Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute

Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea din meniul nostru a produselor de origine animală, dar și micșorarea porțiilor. Descoperă câteva idei de mâncare de post rapidă și gustoasă care să îți facă această perioadă mai ușoară.

Mai multe rețete de mâncare de post puse pe o masă bogată
Iată câteva idei de mâncare de post rapidă și gustoasă care să îți facă această perioadă mai ușoară / Shutterstock

Postul nu trebuie să însemne doar cartofi, orez, măsline și pateu vegetal. Sunt atât de multe opțiuni, atât de multe preparate și condimente pe care le poți încerca încât fiecare masă poate fi o încântare.

Nici măcar nu trebuie să stai cu orele în bucătărie pentru că există mâncare de post rapidă și gustoasă. În plus, meniul din perioada de post poate fi și economic.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce mâncare de post se servește în această perioadă

În timpul postului ortodox, există anumite restricții alimentare care presupun excluderea din alimentație a produselor de origine animală, produse lactate și a ouălelor. Poți consuma legume și fructe, leguminoase—fasole, linte, năut, cereale și produse din grâu integral, fructe uscate și oleaginoase–nuci, migdale, alune, smochine, stafide.

De asemenea, poți să consumi alimente vegane care le substituie pe cele clasice—brânză tofu, mezeluri din proteină de mazăre sau din soia, lactate din soia sau din lapte de cocos.

În funcție de sezon, poți folosi atât fructe și legume proaspete, cât și conservate sau congelate. Oricum, ai o mare varietate din care să alegi, indiferent de anotimp.

Cu puțină imaginație poți să ai mese echilibrate, cu gusturi și arome diverse. Folosind diverse metode de preparare mesele din timpul postului pot fi gustoase, cu un aspect apetisant.

Chiftele de linte cu sos indian de curry de cocos

Lintea este una dintre cele mai bune surse de proteine în timpul postului, așa că aceste chiftele cu sos indian de curry de cocos îți vor asigura senzația de sațietate pentru o perioadă lungă de timp.

Chiftele de linte cu sos indian de curry servite într-o tigaie
Chiftelele de linte cu sos indian de curry de cocos se pot servi cu orez / Shutterstock

Ingrediente

  • 200 g linte neagră
  • 1 linguriță de semințe de fenicul
  • 100 g quinoa
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de usturoi granulat
  • coriandru tocat
  • 170 g tofu ferm, presat și uscat
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • Pentru sos
  • 4 căței de usturoi tocați
  • 1 lingură de ghimbir proaspăt, ras
  • 1/2 linguriță de turmeric măcinat 
  • 1 – 2 linguri ulei de măsline
  • 1 roșie foarte mare, tăiată mărunt
  • frunze uscate de schinduf
  • 400 ml lapte de cocos 
  • 1 lingură de suc de limetă
  • 1 linguriță de zahăr brun
  • 1/2 linguriță de sare 
  • 1/4 linguriță de piper cayenne

Mod de preparare

Lintea și semințele de fenicul se pun la fiert cu 750 ml de apă. Se lasă 25 de minute spoi se scurg bine.

Quinoa se pune la fiert cu 250 ml de apă. Când apa clocotește, se dă focul mic, se acoperă, se mai lasă 15 minute. Apoi, se oprește focul și se lasă vasul acoperit.

Într-o tigaie, la foc mediu, se călesc usturoiul și ghimbirul în ulei de măsline, până când devin aurii, amestecând des pentru a nu se arde. Apoi se pune turmericul și se mai lasă un minut, după care se adaugă roșiile tăiate cubulețe și se călesc până când majoritatea sucurilor se evaporă, aproximativ 5-8 minute. 

Se pun laptele de cocos, frunzele de schinduf, sucul de limetă, zahărul brun, sarea, piperul cayenne. Se aduce la punctul de fierbere și apoi se oprește focul.

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Într-un robot de bucătărie, se pun quinoa fiartă și jumătate din cantitatea de linte și se procesează până ajunge la o textură asemănătoare cu cea a nisipului.  

Se pune într-un castron. Apoi se pun lintea rămasă, sarea, usturoiul granulat și coriandrul tocat în bol și se  amestecă bine.

În același robot de bucătărie se pun brânza tofu și uleiul de măsline. Se procesează până se obține o pastă netedă, răzuind părțile laterale. Se încorporează în amestecul de linte.

Într-o tavă pentru cuptor se pune hârtie de copt. Cu formează din amestecul de linte chiftele care se pun în tavă. Se dau la cuptor pentru 20-25 de minute.

Se încălzește sosul și se pun chiftele de linte în sos. Se servesc imediat.

Taco oriental cu salată

Mâncarea de post nu trebuie să fie fadă. Folosește condimente pentru a aduce aromă și savoare preparatelor tale.

Taco vegetal servit pe un tocător de lemn
Taco vegetal poate fi servit atât la micul dejun, cât și la cină / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 cutie de năut, clătit și scurs
  • 1 linguriță de sumac 
  • 1 linguriță de chimen
  • 1/4 – 1/2 linguriță de sare
  • 1 linguriță de semințe de susan
  • 100 g hummus
  • 6  tortilla încălzite
  • Pentru salată
  • rucola sau alt tip de salată după preferințe
  • 1 roșie, tăiată cubulețe
  • 2 castraveți, tăiați cubulețe
  • 1 – 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 – 2 linguri de suc de lămâie
  • 1 linguriță de coriandru măcinat
  • 1/4 linguriță de sare 

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o tigaie la foc mediu. Se pun năutul și condimentele. Se amestecă până ce năutul devine ușor auriu. În ultimul minut se adaugă semințele de susan. Se oprește focul.

Într-un bol se amestecă ingredientele pentru salată. Tortilla se încălzesc într-o tigaie până când devin calde și flexibile.

Se întinde humus pe fiecare tortilla. Se acoperă cu năut și salată. Se servesc imediat.

Paste cu ciuperci și anghinare

Pastele sunt o sursă bună de carbohidrați, iar în combinație cu legumele sunt delicioase. Aceasta este o mâncare de post rapidă și gustoasă, perfectă pentru o cină rapidă.

Pastele cu ciuperci și anghinare servite într-o farfurie albă
Pastele cu ciuperci și anghinare se servesc cât sunt fierbinți / Shutterstock

Ingrediente

  • 200 g tagliatelle, fettuccine, linguine, spaghete
  • 200 g topinambur
  • 2 lingurițe ulei de măsline
  • sare
  • piper
  • 200 g ciuperci feliate
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • Pentru sos
  • 250 g anghinare
  • 200 ml apă sau supă de legume
  • 50 ml ulei de măsline
  • 10 frunze proaspete de salvie
  • 1 – 2 căței de usturoi
  • 1/2 linguriță de sare 
  • 1/2 linguriță de piper
  • lămâie după gust

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C.

Se spală și se usucă topinamburul. Se taie în patru și se pune într-un castron cu ulei de măsline, sare și piper și se amestecă. Apoi se pune pe o tavă de copt, tapetată cu hârtie de copt, și se coace timp de 20 de minute sau până se înmoaie.

Se pune la fiert o oală mare cu o cantitate generoasă se sare. Când apa clocotește se pun pastele și se lasă să fiarbă conform indicațiilor de pe ambalaj.

În timp ce apa fierbe, într-o tigaie mare, se călesc ciupercile la foc mediu în puțin ulei de măsline. Se condimentează cu sare și piper, se lasă deoparte.

Pentru a face sosul se scurg inimile de anghinare și se pun într-un blender. Apoi se pun apă/ supa de legume, uleiul de măsline, ierburile, usturoiul, sarea și piperul. Se pasează până când compoziția devine cremoasă și netedă. 

Pastele fierte și scurse de apă se pun peste ciuperci. Deasupra se toarnă sosul de anghinare și se amestecă, la foc mediu. Apoi se pun bucățile de topinambur și se amestecă. Se servesc imediat.

Supă marocană harira

Supa marocană harira este ca o călătorie aromată în lumea orientală. Este potrivită în orice anotimp, caldă sau rece, la prânz sau la cină.

Supa harira servită într-un bol mare
Supa harira este aromată și bogată în nutrienți / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 ceapă, tăiată cubulețe
  • 2 tulpini de țelina, tocate mărunt
  • 4 căței de usturoi, tocați
  • 1 1/2 linguriță de ghimbir măcinat uscat
  • 1/2 linguriță de piper negru
  • 1/2 linguriță de turmeric
  • 2 lingurițe de chimen
  • 1 linguriță de boia afumata
  • 1/4 – 1/2 linguriță de cayenne
  • 15 l supă de legume sau apă
  • 400 g roșii conservate, întregi sau zdrobite
  • 1 baton de scorțișoară
  • 1 praf mic de șofran 
  • 1 – 2 lingurițe de sare de mare
  • 100 g linte roșie uscată
  • 100 g linte verde uscată
  • 400 g năut din conservă, scurs
  • 2 lingurițe de miere
  • 250 g paste capellini, rupte în bucăți mici
  • coriandru tocat
  • pătrunjel
  • felii de lămâie pentru servit

Mod de preparare

Se călește ceapa timp de 5 minute în ulei de măsline, la foc mediu. Apoi se adaugă țelina, usturoiul, ghimbirul, piperul, turmericul, chimenul, boiaua afumată și piperul cayenne.

Se amestecă încă un minut. După aceea, se pun supa de legume/apa, roșiile, batonul de scorțișoară, șofranul, sarea, lintea roșie, lintea verde, jumătate din cantitatea de coriandru și jumătate din cea de pătrunjel. 

Se aduce la punctul de fierbere, se acoperă cu un capac și se lasă să se gătească timp de 30 de minute. După aceea, se adaugă năutul și pastele și se mai lasă să fiarbă încă 5-10 minute. La final se pun mierea și ierburile rămase.

Pizza de post

Rețeta de pizza de post este bună oricând, chiar și la micul dejun. Este o mâncare de post rapidă și gustoasă pe care o poți adapta în funcție de preferințele tale, adăugând și alte legume.

Pizza de post alături de mai multe legume
Pizza de post se poate personaliza în funcție de preferințe / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 broccoli mic, desfăcut în buchețele, vârful tulpinii tăiat cubulețe
  • 70 g roșii cherry tăiate pe jumătate
  • 50 g boabe de porumb
  • 1 ceapă roșie mică tocată grosier
  • ½ ardei jalapeño, feliat subțire
  • 4 roșii uscate la soare în ulei, tăiate cubulețe
  • ulei de măsline extravirgin
  • 450 g aluat de pizza
  • busuioc proaspăt
  • cimbru proaspăt
  • fulgi de ardei roșu
  • sare de mare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • cremă de caju

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C.

Într-un castron mediu, se amestecă broccoli, roșiile, porumbul, ceapa, jalapeño și roșiile uscate la soare. Se adaugă ulei de măsline și un praf de sare și piper și se amestecă.

Se întinde aluatul de pizza pe o tavă de pizza de 35 cm. Se ung ușor marginile exterioare ale aluatului cu ulei de măsline și se pun câteva linguri de cremă de caju pe centrul aluatului, apoi se întinde într-un strat subțire. Se distribuie legumele uniform pe aluat.

Se coace 15 minute sau până când crusta este aurie, gătită, iar broccoli este fraged. Se scoate din cuptor  și se presară cu crema de caju. Dacă este prea groasă se amestecă cu puțină apă. Se presară cu busuioc proaspăt, cimbru proaspăt și fulgi de ardei roșu.

Ce să mănânci în post ca să nu te îngrași

În timpul postului, ai tendința de a consuma alimente care, deși sunt permise în această perioadă, pot contribui la creșterea în greutate. De multe ori preparatele sunt bogate în carbohidrați, ceea ce face ca la sfârșitul postului să ai câteva kilograme în plus.

Pentru a evita acest lucru este recomandat să alegi, în măsura în care este posibil, legume și fructe proaspete. Acestea nu doar că au o mulțime de vitamine și minerale, dar au și un aport caloric destul de scăzut.

În perioada postului ai nevoie de proteine, așa că este necesar să consumi fasole, mazăre, ciuperci, năut în fiecare zi. Acestea pot fi gătite într-o mulțime de moduri de la salate la supe, sosuri, cu paste sau orez.

Oricât de sănătoase ar fi alimentele pe care le consumi, încearcă să ai porții echilibrate. Până la urmă postul înseamnă cumpătare, așa că alege să mănânci mai puțin. De asemenea, încearcă să le prepari evitând prăjelile sau cantitățile mari de ulei.

Chiar dacă par alternativa cea mai rapidă, alimentele procesate pot conține cantități mari de zahăr și grăsimi nesănătoase care îți pun în pericol nu doar silueta, ci și sănătatea.

Pentru a evita acumularea de kilograme, asigură-te că bei suficientă apă pe parcursul zilei pentru a te hidrata corespunzător și pentru a reduce pofta de mâncare. Este importat și să ai activitate fizică suficientă pentru a arde caloriile consumate în plus.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate, alături de o lingură de miere spiralată și nuci
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Pandișpan cu gutui și mac porționat pe o hârtie de copt și o porție pe spatulă
Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă
Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă porționată, alături de un dovleac secționat, o bucată de brânză și un dovleac turcesc
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
plăcinte la tigaie cu iaurt
Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar
Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar
Chec cu morcovi și nuci porționat
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
souvlaki
Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă
Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă
Spaghetti cu lămâie
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
rețetă muștar de casă
Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți
Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
souvlaki
09:59
Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă
Spaghetti cu lămâie
06:59
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
rețetă muștar de casă
05:04
Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu pe o farfurie albă
14 octombrie, 06:53
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
Chimichangas de pui
14 octombrie, 05:47
Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
Tartă cu pere, brânză Camembert, nuci și fulgi de migdale, în aluat foietaj
14 octombrie, 05:10
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj
arsura de congelator
13 octombrie, 06:40
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi 5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
Salata tabbouleh
13 octombrie, 05:31
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Persoanele născute în aceste zile au cele mai mari șanse să rămână singure. Ce arată astrele
Persoanele născute în aceste zile au cele mai mari șanse să rămână singure. Ce arată astrele
Persoanele născute în aceste zile au cele mai mari șanse să rămână singure. Ce arată astrele
Schimbări în Codul Rutier: amenda nu mai vine prin poștă, ci sub forma unui autocolant pe parbriz
Schimbări în Codul Rutier: amenda nu mai vine prin poștă, ci sub forma unui autocolant pe parbriz
Schimbări în Codul Rutier: amenda nu mai vine prin poștă, ci sub forma unui autocolant pe parbriz
Pasiunea secretă a lui Victor Piţurcă. De la ce nu se poate abţine: amp;#8220;N-am cum să lipsesc”
Pasiunea secretă a lui Victor Piţurcă. De la ce nu se poate abţine: amp;#8220;N-am cum să lipsesc”
Pasiunea secretă a lui Victor Piţurcă. De la ce nu se poate abţine: amp;#8220;N-am cum să lipsesc”
Câți ani are, de fapt, Olga Barcari, concurenta Asia Express - Drumul Eroilor. Nimeni nu i-ar fi ghicit vârsta
Câți ani are, de fapt, Olga Barcari, concurenta Asia Express - Drumul Eroilor. Nimeni nu i-ar fi ghicit vârsta
Câți ani are, de fapt, Olga Barcari, concurenta Asia Express - Drumul Eroilor. Nimeni nu i-ar fi ghicit vârsta
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Noul film al lui Paul Mescal a fost bine primit de critici, dar și de public. Hamnet, lăudat ca fiind sublim și demn de un Oscar
Noul film al lui Paul Mescal a fost bine primit de critici, dar și de public. „Hamnet”, lăudat ca fiind „sublim” și demn de un Oscar
Noul film al lui Paul Mescal a fost bine primit de critici, dar și de public. „Hamnet”, lăudat ca fiind „sublim” și demn de un Oscar
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
fresh
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză

Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză

5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi

5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi

Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj

Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj

Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne

Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
închide