12 trucuri pentru a găti cel mai fraged piept de pui la cuptor

Pieptul de pui este una dintre cele mai utilizate tipuri de carne pentru că este versatil, disponibil aproape oriunde și destul de economic. Iată 12 trucuri pentru a găti cel mai fraged piept de pui la cuptor. Sfaturi utile în bucătărie.

cel mai fraged piept de pui la cuptor pe un blat de lemn
Pieptul de pui trebuie marinat înainte de a fi gătit / Shutterstock

Poți găti pieptul de pui în atât de multe moduri încât poți să îl introduci în meniu la fiecare masă a zilei timp de o lună fără să repeți rețetele.

Totuși, varianta cea mai rapidă este cea la grătar, iar acasă, la cuptor. Poți să îl pui simplu sau alături de legume într-un vas termorezistent și, în mai puțin de 30 de minute, masa este gata.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Trucuri pentru a găti cel mai fraged piept de pui la cuptor

Pieptul de pui are dezavantajul de a fi destul de fad și de uscat, așa că este nevoie să folosești niște trucuri pentru a-i da savoare și o textură apetisantă.

Cumpără piept de pui bio sau crescut în aer liber

O mâncare bună începe cu ingrediente de calitate. Acest lucru este valabil mai cu seamă atunci când vorbim despre carne care ar trebui să fie achiziționată din surse cât mai de încredere.

Cu cât puiul de la care provine carnea este crescut mai liber, cu atât mâncarea va avea un gust mai bun. Puii obținuți din agricultura bio și cei de crescuți în aer liber sunt mult mai mobili și sunt mai bine îngrijiți iar acest lucru se reflectă în calitatea cărnii.

Un studiu publicat în Poultry Science a demonstrat că păsările lăsate să hoinărească aveau carne mai gustoasă și mai suculentă. Un alt studiu publicat în PLOS One a arătat, de asemenea, că oamenii percep că puiul are un gust mai bun atunci când cred că a fost crescut natural, nu într-un mod industrial.

Folosește piept de pui cu os

Poate ai ales să gătești piept de pui pentru că este o carne mai slabă și mai ușor de preparat. Din acest motiv, pieptul de pui cu os, care este adesea acoperit de piele, este de cele mai multe ori evitat.

Totuși, ar trebui să fie luat în considerare pentru că atât pielea, cât și oasele oferă mai multe beneficii pieptului de pui.

Când este gătită în cuptor, grăsimea de pe piele aduce un plus de aromă, dar și textură atunci când devine crocantă. În plus, pielea are și rolul de a proteja carnea care rămâne mai suculentă.

Acest lucru ajută la prevenirea uscării pieptului de pui în timpul gătitului

Marinează carnea

Pieptul de pui are nevoie să stea în marinada perfectă înainte de a fi gătit. Altfel este fad și se usucă în timpul tratamentului termic. Marinada îi va da gust datorită ierburilor aromatice, condimentelor și acidității ingredientelor sale.

Faptul că majoritatea marinadelor conțin sare face pieptul de pui marinat mai suculent decât cel care nu trece prin acest proces.

Marinadele de pui trebuie să aibă un raport de trei părți ulei la o parte acid. Pentru a permite aromelor să pătrundă în carne, fără ca aciditatea să să-i afecteze textura prea mult, pieptul de pui nu trebuie să stea în marinadă între două și șase ore.

Ține pieptul de pui în saramură

Cea mai simplă saramură este preparată dintr-un amestec de sare și apă. Carnea va fi înmuiată în această compoziție, iar în urma procesului va deveni mai suculentă.  

Sarea din saramură modifică proteinele din carnea de pui făcându-l să rețină un volum  mai mare de apă. Deși de cele mai multe ori este folosită pentru pui întregi, va funcționa la fel de bine și pentru bucăți din acesta.

Totuși, ține cont de faptul că utilizând această metodă carnea de pui nu va fi la fel de aromată pentru că în saramură nu se pun în general ierburi aromate.

În plus, cantitatea mare de sare poate să modifice gustul natural al puiului. Poți rezolva această problemă adăugând ingrediente suplimentare, cum ar fi zahăr, arome și condimente

Saramura se poate face și fără apă. Cunoscută sub denumirea de saramură uscată, procedura presupune acoperirea cărnii cu sare și lăsarea acesteia să se odihnească timp de cel puțin 45 de minute înainte de gătire. Absența apei înseamnă face ca pieptul de pui să fie mai puțin suculent decât atunci când este lăsat în saramura tradițională.

Folosește condimente

Pieptul de pui este evitat de multe ori pentru că nu are gust aproape deloc. Acest lucru se datorează conținutului scăzut de grăsimi.

Cu toate acestea avantajul este că poți folosi o mulțime de condimente și ierburi aromatice. Ideal este să folosești o lingură de condimente pentru fiecare kilogram de carne de pui. Poți freca pieptul de pui cu unt, ulei de măsline sau alte grăsimi pentru a-i spori conținutul de grăsime și aroma.

Bate pieptul de pui înainte de a-l găti

Pentru că nu are grăsime pieptul de pui nu este nici foarte fraged. Pentru a-i face textura cât mai plăcută carnea trebuie bătută cu un ciocan special. Lovirea pieptului de pui îl face mai fraged pe măsură ce impactul slăbește proteine ​​musculare.

Un avantaj suplimentar al acestui proces este că are ca rezultat aducerea pieptului de pui la o grosime uniformă. Acest lucru ajută la reducerea timpilor de gătire. De asemenea, toată suprafața se va găti în același timp.

Coace pieptul de pui pe un grătar

Cel mai popular mod de a găti piept de pui la cuptor este să îl pui într-o tavă de cuptor. O altă variantă este să îl poziționezi pe grătarul cuptorului.

Este necesar să pui dedesubt o tavă în care să se scurgă toată zeama. În felul acesta se va găti uniform. Pentru a păstra umiditatea cărnii, o poți acoperi cu o hârtie pergament cât timp se gătește la cuptor.

Unge cu unt sau ulei pieptul de pui

În timpul procesului de gătire ar putea fi util să ungi carnea cu zeama pe care o lasă în tavă. Dacă nu este suficientă poți să folosești unt sau ulei. Ideal este să întorci bucata de piept de pui de pe o parte pe alta deoarece partea inferioară nu se va rumeni și nici nu se va găti uniform.

Gătește pieptul de pui la temperatura și durata de timp potrivite

Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) recomandă ca temperatura internă a cărnii de pui atunci când este gătită să fie de 73°C.

În acest fel te asiguri că bacteriile dăunătoare, inclusiv salmonella, sunt distruse. Folosește un termometru de bucătărie pentru a verifica pieptul de pui.

În ceea ce privește durata de gătire, recomandarea este să ai în cuptor 220°C atunci când gătești piept de pui. Nu este nevoie să îl ții mai mult de 20 de minute pentru a te asigura că la exterior se rumenește frumos, iar în interior rămâne cât de suculent se poate.

Adu pieptul de pui la temperatura camerei înainte de a-l găti

Trebuie să scoți pieptul de pui de la frigider cu o oră înainte de a-l găti. Întreaga bucata de carne va avea aceeași temperatură în momentul în care o pui la cuptor. Dacă nu faci acest lucru, vei fi nevoită să îl gătești mai mult pentru a ajunge la 73°C. Acest lucru duce la pierderea de umiditate.

Verificați temperatura internă a puiului

Cea mai precisă modalitate de a verifica dacă pieptul de pui este gata este să îi măsori temperatura internă folosind un termometru pentru carne. Când a atins 73°C  în partea cea mai groasă este gata.

Dacă nu ai unul, vei știi că trebuie să îl scoți din cuptor când carnea a devenit albă, iar sucurile care se scurg din ea sunt limpezi. Totuși, aceste lucruri se întâmplă înainte ca temperatura internă a cărnii să atingă valorile necesare pentru a ucide bacteriile dăunătoare.

Lasă pieptul de pui să se odihnească

Odihna este o parte incredibil de importantă a procesului de gătire a cărnii, mai ales când vine vorba de friptură. Păstrează cu 7% mai mult din greutatea sa atunci când este lăsată să se odihnească cu 7 minute înainte de tăiere. Acest lucru înseamnă că își păstrează umiditatea și va fi mult mai suculentă și mai fragedă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
brânzeturi proaspete din Europa puse pe un tocător de lemn
Galerie foto
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
O sticlă cu ulei de măsline alături de o farfurie plină cu măsline negre
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Urzici puse pe un tocător de lemn și care urmează să fie congelate
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
condimente pentru carnea de miel
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: Este o formă de respect
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
închide