12 trucuri pentru a găti cel mai fraged piept de pui la cuptor

Pieptul de pui este una dintre cele mai utilizate tipuri de carne pentru că este versatil, disponibil aproape oriunde și destul de economic. Iată 12 trucuri pentru a găti cel mai fraged piept de pui la cuptor. Sfaturi utile în bucătărie.

cel mai fraged piept de pui la cuptor pe un blat de lemn
Pieptul de pui trebuie marinat înainte de a fi gătit / Shutterstock

Poți găti pieptul de pui în atât de multe moduri încât poți să îl introduci în meniu la fiecare masă a zilei timp de o lună fără să repeți rețetele.

Totuși, varianta cea mai rapidă este cea la grătar, iar acasă, la cuptor. Poți să îl pui simplu sau alături de legume într-un vas termorezistent și, în mai puțin de 30 de minute, masa este gata.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Trucuri pentru a găti cel mai fraged piept de pui la cuptor

Pieptul de pui are dezavantajul de a fi destul de fad și de uscat, așa că este nevoie să folosești niște trucuri pentru a-i da savoare și o textură apetisantă.

Cumpără piept de pui bio sau crescut în aer liber

O mâncare bună începe cu ingrediente de calitate. Acest lucru este valabil mai cu seamă atunci când vorbim despre carne care ar trebui să fie achiziționată din surse cât mai de încredere.

Cu cât puiul de la care provine carnea este crescut mai liber, cu atât mâncarea va avea un gust mai bun. Puii obținuți din agricultura bio și cei de crescuți în aer liber sunt mult mai mobili și sunt mai bine îngrijiți iar acest lucru se reflectă în calitatea cărnii.

Un studiu publicat în Poultry Science a demonstrat că păsările lăsate să hoinărească aveau carne mai gustoasă și mai suculentă. Un alt studiu publicat în PLOS One a arătat, de asemenea, că oamenii percep că puiul are un gust mai bun atunci când cred că a fost crescut natural, nu într-un mod industrial.

Folosește piept de pui cu os

Poate ai ales să gătești piept de pui pentru că este o carne mai slabă și mai ușor de preparat. Din acest motiv, pieptul de pui cu os, care este adesea acoperit de piele, este de cele mai multe ori evitat.

Totuși, ar trebui să fie luat în considerare pentru că atât pielea, cât și oasele oferă mai multe beneficii pieptului de pui.

Când este gătită în cuptor, grăsimea de pe piele aduce un plus de aromă, dar și textură atunci când devine crocantă. În plus, pielea are și rolul de a proteja carnea care rămâne mai suculentă.

Acest lucru ajută la prevenirea uscării pieptului de pui în timpul gătitului

Marinează carnea

Pieptul de pui are nevoie să stea în marinada perfectă înainte de a fi gătit. Altfel este fad și se usucă în timpul tratamentului termic. Marinada îi va da gust datorită ierburilor aromatice, condimentelor și acidității ingredientelor sale.

Faptul că majoritatea marinadelor conțin sare face pieptul de pui marinat mai suculent decât cel care nu trece prin acest proces.

Marinadele de pui trebuie să aibă un raport de trei părți ulei la o parte acid. Pentru a permite aromelor să pătrundă în carne, fără ca aciditatea să să-i afecteze textura prea mult, pieptul de pui nu trebuie să stea în marinadă între două și șase ore.

Ține pieptul de pui în saramură

Cea mai simplă saramură este preparată dintr-un amestec de sare și apă. Carnea va fi înmuiată în această compoziție, iar în urma procesului va deveni mai suculentă.  

Sarea din saramură modifică proteinele din carnea de pui făcându-l să rețină un volum  mai mare de apă. Deși de cele mai multe ori este folosită pentru pui întregi, va funcționa la fel de bine și pentru bucăți din acesta.

Totuși, ține cont de faptul că utilizând această metodă carnea de pui nu va fi la fel de aromată pentru că în saramură nu se pun în general ierburi aromate.

În plus, cantitatea mare de sare poate să modifice gustul natural al puiului. Poți rezolva această problemă adăugând ingrediente suplimentare, cum ar fi zahăr, arome și condimente

Saramura se poate face și fără apă. Cunoscută sub denumirea de saramură uscată, procedura presupune acoperirea cărnii cu sare și lăsarea acesteia să se odihnească timp de cel puțin 45 de minute înainte de gătire. Absența apei înseamnă face ca pieptul de pui să fie mai puțin suculent decât atunci când este lăsat în saramura tradițională.

Folosește condimente

Pieptul de pui este evitat de multe ori pentru că nu are gust aproape deloc. Acest lucru se datorează conținutului scăzut de grăsimi.

Cu toate acestea avantajul este că poți folosi o mulțime de condimente și ierburi aromatice. Ideal este să folosești o lingură de condimente pentru fiecare kilogram de carne de pui. Poți freca pieptul de pui cu unt, ulei de măsline sau alte grăsimi pentru a-i spori conținutul de grăsime și aroma.

Bate pieptul de pui înainte de a-l găti

Pentru că nu are grăsime pieptul de pui nu este nici foarte fraged. Pentru a-i face textura cât mai plăcută carnea trebuie bătută cu un ciocan special. Lovirea pieptului de pui îl face mai fraged pe măsură ce impactul slăbește proteine ​​musculare.

Un avantaj suplimentar al acestui proces este că are ca rezultat aducerea pieptului de pui la o grosime uniformă. Acest lucru ajută la reducerea timpilor de gătire. De asemenea, toată suprafața se va găti în același timp.

Coace pieptul de pui pe un grătar

Cel mai popular mod de a găti piept de pui la cuptor este să îl pui într-o tavă de cuptor. O altă variantă este să îl poziționezi pe grătarul cuptorului.

Este necesar să pui dedesubt o tavă în care să se scurgă toată zeama. În felul acesta se va găti uniform. Pentru a păstra umiditatea cărnii, o poți acoperi cu o hârtie pergament cât timp se gătește la cuptor.

Unge cu unt sau ulei pieptul de pui

În timpul procesului de gătire ar putea fi util să ungi carnea cu zeama pe care o lasă în tavă. Dacă nu este suficientă poți să folosești unt sau ulei. Ideal este să întorci bucata de piept de pui de pe o parte pe alta deoarece partea inferioară nu se va rumeni și nici nu se va găti uniform.

Gătește pieptul de pui la temperatura și durata de timp potrivite

Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) recomandă ca temperatura internă a cărnii de pui atunci când este gătită să fie de 73°C.

În acest fel te asiguri că bacteriile dăunătoare, inclusiv salmonella, sunt distruse. Folosește un termometru de bucătărie pentru a verifica pieptul de pui.

În ceea ce privește durata de gătire, recomandarea este să ai în cuptor 220°C atunci când gătești piept de pui. Nu este nevoie să îl ții mai mult de 20 de minute pentru a te asigura că la exterior se rumenește frumos, iar în interior rămâne cât de suculent se poate.

Adu pieptul de pui la temperatura camerei înainte de a-l găti

Trebuie să scoți pieptul de pui de la frigider cu o oră înainte de a-l găti. Întreaga bucata de carne va avea aceeași temperatură în momentul în care o pui la cuptor. Dacă nu faci acest lucru, vei fi nevoită să îl gătești mai mult pentru a ajunge la 73°C. Acest lucru duce la pierderea de umiditate.

Verificați temperatura internă a puiului

Cea mai precisă modalitate de a verifica dacă pieptul de pui este gata este să îi măsori temperatura internă folosind un termometru pentru carne. Când a atins 73°C  în partea cea mai groasă este gata.

Dacă nu ai unul, vei știi că trebuie să îl scoți din cuptor când carnea a devenit albă, iar sucurile care se scurg din ea sunt limpezi. Totuși, aceste lucruri se întâmplă înainte ca temperatura internă a cărnii să atingă valorile necesare pentru a ucide bacteriile dăunătoare.

Lasă pieptul de pui să se odihnească

Odihna este o parte incredibil de importantă a procesului de gătire a cărnii, mai ales când vine vorba de friptură. Păstrează cu 7% mai mult din greutatea sa atunci când este lăsată să se odihnească cu 7 minute înainte de tăiere. Acest lucru înseamnă că își păstrează umiditatea și va fi mult mai suculentă și mai fragedă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Patru porții din prăjitura cu foi fragede și cremă caramel pe o farfurie
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Cassata Siciliană porționată pe o farfurie și pe platou
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cremă de lămâie cu ananas pe o farfurie cu felii de lămâie și frunze de mentă
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată, decorată cu frunze de mentă
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Sirop de mentă în pahar și în sticle, alături de frunze de mentă
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
O masă pe care se află mai multe lămâi
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Cu ce poți înlocui mierea
Cu ce poți înlocui mierea în rețete. Variantele cele mai bune
Cu ce poți înlocui mierea în rețete. Variantele cele mai bune
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar și felii de pâine
09:44
Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar. O rețetă care îți aduce primăvara în farfurie Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar. O rețetă care îți aduce primăvara în farfurie
Chifle Laugenbrot decorate cu sare graulată
28 aprilie, 05:22
Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, decorate cu zahăr pudră, alături de o sită cu zahăr
27 aprilie, 09:59
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente
Cassata Siciliană porționată pe o farfurie și pe platou
26 aprilie, 15:06
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Sirop de mentă în pahar și în sticle, alături de frunze de mentă
25 aprilie, 05:53
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant
Cremă de lămâie cu ananas pe o farfurie cu felii de lămâie și frunze de mentă
24 aprilie, 05:40
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată, decorată cu frunze de mentă
23 aprilie, 09:24
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Patru porții din prăjitura cu foi fragede și cremă caramel pe o farfurie
22 aprilie, 06:57
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2025. Nativii vor spune tot ce au pe suflet
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2025. Nativii vor spune tot ce au pe suflet
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2025. Nativii vor spune tot ce au pe suflet
Reacția unui turist care a avut ghinionul să prindă blackout-ul în vacanța din Spania: Am trăit multe, dar așa ceva n-am mai văzut
Reacția unui turist care a avut ghinionul să prindă blackout-ul în vacanța din Spania: "Am trăit multe, dar așa ceva n-am mai văzut"
Reacția unui turist care a avut ghinionul să prindă blackout-ul în vacanța din Spania: "Am trăit multe, dar așa ceva n-am mai văzut"
Suma pentru care un milionar celebru riscă falimentul! Judecătorul l-a „certat”: „Trebuie să se trezească”
Suma pentru care un milionar celebru riscă falimentul! Judecătorul l-a „certat”: „Trebuie să se trezească”
Suma pentru care un milionar celebru riscă falimentul! Judecătorul l-a „certat”: „Trebuie să se trezească”
Chefi la cuțite, 28 aprilie 2025. Verdict inedit la al cincilea battle! Ce concurent a fost eliminat după duel. Ce a urmat
Chefi la cuțite, 28 aprilie 2025. Verdict inedit la al cincilea battle! Ce concurent a fost eliminat după duel. Ce a urmat
Chefi la cuțite, 28 aprilie 2025. Verdict inedit la al cincilea battle! Ce concurent a fost eliminat după duel. Ce a urmat
Ce este ora de relaxare și cum îmbunătățește somnul?
Ce este ora de relaxare și cum îmbunătățește somnul?
Ce este ora de relaxare și cum îmbunătățește somnul?
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Supă cremă de sparanghel – catifelare verde într-un bol
Supă cremă de sparanghel – catifelare verde într-un bol
Supă cremă de sparanghel – catifelare verde într-un bol
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
5 lucruri pe care nu le știai despre Inna: Ce studii are și cum își alintă pisica
5 lucruri pe care nu le știai despre Inna: Ce studii are și cum își alintă pisica
5 lucruri pe care nu le știai despre Inna: Ce studii are și cum își alintă pisica
De ce apar constipația și diareea în același timp. Cum se pot preveni aceste două tulburări digestive
De ce apar constipația și diareea în același timp. Cum se pot preveni aceste două tulburări digestive
De ce apar constipația și diareea în același timp. Cum se pot preveni aceste două tulburări digestive
fresh
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente

Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente

Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente

Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană

Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană

Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar. O rețetă care îți aduce primăvara în farfurie

Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar. O rețetă care îți aduce primăvara în farfurie
închide