12 trucuri pentru a găti cel mai fraged piept de pui la cuptor

Pieptul de pui este una dintre cele mai utilizate tipuri de carne pentru că este versatil, disponibil aproape oriunde și destul de economic. Iată 12 trucuri pentru a găti cel mai fraged piept de pui la cuptor. Sfaturi utile în bucătărie.

cel mai fraged piept de pui la cuptor pe un blat de lemn
Pieptul de pui trebuie marinat înainte de a fi gătit / Shutterstock

Poți găti pieptul de pui în atât de multe moduri încât poți să îl introduci în meniu la fiecare masă a zilei timp de o lună fără să repeți rețetele.

Totuși, varianta cea mai rapidă este cea la grătar, iar acasă, la cuptor. Poți să îl pui simplu sau alături de legume într-un vas termorezistent și, în mai puțin de 30 de minute, masa este gata.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Trucuri pentru a găti cel mai fraged piept de pui la cuptor

Pieptul de pui are dezavantajul de a fi destul de fad și de uscat, așa că este nevoie să folosești niște trucuri pentru a-i da savoare și o textură apetisantă.

Cumpără piept de pui bio sau crescut în aer liber

O mâncare bună începe cu ingrediente de calitate. Acest lucru este valabil mai cu seamă atunci când vorbim despre carne care ar trebui să fie achiziționată din surse cât mai de încredere.

Cu cât puiul de la care provine carnea este crescut mai liber, cu atât mâncarea va avea un gust mai bun. Puii obținuți din agricultura bio și cei de crescuți în aer liber sunt mult mai mobili și sunt mai bine îngrijiți iar acest lucru se reflectă în calitatea cărnii.

Un studiu publicat în Poultry Science a demonstrat că păsările lăsate să hoinărească aveau carne mai gustoasă și mai suculentă. Un alt studiu publicat în PLOS One a arătat, de asemenea, că oamenii percep că puiul are un gust mai bun atunci când cred că a fost crescut natural, nu într-un mod industrial.

Folosește piept de pui cu os

Poate ai ales să gătești piept de pui pentru că este o carne mai slabă și mai ușor de preparat. Din acest motiv, pieptul de pui cu os, care este adesea acoperit de piele, este de cele mai multe ori evitat.

Totuși, ar trebui să fie luat în considerare pentru că atât pielea, cât și oasele oferă mai multe beneficii pieptului de pui.

Când este gătită în cuptor, grăsimea de pe piele aduce un plus de aromă, dar și textură atunci când devine crocantă. În plus, pielea are și rolul de a proteja carnea care rămâne mai suculentă.

Acest lucru ajută la prevenirea uscării pieptului de pui în timpul gătitului

Marinează carnea

Pieptul de pui are nevoie să stea în marinada perfectă înainte de a fi gătit. Altfel este fad și se usucă în timpul tratamentului termic. Marinada îi va da gust datorită ierburilor aromatice, condimentelor și acidității ingredientelor sale.

Faptul că majoritatea marinadelor conțin sare face pieptul de pui marinat mai suculent decât cel care nu trece prin acest proces.

Marinadele de pui trebuie să aibă un raport de trei părți ulei la o parte acid. Pentru a permite aromelor să pătrundă în carne, fără ca aciditatea să să-i afecteze textura prea mult, pieptul de pui nu trebuie să stea în marinadă între două și șase ore.

Ține pieptul de pui în saramură

Cea mai simplă saramură este preparată dintr-un amestec de sare și apă. Carnea va fi înmuiată în această compoziție, iar în urma procesului va deveni mai suculentă.  

Sarea din saramură modifică proteinele din carnea de pui făcându-l să rețină un volum  mai mare de apă. Deși de cele mai multe ori este folosită pentru pui întregi, va funcționa la fel de bine și pentru bucăți din acesta.

Totuși, ține cont de faptul că utilizând această metodă carnea de pui nu va fi la fel de aromată pentru că în saramură nu se pun în general ierburi aromate.

În plus, cantitatea mare de sare poate să modifice gustul natural al puiului. Poți rezolva această problemă adăugând ingrediente suplimentare, cum ar fi zahăr, arome și condimente

Saramura se poate face și fără apă. Cunoscută sub denumirea de saramură uscată, procedura presupune acoperirea cărnii cu sare și lăsarea acesteia să se odihnească timp de cel puțin 45 de minute înainte de gătire. Absența apei înseamnă face ca pieptul de pui să fie mai puțin suculent decât atunci când este lăsat în saramura tradițională.

Folosește condimente

Pieptul de pui este evitat de multe ori pentru că nu are gust aproape deloc. Acest lucru se datorează conținutului scăzut de grăsimi.

Cu toate acestea avantajul este că poți folosi o mulțime de condimente și ierburi aromatice. Ideal este să folosești o lingură de condimente pentru fiecare kilogram de carne de pui. Poți freca pieptul de pui cu unt, ulei de măsline sau alte grăsimi pentru a-i spori conținutul de grăsime și aroma.

Bate pieptul de pui înainte de a-l găti

Pentru că nu are grăsime pieptul de pui nu este nici foarte fraged. Pentru a-i face textura cât mai plăcută carnea trebuie bătută cu un ciocan special. Lovirea pieptului de pui îl face mai fraged pe măsură ce impactul slăbește proteine ​​musculare.

Un avantaj suplimentar al acestui proces este că are ca rezultat aducerea pieptului de pui la o grosime uniformă. Acest lucru ajută la reducerea timpilor de gătire. De asemenea, toată suprafața se va găti în același timp.

Coace pieptul de pui pe un grătar

Cel mai popular mod de a găti piept de pui la cuptor este să îl pui într-o tavă de cuptor. O altă variantă este să îl poziționezi pe grătarul cuptorului.

Este necesar să pui dedesubt o tavă în care să se scurgă toată zeama. În felul acesta se va găti uniform. Pentru a păstra umiditatea cărnii, o poți acoperi cu o hârtie pergament cât timp se gătește la cuptor.

Unge cu unt sau ulei pieptul de pui

În timpul procesului de gătire ar putea fi util să ungi carnea cu zeama pe care o lasă în tavă. Dacă nu este suficientă poți să folosești unt sau ulei. Ideal este să întorci bucata de piept de pui de pe o parte pe alta deoarece partea inferioară nu se va rumeni și nici nu se va găti uniform.

Gătește pieptul de pui la temperatura și durata de timp potrivite

Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) recomandă ca temperatura internă a cărnii de pui atunci când este gătită să fie de 73°C.

În acest fel te asiguri că bacteriile dăunătoare, inclusiv salmonella, sunt distruse. Folosește un termometru de bucătărie pentru a verifica pieptul de pui.

În ceea ce privește durata de gătire, recomandarea este să ai în cuptor 220°C atunci când gătești piept de pui. Nu este nevoie să îl ții mai mult de 20 de minute pentru a te asigura că la exterior se rumenește frumos, iar în interior rămâne cât de suculent se poate.

Adu pieptul de pui la temperatura camerei înainte de a-l găti

Trebuie să scoți pieptul de pui de la frigider cu o oră înainte de a-l găti. Întreaga bucata de carne va avea aceeași temperatură în momentul în care o pui la cuptor. Dacă nu faci acest lucru, vei fi nevoită să îl gătești mai mult pentru a ajunge la 73°C. Acest lucru duce la pierderea de umiditate.

Verificați temperatura internă a puiului

Cea mai precisă modalitate de a verifica dacă pieptul de pui este gata este să îi măsori temperatura internă folosind un termometru pentru carne. Când a atins 73°C  în partea cea mai groasă este gata.

Dacă nu ai unul, vei știi că trebuie să îl scoți din cuptor când carnea a devenit albă, iar sucurile care se scurg din ea sunt limpezi. Totuși, aceste lucruri se întâmplă înainte ca temperatura internă a cărnii să atingă valorile necesare pentru a ucide bacteriile dăunătoare.

Lasă pieptul de pui să se odihnească

Odihna este o parte incredibil de importantă a procesului de gătire a cărnii, mai ales când vine vorba de friptură. Păstrează cu 7% mai mult din greutatea sa atunci când este lăsată să se odihnească cu 7 minute înainte de tăiere. Acest lucru înseamnă că își păstrează umiditatea și va fi mult mai suculentă și mai fragedă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Două pahare pline cu cireșată
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Un bol transparent în care se află fasole la înmuiat
Este necesar să înmoi fasolea înainte de a o găti? Ce se întâmplă dacă sari acest pas
Este necesar să înmoi fasolea înainte de a o găti? Ce se întâmplă dacă sari acest pas
Mai multe borcane cu dulceață de căpșuni
Cât timp se fierbe dulceața de căpșuni. Rețeta care are un rezultat perfect
Cât timp se fierbe dulceața de căpșuni. Rețeta care are un rezultat perfect
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Reacţia Larisei Drăgulescu după ce a aflat că Marian Drăgulescu se însoară! Ce relaţie poate avea cu logodnica fostului gimnast
Reacţia Larisei Drăgulescu după ce a aflat că Marian Drăgulescu se însoară! Ce relaţie poate avea cu logodnica fostului gimnast
Reacţia Larisei Drăgulescu după ce a aflat că Marian Drăgulescu se însoară! Ce relaţie poate avea cu logodnica fostului gimnast
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
închide