5 garnituri pentru pește. Rețete potrivite pentru orice masă
Pe cât de delicios este peștele pe atât de complicat este să alegi garnitura pe care să o servești alături. Desigur, sunt cartofii în diverse forme, este și orezul, însă parcă ai vrea ceva mai diversificat. Peștele alb se poate asocia cu aproape orice, însă pentru cel cu carne roșie ai ceva bătăi de cap. Descoperă 5 garnituri pentru pește. Aceste rețete sunt potrivite pentru orice masă.
În plus, garniturile pentru pește mai pun o problemă. În timp ce aproape orice tip de carne de pește se gătește în 20-30 de minute, garniturile au nevoie de ceva mai mult de pregătire.
Pentru a nu mai avea aceste dileme am pregătit pentru tine 5 garnituri pentru pește din care să te inspiri atunci când cartofii natur și orezul cu legume ți se par prea banale.
Cartofi grecești cu lămâie, cu oregano și usturoi
Secretul pentru a avea cartofi fragezi în interior și crocanți la exterior este adaugi apă și ulei de măsline în vasul de gătit.
Ingrediente
- 2 kilograme de cartofi albi pentru copt, tăiați în bucăți mici
- 40 ml suc de lămâie proaspăt stors
- 3 căței mari de usturoi, tocați
- 70 ml ulei de măsline extravirgin
- 40 ml apă
- 1 lingură de oregano uscat
- sare, după gust
- piper negru proaspăt măcinat, după gust
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. se pun cartofii într-un singur strat într-o tavă de copt de 22x 33x 12 cm. Într-un castron mic, se amestecă sucul de lămâie, usturoiul, uleiul de măsline, apa și oregano. Se asezonează după gust cu sare și piper.
Orez cu lămâie ca în sudul Indiei
Orezul cu lămâie este unul dintre cele mai comune feluri de mâncare din sudul Indiei, unde poartă și numele de chitranna. Acest orez este de obicei consumat singur sau cu raita, iaurt, chutney sau kosambari (un tip de salată).
Ingrediente
- 1 linguriță semințe de coriandru
- 2 linguri de ulei vegetal (canola, floarea soarelui sau de susan)
- 1 linguriță de semințe de muștar
- 1 praf de curry
- 2 ardei iuți verzi, tăiați pe lungime
- 2 cm de ghimbir, ras
- 100 g alune prăjite nesărate
- 1 linguriță de turmeric
- sucul de la 2 lămâi
- 2 cești de orez basmati fiert
- sare, după gust
Mod de preparare
Se prăjesc ușor și apoi se macină grosier semințele de coriandru.
Se încinge uleiul într-o tigaie și se adaugă semințele de muștar, curry și ardeiul iute verde. Se prăjește amestecul 1-2 minute.
Se adaugă ghimbirul și alunele și se mai lasă un minut. Se adaugă pudra de turmeric și se oprește focul. Apoi se adaugă sucul de lămâie și se amestecă bine. Se pun orezul, praful de coriandru prăjit și sare după gust și se amestecă bine.
Salată mediteraneană de quinoa
În timp ce după multe salate ușoare îți va fi foame într-o oră, aceasta este diferită, datorită quinoei. Quinoa este plină de proteine și fibre, iar ambele îți vor da senzația de sațietate.
Ingrediente
Pentru salată:
- 350 g quinoa
- 750 ml apă
- 1/2 linguriță de sare
- 1 castravete mare
- 340 g ardei copt
- 200 g măsline Kalamata fără sâmburi
- pătrunjel proaspăt toca grosier
- 100 g brânză de capră
- 4 căței de usturoi zdrobiți
Pentru dressing:
- 3 linguri de ulei de măsline
- 2 linguri de oțet de vin roșu
- 1/2 linguriță de oregano uscat
- 1/2 linguriță de sare
- 1/4 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare
Se pune quinoa într-o strecurătoare cu plasă fină și se clătește bine. Apoi se pune la foc cu apa și sare, la foc mare. Când ajunge la punctul de fierbere, se reduce focul la mic, se acoperă și se fierbe până când quinoa este fragedă și tot lichidul este absorbit, aproximativ 15 minute.
Se amestecă cu o furculiță și se acoperă. Apoi se transferă quinoa pe o tavă de copt, se întinde într-un strat uniform și se lasă la frigider până se răcește complet, 10 până la 15 minute.
Se pun toate ingredientele într-un castron mare și se amestecă până când se omogenizează.
Castravetele se taie în felii, ardeiul copt se taie fâșii. Toate ingredientele se pun într-un castron și se amestecă. Deasupra de presară pătrunjel.
Salată rapidă și ușoară de legume prăjite
Această salată copioasă este vegetariană și o poți mânca și la cina fără să îți afecteze calitatea somnului.
Ingrediete
Pentru salata:
- 1 kg cartofi dulci, tăiați în cuburi
- 1 kilogram ciuperci cremini, tăiate în jumătate sau în sferturi
- 4 eșalote curățate și tăiate în sferturi
- 3 linguri de ulei de măsline
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 140 g baby spanac
- 110 g brânză de capră proaspătă, mărunțită
- 50 g semințe de dovleac prăjite
Pentru vinegretă
- 50 g ulei de măsline extra virgin
- 20 g oțet balsamic
- 2 lingurițe de muștar Dijon
- 1 cățel mic de usturoi, ras sau tocat
- 1/2 linguriță sare
- piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C . Se pun cartofii dulci, ciupercile și eșalotele pe o tavă de copt. Se stropesc cu ulei de măsline, un praf mare de sare și piper negru și se amestecă. Se întind într-un strat uniform.
Se dau la cuptor până se înmoaie și se caramelizează ușor, amestecând la jumătate, aproximativ 20 de minute în total. Între timp, se face vinegreta. Se pun toate ingredientele într-un castron mic și se amestecă pentru a se combina.
Se transferă legumele într-un castron mare. Se pune peste ele jumătate din cantitatea de vinegretă și se amestecă. Se adaugă baby spanacul, brânza de capră și se amestecă ușor totul din nou. Se presară cu semințe de dovleac.
Salată picantă de morcovi
Această salată de morcovi este dulce și acidulată, datorită muștarului de Dijon din dressing.
Ingrediente
- 30 g muștar Dijon
- 50 ml ulei de măsline
- 3 linguri de oțet de vin roșu
- 1 linguriță de sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 1 kg morcovi, curățați și dați pe răzătoare
Mod de preparare
Se pun muștarul, uleiul, oțetul, sarea și piperul într-un castron mare și se amestecă până se omogenizează. Se adaugă morcovii și se amestecă bine pentru a se acoperi uniform.
Se acoperă și lasă la frigider pentru cel puțin 30 de minute sau peste noapte pentru a permite aromelor să se întrepătrundă.