Legume bogate în proteine pe care e recomandat să le consumi zilnic

Legumele nu ar trebui să lipsească din meniul tău zilnic. Dacă le alegi pe cele bogate în proteine ​vei avea și mai mult de câștigat, pentru că te vei simți plină pentru mai mult timp, iar nivelul zahărului din sânge va fi echilibrat. Iată o listă cu legume bogate în proteine pe care e recomandat să le consumi zilnic. Descoperă ce beneficii îți aduc pentru sănătate.

legume bogate în proteine pe un blat gri
Legumele bogate în proteine îți asigură senzația de sațietate pentru mai mult timp / Shutterstock

Legumele conțin o mulțime de nutrienți și antioxidanți și au avantajul de a nu avea calorii în cantități mari. În schimb au fibre care ajută la o digestie sănătoasă și la absorbția nutrienților, contribuind în același timp la reducerea nivelului de colesterol rău.

Antioxidanții din legume ajută, de asemenea, la combaterea radicalilor liberi care dăunează organismului. Fibrele contribuie la reglarea digestiei și la o senzație de sațietate pe un termen mai lung.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Legume bogate în proteine

Legumele nu sunt în mod natural bogate în proteine, dar chiar și cu cantitățile lor mici pot ajuta la creșterea conținutului de proteine ​​al unei mese. Acest lucru este foarte important mai ales dacă nu consumi produse de origine animală.

Descoperă și 6 supe bogate în proteine. Rețetele delicioase sunt pentru întreaga familie.

Deoarece legumele nu sunt foarte bogate în proteine ​​în comparație cu unele produse de origine animală, leguminoase sau cereale, orice legumă cu aproximativ 3-5 grame sau mai mult într-o porție este considerată o legumă bogată în proteine.

Cu toate acestea, este bine să mai adaugi în meniul tău și alte surse de proteine ​​pentru o masă echilibrată.

Sfecla

Proteine: 3,7 g/ 100 g

Sfecla conține potasiu, fier, calciu, vitamina C, magneziu, fibre și aproape 4 grame de proteine ​​pentru 100 g. O poți consuma sub formă de salată, supe, ciorbe, coaptă, murată.

Broccoli

Proteine: 3,72 g/ 100 g

Indiferent dacă îl consumi copt, sotat sau la aburi, broccoli îți aduce un aport de proteine ​​​​de aproximativ 3,7 grame la 100 g.

Beneficiile lui nu se opresc aici. Pe lângă faptul că este o legumă bogată în proteine, s-a descoperit că broccoli ajută la reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer, ajută la sănătatea ochilor pe măsură ce îmbătrânești.

Broccoli conține vitamine importante precum acid folic, vitamina C, vitamina K, potasiu, mangan și fier.

Ciuperci portobello

Proteine: 3,97 g/ 100 g

Există mii de tipuri diferite de ciuperci care există în întreaga lume și pe care le poți consuma. Există câteva soiuri comune care sunt foarte populare pentru consum, iar cele portobello sunt o alegere excelentă.

Acestea pot fi tocate și savurate în salate, cu paste, la grătar, în supe. Oricum ai alege să le gătești, cu siguranță vei aprecia aroma lor și beneficiile pentru sănătate. 

Varză de Bruxelles

Proteine: 3,98 g/ 100 g

Varza de Bruxelles fie o iubești, fie o disprețuiești. Dacă încerci să te împrietenești cu gustul ei amar vei descoperi că este bogată în nutrienți și în proteine și aduce organismului o mulțime de beneficii.

Bogată în vitamina C, vitamina K și acid folic, varza de Bruxelles este un aliment excelent pentru organismul tău. De asemenea, aduce aproximativ 4 grame de fibre la 100 g.

Sparanghel

Proteine: 4,32 g/100 g

Sparanghelul este o alegere sănătoasă datorită conținutului ridicat de proteine, dar și datorită vitaminelor și mineralelor conținute. De exemplu, sparanghelul conține potasiu, despre care Asociația Americană a Inimii spune că este crucial în menținerea nivelurilor sănătoase ale tensiunii arteriale. 

100 g sparanghel conțin, de asemenea, aproximativ 90% din valoarea zilnică de vitamina K. Această vitamină este necesară pentru coagularea sângelui și pentru producerea de proteine ​​sănătoase în oase.

Cartofi dulci

Proteine: 4,49 g/ 100 g

Probabil una dintre cele mai versatile legume, cartofii dulci conțin 4,5 g proteine ​​la 100 g. Indiferent de modul în care alegi să îi consumi te vei bucura de un plus de proteine, precum și de aproximativ 8 g de fibre.

Porumb dulce

Proteine: 4,96 g/ 100 g

Toate soiurile de porumb conțin proteine, dar cel dulce are în mod specific aproape 5 g la 100 g produs. Totuși, trebuie consumat cu moderație pentru că are și o cantitate destul de mare de carbohidrați.

Varza

Proteine: 5,05 g/100 g

Varza este foarte versatilă putând fi consumată atât crudă, cât și gătită, dar și murată. Este una dintre acele legume bogate în proteine, cu aproximativ 5 g la 100 g produs. 

De asemenea, conține calciu și vitamina K, ambele nutrienți vitali pentru sănătatea oaselor tale. În plus, este o legumă cruciferă, despre care cercetările sugerează că ar putea ajuta la reducerea riscului de anumite tipuri de cancer .

Dovleac Hubbard

Proteine: 5,08 g/ 100 g

Dovleacul Hubbard face parte din familia dovlecilor de iarnă. Are o aromă asemănătoare cu cea a cartofului dulci și te poți bucura de el mai ales în lunile de toamnă și iarnă. 

Poate fi copt, făcut piure, transformat în supă. Indiferent de cum alegi să îl gătești, vei beneficia de aproximativ 5 g de proteine la 100 g produs.

Dovlecelul Hubbard conține, de asemenea, calciu, vitamina C, acid folic, vitamina A și potasiu și este foarte bogat în fibre, cu aproximativ 10 g/100 g.

Spanac

Proteine: 5,35 g/ 100 g

Spanacul nu doar că are o cantitate destul de mare de proteine, dar are și fibre, fier, calciu, vitamina A, vitamina K și vitamina C. Un studiu publicat în European Journal of Nutrition a arătat că spanacul poate reduce efectele stresului oxidativ.

Mazăre

Proteine: 7,86 g/ 100 g

Mazărea este adesea uitată, deși are destule beneficii nutritive. Cu aproape 8 grame de proteine ​​la 100 g produs, mazărea este unele dintre cele mai proteice legume pe care le puteți găsi. Este, de asemenea, bogată în fibre, iar un raport al British Journal of Nutrition a arătat că fibrele din mazăre pot ajuta la îmbunătățirea sănătății digestive.

Cartofi

Proteine: 7,86 g/100

Dacă eviți cartofii din cauza conținutului mare de carbohidrați ar trebui să îți reconsideri atitudinea față de ei. Este una dintre acele legume bogate în proteine, cu aproape 8 g/100 g. De asemenea, conțin fibre, calciu, potasiu și acid folic. Alături de acești nutrienți, cartofii conțin și luteină și zeaxantina, care fac parte din categoria antioxidanților, care ajuta să sănătatea inimii.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
condimente pentru carnea de miel
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O femeie care ține două ouă vopsite pentru pește
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
mâncare pentru diete care previn îmbătrânirea
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei cozonaci tradiționali puși pe un blat de lemn
07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Ciorbă de miel cu lobodă în bol alb cu lingură și pătrunjel verde
06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Porție de pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi în farfurie cu furculiță, alături de un bol cu gnocchi
06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
ouă vopsite în vin roșu puse pe o farfurie albă
06:15
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
preparate dintr-un meniu de Paște fără miel puse pe o masă albă
06:00
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
Salată aperitiv pentru masa de Paște servită într-o farfurie albă
1 mai, 07:55
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Mai multe ouă care au gălbenușul verde
1 mai, 06:59
De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos
Porție de friptură de miel cu vin și usturoi, alături de un cuțit, usturoi și roșii cherry
1 mai, 06:43
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...
Parteneri
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Cât am dat pe ochelari? 400 €. Câţi bani au dat tinerii pe haine şi pe notele de plată în cluburile de fiţe din Mamaia, de 1 Mai
"Cât am dat pe ochelari? 400 €". Câţi bani au dat tinerii pe haine şi pe notele de plată în cluburile de fiţe din Mamaia, de 1 Mai
"Cât am dat pe ochelari? 400 €". Câţi bani au dat tinerii pe haine şi pe notele de plată în cluburile de fiţe din Mamaia, de 1 Mai
Florin Răducioiu radiază de fericire alături de iubita cu 10 ani mai tânără! Cum arată Andreea, femeia care l-a cucerit
Florin Răducioiu radiază de fericire alături de iubita cu 10 ani mai tânără! Cum arată Andreea, femeia care l-a cucerit
Florin Răducioiu radiază de fericire alături de iubita cu 10 ani mai tânără! Cum arată Andreea, femeia care l-a cucerit
Rugăciune puternică pentru Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Rugăciune pentru sănătate și spor în casă
Rugăciune puternică pentru Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Rugăciune pentru sănătate și spor în casă
Rugăciune puternică pentru Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Rugăciune pentru sănătate și spor în casă
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore înainte de a-și închide contul
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore înainte de a-și închide contul
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore înainte de a-și închide contul
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
fresh
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob

7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob

Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte

Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte

Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc

Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
închide