5 garnituri pentru carnea de vită. Rețete rapide și gustoase
Nu mâncăm în fiecare zi friptură de vită, așa că, atunci când avem ocazia, trebuie să avem lângă niște garnituri cu adevărat spectaculoase. Poți să alegi și un piure de cartofi, dar mai bine cauți ceva mai sofisticat. Descoperă 5 garnituri pentru carnea de vită. Iată câteva rețete rapide, simple și gustoase pentru preparatele tale.
Cele mai bune garnituri pentru carnea de vită sunt cele care completează gustul fripturii fără să încerce să îl subjuge. Ideal ar fi să nu fie un amestec prea complex de arome puternice, ci mai degrabă să alegi garnituri cu mai puține ingrediente dar de calitate.
Rețetele de garnituri pot fi pregătite chiar și de bucătarii începători. Vita are un gust puternic, iar bucătarii specialiști recomandă să optezi pentru garnituri care să nu acopere aromele acestui preparat savuros.
Cartofi copți de două ori
Cartofii copți de două ori sunt practic o modalitate de a mânca piure de cartofi într-o barcă drăguță făcută tot din cartofi. În timp ce exteriorul devine crocant, interiorul devine cremos.
Ingrediente
- 6 cartofi roșii mari, curățați
- 1 lingură de ulei de măsline extra virgin
- sare
- 100 g unt, înmuiat
- 100 ml lapte
- 300 g smântână
- 100 g cheddar mărunțit, împărțit
- piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C.
Cartofii se spală și se usucă complet în prosoape de hârtie. Se înțeapă peste tot cu o furculiță, apoi se freacă cu ulei și se stropesc cu sare. Se pun într-o tavă și se lasă la cuptor până se pot străpunge ușor cu o furculiță, aproximativ o oră. Se scot și se lasă să se răcească.
Se taie un strat subțire din vârful fiecărui cartof. Se scoate câte un dop din fiecare cartof și se pune interiorul într-un castron mare. Restul cartofilor se lasă deoparte.
Peste cartofii din castron se adăugă unt, lapte și smântână. Se pasează până când untul este topit și cartofii sunt în mare parte făcuți piure, dar cu câteva bucăți mai mari prin el. Se adaugă o cană de cheddar și se amestecă până se încorporează. Se asezonează cu sare și piper.
Se umplu cartofii puși deoparte cu compoziția de cartofi șe se presară cheddar deasupra. Se coc până când brânza se topește și afară este crocantă, aproximativ 15 minute.
Cușcuș cu ierburi
Cușcușul este mult mai ușor de făcut decât majoritatea cerealelor sau pastelor. Cu un strop de ulei de măsline și suc de lămâie obții garnitura perfectă.
Ingrediente
- 250 g cuscus
- 400 ml supă de pui
- 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
- sucul de la 1/2 lămâie
- pătrunjel proaspăt tocat
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- fulgi de ardei roșu
Mod de preparare
Se clătește cușcușul sub apă rece până când apa devine limpede. Într-o cratiță medie la foc mediu, se aduce supa de pui la punctul de fierbere. Se adaugă cușcușul, apoi se acoperă cu un capac și se ia de pe foc. Se lasă să stea 10 minute, apoi se răscolește cu o furculiță.
Se adaugă ulei, suc de lămâie și pătrunjel. Se condimentează cu sare, piper și un praf de fulgi de ardei roșu.
Anghinare coaptă cu lămâie
Anghinarea este savuroasă înmuiată în sos cremos de usturoi cu lămâie.
Ingrediente
- 4 anghinare medii
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1/2 lămâie medie
- 1/2 linguriță de sare
- 1/4 linguriță de piper
- Sos de usturoi
- 70 g maioneză
- 70 g iaurt grecesc simplu
- 1/2 linguriță de usturoi proaspăt tocat
- 1/4 linguriță de coajă rasă de lămâie
- piper
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Folosind un cuțit ascuțit se taie 2 cm din partea de sus a fiecărei anghinare. Cu ajutorul foarfecelor de bucătărie, se taie vârfurile frunzelor exterioare. Se taie apoi fiecare anghinare pe lungime în jumătate.
Anghinarea se stropește cu ulei, apoi se pun într-o tavă de copt. Se freacă suprafețele tăiate de anghinare cu jumătate de lămâie. Se presară cu sare si piper. Se acoperă tava cu folie. Se dau la cuptor până când se înmoaie și frunzele de lângă centru se smulg ușor, 50-55 de minute.
Între timp, se amestecă ingredientele pentru aioli, apoi se dau la rece. Se servesc cu anghinare.
Salata Panzanella de dovlecei
Aceasta este salata ideală pentru vară pe care o poți face chiar și cu pâine veche de o zi.
Ingrediente
- 3 dovlecei medii, tăiați felii
- 70 ml ulei de măsline, împărțit
- 1 baghetă de pâine, tăiată cubulețe
- 400 g roșii mini sau cherry, tăiate pe jumătate
- 1 ardei verde mediu, tocat grosier
- 1/2 ceapă roșie, feliată subțire
- 50 ml oțet balsamic
- 4 căței de usturoi tocați
- 1 linguriță de condimente italiene
- 1/2 linguriță de fulgi de ardei roșu
- 1 linguriță de sare
- 1/2 linguriță de piper măcinat
- 400 g brânză mozzarella proaspătă
Mod de preparare
Feliile de dovlecel se amestecă cu ulei de măsline și se dau la cuptor până se rumenesc, aproximariv 25-30 de minute. Se scot din cuptor și se lasă să se răcească.
Între timp, într-un castron mare, se pune pâinea cu o lingură de ulei de măsline. Se amestecă bine și apoi se transferă pe o tavă de copt. Se dă la cuptor la foc mare până se rumenește ușor, 12-14 minute, amestecând din când în când.
Se pun dovlecelul răcit, pâinea prăjită, roșiile, ardeiul verde și ceapa roșie într-un castron mare. Într-un castron mic se amestecă oțetul, usturoiul, condimentele și restul de 2 linguri de ulei. Se pun peste salată și se amestecă ușor pentru a se combina. Se adaugă mozzarella și se amestecă. Se servește imediat.
Sparanghel sotat
Este incredibil cât de multă aromă produc aceste legume mici și cât de multe beneficii au pentru sănătate. Uneori, cele mai simple garnituri sunt cele mai gustoase.
Ingrediente
- ½ lingură de ulei de măsline
- 10 bucăți de sparanghel cu capetele tăiate
- ½ linguriță de sare
- ½ linguriță de piper
Mod de preparare
Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie la foc mediu. Se adaugă sparanghelul și se presară cu generozitate sare li piper. Se lasă aproximativ 5 minute pentru sparanghel crocant și 10-12 minute pentru sparanghel moale, amestecând din când în când.