16 lucruri despre ciocolată pe care sigur nu le știai

Ciocolata a fost consumată de civilizațiile aztece de mii de ani, iar europenii au descoperit-o abia în secolul al XVI-lea. De atunci, despre ciocolată se spune că este un simbol al luxului și al răsfățului. Află cele mai interesante 16 lucruri despre ciocolată pe care sigur nu le știai până acum.

Publicat: 2 august 2022, 07:48 / Actualizat: 18 august 2022, 16:51
Ciocolată sub mai multe forme, cu nuci alături
Ciocolata este un puternic antioxidant, dar trebuie consumată cu măsură / Profimedia Images

Ciocolatierii din întreaga lume se întrec constant să creeze ciocolată cât mai fină, mai rafinată, în combinații cât mai luxuriante. Există variante mai ieftine sau intrigant de scumpe, simple sau cu arome pe care nici nu le poți imagina, cu umpluturi sau fără, tablete sau sub formă de cremă. Oricum ai prefera să mănânci ciocolata, alege un produs de calitate.

16 lucruri despre ciocolată pe care sigur nu le știai

Ziua Mondială a Ciocolatei este sărbătorită în fiecare an pe 7 iulie. Este ziua în care aceasta a ajuns pentru prima dată în Europa, în 1550, potrivit unor surse istorice. Acestea sunt contrazise de alți cercetători care spun că, de fapt, ciocolata a fost adusă de Cristofor Columb în 1504. Indiferent de cine are dreptate, un lucru este sigur: ne bucurăm că a ajuns și la noi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În unele zone ale lumii pe 13 septembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Ciocolatei. În SUA pe 28 iulie este celebrată Ziua Națională a Ciocolatei cu Lapte, iar pe 7 noiembrie Ziua Națională a Ciocolatei Amărui cu Migdale.

Ești o fană a ciocolatei și vrei un desert care să o conțină din belșug? Îți propunem un tort cu cu ciocolată și nuci, un desert pentru toate gusturile.

Citește și

Ciocolata albă nu e, de fapt, ciocolată

Pentru că nu conține cacao în formă solidă, ciocolata albă nu poate fi încadrată în categoria ciocolatei dacă luăm în considerate definiția. Totuși, aceasta are în compoziția unt de cacao.

Boabele de cacao sunt originare din America de Sud

Există dovezi istorice că acum 5000 de ani oamenii care trăiau pe teritoriul actual al Ecuadorului consumau boabe de cafea crude sau prelucrate.

Ciocolata caldă, primul desert din ciocolată

Atât în cultura mexicană, cât și în cea aztecă se folosea o băutură amară din boabe de cafea la ceremonii sau nunți. La gust probabil că nu semăna deloc cu ceea ce numim noi azi ciocolată caldă, dar a fost prima băutură produsă din boabe de cafea.

Regina Maria Antoaneta iubea ciocolata caldă

Despre Regina Franței Maria Antoaneta se știe că iubea prăjiturile, dar la fel de mult adora să bea ciocolată caldă. Documentele istorice arată ca la Palatul Versailles se servea destul de des această băutură.

Boabele de cafea au fost folosite ca monedă

Aztecii au iubit atât de mult boabele de cacao încât în timpul apogeului civilizației lor le-au folosit ca monedă de schimb.

Călugării spanioli au popularizat ciocolata

După ce boabele de cacao și ciocolata au ajuns în Europa, călugării spanioli care mergeau prin lume pentru a propovădui credința le luau cu ei. Așa au ajuns să fie cunoscute peste tot.

Ciocolata a fost inventată de doi britanici

Ciocolata, așa cum o știm astăzi în formă solidă, a fost inventată în cofetăria J.S. Fry & Sons, în 1874. Cofetarii de acolo au amestecat unt de cacao, zahăr și lichior de cafea. Rezultatul a fost apropiat de tableta de ciocolată în forma ei actuală.

Cadbury a inventat cutia de bomboane în formă de inimă

Cutia de bomboane de ciocolată în formă de inimă a salvat mulți îndrăgostiți care nu știau ce cadou să le ia iubitelor de Ziua Îndrăgostiților. Celor de la Cadbury ar trebui să le mulțumească.

Napoleon adora ciocolata

Biografii personali ai lui Napoleon au menționat în notițele lor că legendarul împărat avea mereu la el ciocolată. O mânca de fiecare dată când simțea că nu mai are energie.

Ciocolata cu lapte a fost inventată în Elveția

În 1875, Daniel Peter a creat prima tabletă de ciocolată cu lapte după 8 ani de încercări. În cele din urmă și-a dat seama că ingredientul ”secret” este laptele condensat.

Nu este ușor să faci ciocolată

Pe cât este de delicioasă ciocolata pe atât este de greu de făcut. Pentru 400 de grame de ciocolată este nevoie de 400 de boabe de cacao. În plus, întreg procesul este extrem de sofisticat și necesită o atenție deosebită pentru ca ciocolata să fie fină și gustul echilibrat.

Cele mai multe plantații de arbuști de cacao sunt în Africa

În ciuda originilor sale sud-americane, astăzi 70% din boabele de cacao folosite pe glob vin din Africa. Cel mai mare producător este Coasta de Fildeș, asigurând 30% din producție.

Arborele de cacao trăiește 100 de ani

Deși trăiește până la 100 de ani, un arbore de cacao este productiv doar 25 de ani. În rest, poate fi folosit ca plantă decorativă.

Există trei soiuri principale de arbuști de cacao

Cel mai des folosit soi de boabe cacao este forastero pentru că arborii care îl produc sunt cel mai rezistenți. Totuși, ciocolatierii spun că din soiurile criollo și trinitario ies produse mult mai gustoase.

Ciocolata are un punct de topire special

Ciocolata se topește la o temperatură cuprinsă între 30 și 32°C. Acesta este motivul pentru care trebuie să ai grijă la ce temperatură o păstrezi și să o mănânci destul de repede, pentru că altfel ți se va topi între degete.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
tartă cu pere și ciocolată
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
persoană cu un borcan de murături în mână
Cât de sănătos este să consumi murături? Ce legume murate au cele mai multe beneficii pentru organism
Cât de sănătos este să consumi murături? Ce legume murate au cele mai multe beneficii pentru organism
tartă franțuzească cu ciocolată
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
turtă dulce în coșuleț
07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
15 decembrie, 05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Descoperirea nemaivăzută făcută după golirea Lacului Vidraru
Descoperirea nemaivăzută făcută după golirea Lacului Vidraru
Descoperirea nemaivăzută făcută după golirea Lacului Vidraru
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Miressa, sezon 12. Diana a ridicat mâna la finalul emisiei live, când Simona Gherghe închidea emisiunea. Ce a precizat fata
Miressa, sezon 12. Diana a ridicat mâna la finalul emisiei live, când Simona Gherghe închidea emisiunea. Ce a precizat fata
Miressa, sezon 12. Diana a ridicat mâna la finalul emisiei live, când Simona Gherghe închidea emisiunea. Ce a precizat fata
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: Nu o las pe Ozge în bucătărie
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
închide