ce băutură caldă ți se potrivește toamna asta, în funcție de zodie. Ce arată astrele
Angajatul la stat care câştiga jumătate de milion de lei anual. Cum a reuşit să deţină 6 funcţii simultan
Angajatul la stat care câştiga jumătate de milion de lei anual. Cum a reuşit să deţină 6 funcţii simultan
Angajatul la stat care câştiga jumătate de milion de lei anual. Cum a reuşit să deţină 6 funcţii simultan
amp;#8220;Cea mai proastă noapte” Momente teribile pentru Gabi Tamaş şi Dan Alexa în Filipine: amp;#8220;Psihic, m-a terminat”
amp;#8220;Cea mai proastă noapte” Momente teribile pentru Gabi Tamaş şi Dan Alexa în Filipine: amp;#8220;Psihic, m-a terminat”
amp;#8220;Cea mai proastă noapte” Momente teribile pentru Gabi Tamaş şi Dan Alexa în Filipine: amp;#8220;Psihic, m-a terminat”
Medalia a fost roșie! Prima echipă eliminată de la Asia Express – Drumul Eroilor, după o singură etapă
Medalia a fost roșie! Prima echipă eliminată de la Asia Express – Drumul Eroilor, după o singură etapă
Medalia a fost roșie! Prima echipă eliminată de la Asia Express – Drumul Eroilor, după o singură etapă
Kerem Bürsin revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Kerem Bürsin revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Kerem Bürsin revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Samsung lansează S25 FE. Ce preț are noul smartphone
Samsung lansează S25 FE. Ce preț are noul smartphone
Samsung lansează S25 FE. Ce preț are noul smartphone
Salată de somon cu ceapă marinată și crutoane
Salată de somon cu ceapă marinată și crutoane
Salată de somon cu ceapă marinată și crutoane
Copilului nu-i pasă de consecințe. Ce este de făcut în acest caz
Copilului nu-i pasă de consecințe. Ce este de făcut în acest caz
Copilului nu-i pasă de consecințe. Ce este de făcut în acest caz
Ed Sheeran a dezvăluit că se va muta în Statele Unite. Artistul a fost criticat după ce a spus că se simte mai apropiat de cultura irlandeză
Ed Sheeran a dezvăluit că se va muta în Statele Unite. Artistul a fost criticat după ce a spus că se simte mai apropiat de cultura irlandeză
Ed Sheeran a dezvăluit că se va muta în Statele Unite. Artistul a fost criticat după ce a spus că se simte mai apropiat de cultura irlandeză
Beneficiile consumului de piper negru. Ce se întâmplă dacă îl consumi
Beneficiile consumului de piper negru. Ce se întâmplă dacă îl consumi
Beneficiile consumului de piper negru. Ce se întâmplă dacă îl consumi
fresh
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră

Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră

Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră

Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă

Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă

Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb

Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb

Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă

Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
închide