6 fructe care reduc inflamația din organism și încetinesc îmbătrânirea
Multe dintre bolile care afectează în zilele noastre persoane de orice vârstă sunt cauzate de apariția inflamației în corp. Diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul, Alzheimerul sau artrita sunt din ce în ce mai des întâlnite, iar cercetările arată că toate au legătură cu inflamațiile cronice. Ți-am pregătit o listă cu 6 fructe care reduc inflamația din organism și încetinesc îmbătrânirea.
Un prim pas pentru a reduce inflamațiile este să ai o alimentație corectă. Consumă alimente bogate în nutrienți, în special antioxidanți. Fructele și legumele nu trebuie să lipsească din meniul tău, însă unele sunt mai de ajutor decât altele în lupta împotriva inflamației.
Fructe care reduc inflamația din organism și încetinesc îmbătrânirea
Fructele care reduc inflamația din organism și încetinesc îmbătrânirea sunt bogate în antioxidanți.
Antioxidanții sunt substanțe care pot preveni sau încetini deteriorarea celulelor, deteriorare cauzată de radicalii liberi, molecule instabile pe care organismul le produce ca reacție la presiunile mediului și de altă natură.
Corpul produce de asemenea unii antioxidanți, cunoscuți ca antioxidanți endogeni. Antioxidanții care provin din exteriorul corpului sunt numiți exogeni.
Radicalii liberi sunt substanțe reziduale produse de celule pe măsură ce organismul procesează alimentele și reacționează la mediu. Dacă organismul nu poate procesa și elimina eficient radicalii liberi, poate rezulta stresul oxidativ. Acest lucru poate afecta celulele și funcțiile organismului.
Stresul oxidativa fost asociat cu bolile de inimă, cancerul, artrita, accidentul vascular cerebral, boliile respiratorii, deficiența imunitară, emfizemul, boala Parkinson și alte afecțiuni inflamatorii sau ischemice.
Studiile spun că antioxidanții ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism. Acest lucru îmbunătățește starea generală de sănătate. Există anumite băuturi care pot reduce inflamația din organism, dar și fructe care te pot ajuta să ai mereu un organism sănătos.
Iată care sunt acele fructe care reduc inflamația și încetinesc îmbătrânirea datorită cantității mari de antioxidanți pe care îi conțin.
Afine
Cercetările au arătat că afinele au cea mai mare cantitate de antioxidanți dintre toate fructele și legumele consumate în mod obișnuit. Un studiu publicat în 2019 în revista Nutrients arată că atunci când se consumă afine în mod regulat se reduc durerile de genunchi și artrita, probleme de sănătate care apar din cauza inflamațiilor.
Afinele pot ajuta la la reducerea procesului de degradare cognitivă. Antocianinele din afine reduc stresul oxidativ care duce la îmbătrânirea prematură, la boli cardiovasculare și cancer. De asemenea, afinele au efecte pozitive asupra sănătății stomacului, prevenind apariția cancerului de colon. Pentru că ajută organismul să folosească glucoza mai edficient, antocianinele din afine scad și riscul de a face diabet.
Grapefruit
Fie că îl mănânci la micul-dejun sau îl pui într-un smoothie, grapefruitul este unul dintre fructele bogate în antioxidanți. Este bogat în vitamina C, având 70% din doza zilnică recomandată în doar o porție.
Vitamina C stimulează producția de colagen din organism, ceea ce reduce riscul de probleme cu articulațiile, dar și încetinește procesul de îmbătrânire a pielii. Grapefruitul este bogat și în licopen. Acesta este un antioxidant despre care cercetările au arătat că poate preveni apariția mai multor tipuri de cancer.
Căpșuni
Căpșunile sunt foarte bogate în vitamina C și se află pe lista de fructe care reduc inflamația din organism și încetinesc îmbătrânirea. Conțin fibre și potasiu care sunt responsabile pentru sănătatea inimii și a stomacului. În plus, cresc imunitatea și cresc producția de HDL—colesterol bun. Află mai multe despre alimentele care ajută la reducerea colesterolului din sânge.
Un studiu realizat în 2006 și publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a arătat că o porție de căpșuni are unul dintre cele mai mari cantități de antioxidanți dintre toate fructele comune.
Rodie
Antioxidanții din rodie sunt mai puternici decât cei din vinul roșu sau din ceaiul verde. Aceștia conțin punicalagin, acid elagic, antocianine, quercitină care au un efect major în scăderea inflamațiilor și prevenirea bolilor cardiovasculare. Acesta este motivul pentru care rodiile se află pe lista de fructe care reduc inflamația din organism și încetinesc îmbătrânirea.
Un studiu din 2017 publicat în revista Molecules arată că rodiile pot preveni și apariția mai multor tiputi de cancer. O altă cercetare, tot din 2017, din revista Nutrients, a scos la iveală faptul că sucul de rodie poate scădea riscul de apariție a inflamațiilor la nivelul stomacului, reduce efectele reumatismului și ale bolilor metabolice și cardiovasculare.
Vișinele
Vișinele conțin mai mulți polifenoli precum quercitina, cianidina și melatonină. Aceștia luptă cu inflamațiile din organism. Un studiu publicat în 2021 în revista de specialitate Ageing Research Reviews a demonstrat legătura dintre consumul de vișine și diminuarea riscului de apariție a bolilor generate de inflamațiile cronice.
Zmeura
Zmeura are un conținut scăzut de zaharuri și un aport important de fibre. Zmeura este o sursă foarte bună de vitamina C, quercitina și acid elagic. Aceasta ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la menținerea sănătății pielii. De asemenea, este o sursă bună de potasiu, element care sprijină sănătatea inimii și scade nivelul de colesterol din organism. Te invităm să afli mai multe despre beneficiile generale ale consumului de zmeură.