8 feluri prin care poți enerva un ospătar fără să îți dai seama

Ospătarul este prima persoană cu care intri în contact când ajungi într-un restaurant. Atribuțiile sale sunt bine delimitate, dar de multe ori ajunge să fie pus în situații noi. Iată ce enervează un ospătar. Află care sunt cele 8 feluri prin care poți enerva un ospătar.

Un ospătar care verifică nota de pe o tavă pentru a ilustra modul în care poate fi enervat
Ospătarii își doresc să fie respectați și lăsați să își facă treaba / Shutterstock

Se întâmplă când ajungi la restaurant să chemi ospătarul la masă de multe ori sau să observi alți clienți care îl sâcâie cu tot felul de întrebări și cerințe.

Chiar dacă acesta zâmbește și pare amabil în mintea lui probabil că nu este chiar fericit cu ceea ce întâmplă.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

8 feluri prin care poți enerva un ospătar

Ospătarul îți indica masa la care te poți așeza, îți aduce meniul, îți explică din ce preparate mâncărurile. Acestea sunt sarcinile lui principale și nu ar trebui să i se ceară să facă altceva. De aceea, de multe ori devin iritați de cererile clienților care ies din fișa postului. Încearcă să nu-i faci munca mai grea decât este și să fii înțelegătoare atunci când mergi la restaurant.

”Sunt gata să comand”

Atunci când îi faci semn ospătarului că vrei să comanzi, dar în loc să faci acest lucru începi să întrebi detalii despre toate preparatele din meniu. Este un indiciu clar că nu știi ce vrei, iar acest lucru îi enervează pe ospătari pentru că îi ține din treabă. Află mai multe despre ce să eviți să comanzi la restaurant.

Fluieri sau pocnești din degete

Dacă vrei să atragi atenția unui ospătar, indiferent că ești la un restaurant de cartier sau la unul de lux, nu încerca nici să fluieri, nici să pocnești din degete. Este nevoie doar să ridici puțin mâna sau să ai un contact vizual cu el și va înțelege că trebuie să vină la masa ta.

Nu îți supraveghezi copiii

Copiii sunt bineveniți în majoritatea localurilor atâta timp cât adulții care îi însoțesc se și ocupă de ei. Dacă îi lași să alerge peste tot, să țipe sau să se joace cu mâncarea atunci ospătarii nu vor fi foarte fericiți. În plus, este periculos și pentru ei din cauza că se pot accidenta, spun specialiștii pentru EatThis.NotThat.

Vorbești la telefon în timp ce dai comanda

Atunci când ospătarul vorbește cu tine și tu cu altcineva la telefon comunicarea nu va fi cea mai eficientă. Nu vei putea fi atentă la niciunul dintre cei doi, iar chelnerul nu va înțelege ce dorești. Varianta și mai enervantă este să ai căști în urechi și să conversezi cu cineva, iar ospătarul să creadă că lui îi adresezi acele cuvinte.

Flirtezi

Oricât de drăguț ar fi ospătarul nu începi să îi faci cu ochiul, nici să faci glume cu subînțeles pentru că se va simți inconfortabil. Acest aspect este valabil indiferent dacă cel care îți aduce mâncarea la masă este fată sau băiat.

Îl pui pe el să facă toate calculele

Dacă sunteți mai multe persoane la masă și vreți să împărțiți nota de plată cel mai bine este să îi spuneți acest lucru de la început. Va nota fiecare comandă în parte și va aduce nota separat astfel încât fiecare să știe ce sumă îi revine. Este bine să îi spuneți chiar și ce metodă de plată aveți, cash sau card.

Rămâi la masă după ce ai terminat

De îndată ce ai terminat de mâncat și ai plătit și nota cel mai bine este să pleci. Dacă mai rămâi câteva minute, nu este nicio problemă, însă sunt clienți care stau foarte de mult. Ospătarii trebuie să debaraseze și să pregătească masa pentru următoarele persoane care vor mânca acolo.

Lași un bacșiș prea mic sau deloc

Este bine știut că o parte substanțială din veniturile ospătarilor provin din bacșiș, așa că dacă îi lași 5 lei indiferent că nota de plată a fost 100 sau 1000 de lei, nu va fi prea fericit. În general, 10% din totalul consumației este considerată o sumă potrivită.

Citește și
CELE MAI CITITE
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Tort Raffaello
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
femeie făcând piure de cartofi
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
un bucătar care pregătește un preparat pentru un restaurant fine dining
Cum recunoști un restaurant fine dining? 8 indicii că ești într-un local select
Cum recunoști un restaurant fine dining? 8 indicii că ești într-un local select
mâncare pentru obiceiuri alimentare care încetinesc îmbătrânirea creierului
8 obiceiuri alimentare care încetinesc îmbătrânirea creierului, potrivit unui cercetător de la Harvard
8 obiceiuri alimentare care încetinesc îmbătrânirea creierului, potrivit unui cercetător de la Harvard
Unul dintre cele 10 locuri pe care trebuie să le vizitezi în 2024
10 locuri pe care trebuie să le vizitezi în 2024 dacă iubești mâncarea
10 locuri pe care trebuie să le vizitezi în 2024 dacă iubești mâncarea
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
brânză congelată
05:30
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
persoană care gătește somon
05:25
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește 5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
pui portughez cu orez
05:09
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
11 decembrie, 05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
11 decembrie, 04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
11 decembrie, 04:07
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Trei secțiuni de blat de tort
10 decembrie, 12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
10 decembrie, 06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Târgul de Crăciun unde o felie cu untură e 10 lei. Şoriciul, la fel de scump ca vita Angus
Târgul de Crăciun unde o felie cu untură e 10 lei. Şoriciul, la fel de scump ca vita Angus
Târgul de Crăciun unde o felie cu untură e 10 lei. Şoriciul, la fel de scump ca vita Angus
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 11 decembrie 2025. Alexia este dată afară din casă. Unde se mută Ana și ce secret greu află Basty
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 11 decembrie 2025. Alexia este dată afară din casă. Unde se mută Ana și ce secret greu află Basty
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 11 decembrie 2025. Alexia este dată afară din casă. Unde se mută Ana și ce secret greu află Basty
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
fresh
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
închide