7 reguli de siguranță alimentară pe care e recomandat să le respecți și acasă

Respectarea normelor de siguranță alimentară este foarte importantă și acasă. Manipularea greșită a ingredientelor poate duce la dezvoltarea bacteriilor și apariția unor boli cu potențial periculos. Îți explicăm ce să nu faci pentru a te proteja pe tine și familia ta. Iată 7 reguli de siguranță alimentară pe care e recomandat să le respecți și acasă. Află ce spun specialiștii.

reguli de siguranță alimentară ilustrate cu ajutorul unei femei care spală două bucăți de carne
Carnea de pui este responsabilă pentru răspândirea celor mai multe bacterii / Shutterstock

Respectarea normelor de igienă alimentară acasă este crucială pentru a evita contaminarea alimentelor cu bacterii, viruși sau alte microorganisme care pot provoca boli alimentare. Consumul alimentelor contaminate poate duce la intoxicații alimentare, care pot cauza simptome precum greață, vărsături, diaree și în unele cazuri, complicații grave.

Nerespectarea normelor poate duce la dezvoltarea unor bacterii cum sunt Salmonella, E. coli și Listeria care pot provoca diverse simptome precum dureri abdominale, diaree, febră și, în cazurile severe, pot duce la complicații grave, în special pentru copii mici, vârstnici sau persoane cu sistemul imunitar slăbit.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Reguli de siguranță alimentară pe care e recomandat să le respecți și acasă

Norovirusul și Hepatita A sunt exemple de viruși care pot fi transmiși prin alimente contaminate. Aceștia pot provoca simptome similare cu cele ale bacteriilor și, în unele cazuri, pot duce la afecțiuni hepatice severe. Anumiți paraziți, precum Giardia sau Cryptosporidium, pot contamina apa și alimentele și pot provoca infecții digestive, diaree și alte simptome neplăcute.

Iată câteva reguli de siguranță alimentară pe care trebuie să le respecți și acasă pentru a evita riscul de îmbolnăvire, potrivit HuffPost.

Spală-te pe mâini

Înainte de a începe să scoți alimente din frigider pentru a pregăti masa, ar trebui în primul rând să te speli pe mâini. 

Indiferent dacă ai fost sau nu înainte în afara casă, pot exista germeni care se pot răspândi cu ușurință pe suprafețele de gătit și pe alimente. Spălarea mâinilor cu apă și săpun va reduce incidența contaminării încrucișate între ustensile, prosoape, blaturi și alimente.

Spălarea mâinilor este cea mai simplă și ușoară metodă de a reduce agenții patogeni. Poate fi necesar să te speli de mai multe ori în timp ce gătești, mai ales dacă manipezi carne crudă sau dacă atingi, de exemplu, telefonul.

Folosește corect tocătoarele

Ai un singur tocător? Atunci este obligatoriu să îl speli cu apă fierbinte și detergent după fiecare tip de ingredient pe care îl tai.

Dacă tai carne crudă este cu atât mai necesar pentru a reduce riscul de contaminare încrucișată. De fapt, trebuie să speli toate ustensilele care ating carnea înainte de a le folosi pentru legume sau alte ingrediente.

Nu spăla puiul negătit

Chiar dacă poate părea contraintuitiv, carnea de pui nu trebuie spălată. Dacă faci acest lucru vei răspândi bacterii și agenți patogeni în chiuveta și nu numai. 

Acest lucru se întâmplă prin intermediul stropilor care sar peste tot. În felul acesta riști să ai Salmonella peste tot, chiar și pe legumele pe care le ții pe blat și urmează să le consumi crude. Află și cât de sigur este să gătești carnea de pui congelată. La ce concluzii au ajuns specialiștii.

Nu decongela carnea pe blatul din bucătărie

Există multe modalități de a dezgheța carnea congelată, dar lăsarea acesteia pe blatul din bucătărie nu este cea mai sigură dintre ele. 

Temperatura din cameră este prea mare, ceea ce va duce la apariția și multiplicarea bacteriilor periculoase. Chiar la mijloc bucata de carne este încă înghețată, cea de pe exterior va fi expusă la această temperatură pentru o perioadă îndelungată și poate face ca mâncarea să fie nesigură.

Cel mai sigur este să decongelezi carnea lăsând-o la frigider peste noapte. Dacă vrei să grăbești procesul poți folosi cuptorul cu microunde doar dacă urmează să gătești carnea imediat după aceea.

Folosește un termometru pentru carne

Dacă vrei să știi exact când este complet gătită carnea vei avea nevoie de un termometru pentru alimente. Nu te baza doar pe cum arată pentru că nu este un indicator exact.

Dacă vrei să eviți orice risc de îmbolnăvire folosește un termometru special pentru carne. Nu este o ustensilă scumpă și poate fi găsit în aproape orice supermarket.

Nu găti alimente crude în cuptorul cu microunde

Nu este recomandat să prepari alimentele în cuptorul cu microunde pentru că nu se vor găti uniform. Acestea au puteri diferite care pot influența timpii corecți de gătire și pot duce la gătire insuficientă.

Aceasta este o problemă, deoarece alimentele trebuie gătite la temperatura internă adecvată pentru a se asigura că bacteriile dăunătoare sunt ucise în timpul procesului de gătire, spun cei de la Delish.

Nu pune alimentele calde în frigider pentru a se răci

Dacă după ce ai gătit pui la scurt timp mâncarea în frigider pentru a o răci nu faci tocmai bine. Atunci când alimentele se află în intervalul de temperatură din zona periculoasă între 5 și 57°C pentru o perioadă lungă de timp, poate duce la creșterea numărului de bacterii care pot ajunge la niveluri periculoase.

Înainte de a pune orice mâncare în frigider asigură-te că s-a răcit suficient. Dacă te grăbești pune vasul în care ai gătit în apă rece sau gheață.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
persoană care gătește somon
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
brânză congelată
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Carne de curcan
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum se spală cartofii
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
brânză congelată
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Piftie de pește pe o farfurie albă, decorată cu felii de lămâie
10:06
Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
06:36
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat pe un platou alb de lemn
05:43
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
turtă dulce în coșuleț
16 decembrie, 07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
16 decembrie, 07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
16 decembrie, 05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Imagini rare cu soția și copilul lui Marc Anthony. Artistul e căsătorit cu Miss Univers Paraguay 2021 și e la a patra căsnicie
Imagini rare cu soția și copilul lui Marc Anthony. Artistul e căsătorit cu Miss Univers Paraguay 2021 și e la a patra căsnicie
Imagini rare cu soția și copilul lui Marc Anthony. Artistul e căsătorit cu Miss Univers Paraguay 2021 și e la a patra căsnicie
Specia din Veneţia care s-a adaptat în Marea Neagră. Din vară ar putea ajunge în farfuriile de pe litoral
Specia din Veneţia care s-a adaptat în Marea Neagră. Din vară ar putea ajunge în farfuriile de pe litoral
Specia din Veneţia care s-a adaptat în Marea Neagră. Din vară ar putea ajunge în farfuriile de pe litoral
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Chefi la cuțite, 17 decembrie 2025. Ce concurent a fost eliminat din bucătăria show-ului culinar. Cu ce punctaj a plecat acasă
Chefi la cuțite, 17 decembrie 2025. Ce concurent a fost eliminat din bucătăria show-ului culinar. Cu ce punctaj a plecat acasă
Chefi la cuțite, 17 decembrie 2025. Ce concurent a fost eliminat din bucătăria show-ului culinar. Cu ce punctaj a plecat acasă
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: Nu o las pe Ozge în bucătărie
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești

Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește

Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește

Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste

Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste

Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive

Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
închide