7 reguli de siguranță alimentară pe care e recomandat să le respecți și acasă

Respectarea normelor de siguranță alimentară este foarte importantă și acasă. Manipularea greșită a ingredientelor poate duce la dezvoltarea bacteriilor și apariția unor boli cu potențial periculos. Îți explicăm ce să nu faci pentru a te proteja pe tine și familia ta. Iată 7 reguli de siguranță alimentară pe care e recomandat să le respecți și acasă. Află ce spun specialiștii.

reguli de siguranță alimentară ilustrate cu ajutorul unei femei care spală două bucăți de carne
Carnea de pui este responsabilă pentru răspândirea celor mai multe bacterii / Shutterstock

Respectarea normelor de igienă alimentară acasă este crucială pentru a evita contaminarea alimentelor cu bacterii, viruși sau alte microorganisme care pot provoca boli alimentare. Consumul alimentelor contaminate poate duce la intoxicații alimentare, care pot cauza simptome precum greață, vărsături, diaree și în unele cazuri, complicații grave.

Nerespectarea normelor poate duce la dezvoltarea unor bacterii cum sunt Salmonella, E. coli și Listeria care pot provoca diverse simptome precum dureri abdominale, diaree, febră și, în cazurile severe, pot duce la complicații grave, în special pentru copii mici, vârstnici sau persoane cu sistemul imunitar slăbit.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Reguli de siguranță alimentară pe care e recomandat să le respecți și acasă

Norovirusul și Hepatita A sunt exemple de viruși care pot fi transmiși prin alimente contaminate. Aceștia pot provoca simptome similare cu cele ale bacteriilor și, în unele cazuri, pot duce la afecțiuni hepatice severe. Anumiți paraziți, precum Giardia sau Cryptosporidium, pot contamina apa și alimentele și pot provoca infecții digestive, diaree și alte simptome neplăcute.

Iată câteva reguli de siguranță alimentară pe care trebuie să le respecți și acasă pentru a evita riscul de îmbolnăvire, potrivit HuffPost.

Spală-te pe mâini

Înainte de a începe să scoți alimente din frigider pentru a pregăti masa, ar trebui în primul rând să te speli pe mâini. 

Indiferent dacă ai fost sau nu înainte în afara casă, pot exista germeni care se pot răspândi cu ușurință pe suprafețele de gătit și pe alimente. Spălarea mâinilor cu apă și săpun va reduce incidența contaminării încrucișate între ustensile, prosoape, blaturi și alimente.

Spălarea mâinilor este cea mai simplă și ușoară metodă de a reduce agenții patogeni. Poate fi necesar să te speli de mai multe ori în timp ce gătești, mai ales dacă manipezi carne crudă sau dacă atingi, de exemplu, telefonul.

Folosește corect tocătoarele

Ai un singur tocător? Atunci este obligatoriu să îl speli cu apă fierbinte și detergent după fiecare tip de ingredient pe care îl tai.

Dacă tai carne crudă este cu atât mai necesar pentru a reduce riscul de contaminare încrucișată. De fapt, trebuie să speli toate ustensilele care ating carnea înainte de a le folosi pentru legume sau alte ingrediente.

Nu spăla puiul negătit

Chiar dacă poate părea contraintuitiv, carnea de pui nu trebuie spălată. Dacă faci acest lucru vei răspândi bacterii și agenți patogeni în chiuveta și nu numai. 

Acest lucru se întâmplă prin intermediul stropilor care sar peste tot. În felul acesta riști să ai Salmonella peste tot, chiar și pe legumele pe care le ții pe blat și urmează să le consumi crude. Află și cât de sigur este să gătești carnea de pui congelată. La ce concluzii au ajuns specialiștii.

Nu decongela carnea pe blatul din bucătărie

Există multe modalități de a dezgheța carnea congelată, dar lăsarea acesteia pe blatul din bucătărie nu este cea mai sigură dintre ele. 

Temperatura din cameră este prea mare, ceea ce va duce la apariția și multiplicarea bacteriilor periculoase. Chiar la mijloc bucata de carne este încă înghețată, cea de pe exterior va fi expusă la această temperatură pentru o perioadă îndelungată și poate face ca mâncarea să fie nesigură.

Cel mai sigur este să decongelezi carnea lăsând-o la frigider peste noapte. Dacă vrei să grăbești procesul poți folosi cuptorul cu microunde doar dacă urmează să gătești carnea imediat după aceea.

Folosește un termometru pentru carne

Dacă vrei să știi exact când este complet gătită carnea vei avea nevoie de un termometru pentru alimente. Nu te baza doar pe cum arată pentru că nu este un indicator exact.

Dacă vrei să eviți orice risc de îmbolnăvire folosește un termometru special pentru carne. Nu este o ustensilă scumpă și poate fi găsit în aproape orice supermarket.

Nu găti alimente crude în cuptorul cu microunde

Nu este recomandat să prepari alimentele în cuptorul cu microunde pentru că nu se vor găti uniform. Acestea au puteri diferite care pot influența timpii corecți de gătire și pot duce la gătire insuficientă.

Aceasta este o problemă, deoarece alimentele trebuie gătite la temperatura internă adecvată pentru a se asigura că bacteriile dăunătoare sunt ucise în timpul procesului de gătire, spun cei de la Delish.

Nu pune alimentele calde în frigider pentru a se răci

Dacă după ce ai gătit pui la scurt timp mâncarea în frigider pentru a o răci nu faci tocmai bine. Atunci când alimentele se află în intervalul de temperatură din zona periculoasă între 5 și 57°C pentru o perioadă lungă de timp, poate duce la creșterea numărului de bacterii care pot ajunge la niveluri periculoase.

Înainte de a pune orice mâncare în frigider asigură-te că s-a răcit suficient. Dacă te grăbești pune vasul în care ai gătit în apă rece sau gheață.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ciuperci proaspete puse pe un tocător
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
O oală plină cu paste puse la fiert
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. Sper să mă întorc cu copilul de mână!
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Reacţia Larisei Drăgulescu după ce a aflat că Marian Drăgulescu se însoară! Ce relaţie poate avea cu logodnica fostului gimnast
Reacţia Larisei Drăgulescu după ce a aflat că Marian Drăgulescu se însoară! Ce relaţie poate avea cu logodnica fostului gimnast
Reacţia Larisei Drăgulescu după ce a aflat că Marian Drăgulescu se însoară! Ce relaţie poate avea cu logodnica fostului gimnast
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
închide