7 reguli de siguranță alimentară pe care e recomandat să le respecți și acasă

Respectarea normelor de siguranță alimentară este foarte importantă și acasă. Manipularea greșită a ingredientelor poate duce la dezvoltarea bacteriilor și apariția unor boli cu potențial periculos. Îți explicăm ce să nu faci pentru a te proteja pe tine și familia ta. Iată 7 reguli de siguranță alimentară pe care e recomandat să le respecți și acasă. Află ce spun specialiștii.

reguli de siguranță alimentară ilustrate cu ajutorul unei femei care spală două bucăți de carne
Carnea de pui este responsabilă pentru răspândirea celor mai multe bacterii / Shutterstock

Respectarea normelor de igienă alimentară acasă este crucială pentru a evita contaminarea alimentelor cu bacterii, viruși sau alte microorganisme care pot provoca boli alimentare. Consumul alimentelor contaminate poate duce la intoxicații alimentare, care pot cauza simptome precum greață, vărsături, diaree și în unele cazuri, complicații grave.

Nerespectarea normelor poate duce la dezvoltarea unor bacterii cum sunt Salmonella, E. coli și Listeria care pot provoca diverse simptome precum dureri abdominale, diaree, febră și, în cazurile severe, pot duce la complicații grave, în special pentru copii mici, vârstnici sau persoane cu sistemul imunitar slăbit.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Reguli de siguranță alimentară pe care e recomandat să le respecți și acasă

Norovirusul și Hepatita A sunt exemple de viruși care pot fi transmiși prin alimente contaminate. Aceștia pot provoca simptome similare cu cele ale bacteriilor și, în unele cazuri, pot duce la afecțiuni hepatice severe. Anumiți paraziți, precum Giardia sau Cryptosporidium, pot contamina apa și alimentele și pot provoca infecții digestive, diaree și alte simptome neplăcute.

Iată câteva reguli de siguranță alimentară pe care trebuie să le respecți și acasă pentru a evita riscul de îmbolnăvire, potrivit HuffPost.

Spală-te pe mâini

Înainte de a începe să scoți alimente din frigider pentru a pregăti masa, ar trebui în primul rând să te speli pe mâini. 

Indiferent dacă ai fost sau nu înainte în afara casă, pot exista germeni care se pot răspândi cu ușurință pe suprafețele de gătit și pe alimente. Spălarea mâinilor cu apă și săpun va reduce incidența contaminării încrucișate între ustensile, prosoape, blaturi și alimente.

Spălarea mâinilor este cea mai simplă și ușoară metodă de a reduce agenții patogeni. Poate fi necesar să te speli de mai multe ori în timp ce gătești, mai ales dacă manipezi carne crudă sau dacă atingi, de exemplu, telefonul.

Folosește corect tocătoarele

Ai un singur tocător? Atunci este obligatoriu să îl speli cu apă fierbinte și detergent după fiecare tip de ingredient pe care îl tai.

Dacă tai carne crudă este cu atât mai necesar pentru a reduce riscul de contaminare încrucișată. De fapt, trebuie să speli toate ustensilele care ating carnea înainte de a le folosi pentru legume sau alte ingrediente.

Nu spăla puiul negătit

Chiar dacă poate părea contraintuitiv, carnea de pui nu trebuie spălată. Dacă faci acest lucru vei răspândi bacterii și agenți patogeni în chiuveta și nu numai. 

Acest lucru se întâmplă prin intermediul stropilor care sar peste tot. În felul acesta riști să ai Salmonella peste tot, chiar și pe legumele pe care le ții pe blat și urmează să le consumi crude. Află și cât de sigur este să gătești carnea de pui congelată. La ce concluzii au ajuns specialiștii.

Nu decongela carnea pe blatul din bucătărie

Există multe modalități de a dezgheța carnea congelată, dar lăsarea acesteia pe blatul din bucătărie nu este cea mai sigură dintre ele. 

Temperatura din cameră este prea mare, ceea ce va duce la apariția și multiplicarea bacteriilor periculoase. Chiar la mijloc bucata de carne este încă înghețată, cea de pe exterior va fi expusă la această temperatură pentru o perioadă îndelungată și poate face ca mâncarea să fie nesigură.

Cel mai sigur este să decongelezi carnea lăsând-o la frigider peste noapte. Dacă vrei să grăbești procesul poți folosi cuptorul cu microunde doar dacă urmează să gătești carnea imediat după aceea.

Folosește un termometru pentru carne

Dacă vrei să știi exact când este complet gătită carnea vei avea nevoie de un termometru pentru alimente. Nu te baza doar pe cum arată pentru că nu este un indicator exact.

Dacă vrei să eviți orice risc de îmbolnăvire folosește un termometru special pentru carne. Nu este o ustensilă scumpă și poate fi găsit în aproape orice supermarket.

Nu găti alimente crude în cuptorul cu microunde

Nu este recomandat să prepari alimentele în cuptorul cu microunde pentru că nu se vor găti uniform. Acestea au puteri diferite care pot influența timpii corecți de gătire și pot duce la gătire insuficientă.

Aceasta este o problemă, deoarece alimentele trebuie gătite la temperatura internă adecvată pentru a se asigura că bacteriile dăunătoare sunt ucise în timpul procesului de gătire, spun cei de la Delish.

Nu pune alimentele calde în frigider pentru a se răci

Dacă după ce ai gătit pui la scurt timp mâncarea în frigider pentru a o răci nu faci tocmai bine. Atunci când alimentele se află în intervalul de temperatură din zona periculoasă între 5 și 57°C pentru o perioadă lungă de timp, poate duce la creșterea numărului de bacterii care pot ajunge la niveluri periculoase.

Înainte de a pune orice mâncare în frigider asigură-te că s-a răcit suficient. Dacă te grăbești pune vasul în care ai gătit în apă rece sau gheață.

Citește și
CELE MAI CITITE
Nuci umplute cu cremă caramel pe un platou, alături de o linguriță cu cremă și un bol cu cremă
Nuci umplute cu cremă caramel. Desert cu gust de copilărie
Nuci umplute cu cremă caramel. Desert cu gust de copilărie
Cornulețe fragede cu gem și nuci pe o farfurie, două cornulețe secționate
Cornulețe fragede cu gem și nuci. Rețetă din caietul bunicii
Cornulețe fragede cu gem și nuci. Rețetă din caietul bunicii
Ruladă cu șuncă și cașcaval porționată pe un tocător de lemn, alături de un bol cu ketchup
Ruladă cu șuncă și cașcaval. Rețetă pentru gustări zilnice
Ruladă cu șuncă și cașcaval. Rețetă pentru gustări zilnice
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Trei tocinei de cartofi pe o farfurie cu un bol cu smântână și ceapă verde
Tocinei de cartofi cu brânză. Rețetă pentru micul dejun
Tocinei de cartofi cu brânză. Rețetă pentru micul dejun
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Unt de arahide preparat în casă în borcan cu linguriță
Galerie foto
Unt de arahide preparat în casă. Rețetă simplă și rapidă
Unt de arahide preparat în casă. Rețetă simplă și rapidă
cea mai cremoasă supă pusă în boluri colorate
Cum să faci cea mai cremoasă supă. 12 ingrediente care te ajută cu adevărat
Cum să faci cea mai cremoasă supă. 12 ingrediente care te ajută cu adevărat
O femeie care ilustrează cum se curăță tocătorul de plastic
Cum se curăță tocătorul de plastic pentru a distruge toate bacteriile periculoase
Cum se curăță tocătorul de plastic pentru a distruge toate bacteriile periculoase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Ruladă împletită cu șuncă și spanac porționată pe platou și pe farfurie
08:00
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
rețete de mic dejun puse pe o masă de o femeie
07:00
5 rețete de mic dejun din întreaga lume. Ce să mănânci ca să te simți ca în vacanță 5 rețete de mic dejun din întreaga lume. Ce să mănânci ca să te simți ca în vacanță
alimente pentru creierul copilului tău puse pe o masă
06:00
6 alimente recomandate pentru sănătatea creierului copilului tău, potrivit unui expert de la Harvard 6 alimente recomandate pentru sănătatea creierului copilului tău, potrivit unui expert de la Harvard
Unt de arahide preparat în casă în borcan cu linguriță
04:00
Unt de arahide preparat în casă. Rețetă simplă și rapidă Unt de arahide preparat în casă. Rețetă simplă și rapidă
Porții de prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
21 februarie, 09:00
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
condimente potrivite pentru ciocolata albă pe o masă albă
21 februarie, 08:00
13 condimente potrivite pentru ciocolata albă. Sfaturi de la cofetarii specialiști 13 condimente potrivite pentru ciocolata albă. Sfaturi de la cofetarii specialiști
Covrigei Taralli decorați cu crenguțe de rozmarin, alături de o sticlă cu ulei de măsline
21 februarie, 07:00
Taralli. Rețetă de covrigei tradiționali din bucătăria italiană Taralli. Rețetă de covrigei tradiționali din bucătăria italiană
O femeie care mănâncă un bol cu terci de ovăz după ce a fost la sală
21 februarie, 06:00
Cele mai bune surse de carbohidrați pentru atunci când mergi la sală. Ce recomandă nutriționiștii să le incluzi în dieta ta Cele mai bune surse de carbohidrați pentru atunci când mergi la sală. Ce recomandă nutriționiștii să le incluzi în dieta ta
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Paleuri cu ciocolată. Rețetă de fursecuri din copilărie
1
Paleuri cu ciocolată. Rețetă de fursecuri din copilărie
Paleuri cu ciocolată. Rețetă de fursecuri din copilărie
Paleurile erau cândva printre cele mai apreciate fursecuri de pe platourile festive. Făceau parte din lista cu rețete de dulciuri notate în caietul bunicii. Dacă și ție îți este dor de...
Paste coapte cu caramel, un desert inedit din doar 5 ingrediente
2
Paste coapte cu caramel, un desert inedit din doar 5 ingrediente
Paste coapte cu caramel, un desert inedit din doar 5 ingrediente
Poți face paste coapte cu caramel, un desert delicios, inedit și rapid de făcut. Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente, iar cele necesare nu au niște costuri foarte mari. Este...
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
3
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
Dacă ai descoperit în cămară o ciocolată expirată și te întrebi dacă mai este bună de consum trebuie să citești articolul următor. În funcție de tipul acesteia și de condițiile de...
Croissante cu ciocolată. Rețetă rapidă de aluat foietaj
4
Croissante cu ciocolată. Rețetă rapidă de aluat foietaj
Croissante cu ciocolată. Rețetă rapidă de aluat foietaj
Dacă îți plac croissantele franțuzești, dar nu te-ai încumetat încă să le prepari în propria bucătărie, îți recomandăm să încerci o rețetă rapidă de croissante cu ciocolată. Comparativ cu rețeta clasică...
Cum poți face o cafea foarte aromată folosind presa franceză
5
Cum poți face o cafea foarte aromată folosind presa franceză
Cum poți face o cafea foarte aromată folosind presa franceză
Presa franceză, cunoscută și sub numele de cafetieră cu piston, a fost inventată în secolul al XIX-lea în Franța. Inventată de către un designer italian numit Attilio Calimani, aceasta a devenit...
Parteneri
Piept de pui mediteraneean. Rețetă de friptură marinată în iaurt
Piept de pui mediteraneean. Rețetă de friptură marinată în iaurt
Piept de pui mediteraneean. Rețetă de friptură marinată în iaurt
LIDL retrage mai mulţi biscuiţi care pot conţine metal. Au fost vânduţi în magazinele din toată ţara
LIDL retrage mai mulţi biscuiţi care pot conţine metal. Au fost vânduţi în magazinele din toată ţara
LIDL retrage mai mulţi biscuiţi care pot conţine metal. Au fost vânduţi în magazinele din toată ţara
„Eu îi spun Ţiri!” Laurette Atindehou a rupt tăcerea şi a dezvăluit cum l-a cucerit pe Ion Ţiriac: „Se mai uita altfel la mine?”
„Eu îi spun Ţiri!” Laurette Atindehou a rupt tăcerea şi a dezvăluit cum l-a cucerit pe Ion Ţiriac: „Se mai uita altfel la mine?”
„Eu îi spun Ţiri!” Laurette Atindehou a rupt tăcerea şi a dezvăluit cum l-a cucerit pe Ion Ţiriac: „Se mai uita altfel la mine?”
VIDEO | Daniela Crudu, apariție rară la televizior alături de sora ei. Cum arată acum Ana Crudu, după ce a devenit mamă
VIDEO | Daniela Crudu, apariție rară la televizior alături de sora ei. Cum arată acum Ana Crudu, după ce a devenit mamă
VIDEO | Daniela Crudu, apariție rară la televizior alături de sora ei. Cum arată acum Ana Crudu, după ce a devenit mamă
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
2 bărbați au păcălit Apple să le dea iPhone-uri în valoare de 3 milioane de dolari. Înșelătoria a fost descoperită recent
2 bărbați au păcălit Apple să le dea iPhone-uri în valoare de 3 milioane de dolari. Înșelătoria a fost descoperită recent
2 bărbați au păcălit Apple să le dea iPhone-uri în valoare de 3 milioane de dolari. Înșelătoria a fost descoperită recent
Cheesecake inimioară cu căpșuni
Cheesecake inimioară cu căpșuni
Cheesecake inimioară cu căpșuni
7 lucruri pe care trebuie să le știi despre laptele vegetal
7 lucruri pe care trebuie să le știi despre laptele vegetal
7 lucruri pe care trebuie să le știi despre laptele vegetal
Beyoncé e în topul Hot Country Songs cu melodia Texas Hold Em. Artista e prima femeie de culoare care ajunge la acest nivel
Beyoncé e în topul Hot Country Songs cu melodia Texas Hold ’Em. Artista e prima femeie de culoare care ajunge la acest nivel
Beyoncé e în topul Hot Country Songs cu melodia Texas Hold ’Em. Artista e prima femeie de culoare care ajunge la acest nivel
Alimente bogate în acizi grași Omega 3. Cum îi poți obține
Alimente bogate în acizi grași Omega 3. Cum îi poți obține
Alimente bogate în acizi grași Omega 3. Cum îi poți obține
fresh
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos

Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos

Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos

Chiftele cu cartofi la cuptor. Rețetă pentru o masă savuroasă

Chiftele cu cartofi la cuptor. Rețetă pentru o masă savuroasă

Risotto cu ciuperci, echilibrul perfect între textura cremoasă și simplitatea ingredientelor

Risotto cu ciuperci, echilibrul perfect între textura cremoasă și simplitatea ingredientelor

Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată

Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată

Taralli. Rețetă de covrigei tradiționali din bucătăria italiană

Taralli. Rețetă de covrigei tradiționali din bucătăria italiană
închide