Tort cu ciocolată și nuci, desert pentru toate gusturile
Ești o împătimită a deserturilor cu ciocolată? Îți place combinația dintre ciocolată și textura crocantă a nucilor? Atunci te afli unde trebuie. Chef Nobo a pregătit pentru tine o rețetă de tort cu ciocolată și nuci, simplă și ușor de preparat. Câștigătorul Chefi fără limite, sezonul 2, a făcut rețeta la Beautifood și pe cât de complicat pare, pe atât de ușor e de realizat.
În noul sezon Beautifood, Nobo va pregăti cele mai căutate deserturi din mediul online. Cum tortul cu ciocolată este un must în materie de deserturi, câștigătorul Chefi fără limite 2022 a promis că va face rețeta și o va filma pentru a explica pas cu pas toate indicațiile. Nu ai cum să dai greș cu tort cu ciocolată și nuci dacă urmărești materialul video de mai jos.
Nobo îi invită pe pasionații de deserturi să urmărească noul sezon din cooking show-ul digital BeautiFood, în fiecare duminică, exclusiv pe AntenaPlay.
Ingrediente
Vezi aici și rețeta de panna cotta cu mango, tot a lui Chef Nobo. E curcubeu pe cerul gurii.
Mod de preparare
Primul pas este să sprgi ouăle într-un bol. Acestea se toarnă mai apoi în bolul unui mixer, unde se adaugă treptat și zahărul, lingură cu lingură, pentru ca ouăle să capete volum, iar blatul să devină cât mai pufos. E foarte important ca atunci când termini toată cantitatea de zahăr, acesta să fie dizolvat complet. La final, volumul ouălor trebuie să de patru ori mai mare, deci mixarea durează cam 15 minute.
Următorul pas este să mărunțești nucile. Chef Nobo recomandă ca acestea să fie mărunțite cu un cuțit pentru ca textura lor să se simte în blatul pufos al tortului.
Încorporarea ingredientelor pentru blat
Mai apoi, pudra de cacao și făina se amestecă într-un bol. După ce s-au omogenizat, amestecul trebuie trecut printr-o sită, ca să nu se formeze deloc cocoloașe. Următorul pas este să le adaugi în compoziția de ouă și zahăr și să le amesteci foarte bine pe toate.
E nevoie de mișcări largi, circulare, ca amestecul să fie cât mai omogen. Ultimul pas în realizarea blatului este să adaugi și nucile.
Mai apoi, toată compoziția se toarnă într-o formă de copt circulară, tapetată cu hârtie de copt. Blatul trebuie să stea la cuptor la o temperatură de 180 de grade, pentru aproximativ 15-20 de minute.
După ce acesta s-a copt, e nevoie să stea 30 de minute la temperatura camerei ca să răcească bine. Înainte să-l scoți din tavă, taie cu un cuțit de jur împrejur, ca să se desprindă mai ușor.
Mod de preparare mousse de ciocolată cu lapte
Primul pas în modul de preparare al mouss-ului de ciocolată cu lapte este să hidratezi foarte bine foile de gelatină în apă rece.
Mai apoi, laptele se pune la fiert într-o cratiță, timp în care poți mărunți ciocolată. După ce laptele a fiert, se scoate gelatina din apă, se curg foarte bine și se pun în lapte. Focul se oprește, iar cratița se ia de pe foc și laptele împreună cu gelatina se toarnă peste cuburile de ciocolată.
Omogenizează foarte bine cele 3 ingrediente. E foarte important ca ciocolată să fie bogată în cacao ca textura ei să fie consistentă.
Cât ciocolata se lasă la răcit, smântâna pentru frișcă se adaugă în bolul mixerului. Aceasta se bate până devine spumoasă, cât să fie ușor de încorporat în mouse-ul de ciocolată. Aceasta se încorporează treptat, ca ingredientele să se omogenizeze perfect.
Mod de asamblare
Ai nevoie de un inel de tort și de un blat din lemn. Înainte de a asambla tortul, trebuie să înfoliezi baza inelului pentru tort, ca nu cumva mouse-ul să se scurgă dintre blaturi.
Pune primul blat în inelul de tort, toarnă mouse-ul peste el, aproape pe tot, adaugă al doilea strat de blat și decorează cu restul de mouse.
Ultimul pas este să pui tortul cu ciocolată și nuci la frigider, pentru cel puțin 2 ore.
Topping-ul pentru decor
Zahărul se topește treptat, nu se adaugă tot odată pentru ca acesta să nu aibă o textură granulată.
Când zahărul este gata și are o textură fluidă, se adaugă nuca și se încorporează foarte bine.
Pune mai apoi nuca caramelizată pe o hârtie de copt și încearcă să o întinzi un pic ca să se răcească mai bine.
Când tortul s-a răcit, toacă din nou nuca caramelizată. Pentru ca nucile să se lipească perfect pe mouse-ul de pe tort, poți încălzi puțin crema de ciocolată cu lapte cu o lampă de bucătărie.
După ce ai adăugat și nucile caramelizate, poți scoate desertul din formă. Îndepărtează și folia și transferă tortul cu ciocolată și nuci pe o farfurie. E gata de savurat!