5 idei pentru masa de prânz. Rețete perfecte pentru atunci când lucrezi de acasă
Pandemia a schimbat multe dintre obiceiurile noastre, iar cel mai important dintre ele este modul în care lucrăm. Pentru mulți dintre noi modul de a munci de acasă obligatoriu în perioada de restricții a rămas o normalitate și astăzi. Acest lucru a dus și la modificarea modului în care mâncăm. Îți propunem 5 idei pentru masa de prânz.
Dacă și tu lucrezi încă de acasă probabil că ți-ai schimbat și modul în care iei prânzul. Dacă la birou mâncai în grabă, mâncare adusă de acasă sau luată de la vreun local din zonă, acasă poți să îți gătești ceva proaspăt zilnic.
Nu trebuie să fie ceva complicat, dar este o ocazie de a lua o pauză și de a te relaxa pregătind o salată sau un sandviș complex.
Iată câteva idei pentru masa de prânz pentru zilele când lucrezi de acasă. Sunt preparate din ingrediente proaspete, în special legume, care să îți dea energie, vitamine și minerale. Cu siguranță, dacă vei mânca ceva foarte consistent vei fi tentată să te întinzi un pic în pat, și de aici până la un pui de somn nu mai este decât un pas.
Salată de năut, stafide și sos tahini
Năutul este o sursă foarte bună de proteine, iar împreună cu varza kale care este săracă în calorii formează o salată sănătoasă și delicioasă. Este una dintre acele idei pentru masa de prânz care se pregătește imediat. Descoperă beneficiile consumului de năut.
Ingrediente
- 350 g năut, clătit, scurs și uscat cu prosop de hârtie
- 1 lingură de ulei de măsline
- sare după gust
- piper după gust
- 1/2 varză kale tocată
- 1 lingură de ulei de măsline
- 2 linguri de tahini
- 1 lingură de suc de lămâie
- 40 g stafide
- 60 g parmezan, ras
Mod de preparare
Se încălzește cuptorul la 220°C. Într-un castron, se pun năutul, uleiul și puțină sare și piper. Apoi se pune într-o tavă și se dă la cuptor pentru 25-30 de minute până când devine crocant. Se scoate și se lasă deoparte să se răcească.
Se pune varza într-un castron mare și se toarnă ulei, tahini și suc de lămâie. Se amestecă bine cu mâinile frecând varza între degete astfel încât să intre sosul în ea. Apoi se pun năutul și stafidele și se mai amestecă puțin. Deasupra se presară parmezan și se servește.
Sandviș cu broccoli și mozzarella
Dacă vrei să iei un prânz rapid când lucrezi de acasă acest sandviș poate fi ceea ce ai nevoie. Este gustos și sățios și poate fi adaptat preferințelor tale.
Ingrediente
- 200 g buchețele de broccoli congelat
- 2–3 linguri de pesto
- 1 baghetă
- 60 g mozzarella proaspătă, feliată subțire
Mod de preparare
Se pune broccoli la fiert până se înmoaie, apoi se scoate într-o strecurătoare și se lasă să se scurgă tot excesul de lichid. Apoi se toacă grosier și se amestecă cu sosul pesto.
Se taie bagheta pe lungime și se unge pe interior cu amestecul de broccoli. Deasupra se pun bucățile de mozzarella. Se servește imediat.
Salată de năut, quinoa și castraveți
Salata de năut, quinoa și castraveți este atât de bogată în nutrienți încât vei vrea să o gătești cât de des posibil. Este una dintre acele idei pentru masa de prânz rapide și sănătoase.
Ingrediente
- 200 g quinoa nefiertă
- 350 g năut, clătit și scurs
- ½ castravete fabio tăiat mărunt
- 5 roșii cherry
- 1 măr Honeycrisp mare, fără miez, feliat
- 3 linguri de ulei de măsline
- pătrunjel proaspăt tocat
- mentă proaspătă tocată
- 2 linguri de suc de lămâie
- 1 lingură de miere
- sare
- piper, după gust
Mod de preparare
Se gătește quinoa conform instrucțiunilor de pe ambalaj, apoi se lasă deoparte să se răcească ușor.
Într-un castron mare, se combină năutul, castraveții, roșiile cherry și mărul.
Într-un castron mic, se amestecă uleiul de măsline, pătrunjelul, menta, sucul de lămâie, mierea și puțină sare și piper. Se toarnă dressingul peste salată, apoi se adaugă quinoa și se amestecă până se omogenizează. Se mănâncă imediat sau se păstrează la frigider și mănâncă rece.
Pui cu cartofi și morcovi și sos sriracha
Dacă ai o pauză de prânz mai lungă poți să încerci să pregătești această rețetă de pui cu cartofi și morcovi asezonate cu sos sriracha.
Ingrediente
- 1 pulpă de pui cu os, pe piele
- 2 morcovi medii, curățați și tăiați în bucăți
- 4 cartofi roșii mici, tăiați în bucăți
- ½ lingură de ulei de măsline
- 1 lingură de maioneză
- ½ lingură de sos sriracha
- pătrunjel proaspăt tocat
- sare
- piper, după gust
Mod de preparare
Se încinge cuptorul la 220°C. Se pune pe foc o tigaie și se lasă să se încingă.
Se condimentează pulpa de pui pe ambele părți cu sare și piper. Când tigaia este fierbinte, se pune pulpa de pui, cu pielea în jos. Se dă focul mai mic se lasă până când pielea devine crocantă, aproximativ 5 minute.
Se scoate pulpa de pui din tigaie și se pun morcovii și cartofii. Se toarnă ulei de măsline deasupra, se condimentează cu puțină sare și piper și se amestecă totul. Se pune pulpa de pui înapoi în tigaie, cu pielea în jos și se aranjează legumele în jurul puiului.
Se dă tigaia la cuptor timp de 20-25 de minute, întorcând puiul și legumele la jumătatea timpului.
Maioneza și sosul sriracha se amestecă până devin un sos omogen. Puiul se scoate de la cuptor, se presară cu pătrunjel și se servește cu sos.
Quesadilla cu brânză și roșii
Când vrei să mănânci ceva, dar nu știi ce poți încerca să faci această quesadilla cu brânză și roșii. În 5 minute vei avea un prânz delicios.
Ingrediente
- 1 linguriță de ulei de măsline
- 1 tortilla din grâu integral
- 60 g parmezan răzuit
- 1 roșie mică tăiată felii
- 3 bucăți de roșii uscate la soare feliate
- 60 g mozzarella
Mod de preparare
Se pune uleiul la încins într-o tigaie, apoi se adaugă tortilla. Deasupra ei se presară parmezanul, apoi se pun ambele tipuri de roșii și mozzarella. Se împăturește și se lasă să se gătească câte 3 minute pe ambele părți. Se taie în 3 părți și se servește imediat.