Legume bogate în proteine pe care e recomandat să le consumi zilnic

Legumele nu ar trebui să lipsească din meniul tău zilnic. Dacă le alegi pe cele bogate în proteine ​vei avea și mai mult de câștigat, pentru că te vei simți plină pentru mai mult timp, iar nivelul zahărului din sânge va fi echilibrat. Iată o listă cu legume bogate în proteine pe care e recomandat să le consumi zilnic. Descoperă ce beneficii îți aduc pentru sănătate.

legume bogate în proteine pe un blat gri
Legumele bogate în proteine îți asigură senzația de sațietate pentru mai mult timp / Shutterstock

Legumele conțin o mulțime de nutrienți și antioxidanți și au avantajul de a nu avea calorii în cantități mari. În schimb au fibre care ajută la o digestie sănătoasă și la absorbția nutrienților, contribuind în același timp la reducerea nivelului de colesterol rău.

Antioxidanții din legume ajută, de asemenea, la combaterea radicalilor liberi care dăunează organismului. Fibrele contribuie la reglarea digestiei și la o senzație de sațietate pe un termen mai lung.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Legume bogate în proteine

Legumele nu sunt în mod natural bogate în proteine, dar chiar și cu cantitățile lor mici pot ajuta la creșterea conținutului de proteine ​​al unei mese. Acest lucru este foarte important mai ales dacă nu consumi produse de origine animală.

Descoperă și 6 supe bogate în proteine. Rețetele delicioase sunt pentru întreaga familie.

Deoarece legumele nu sunt foarte bogate în proteine ​​în comparație cu unele produse de origine animală, leguminoase sau cereale, orice legumă cu aproximativ 3-5 grame sau mai mult într-o porție este considerată o legumă bogată în proteine.

Cu toate acestea, este bine să mai adaugi în meniul tău și alte surse de proteine ​​pentru o masă echilibrată.

Sfecla

Proteine: 3,7 g/ 100 g

Sfecla conține potasiu, fier, calciu, vitamina C, magneziu, fibre și aproape 4 grame de proteine ​​pentru 100 g. O poți consuma sub formă de salată, supe, ciorbe, coaptă, murată.

Broccoli

Proteine: 3,72 g/ 100 g

Indiferent dacă îl consumi copt, sotat sau la aburi, broccoli îți aduce un aport de proteine ​​​​de aproximativ 3,7 grame la 100 g.

Beneficiile lui nu se opresc aici. Pe lângă faptul că este o legumă bogată în proteine, s-a descoperit că broccoli ajută la reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer, ajută la sănătatea ochilor pe măsură ce îmbătrânești.

Broccoli conține vitamine importante precum acid folic, vitamina C, vitamina K, potasiu, mangan și fier.

Ciuperci portobello

Proteine: 3,97 g/ 100 g

Există mii de tipuri diferite de ciuperci care există în întreaga lume și pe care le poți consuma. Există câteva soiuri comune care sunt foarte populare pentru consum, iar cele portobello sunt o alegere excelentă.

Acestea pot fi tocate și savurate în salate, cu paste, la grătar, în supe. Oricum ai alege să le gătești, cu siguranță vei aprecia aroma lor și beneficiile pentru sănătate. 

Varză de Bruxelles

Proteine: 3,98 g/ 100 g

Varza de Bruxelles fie o iubești, fie o disprețuiești. Dacă încerci să te împrietenești cu gustul ei amar vei descoperi că este bogată în nutrienți și în proteine și aduce organismului o mulțime de beneficii.

Bogată în vitamina C, vitamina K și acid folic, varza de Bruxelles este un aliment excelent pentru organismul tău. De asemenea, aduce aproximativ 4 grame de fibre la 100 g.

Sparanghel

Proteine: 4,32 g/100 g

Sparanghelul este o alegere sănătoasă datorită conținutului ridicat de proteine, dar și datorită vitaminelor și mineralelor conținute. De exemplu, sparanghelul conține potasiu, despre care Asociația Americană a Inimii spune că este crucial în menținerea nivelurilor sănătoase ale tensiunii arteriale. 

100 g sparanghel conțin, de asemenea, aproximativ 90% din valoarea zilnică de vitamina K. Această vitamină este necesară pentru coagularea sângelui și pentru producerea de proteine ​​sănătoase în oase.

Cartofi dulci

Proteine: 4,49 g/ 100 g

Probabil una dintre cele mai versatile legume, cartofii dulci conțin 4,5 g proteine ​​la 100 g. Indiferent de modul în care alegi să îi consumi te vei bucura de un plus de proteine, precum și de aproximativ 8 g de fibre.

Porumb dulce

Proteine: 4,96 g/ 100 g

Toate soiurile de porumb conțin proteine, dar cel dulce are în mod specific aproape 5 g la 100 g produs. Totuși, trebuie consumat cu moderație pentru că are și o cantitate destul de mare de carbohidrați.

Varza

Proteine: 5,05 g/100 g

Varza este foarte versatilă putând fi consumată atât crudă, cât și gătită, dar și murată. Este una dintre acele legume bogate în proteine, cu aproximativ 5 g la 100 g produs. 

De asemenea, conține calciu și vitamina K, ambele nutrienți vitali pentru sănătatea oaselor tale. În plus, este o legumă cruciferă, despre care cercetările sugerează că ar putea ajuta la reducerea riscului de anumite tipuri de cancer .

Dovleac Hubbard

Proteine: 5,08 g/ 100 g

Dovleacul Hubbard face parte din familia dovlecilor de iarnă. Are o aromă asemănătoare cu cea a cartofului dulci și te poți bucura de el mai ales în lunile de toamnă și iarnă. 

Poate fi copt, făcut piure, transformat în supă. Indiferent de cum alegi să îl gătești, vei beneficia de aproximativ 5 g de proteine la 100 g produs.

Dovlecelul Hubbard conține, de asemenea, calciu, vitamina C, acid folic, vitamina A și potasiu și este foarte bogat în fibre, cu aproximativ 10 g/100 g.

Spanac

Proteine: 5,35 g/ 100 g

Spanacul nu doar că are o cantitate destul de mare de proteine, dar are și fibre, fier, calciu, vitamina A, vitamina K și vitamina C. Un studiu publicat în European Journal of Nutrition a arătat că spanacul poate reduce efectele stresului oxidativ.

Mazăre

Proteine: 7,86 g/ 100 g

Mazărea este adesea uitată, deși are destule beneficii nutritive. Cu aproape 8 grame de proteine ​​la 100 g produs, mazărea este unele dintre cele mai proteice legume pe care le puteți găsi. Este, de asemenea, bogată în fibre, iar un raport al British Journal of Nutrition a arătat că fibrele din mazăre pot ajuta la îmbunătățirea sănătății digestive.

Cartofi

Proteine: 7,86 g/100

Dacă eviți cartofii din cauza conținutului mare de carbohidrați ar trebui să îți reconsideri atitudinea față de ei. Este una dintre acele legume bogate în proteine, cu aproape 8 g/100 g. De asemenea, conțin fibre, calciu, potasiu și acid folic. Alături de acești nutrienți, cartofii conțin și luteină și zeaxantina, care fac parte din categoria antioxidanților, care ajuta să sănătatea inimii.

Citește și
CELE MAI CITITE
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Porții de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată, decorate cu frunze de mentă, pe două farfurii
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O oală plină cu paste puse la fiert
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Două pahare pline cu cireșată
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornet cu înghețată de mentă ținut în mână
06:19
Înghețată de mentă cu lapte condensat, foarte aromată și colorată Înghețată de mentă cu lapte condensat, foarte aromată și colorată
Salată de țelină cu morcovi și maioneză pe felie de pâine
06:17
Salată de țelină cu morcovi și maioneză. Rețetă pentru gustări delicioase Salată de țelină cu morcovi și maioneză. Rețetă pentru gustări delicioase
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
26 iulie, 06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
26 iulie, 05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Lucruri pe care meteorologii nu le fac niciodată în timpul unei furtuni. Ce e recomandat să eviți
Lucruri pe care meteorologii nu le fac niciodată în timpul unei furtuni. Ce e recomandat să eviți
Lucruri pe care meteorologii nu le fac niciodată în timpul unei furtuni. Ce e recomandat să eviți
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. Sper să mă întorc cu copilul de mână!
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cele mai frecvente cinci greșeli pe care le fac bunicii
Cele mai frecvente cinci greșeli pe care le fac bunicii
Cele mai frecvente cinci greșeli pe care le fac bunicii
Cum și-a celebrat Jennifer Lopez zilele de naștere în trecut: de la cine romantice la petreceri fastuoase
Cum și-a celebrat Jennifer Lopez zilele de naștere în trecut: de la cine romantice la petreceri fastuoase
Cum și-a celebrat Jennifer Lopez zilele de naștere în trecut: de la cine romantice la petreceri fastuoase
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii

Salată de țelină cu morcovi și maioneză. Rețetă pentru gustări delicioase

Salată de țelină cu morcovi și maioneză. Rețetă pentru gustări delicioase
închide