Ce sunt și cum se prepară finger foods. 15 rețete pe care să le încerci chiar la tine acasă
Finger foods sunt preparate care vin în porții suficient de mici încât să poată fi mâncate cu mâna. De obicei, sunt servite la petreceri sau la alte evenimente mai sofisticate ca apetivire. Au fost inventate de francezi, însă astăzi se pot redimensiona orice alimente pentru a fi transformate în finger foods.
Dacă dai o petrecere și vrei să servești invitații cu preparate mai speciale, dar nu vrei să te complici cu farfurii și tacâmuri poți alege să faci finger foods. Chiar și tartinele cu pateu și castraveți murați pe care le făceau mamele noastre puteau fi introduse în această categorie. Astăzi avem rețete mult mai rafinate.
Iată o selecție de 15 preparate finger foods pentru toate gusturile. Sunt perfecte atât pentru petreceri în casă, cât și în aer liber, pentru copii, vegetarieni sau iubitori de carne.
Cuburi de feta în aluat
Buletele de feta sunt potrivite pentru orice fel de petrecere, indiferent de anotimp. Sunt cremoase, aromate și nu necesită mult timp pentru preparare.
Ingrediente
- 1 pachet de aluat foitaj
- spray de gătit
- 24 bucăți pătrate de ardei gras roșu
- 24 cuburi de feta (de 2 cm)
- cimbru proaspăt
- 1/2 şalotă medie, tocată
- sare
- coaja de la o lămâie, pentru decor
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 170°C și se reglează grătarul cuptorului la mijloc. Se întinde aluatul cu ajutorul unui cuțit de bucătar, se taie în 24 de pătrate. Se unge tava pentru mini-brioșe cu spray de gătit și se pun pătrățele de aluat în fiecare formă.
Se pun peste fiecare bucată de aluat ardei gras roșu, un cub de feta, frunze de cimbru și șalotă. Se asezonează cu sare.
Se dă tava la cuptor până când aluatul devine auriu, 15-17 minute. Se lasă să se răcească 5 minute, apoi se transferă pe un platou. Se presară cu cimbru proaspăt și cu răzătură de coajă de lămâie.
Cârnăciori în aluat
Pentru cârnăciorii în aluat poți folosi orice fel de cârnați uscați, chiar și crenvursti. Poți să folosești chiar sortimente diferite, pentru diversitate.
Ingrediente
- 1 pachet aluat foitaj
- 350 g cârnați cabanos/oltenești
- 4 linguri de unt topit
- sare grunjoasă
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Pe o suprafață ușor înfăinată, se întinde aluatul. Se taie triunghiuri cu baza de 2 cm. Se taie cârnații în bucăți de 1 cm. Fiecare bucată se pune în centrul unui triunghi și se rulează. Se transferă pe o tavă pe care a fost pusă hârtie de copt, se ung cu unt topit și se presară cu sare grunjoasă. Se coc până devin aurii, 12-15 minute.
Dovlecei cu anghinare
Pentru vegetarieni, și nu numai, acest preparat este un deliciu, cu arome care se completează perfect. Sunt finger foods perfecte pentru vară. Încearcă și cele 4 rețete vegane pentru air fryer.
Ingrediente
- 100 g cremă de brânză, moale
- 110 g mozzarella mărunțită
- 70 g parmezan proaspăt ras
- 120 g inimi de anghinare la conservă, scurse și tocate
- 120 g spanac congelat, dezghețat și scurs
- 2 linguri de smântână
- 2 căței de usturoi tocați
- fulgi de ardei roșu măcinați
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 3 dovlecei medii, tăiați rondele
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C și se tapetează o tavă mare cu hârtie de copt. Într-un castron mediu, se amestecă până se omogenizează crema de brânză, mozzarella, parmezanul, anghinarea, spanacul, smântâna, usturoiul și ardeiul roșu măcinat. Se asezonează cu sare și piper.
Se întinde aproximativ o lingură de amestec de brânză deasupra fiecărei rondele de dovlecel. Se pun în tavă și se dau la cuptor până când dovleceii sunt fragezi și brânza se topește, 15 minute.
Bile de brânză
Bilele de brânză sunt perfecte și pentru adulți și pentru copii. Pentru că se fac foarte ușor se pot lua chiar și la picnicuri sau alte petreceri în aer liber.
Ingrediente
- 8 felii de bacon
- 200 g cremă de brânză moale
- 200 g brânză cheddar mărunțit
- 1 lingură de praf de usturoi
- 1 lingură de paprika
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 60 g arpagic proaspăt tocat
- 50 g nuci pecan tocate mărunt
- 18 grisine
Mod de preparare
Într-o tigaie mare antiaderentă se gătește baconul până devine crocant. Se scoate pe o farfurie tapetată cu un prosop de hârtie, apoi se toacă mărunt. Se lasă deoparte.
Între timp, într-un castron mare, se amestecă crema de brânză, brânza cheddar, pudra de usturoi și boiaua. Se asezonează cu sare și piper. Folosind o linguriță se formează din amestecul de brânză 18 bile mici. Se transferă pe o tavă de copt tapetată cu hârtie pergament. Se dă la frigider până se întărește, 1 oră.
Într-un castron se amestecă baconul, arpagicul și nucile pecan. Prin acesta se trece fiecare bilă de brânză. În centrul fiecăreia se introduce câte o grisină.
Bruschette clasice
Bruschettele sunt finger foods clasice. Sunt specifice bucătăriei italienești, însă au devenit cunoscute în întreaga lume datorită gustului lor deosebit. Descoperă și rețeta clasică de bruschette cu roșii și măsline.
Ingrediente
Pentru roșii:
- 4 linguri de ulei de măsline extra virgin
- 2 căței de usturoi, feliați subțire
- 4 roșii mari, tăiate cubulețe
- busuioc proaspăt tocat
- 2 linguri de oțet balsamic
- 1 lingură de sare
- praf de ardei iute
Pentru pâine:
- 1 baghetă mare, feliată
- ulei de măsline extravirgin
- 2 căței de usturoi, tăiați în jumătate
Mod de preparare
Într-o tigaie se încălzește uleiul la foc mediu. Se adaugă usturoiul și se călește până devine ușor auriu, 2-4 minute. Apoi se ia de pe foc și se lasă să se răcească.
Într-un castron mare, se amestecă roșiile, busuiocul, oțetul, sarea și ardeiul roșu. Se adaugă usturoiul și uleiul din tigaie și se amestecă bine. Se lasă la marinat cel puțin 30 de minute.
Între timp, se prăjește pâinea. Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se unge ușor pâinea pe ambele părți cu ulei și se pune pe o tavă mare de copt. Se dă la cuptor 10-15 minute, întorcându-se la jumătatea timpului. Se lasă pâinea să se răcească 5 minute, apoi se freacă cu usturoi tăiat pe jumătate. Deasupra se pun roșiile chiar înainte de servire.
Pui asiatic ”popcorn”
Bucățile mici de pui prăjite seamănă cu popcornul, ceea ce le face iubite mai ales de cei mici. Este un preparat destul de condimentat, dar acesta este unul dintre motivele pentru care este apreciat.
Ingrediente
Pentru marinadă:
- 3 căței de usturoi
- 2 lingurițe de amestec ”cinci condimente”
- 1/2 linguriță de piper alb măcinat
- 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- 1/4 linguriță de piper de Sichuan măcinat
- 1/4 linguriță de praf de ceapă
- 1 lingură de zahăr brun
- 2 linguri de sos de soia
- 2 lingurițe de oțet de vin de orez
- 1 lingură de ulei de susan prăjit
- 1 albuș mare de ou
- 400 g pulpe de pui dezosate, fără piele, tăiate în bucăți de 2 cm.
Pentru aluat:
- 300 g amidon de porumb
- 1 lingură de praf de copt
- 2 lingurițe de amestec ”cinci condimente”, împărțite
- 1/4 linguriță de piper alb măcinat
- 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- sare
- frunze de busuioc
- ulei de arahide, pentru prăjit
Mod de preparare
Într-un castron mediu se amestecă toate ingredientele pentru marinadă, cu excepția puiului, până se omogenizează. Apoi se pune carnea de pui și amestecă având grijă să fie toată acoperită. Se lasă să stea 30 de minute.
Se pune uleiul de arahide pe foc mediu și se lasă să se încingă. Într-un castron, se amestecă amidonul de porumb, praful de copt și 1 linguriță de praf ”cinci condimente”. Într-un alt castron, se amestecă restul de pudră ”cinci condimente”, piperul alb și piperul negru.
Se pune puiul marinat scurs peste amestecul de amidon de porumb și se amestecă pentru a se acoperi uniform și complet. În 3-4 reprize, se prăjește puiul până devine auriu. Se scoate într-un castron tapetat cu un prosop de hârtie. Se presară cu amestecul de ”cinci condimente” și piper.
La final se pun frunzele de busuioc în uleiul de prăjit și și se lasă 20-30 de secunde. Se scot și se pun deasupra puiului prăjit.
Crocant de brânză
Preparatul este de inspirație sud-americană, fiind o variantă mai simplă a elote, o gustare mexicană. Poate fi făcut indiferent de anotimp.
Ingrediente
Pentru sos:
- 100 g smântână
- 2 linguri de maioneză
- 1 lingură de suc de lămâie
- 1 cățel de usturoi, ras
Pentru aluat:
- 120 g făină universală
- 70 g mălai
- 1 lingură de praf de copt
- 1 lingură de sare
- 1 lingură de zahăr granulat
- 1 lingură de pudră de chili
- piper negru proaspăt măcinat
- 70 ml lapte bătut, la temperatura camerei
- 1 ou mare, la temperatura camerei
- 2 linguri de unt topit
- 300 g boabe de porumb, decongelate și scurse
- 1 ardei iute tocat cu semințele scoase
- 2 linguri de brânză cotija sau feta, mărunțită
- ulei vegetal, pentru prăjit
- coriandru proaspăt
- felii de limetă, pentru servire
Mod de preparare
Într-un castron se amestecă toate ingredientele pentru sos.
Într-un castron se amestecă făina, mălaiul, praful de copt, sarea, zahărul, pudra de chili și piperul negru proaspăt măcinat.
Într-un alt castron se amestecă laptele bătut, oul și untul până se omogenizează. Se amestecă porumbul, ardeiul iute și cotija. Se încorporează treptat ingredientele uscate în cele umede.
Într-o tigaie mare, la foc mediu, se încălzesc aproximativ două linguri de ulei. Se adaugă o lingură de aluat și se gătește aproximativ 2 minute pe fiecare parte sau până când devine auriu și crocant. Se transferă pe o farfurie tapetată cu un prosop de hârtie. Se servesc garnisite cu brânză și coriandru, cu sos și cu câteva felii de limetă.
Falafel la cuptor cu sos de tahini
Falafelul este un preparat de inspirație orientală, potrivit și pentru dieta persoanelor vegetariene. Se prepară destul de ușor, într-un timp scurt.
Ingrediente
Pentru falafel:
- 200 g fistic decojit
- 100 g frunze de mentă proaspete
- 100 g coriandru proaspăt
- 100 g mărar proaspăt
- 100 g pătrunjel proaspăt
- 500 g năut fiert
- 2 căței de usturoi
- 1/2 ceapă galbenă mică, tocată
- 3 linguri de ulei de măsline extra virgin
- coaja de la o lămâie
- 1 lingură de făină de năut
- 1 lingură de praf de copt
- 1 lingură de sare
- 1/2 linguriță de coriandru
- 1/2 linguriță de chimen măcinat
Pentru sos tahini de mentă:
- 150 g tahini
- 110 g frunze de mentă proaspete
- 2 linguri de suc proaspăt de lămâie
- 1 lingură de sirop de arțar
- 1 cățel de usturoi
- 1 ardei iute mic, cu semințele îndepărtate
- 1/2 linguriță de sare
- 3 linguri de apă
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C și se tapetează o tavă cu hârtie de copt.
Într-un robot de bucătărie se pun fisticul, menta, coriandrul, mărarul și pătrunjelul și se procesează până se macină fin. Se adaugă ingredientele rămase și se mixează până se măcina grosier, răzuind părțile laterale ale bolului. Se procesează până când toată compoziția este omogenă.
Cu ajutorul mâinilor, se formează 20 de bile. Apoi se pun în tava de copt pregătită. Se coc până se rumenesc ușor, 15-18 minute.
Între timp, se combină toate ingredientele pentru sos, cu excepția apei, într-un blender. Se amestecă, adăugând câte o lingură de apă, până când se omogenizează. Serviți falafelul cu sos tahini. Descoperă și rețeta clasică de falafel.
Murături prăjite la cuptor
Dacă încă nu ai mâncat murături prăjite este cazul să o faci. Sunt absolut delicioase și se potrivesc perfect cu o bere rece.
Ingrediente
- 250 g pesmet panko
- mărar proaspăt tocat
- 2 linguri de unt topit
- 1/2 linguriță de praf de usturoi
- 1/4 linguriță de piper roșu
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 110 g făină universală
- 2 ouă mari
- 250 ml felii de murături, uscate cu prosop de hârtie
- sos ranch
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C și se tapetează o tavă cu hârtie de copt. Într-un castron se amestecă pesmetul, mărarul, untul topit, pudra de usturoi și piperul roșu. Se asezonează cu sare și piper. Se adaugă făina într-un alt bol puțin adânc. Într-un al treilea castron, se bat ouăle.
Se lucrează în loturi. Se pun murături în făină până când sunt ușor acoperite, apoi se trec prin ou, apoi prin amestecul de panko până când sunt complet acoperite.
Se pun murăturile în tava de copt pregătită și se coc până devin aurii și crocante, aproximativ 15 minute. Se servesc cu sos ranch.
Calamari ”falși”
Calamarii ”falși” se prepară ușor, într-un timp scurt. Sunt crocanți la exterior și moi la interior, făcându-i o gustare foarte apreciată.
Ingrediente
Pentru marinada picantă:
- 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
- 2 căței de usturoi, zdrobiți
- 1/2 linguriță de fulgi de ardei roșu
- 1 lingură de pastă de tomate
- 400 g roșii zdrobite
- 1/4 linguriță de oregano uscat
- busuioc proaspăt tocate, opțional
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
Pentru ”calamari”:
- 340 g ciuperci stridii
- 250 g făină universală
- 110 g panko
- 1 lingură de sare
- 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- 1 lingură de praf de usturoi
- 1 lingură de boia afumată
- 250 ml lapte vegetal
- 70 g iaurt vegetal
- ulei de canola pentru prăjit
- felii de lămâie pentru servit
Mod de preparare
Pentru sos se pune uleiul într-o cratiță și se lasă să se încingă. Apoi se adaugă usturoiul și fulgii de ardei roșu și se lasă, amestecând, până când usturoiul este moale, 3-4 minute. Se pune pasta de roșii și se amestecă un minut. Apoi se pun roșiile zdrobite, oregano și busuiocul.
Se aduce compoziția la punctul de fierbere, iar apoi se mai lasă 5 minute. Se asezonează după gust cu sare și piper. Pentru un sos mai gros, se lasă așa cum este. Pentru un sos mai fin, se lasă puțin să se răcească și se transferă într-un blender pentru a transforma în piure.
Pentru „calamari” se desfac ciupercile astfel încât să fie separate în „petale”. Într-un castron mediu, se combină făina, pesmetul panko, sarea, piperul, pudra de usturoi și boiaua de ardei. Într-un alt castron mediu, se amestecă laptele nelactate și iaurtul până se omogenizează.
Se pune uleiul canola într-o tigaie adâncă și se lasă să se încingă.
Se pun ciupercile pe rând în amestecul de lapte, scuturând excesul. Apoi se trec prin amestecul de făină, având grijă ca bucățile să fie acoperite uniform. Se pun apoi pe o tavă cu pergament. Se repetă până când toate ciupercile sunt acoperite cu compoziție.
Se prăjesc ciupercile în loturi, întorcându-le ocazional, până devin maro-auriu, 3-4 minute. Se scot pe o farfurie în care se pune un prosop de hârtie pentru a se scurge excesul de ulei. Se asezonează cu sare. Se servesc cu sos de roșii și felii de lămâie.
Rulouri cu pastramă de vită
Rulourile cu pastramă de vită sunt de inspirație asiatică, dar adaptate ingredientelor din bucătăria occidentală. Dacă nu găsești foi pentru rulouri de ou poți folosi foi subțiri de aluat.
Ingrediente
- 110 g cremă de brânză, moale
- 3 linguri de sos rusesc, plus mai mult pentru servire
- 1 lingură de hrean răzuit
- 110 g pastramă de vită tocată
- 200 g cașcaval maturat
- brânză elvețiană mărunțită
- 100 g varză murată, scursă
- 2 linguri de arpagic proaspăt tocat
- 16 foi pentru rulouri de ou/ foi de foitaj
- ulei vegetal, pentru prăjit
Mod de preparare
Într-un castron mediu, se amestecă crema de brânză, sosul rusesc și hreanul. Se încorporează pastrama de vită, cașcavalul maturat, varza murată și arpagicul.
Se taie foile de rulou/ aluatul în formă de romb în fața și se pun două linguri de amestec în centru. Se îndoaie jumătatea inferioară și părțile laterale, apoi se rulează ușor. Se lipește marginea cu câteva picături de apă. Se repetă procesul cu toată umplutura.
Se încinge uleiul într-o tigaie mare. Se prăjesc rulourile pe rând până devin aurii, 1 minut pe fiecare parte. Se scot pe o farfurie tapetată cu un prosop de hârtie și se lasă să se răcească puțin. Se servesc calde, cu dressing rusesc.
Pateuri cu spanac
Pateurile cu spanac pot fi făcute cu câteva zile înainte de a avea nevoie de ele. Poți să folosești atât spanac congelat, cât și proaspăt. Pe cel din urmă trebuie să îl treci prin apă fiartă pentru a se înmuia.
Ingrediente
- 1 lingură de ulei vegetal
- 1 ceapă, tocată mărunt
- sare
- 2 căței de usturoi, tocați
- 100 g cremă de brânză, moale
- 2 ouă
- 300 g spanac congelat, dezghețat și stors
- 100 g brânză feta mărunțită
- mărar proaspăt, tocat
- coaja de la o lămâie
- piper negru proaspăt măcinat
- spray de gatit
- făină universală
- 1 pachet de foitaj dezghețat la frigider
Mod de preparare
Într-o tigaie medie, se încălzește uleiul la foc mediu. Se adaugă ceapa și se asezonează cu sare. Se lasă, amestecând ocazional, până se înmoaie, 4-5 minute. Se adaugă usturoiul și se mai lasă aproximativ 30 de secunde. Se ia de pe foc.
Într-un castron mare, se amestecă crema de brânză și 1 ou. Se adaugă amestecul de usturoi și ceapă, spanacul, feta, mărarul și coaja de lămâie și se asezonează cu sare și piper.
Se ung cu ulei 9 forme de de brioșe cu spray de gătit. Pe o suprafață ușor înfăinată, se întinde foaia de foitaj și se taie un pătrat cu latura de 30 cm. Se taie 9 pătrate mai mici.
Se așează fiecare pătrat într-o formă de brioșă, lăsând colțurile să atârne peste părțile laterale. Se pun aproximativ două linguri și jumătate de de umplutură în centrul fiecăruia. Se îndoaie colțurile pentru a se întâlni în centru și se lipsesc cu puțină apă. Se dau la frigider pentru 30 de minute.
Între timp, se reglează grătarul cuptorului în poziția centrală și se preîncălzește cuptorul la 200°C.
Se bate oul rămas într-un castron mic cu o linguriță de apă și se folosește pentru a unge aluatul răcit.
Se dau la cuptor până când se umflă, aproximativ 25 de minute. Se lasă să se răcească puțin înainte de a le scoate din tava de brioșe. Se servesc calde.
Mini-antipasto
Mini-antipasto se servesc pe băț de frigăruie pentru a fi mai ușor de mâncat, dar dacă nu îți place această variantă pot fi transformate în salată.
Ingrediente
- 110 ml ulei de măsline extravirgin
- 250 g tortellini cu brânză proaspătă
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 2 linguri de oțet balsamic
- 200 g bile de mozzarella
- 1/2 linguriță de condimente italienești
- 1/4 linguriță de fulgi de ardei roșu
- 100 g salam feliat
- 50 g ardei gras copit, tocat
- busuioc proaspăt tocat
- 400 g inimioare de anghinare, scurse și tăiate în bucăți mici
- 50 g măsline verzi
Mod de preparare
Într-o oală mare, cu apă clocotită, se adaugă o lingură de ulei. Se fierb tortellini conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se scurg și se transferă într-un bol mare. Apoi se asezonează tortellini gătiți cu sare și piper. Se adaugă oțet balsamic și un sfert de cană ulei de măsline și se amestecă. Se dau deoparte.
Într-un castron mic, se adaugă bilele de mozzarella, condimentele italiene, fulgii de ardei roșu și restul de ulei de măsline. Se amestecă și se lasă deoparte.
Se asamblează frigăruile stratificând câte o bucată de mozzarella, salam, ardei roșu copt, tortellini, busuioc, inima de anghinare și măsline verzi.
Frigărui de prosciutto cu pepene galben
O gustare de vară rafinată și elegantă, frigăruile de pepene galben cu prosciutto sunt un preparat clasic al bucătăriei italienești.
Ingrediente
- 1 pepene galben
- frunze proaspete de busuioc
- 220 g bile de mozzarella
- 12 felii de prosciutto
- oțet balsamic
Mod de preparare
Se taie pe jumătate pepenele galben, i se scot semințele. Folosind o lingură se formează bile de pepene galben.
Se asamblează frigăruile. Se pune o bilă de pepene galben, busuioc, mozzarella, prosciutto și o a două bucată de pepene galben. Se stropesc frigăruile cu oțet balsamic și se servesc imediat.
Ciuperci umplute
Ciupercile umplute sunt una dintre acele finger foods care îți dau libertatea de a combina ingredientele preferate. Poți să umpli pălăriile de ciuperci cu orice fel de brânzeturi sau tipuri de carne dorești.
Ingrediente
- 600 g ciuperci
- 2 linguri de unt
- 2 căței de usturoi, tocați
- 70 g pesmet
- firimituri de pâine
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 70 g parmezan proaspăt ras, plus mai mult pentru topping
- 100 g cremă de brânză, moale
- pătrunjel proaspăt tocat, plus mai mult pentru ornat
- cimbru proaspăt tocat
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se unge o tavă de copt cu spray de gătit. Se scot cozile ciupercilor și se toacă grosier. Pălăriile ciupercilor se pun pe tava de copt.
Într-o tigaie medie, la foc mediu, se topește untul. Se adaugă cozile de ciuperci tocate și se gătesc 5 minute. Se adaugă usturoiul și se gătește 1 minut, apoi se adaugă pesmetul și se mai lasă 3 minute. Se asezonează cu sare și piper. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească puțin.
Într-un castron mare, se amestecă compoziția de cozi de ciuperci cu parmezanul, crema de brânză, pătrunjelul și cimbrul. Se asezonează cu sare și piper. Se umpli capacele de ciuperci cu compoziția de mai sus și mai presară cu parmezan, după gust.
Se dă la cuptor până când ciupercile sunt moi, aproximativ 20 de minute. Se ornează cu pătrunjel.