5 rețete de prânz proteic pentru acasă sau pentru la birou

Proteinele sunt cărămizile de la baza ale organismului tău. Îndeplinesc atât de multe funcții în organism încât este esențial să le incluzi în dieta ta cât mai des. Îți propunem 5 rețete de prânz proteic pe care să le încerci oricând.

Publicat: 20 octombrie 2022, 06:00 / Actualizat: 20 octombrie 2022, 15:04
Mai multe rețete de prânz proteic aranjate pe un blat de lemn alb
Un prânz proteic este foarte sățios și îți dă putere pentru restul zilei / Shutterstock

Părul tău, unghiile, oasele, mușchii, țesuturile și organele tale au nevoie de proteine pentru a funcționa în mod normal.

Proteinele sunt construite din aminoacizi, care sunt părți esențiale ale celulelor, însă nu întotdeauna organismul le poate stoca sau produce.

De aceea, trebuie să ai o dietă echilibrată cu un aport de proteine atât din sursă animală, atât și din sursă vegetală. Iată 5 rețete de prânz proteic din care să te inspiri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Supă de năut

Năutul este una dintre cele mai accesibile și mai versatile surse de proteine. Supa de năut este una dintre acele rețete de prânz proteic perfecte pentru zilele reci de toamne. Uite aici și o listă cu alimente bogate în protine pe carele poți include oricând în dieta ta.

Un bol mare cu supă de linte, una din principalele rețete de prânz proteic, care sea află pe o masă de lemn alături de un cuțit, usturoi și roșii
Supa de năut este bună atât rece, cât și caldă/ Shutterstock

Ingrediente

  •  2 linguri ulei de măsline
  • ½ ceapă tocată
  • 1 cățel de usturoi tocat
  • 1 tulpină de țelină tocată
  • 1 cartof tocat mărunt
  • 300 g năut din conservă
  • 250 g roșii întregi din conservă
  • 750 ml apă
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • busuioc proaspăt
  • oregano proaspăt
  • ½ linguriță de sare
  • fulgi de ardei iute după gust
  • 150 g paste fierte 

Mod de preparare

Într-o oală mare se adaugă uleiul de măsline, ceapa tocată, usturoiul și țelina. Se călesc la foc mic timp de 2 minute sau până când se înmoaie. Apoi se adaugă cartofii, năutul, roșiile, apa și condimentele și se fierb la foc mic până când se înmoaie și se îngroașă compoziția, aproximativ 60 de minute.

În ultimele 15 minute se fierb pastele al dente, apoi se scurg. Jumătate din supa fiartă se scoate într-un castron și se pasează cu mixerul. Apoi se pune înapoi în oală, se adaugă și pastele și se mai lasă să dea un clocot. Se servește cu parmezan proaspăt ras.

Salată de linte

Salata de linte are un aport nutritiv important pentru că are în compoziție o mulțime de vitamine și minerale. Dacă ești iubitoare de preparate care conțint linte îți oferim și o rețetă delicioasă de chiftele de post cu linte și ciuperci.

Un bol plin cu salată de linte alături de care se află ceapă. o felie de lămâie și o furculiță
Salata de linte poate fi garnitură pentru alte feluri de mâncare/ Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g linte din conservă
  • 35 g ceapă roșie tocată
  • 35 g ardei gras roșu tocat
  • 35 g ardei gras galben tocat
  • 40 g morcovi tocat
  • 40 g castraveți tăiat mărunt
  • 6 roșii cherry
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • zeama de la jumătate de lămâie
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 linguriță de sare
  • piper după gust

Mod de preparare

Toate ingredientele se pun într-un bol. Se adaugă uleiul, zeama de lămâie, sarea și piperul și se amestecă bine până se omogenizează.

Salată cu shaorma de pui

Shaorma de pui poate fi și sănătoasă, mai ales dacă pui alături de ea o salată din legume. Poate fi una dintre acele rețete de prânz proteic pe care o poți lua și la birou.

Un bol în care se află salată de shaorma cu pui, una din cele 5 rețete de prânz proteic
Salata de shaorma se poate servi cu tahini sau humus / Shutterstock

Ingrediente

  • Pentru shoarma de pui
  • ¾ linguriță de chimen măcinat
  • ¾ linguriță de pudră de turmeric
  • ¾ linguriță de coriandru măcinat
  • ¾ linguriță de pudră de usturoi
  • ¾ linguriță de boia dulce
  • ½ linguriță de cuișoare măcinate
  • ½ linguriță de piper cayenne
  • sare
  • 8  pulpe de pui dezosate, fără piele
  • 1  ceapă mare, feliată subțire
  • zeama de la 1 lămâie mare
  • 70 ml măsline extravirgin
  • Pentru salată
  • 1 salată rucola
  • 2-3 roșii Roma, tăiate cubulețe
  • 1 castravete tăiat cubulețe
  • ¼ ceapă roșie, feliată subțire
  • zeama de la 1 lămâie
  • ulei de măsline extravirgin
  • 1 cățel de usturoi tocat
  • sare
  • piper
  • 1 linguriță de sumac

Mod de preparare

Într-un castron mic, se amestecă chimenul, turmericul, coriandrul, pudra de usturoi, boiaua dulce și usturoiul. Se lasă deoparte.

Pulpele de pui se șterg cu un prosop de hârtie și se condimentează cu sare pe ambele părți, apoi se taie subțiri în bucăți mici. Se pun într-un castron mare. Peste ele se adaugă amestecul de condimente de shaorma și se amestecă astfel încât să fie toate acoperite. Se pun ceapa, sucul de lămâie și uleiul de măsline. Se amestecă până se omogenizează. Se lasă la rece câteva ore sau chiar peste noapte.

Citește și

Înainte de a pune carnea de pui la foc se pregătește salata. Se pun roșiile, castraveții, ceapa și rucola într-un castron mare. Într-un castron mic, se amestecă bine sucul de lămâie, uleiul de măsline, usturoiul, sarea, piperul și sumacul. Apoi se toarnă peste salată și se amestecă.

Se încălzește puțin ulei de măsline extravirgin într-o tigaie mare de fontă la foc mediu. Se adaugă puiul și se lasă aproximativ 5-6 minute, apoi se amestecă și se mai lasă încă 5-6 minute sau până când este complet gătit.

Salata se împarte în 4 boluri. Deasupra fiecăruia se pun bucățile de pui. Se servește cu humus, tzatziki sau tahini și pită.

Bol cu ​​somon picant

Somonul conține acizi esențiali omega 3 care sunt foarte importanți pentru sănătatea organismului tău. Bolul cu somon picant se face foarte repede și este delicios. Poți încerca și rețeta noastră de somon pane în crustă de muștar.

Un bol în care se află salată cu somon alături de un sos delicios
Somonul este una dintre cele mai valoroase surse de proteine/ Shutterestock

Ingrediente

  • Pentru somon
  • 70 ml sos de soia
  • 70 ml ulei de măsline extra virgin
  • 50 ml sos de chili
  • Sucul de la 1 limetă
  • 2 linguri de miere
  • 4 căței de usturoi, tocați
  • 4 fileuri de somon
  • Pentru castraveți
  • 110 ml oțet de orez sau oțet de vin de orez
  • 1 lingură de zahăr granulat
  • 1 lingură de sare
  • 2 lingurițe de ulei de susan prăjit
  • 3 castraveți feliați subțire
  • Pentru sosul picant
  • 110 g maioneză
  • 2 linguri de sos sriracha
  • 2 lingurițe de ulei de susan prăjit
  • Pentru servire
  • orez brun fiert
  • 1 avocado feliat
  • 1 morcov mediu ras
  • 1/2 ceapă roșie, feliată subțire
  • frunze de coriandru 
  • seminte de susan

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se tapetează o tavă mare de copt cu folie. Într-un castron mediu, se amestecă sosul de soia, uleiul de măsline, sosul de chili, sucul de lămâie, mierea și usturoiul. Se adaugă somonul și se amestecă ușor până se combina. Apoi se pune somonul pe tava de copt pregătită și se coace până când este fraged, 20-25 de minute.

Între timp, se prepară castraveții murați. Într-un castron sau un borcan sigur pentru cuptorul cu microunde, se adaugă oțet, zahăr și sare. Se dă la cuptorul cu microunde până când zahărul și sarea se dizolvă, aproximativ 2 minute. Se amestecă uleiul de susan, apoi se adaugă castraveții și se agită pentru a se combina. Se închide un capac etanș până când este gata de utilizare.

Pentru sosul picant se amestecă bine toate ingredientele.

Pentru servire se împarte orezul în 4 boluri. Deasupra e pune peștele. Apoi se adaugă castraveții murați, avocado, morcovul, ceapa roșie, coriandrul și semințele de susan. Ultimul strat este cel de sos picant.

Boluri cu creveți și coriandru

Această rețetă este perfectă pentru oricare masă și este excelentă reîncălzită pentru un prânz proteic sau o cină sănătoase.

Un bol în care se află creveți cu coriandru, una din cele 5 rețete de prânz proteic
Creveții cu coriandru sunt un prânz elegant / Shutterstock

Ingrediente

  • Pentru orez brun
  • 250 g orez brun cu bob scurt
  • 500 ml apă
  • Pentru salată
  • 2  morcovi mărunțiți
  • ¼  varză roșie mărunțită
  • 50 ml oțet de orez
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • 1/8 linguriță de sare 
  • 1 lingură de sirop de arțar
  • Pentru sosul de iaurt grecesc
  • 110 g iaurt grecesc simplu, fără grăsimi
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 linguriță de praf de usturoi
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • 1 praf de sare
  • Pentru creveți
  • 450 g creveți pre-fierți
  • 1 linguriță de ulei de cocos
  • 1 lingură de usturoi tocat
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • sare
  • piper
  • coriandru proaspăt tocat
  • 1 linguriță de chimen

Mod de preparare

Se pune orezul la fiert cu apa. Când ajunge la punctul de fierbere, se acoperă și se dă focul la minim. Se lasă să fiarbă aproximativ 30-35 de minute sau până când tot lichidul s-a absorbit.

Într-un castron se amestecă toate legumele pentru salată. Într-un alt bol se face un dressing din oțetul de orez, sucul de lămâie, sarea și siropul de arțar. Când este gata se toarnă peste legume.

Pentru sosul se iaurt grecesc se amestecă toate ingredientele.

Se pun uleiul de cocos și usturoiul într-o tigaie mare, la foc mediu. Se adaugă creveții și se lasă 2-3 minute, cât să se încingă. Se stoarce sucul de lămâie, se asezonează cu sare și piper, chimen și coriandru proaspăt.

Se împarte orezul în 4 boluri. Deasupra lui se pun creveții și sosul grecesc. Cele patru boluri se servesc cu salata de legume.

Citește și
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Fasole cu ciolan afumat
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Varză călită cu coaste de porc în bol
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Trei tupuri de omlete cu diverse legume
5 rețete cu ouă care te ajută să scapi de grăsimea de pe abdomen. Preparate simple și rapide
5 rețete cu ouă care te ajută să scapi de grăsimea de pe abdomen. Preparate simple și rapide
O masă plină de alimentare care îți cresc masa musculară
5 obiceiuri alimentare care îți cresc masa musculară
5 obiceiuri alimentare care îți cresc masa musculară
Ingrediente pentru preparate bogate în proteine
Galerie foto
Preparate bogate în proteine, dar low carb, cu care să îți menții silueta toamna aceasta
Preparate bogate în proteine, dar low carb, cu care să îți menții silueta toamna aceasta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
ouă la temperatura camerei
05:57
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
05:56
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
chec cu mere
7 decembrie, 06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
shaorma cu pui făcută în casă
7 decembrie, 05:46
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
6 decembrie, 06:48
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tort Raffaello
6 decembrie, 05:42
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Coaja de portocală confiată
6 decembrie, 05:21
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Scandal pe Faleza Dunării din Galaţi: Primăria vrea să demoleze trei restaurante, proprietarii acuză abuzuri
Scandal pe Faleza Dunării din Galaţi: Primăria vrea să demoleze trei restaurante, proprietarii acuză abuzuri
Scandal pe Faleza Dunării din Galaţi: Primăria vrea să demoleze trei restaurante, proprietarii acuză abuzuri
Românul celebru care se căsătoreşte din nou la 80 de ani, după ce şi-a înşelat fosta soţie cu menajera
Românul celebru care se căsătoreşte din nou la 80 de ani, după ce şi-a înşelat fosta soţie cu menajera
Românul celebru care se căsătoreşte din nou la 80 de ani, după ce şi-a înşelat fosta soţie cu menajera
Cum a dus o erupție vulcanică la Moartea neagră care a străbătut Europa. Efectul care a schimbat continentul pentru totdeauna
Cum a dus o erupție vulcanică la Moartea neagră care a străbătut Europa. Efectul care a schimbat continentul pentru totdeauna
Cum a dus o erupție vulcanică la Moartea neagră care a străbătut Europa. Efectul care a schimbat continentul pentru totdeauna
Hakan Sabanci a uitat-o pe Hande Ercel. Cu cine a fost surprins afaceristul turc
Hakan Sabanci a uitat-o pe Hande Ercel. Cu cine a fost surprins afaceristul turc
Hakan Sabanci a uitat-o pe Hande Ercel. Cu cine a fost surprins afaceristul turc
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
fresh
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă

Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
închide