Broccoli la cuptor. Garnitura simplă care se potrivește cu orice preparat din carne
Dacă ești în căutarea unei garnituri simple care să se potrivească cu aproape orice fel principal de mâncare principală îți recomandăm broccoli la cuptor. Este crocant și fraged, cu bucăți caramelizate foarte aromate. Este atât de bun încât s-ar putea ca toți ai casei să îl ceară tot mai des.
Broccoli, un membru al familiei de legume crucifere, nu doar adaugă o notă de culoare în farfuria ta, dar și o explozie de nutrienți benefici pentru sănătate. Descoperă cum să alegi, să pregătești și să savurezi broccoli în moduri delicioase și sănătoase.
Broccoli este o sursă excelentă de vitamina C, vitamina K, fibre, acid folic și calciu. Conține antioxidanți precum sulforafanul, care se crede că are beneficii puternice pentru sănătate.
Datorită conținutului ridicat de vitamina C, broccoli poate contribui la întărirea sistemului imunitar. Vitamina K și calciul din broccoli sunt esențiale pentru menținerea sănătății oaselor.
Atunci când cumperi broccoli alege căpățânile u o culoare verde intensă și o textură fermă. Bobocii ar trebui să fie compacți, iar frunzele să nu prezinte pete maronii sau să fie uscate.
Evită bobocii care au început să se deschidă sau să devină pufoși, deoarece acest lucru indică vechimea legumei.
Înainte de a găti broccoli trebuie spălat bine pentru a îndepărta eventualele impurități sau de pesticide. Apoi, separă bobocii de tulpină și împarte-i în bucăți mai mici pentru a facilita gătirea uniformă.
Ingrediente
Mod de preparare
Se pune grătarul cuptorului în mijloc. Se pune o tavă deasupra grătarului și se pornește cuptorul la 220°C.
Cum se prepară rețeta de broccoli la cuptor
Se taie tulpinile căpățânilor de broccoli. Se desfac în buchețele mici. Apoi se pun într-un castron și se amestecă cu uleiul, sarea și piperul. Se amestecă bine astfel încât să fie acoperite toate florile de broccoli.
Se pune o hârtie de copt în tava de la cuptor. Se pune broccoli, se întind florile într-un singur strat și se dă tava la cuptor.
Se lasă până când broccoli este crocant, fraged și rumenit, 12 până la 15 minute. Se ia din tavă cu ajutorul unor clești de bucătărie și se pune pe o farfurie. Se servește cald. Se poate păstra la frigider într-un vas închis ermetic până la 4 zile.
Ce condimente se potrivesc cu broccoli la cuptor
Sarea și piperul sunt cele mai potrivite condimente pentru broccoli indiferent de modul în care urmează să îl gătești.
Pentru un plus de aromă folosește și ulei de măsline și usturoi. Dacă vrei să dai o notă asiatică preparatului poți pune sos de soia și ghimbir, iar pentru mai multă savoare se potrivește foarte bine și parmezanul.
Pentru mai mult gust poți servi broccoli cu sosuri delicioase precum sosul de brânză, sosul Alfredo sau sosul pesto.
Broccoli se potrivește perfect alături de carne de pui, vită sau pește, oferind un echilibru între prospețime și savoare. Mai poți adăuga broccoli în preparate de paste pentru un boost de nutrienți și culoare.