3 idei pentru o cină care ar putea să ajute la îmbunătățirea funcțiilor cognitive

Nu există niciun alimente minune care să prevină declinul cognitiv, însă există câteva alimente care pot să ajute la îmbunătățirea funcțiilor neuronale. Descoperă 3 idei pentru o cină care ar putea să ajute la îmbunătățirea funcțiilor cognitive.

alimente care ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive
Creierul are nevoie de acizi grași Omega 3 pentru a funcționa corect / Shutterstock

Nutriționiștii de la Harvard Medical School spun că studiile arată că cele mai bune alimente pentru creier sunt aceleași care îți protejează inima și vasele de sânge. 

Meniul tău ar trebui să includă fructe, legume, leguminoase și cereale integrale. De asemenea, este recomandat să consumi și proteine ​​din surse vegetale, pește și grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline sau canola.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce ingrediente trebuie să conțină o cină care ar putea să ajute la îmbunătățirea funcțiilor cognitive

Pentru a funcționa la parametrii optimi creierul are nevoie de antioxidanți care să reducă stresul oxidativ ce produce inflamații la nivelul organismului și de acizi grași Omega 3 care ajută la refacerea celulelor.

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza, spanacul, gulia și broccoli sunt bogate în nutrienți sănătoși pentru creier precum vitamina K, luteina, acidul folic și beta carotenul. 

Peștii grași sunt surse importante de acizi grași Omega 3, grăsimi sănătoase nesaturate care au fost legate de scăderea nivelului sanguin de beta-amiloid, proteina care formează aglomerări dăunătoare în creierul persoanelor cu boala Alzheimer. 

Nucile sunt și ele surse excelente de proteine ​​și grăsimi sănătoase care ajută la 3 idei pentru o cină care să ajute la îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Un studiu din 2015 de la UCLA a legat un consum mai mare de nuci de scoruri îmbunătățite la testele cognitive.

Somon cu piper și lămâie la grătar în folie

Se servește cu legume, cum ar fi sparanghel, dovlecel și porumb, cu orez simplu, de preferat integral sau cu piure de cartofi dulci sau obișnuiți. Încearcă și rețeta de somon cu broccoli la air fryer.

Somon pe un tocător de lemn alături de câteva legume
Somonul este o sursă de acizi grași Omega 3/ Shutterstock

Ingrediente

  • 4 fileuri de somon cu piele
  • 2 linguri de unt nesărat
  • 1 linguriță de piper 
  • ½ linguriță de sare
  • 8 felii subțiri de lămâie 
  • 4 fire de coriandru

Mod de preparare 

Se preîncălzește grătarul la 200-220°C. Se pun 4 pătrate de folie de aluminiu într-un singur strat pe o suprafață de lucru. Se ung cu spray de gătit.

Se pune un file de somon, cu pielea în jos, în centrul fiecăruia. Se acoperă fiecare file cu 1 1/2 linguriță de unt, 1/4 linguriță de piper, 1/8 linguriță de sare, 2 felii de lămâie și un fir de coriandru. 

Se strâng părțile laterale ale fiecărui pachet de folie împreună pentru a se sigila bine. Se așează pachetele pe grătar și se gătesc 8-10 minute. Se servește cald.

Gnocchi cu fasole albă și roșii uscate la soare

Roșiile uscate la soare sunt vedeta acestei rețete, oferind textură și umami. Combinate cu spanacul, fac din acest fel de mâncare o sursă excelentă de vitamine C și K.

Gnocchi cu roșii uscate puese într-o farfurie albă
Roșiile și spanacul sunt sursă importantă de antioxidanți / Shutterstock

Ingrediente

  • 110 g roșii uscate la soare conservate în ulei împărțit
  • 400 g gnocchi 
  • 1 conservă fasole cannellini clătită
  • 150 g baby spanac 
  • 1 ceapă mare, tocată
  • 70 g smântână groasă
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • ¼ linguriță de sare
  • ¼ linguriță de piper măcinat
  • frunze proaspete de busuioc

Mod de preparare

Se încinge o lingură de ulei într-o tigaie mare antiaderentă la foc mediu. Se adaugă gnocchi și se gătesc, amestecând des, până când încep să se rumenească, aproximativ 5 minute. Se adaugă fasolea și spanacul și se lasă până când spanacul se ofilește, aproximativ un minut. Se transferă pe o farfurie.

Se adaugă restul de o lingură de ulei în tigaie și se încălzește la foc mediu. Se pun roșiile uscate la soare și șalota. Se gătesc, amestecând, timp de un minut. Se dă focul mai tare. Se lasă până când lichidul se evaporă, aproximativ 2 minute.

Se dă focul mai mic și se încorporează smântâna, zeama de lămâie, sarea și piperul. Se întoarce amestecul de gnocchi în tigaie și se amestecă. Se servește cu busuioc presărat deasupra. 

Salată de ton cu avocado

Tonul, avocado și brânza sunt surse de proteine și grăsimi de calitate care ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Această salată este sățioasă, perfectă atât pentru un prânz, cât și pentru cină.

Tonul și avocado puse într-o salată
Tonul și avocado sunt surse de grăsimi sănătoase / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 2 linguri de suc de lămâie 
  • ¼ linguriță de sare
  • 2 avocado medii, tocate
  • 2 conserve de ton alb solid în ulei, scurs (aproximativ 100-150 g)
  • 1 salată 
  • 1 castravete tocat
  • 70 g brânză feta mărunțită
  • 50 g  migdale feliate prăjite
  •  100 g măsline kalamata tăiate fără sâmburi
  • pătrunjel proaspăt

Mod de preparare

Se amestecă uleiul, sucul de lămâie și sarea într-un castron mare. Apoi se adaugă avocado și se amestecă ușor. Se pun, salata, castravetele, brânza feta, migdalele, măslinele și pătrunjelul. Se amestecă. Se servește imediat. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
O masă pe care se află mai multe lămâi
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Cum se prăjesc migdalele
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
10:49
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
31 martie, 10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Cine a câştigat marele premiu de 6,34 milioane de euro de la Loto 6/49. Norocosul a venit să îşi ridice banii
Cine a câştigat marele premiu de 6,34 milioane de euro de la Loto 6/49. Norocosul a venit să îşi ridice banii
Cine a câştigat marele premiu de 6,34 milioane de euro de la Loto 6/49. Norocosul a venit să îşi ridice banii
Cornel Dinu s-a plâns de pensia pe care o primește de la statul român! S-a comparat cu Elisabeta Lipă, care încasează, lunar, o sumă uriașă
Cornel Dinu s-a plâns de pensia pe care o primește de la statul român! S-a comparat cu Elisabeta Lipă, care încasează, lunar, o sumă uriașă
Cornel Dinu s-a plâns de pensia pe care o primește de la statul român! S-a comparat cu Elisabeta Lipă, care încasează, lunar, o sumă uriașă
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
1 aprilie, Ziua Păcălelilor. Cum a luat naștere acest obicei și ce semnificație are, de fapt
1 aprilie, Ziua Păcălelilor. Cum a luat naștere acest obicei și ce semnificație are, de fapt
1 aprilie, Ziua Păcălelilor. Cum a luat naștere acest obicei și ce semnificație are, de fapt
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
fresh
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide