12 trucuri pentru a găti cel mai fraged piept de pui la cuptor

Pieptul de pui este una dintre cele mai utilizate tipuri de carne pentru că este versatil, disponibil aproape oriunde și destul de economic. Iată 12 trucuri pentru a găti cel mai fraged piept de pui la cuptor. Sfaturi utile în bucătărie.

cel mai fraged piept de pui la cuptor pe un blat de lemn
Pieptul de pui trebuie marinat înainte de a fi gătit / Shutterstock

Poți găti pieptul de pui în atât de multe moduri încât poți să îl introduci în meniu la fiecare masă a zilei timp de o lună fără să repeți rețetele.

Totuși, varianta cea mai rapidă este cea la grătar, iar acasă, la cuptor. Poți să îl pui simplu sau alături de legume într-un vas termorezistent și, în mai puțin de 30 de minute, masa este gata.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Trucuri pentru a găti cel mai fraged piept de pui la cuptor

Pieptul de pui are dezavantajul de a fi destul de fad și de uscat, așa că este nevoie să folosești niște trucuri pentru a-i da savoare și o textură apetisantă.

Cumpără piept de pui bio sau crescut în aer liber

O mâncare bună începe cu ingrediente de calitate. Acest lucru este valabil mai cu seamă atunci când vorbim despre carne care ar trebui să fie achiziționată din surse cât mai de încredere.

Cu cât puiul de la care provine carnea este crescut mai liber, cu atât mâncarea va avea un gust mai bun. Puii obținuți din agricultura bio și cei de crescuți în aer liber sunt mult mai mobili și sunt mai bine îngrijiți iar acest lucru se reflectă în calitatea cărnii.

Un studiu publicat în Poultry Science a demonstrat că păsările lăsate să hoinărească aveau carne mai gustoasă și mai suculentă. Un alt studiu publicat în PLOS One a arătat, de asemenea, că oamenii percep că puiul are un gust mai bun atunci când cred că a fost crescut natural, nu într-un mod industrial.

Folosește piept de pui cu os

Poate ai ales să gătești piept de pui pentru că este o carne mai slabă și mai ușor de preparat. Din acest motiv, pieptul de pui cu os, care este adesea acoperit de piele, este de cele mai multe ori evitat.

Totuși, ar trebui să fie luat în considerare pentru că atât pielea, cât și oasele oferă mai multe beneficii pieptului de pui.

Când este gătită în cuptor, grăsimea de pe piele aduce un plus de aromă, dar și textură atunci când devine crocantă. În plus, pielea are și rolul de a proteja carnea care rămâne mai suculentă.

Acest lucru ajută la prevenirea uscării pieptului de pui în timpul gătitului

Marinează carnea

Pieptul de pui are nevoie să stea în marinada perfectă înainte de a fi gătit. Altfel este fad și se usucă în timpul tratamentului termic. Marinada îi va da gust datorită ierburilor aromatice, condimentelor și acidității ingredientelor sale.

Faptul că majoritatea marinadelor conțin sare face pieptul de pui marinat mai suculent decât cel care nu trece prin acest proces.

Marinadele de pui trebuie să aibă un raport de trei părți ulei la o parte acid. Pentru a permite aromelor să pătrundă în carne, fără ca aciditatea să să-i afecteze textura prea mult, pieptul de pui nu trebuie să stea în marinadă între două și șase ore.

Ține pieptul de pui în saramură

Cea mai simplă saramură este preparată dintr-un amestec de sare și apă. Carnea va fi înmuiată în această compoziție, iar în urma procesului va deveni mai suculentă.  

Sarea din saramură modifică proteinele din carnea de pui făcându-l să rețină un volum  mai mare de apă. Deși de cele mai multe ori este folosită pentru pui întregi, va funcționa la fel de bine și pentru bucăți din acesta.

Totuși, ține cont de faptul că utilizând această metodă carnea de pui nu va fi la fel de aromată pentru că în saramură nu se pun în general ierburi aromate.

În plus, cantitatea mare de sare poate să modifice gustul natural al puiului. Poți rezolva această problemă adăugând ingrediente suplimentare, cum ar fi zahăr, arome și condimente

Saramura se poate face și fără apă. Cunoscută sub denumirea de saramură uscată, procedura presupune acoperirea cărnii cu sare și lăsarea acesteia să se odihnească timp de cel puțin 45 de minute înainte de gătire. Absența apei înseamnă face ca pieptul de pui să fie mai puțin suculent decât atunci când este lăsat în saramura tradițională.

Folosește condimente

Pieptul de pui este evitat de multe ori pentru că nu are gust aproape deloc. Acest lucru se datorează conținutului scăzut de grăsimi.

Cu toate acestea avantajul este că poți folosi o mulțime de condimente și ierburi aromatice. Ideal este să folosești o lingură de condimente pentru fiecare kilogram de carne de pui. Poți freca pieptul de pui cu unt, ulei de măsline sau alte grăsimi pentru a-i spori conținutul de grăsime și aroma.

Bate pieptul de pui înainte de a-l găti

Pentru că nu are grăsime pieptul de pui nu este nici foarte fraged. Pentru a-i face textura cât mai plăcută carnea trebuie bătută cu un ciocan special. Lovirea pieptului de pui îl face mai fraged pe măsură ce impactul slăbește proteine ​​musculare.

Un avantaj suplimentar al acestui proces este că are ca rezultat aducerea pieptului de pui la o grosime uniformă. Acest lucru ajută la reducerea timpilor de gătire. De asemenea, toată suprafața se va găti în același timp.

Coace pieptul de pui pe un grătar

Cel mai popular mod de a găti piept de pui la cuptor este să îl pui într-o tavă de cuptor. O altă variantă este să îl poziționezi pe grătarul cuptorului.

Este necesar să pui dedesubt o tavă în care să se scurgă toată zeama. În felul acesta se va găti uniform. Pentru a păstra umiditatea cărnii, o poți acoperi cu o hârtie pergament cât timp se gătește la cuptor.

Unge cu unt sau ulei pieptul de pui

În timpul procesului de gătire ar putea fi util să ungi carnea cu zeama pe care o lasă în tavă. Dacă nu este suficientă poți să folosești unt sau ulei. Ideal este să întorci bucata de piept de pui de pe o parte pe alta deoarece partea inferioară nu se va rumeni și nici nu se va găti uniform.

Gătește pieptul de pui la temperatura și durata de timp potrivite

Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) recomandă ca temperatura internă a cărnii de pui atunci când este gătită să fie de 73°C.

În acest fel te asiguri că bacteriile dăunătoare, inclusiv salmonella, sunt distruse. Folosește un termometru de bucătărie pentru a verifica pieptul de pui.

În ceea ce privește durata de gătire, recomandarea este să ai în cuptor 220°C atunci când gătești piept de pui. Nu este nevoie să îl ții mai mult de 20 de minute pentru a te asigura că la exterior se rumenește frumos, iar în interior rămâne cât de suculent se poate.

Adu pieptul de pui la temperatura camerei înainte de a-l găti

Trebuie să scoți pieptul de pui de la frigider cu o oră înainte de a-l găti. Întreaga bucata de carne va avea aceeași temperatură în momentul în care o pui la cuptor. Dacă nu faci acest lucru, vei fi nevoită să îl gătești mai mult pentru a ajunge la 73°C. Acest lucru duce la pierderea de umiditate.

Verificați temperatura internă a puiului

Cea mai precisă modalitate de a verifica dacă pieptul de pui este gata este să îi măsori temperatura internă folosind un termometru pentru carne. Când a atins 73°C  în partea cea mai groasă este gata.

Dacă nu ai unul, vei știi că trebuie să îl scoți din cuptor când carnea a devenit albă, iar sucurile care se scurg din ea sunt limpezi. Totuși, aceste lucruri se întâmplă înainte ca temperatura internă a cărnii să atingă valorile necesare pentru a ucide bacteriile dăunătoare.

Lasă pieptul de pui să se odihnească

Odihna este o parte incredibil de importantă a procesului de gătire a cărnii, mai ales când vine vorba de friptură. Păstrează cu 7% mai mult din greutatea sa atunci când este lăsată să se odihnească cu 7 minute înainte de tăiere. Acest lucru înseamnă că își păstrează umiditatea și va fi mult mai suculentă și mai fragedă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ciurigăi sau minciunele pe un platou
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Trei borcane cu tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă, alături de roșii, dovlecel și verdeață
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi în farfurie albă
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină
Marmeladă de ardei iuți în borcan și pe felie de pâine, alături de ardei secționați și un cuțit
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Porție de ardei copți cu smântână
Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă
Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Două pahare pline cu cireșată
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Un bol transparent în care se află fasole la înmuiat
Este necesar să înmoi fasolea înainte de a o găti? Ce se întâmplă dacă sari acest pas
Este necesar să înmoi fasolea înainte de a o găti? Ce se întâmplă dacă sari acest pas
Mai multe borcane cu dulceață de căpșuni
Cât timp se fierbe dulceața de căpșuni. Rețeta care are un rezultat perfect
Cât timp se fierbe dulceața de căpșuni. Rețeta care are un rezultat perfect
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Aluat fraged pe bază de iaurt pus pe un blat de lemn
06:07
Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți
Mai multe lăzi de lemn cu cartofi în ele
04:05
Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni
Porție de ciorbă de pește cu legume în bol
14 septembrie, 03:58
Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros
Tartă cu pere și ciocolată, pe un suport de lemn
14 septembrie, 03:47
Tartă cu pere și ciocolată, o combinație de nerefuzat Tartă cu pere și ciocolată, o combinație de nerefuzat
Sos de roșii pentru paste pus într-un bol mare
13 septembrie, 06:24
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Dulceață de caise fără zahăr
13 septembrie, 05:31
Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă
mousse de dovleac pus în două pahare mici pe o tavă transparentă
12 septembrie, 06:51
Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă
ciocolata dubai pe un blat de bucătărie
12 septembrie, 06:15
Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
1
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
2
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Rețeta de tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă este o rețetă tradițională românească, perfectă pentru a conserva aromele legumelor în borcane pe care le poți deschide în zilele...
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
3
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Dacă ești în căutare de rețete tradiționale cu gust delicios de copilărie, avem pentru tine o rețetă de ciurigăi sau minciunele. Este o rețetă tradițională din bucătăria maramureșeană, mult apreciată în...
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
4
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Rețeta de salată de ardei copți cu măsline și capere este o rețetă simplă și plină de arome mediteraneene. Prepar-o și tu urmărind mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Este...
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
5
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Printre conservele pe care ți-ai propus să le prepari în acest sezon, poți face loc și pentru rețeta de tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă. Este o rețetă simplă și...
Parteneri
3 semne zodiacale sunt testate de Univers pe 16 septembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
3 semne zodiacale sunt testate de Univers pe 16 septembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
3 semne zodiacale sunt testate de Univers pe 16 septembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
LIVE TEXT. Codul roşu de inundaţii, prelungit în Galaţi pană luni / Bilanţul dezastrului: 4 morţi, doi dispăruţi, sute de oameni evacuaţi, mii de case distruse
LIVE TEXT. Codul roşu de inundaţii, prelungit în Galaţi pană luni / Bilanţul dezastrului: 4 morţi, doi dispăruţi, sute de oameni evacuaţi, mii de case distruse
LIVE TEXT. Codul roşu de inundaţii, prelungit în Galaţi pană luni / Bilanţul dezastrului: 4 morţi, doi dispăruţi, sute de oameni evacuaţi, mii de case distruse
Fiul lui Gigi Mulțescu s-a prăbușit după moartea tatălui său! Și-a găsit cu greu cuvintele: „Suntem devastați”
Fiul lui Gigi Mulțescu s-a prăbușit după moartea tatălui său! Și-a găsit cu greu cuvintele: „Suntem devastați”
Fiul lui Gigi Mulțescu s-a prăbușit după moartea tatălui său! Și-a găsit cu greu cuvintele: „Suntem devastați”
Rezultate Loto azi, 15 septembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 15 septembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 15 septembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
S-a zvonit că William Levy s-ar fi împăcat cu partenera lui Elizabeth Gutiérrez, dar ea a dezmințit aceste zvonuri. Cum s-a afișat
S-a zvonit că William Levy s-ar fi împăcat cu partenera lui Elizabeth Gutiérrez, dar ea a dezmințit aceste zvonuri. Cum s-a afișat
S-a zvonit că William Levy s-ar fi împăcat cu partenera lui Elizabeth Gutiérrez, dar ea a dezmințit aceste zvonuri. Cum s-a afișat
De ce a vibrat Pământul timp de 9 zile. Sursa surprinzătoare a fost descoperită în Groenlanda
De ce a vibrat Pământul timp de 9 zile. Sursa surprinzătoare a fost descoperită în Groenlanda
De ce a vibrat Pământul timp de 9 zile. Sursa surprinzătoare a fost descoperită în Groenlanda
Pipote de pui cu morcovi caramelizați
Pipote de pui cu morcovi caramelizați
Pipote de pui cu morcovi caramelizați
Întârzierile de dezvoltare la copiii mici: care sunt cauzele și cum se pot remedia
Întârzierile de dezvoltare la copiii mici: care sunt cauzele și cum se pot remedia
Întârzierile de dezvoltare la copiii mici: care sunt cauzele și cum se pot remedia
Suga de la BTS domină clasamentul World Digital Song Sales, ocupând jumătate din poziții. Muzica artistului este în continuare ascultată la scară largă
Suga de la BTS domină clasamentul World Digital Song Sales, ocupând jumătate din poziții. Muzica artistului este în continuare ascultată la scară largă
Suga de la BTS domină clasamentul World Digital Song Sales, ocupând jumătate din poziții. Muzica artistului este în continuare ascultată la scară largă
Alimente care pot preveni răceala. Ce poți consuma pentru a evita îmbolnăvirea
Alimente care pot preveni răceala. Ce poți consuma pentru a evita îmbolnăvirea
Alimente care pot preveni răceala. Ce poți consuma pentru a evita îmbolnăvirea
fresh
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute

Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute

Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute

Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă

Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă

Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros

Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros

Tartă cu pere și ciocolată, o combinație de nerefuzat

Tartă cu pere și ciocolată, o combinație de nerefuzat

Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni

Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni
închide