Surf and turf, combinația perfectă de carne de vită și fructe de mare
Surf and turf este un preparat ce combină într-un echilibru perfect fructele de mare cu carnea de vită și legumele, toate unite de un sos fin. Poate fi atât aperitiv, cât și fel principal.
În mod tradițional pentru surf and turf se folosește file mignon sau mușchi de vită gătit la aburi sau la grătar, iar pentru fructele de mare se folosesc homar (întreg sau doar coada), creveți, caracatiță sau scoici.
Surf and turf a fost creat în SUA unde a devenit foarte repede popular în restaurantele de tip steakhouses. De acolo s-a răspândit foarte repede și în puburile britanice și irlandeze. În anii 60-70 era simbolul clasei de mijloc care își permitea să comande preparate rafinate la restaurant.
Ingrediente
Mod de preparare
Se asezonează fileul mignon cu sare cu și piper. Se pune uleiul într-o tigaie încinsă. Se pune carnea și se lasă 2-3 minute pe fiecare parte, cât să fie medim rare. Se adaugă usturoiul, cimbrul și un lingură de unt. Carnea se scoate și se lasă să se odihnească.
Cum se prepară surf and turf
În tigaie se pun șalota și restul de usturoi și unt. Se adaugă cognacul și se flambează. Apoi se lasă până se reduce și se adaugă supa de pui, sosul demi-glace, smântâna și muștarul pudră.
Cât timp carnea de vită se odihnește, se asezonează homarul cu sare. Apoi se acoperă cu unt și șofran. Se lasă suficient cât să se intensifice aromele, apoi se pun în tigaie sau pe grătar pentru câteva minute.
Modul de preparare al legumelor
Gulia și morcovii se pun într-o tigaie sau pe grătar și se lasă până se înmoaie. Când sunt aproape gata se pune untul și se asezonează cu sare. Se lasă până când se caramelizează.
Carnea de vită se pune la mijlocul unui platou. Deasupra ei se pune homarul. În jurul lor se așează legumele, iar deasupra lor se pune sosul de cognac.
Când a apărut surf and turf
De fapt, combinația de carne de vită și homar, însă nu în această formă, își are originea la sfârșitul secolului al XIX-lea. În acele vremuri restaurantele din America serveau porții imense de homari și friptură de vită pentru a-i atrage pe proaspeții îmbogățiți ai acelor timpuri. În anii 20 obiceiul s-a pierdut, dar a început să prindă teren în anii 60.
De ce „surf and turf”?
Prima înregistrare apare în ianuarie 1966 într-o reclamă din publicația The Lowell Sun care promova restaurantul The Continental din orașul Lowell, din Massachusetts, Statele Unite ale Americii.
Făcea parte dintr-un meniu cu 7 feluri de mâncare și costa 4,95 dolari, cu tot cu băuturile incluse.
Totuși, expresia „surf and turf” a fost folosită încă din 1959 într-un sens general pentru a descrie produse care pot fi folosite atât pe plajă, cât și pe iarbă.Astăzi surf and turf este un preparat rafinat servit în special în restaurante fine dining.