Cum să îți faci timp pentru o cină în familie
După o zi încărcată, cu tot ce presupune viața de adult, să îți găsești energie să gătești ceva pe placul întregii familii, să așezi și strângi masa și să speli vasele nu este tocmai la îndemână. Descoperă cum să îți faci timp pentru o cină în familie. Sfaturi utile pentru a petrece mai mult timp alături de cei dragi.
Înainte de a lua niște iaurt din frigider și de-al împărți fiecărui membru al familiei în camera lui pentru că nu mai ai putere să gătești gândește-te cât de importantă este reconectarea la sfârșitul zilei. Cina este cea mai importantă masă a zilei nu pentru ceea ce pui în farfurie, ci pentru ceea ce sădești în suflet.
Cum să îți faci timp pentru o cină în familie
Cu cât vei fi mai organizată cu atât ai mai multe șanse să reușești, ne spun specialiștii de la HuffPost.com. Dimineața când te trezești încearcă să pui pe hârtie care sunt principalele activități pe care le ai de făcut.
Trece și cina, astfel încât să iei în considerare din timp pregătirea acesteia. Pune o alarmă cu minimum jumătate de oră și anunță-i atunci și pe cei din casă că trebuie să se pregătească pentru masa de seară.
Schimbă perspectiva
Aruncă o privire de ansamblu asupra sarcinilor pe care le ai de-a lungul unui săptămâni. Elimină-le pe cele care sunt inutile sau încearcă să le eficientizezi astfel încât să îți rămână timp suficient și pentru o cină în tihnă cu familia.
Atunci când privești programul tău în totalitate poți să îl organizezi și mai bine. Notează chiar și activitățile care ți se par mult prea banale pentru a fi trecute pe hârtie, dar care ocupă destul de mult timp: cumpărături, spălat pe cap, teme cu copiii, ieșit în parc.
Începe într-o vineri
Începe să planifici săptămâna următoare de vineri. De obicei, oamenii fac acest lucru duminica și în loc să se relaxeze într-o zi liberă, îi acaparează stresul.
Planifică meniul pentru fiecare zi, fă o listă de cumpărături, eventul mergi și achiziționează ceea ce este neperisabil.
Meditează 5 minute
Stabilește-ți în fiecare seară 5 minute în care să treci în revistă ce s-a întâmplat peste zi. Notează într-un jurnal (poate fi și într-o aplicație pe telefon) 3 lucruri pentru care ești recunoscătoare în ziua respectivă. În felul acesta vei reuși să îți canalizezi energia pe ceea ce este pozitiv în viața ta.
Dă valoare clipelor
Bucură-te de lucrurile mărunte! O plimbare în parc, un răsărit sau un apus, niște flori frumoase sau orice alte momente sau lucruri care îți aduc liniște.
Trăind conștient astfel de clipe, poate neînsemnate în vâltoarea întregii nostre vieți, ne îmbunătățim sănătatea mentală.
Poți crea din aceste momente chiar o tradiție de familie. Poți alege o zi în care nu gătești, dar comandați mâncare și o serviți uitându-vă la un film, sau în fiecare sâmbătă luați micul dejun într-un parc din aproapiere. Toată familia se va bucura de astfel de momente.
Alege și alimente semipreparate
O cină în familie nu trebuie să însemne că vei petrece toată după amiaza gătind. Poți alege și semipreparate pe care doar să le încălzești.
Important este ca la masa de seară să vă strângeți toți ai casei și să vă bucurați de momentele împreună.
Organizează mesele
Uneori totul mai simplu atunci când există un plan. Ai putea stabili ca anumite seri din săptămână să fie dedicate unor preparate anume astfel încât să nu te mai gândești ce urmează să gătești.
De exemplu, seara pastelor poate fi într-o zi în care știi că de obicei ești foarte ocupată, iar seara nu ai timp de gătit ceva mai complex. În felul acesta este mai ușor și să îți organizezi cumpărăturile.
Împarte responsabilitățile
În mod evident, responsabilitatea pregătirii cinei nu trebuie să cadă pe umerii unei singure persoane. Partenerul tău și copiii se pot implica, fiecare după posibilități și abilități.