8 feluri prin care poți enerva un ospătar fără să îți dai seama

Ospătarul este prima persoană cu care intri în contact când ajungi într-un restaurant. Atribuțiile sale sunt bine delimitate, dar de multe ori ajunge să fie pus în situații noi. Iată ce enervează un ospătar. Află care sunt cele 8 feluri prin care poți enerva un ospătar.

Un ospătar care verifică nota de pe o tavă pentru a ilustra modul în care poate fi enervat
Ospătarii își doresc să fie respectați și lăsați să își facă treaba / Shutterstock

Se întâmplă când ajungi la restaurant să chemi ospătarul la masă de multe ori sau să observi alți clienți care îl sâcâie cu tot felul de întrebări și cerințe.

Chiar dacă acesta zâmbește și pare amabil în mintea lui probabil că nu este chiar fericit cu ceea ce întâmplă.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

8 feluri prin care poți enerva un ospătar

Ospătarul îți indica masa la care te poți așeza, îți aduce meniul, îți explică din ce preparate mâncărurile. Acestea sunt sarcinile lui principale și nu ar trebui să i se ceară să facă altceva. De aceea, de multe ori devin iritați de cererile clienților care ies din fișa postului. Încearcă să nu-i faci munca mai grea decât este și să fii înțelegătoare atunci când mergi la restaurant.

”Sunt gata să comand”

Atunci când îi faci semn ospătarului că vrei să comanzi, dar în loc să faci acest lucru începi să întrebi detalii despre toate preparatele din meniu. Este un indiciu clar că nu știi ce vrei, iar acest lucru îi enervează pe ospătari pentru că îi ține din treabă. Află mai multe despre ce să eviți să comanzi la restaurant.

Fluieri sau pocnești din degete

Dacă vrei să atragi atenția unui ospătar, indiferent că ești la un restaurant de cartier sau la unul de lux, nu încerca nici să fluieri, nici să pocnești din degete. Este nevoie doar să ridici puțin mâna sau să ai un contact vizual cu el și va înțelege că trebuie să vină la masa ta.

Nu îți supraveghezi copiii

Copiii sunt bineveniți în majoritatea localurilor atâta timp cât adulții care îi însoțesc se și ocupă de ei. Dacă îi lași să alerge peste tot, să țipe sau să se joace cu mâncarea atunci ospătarii nu vor fi foarte fericiți. În plus, este periculos și pentru ei din cauza că se pot accidenta, spun specialiștii pentru EatThis.NotThat.

Vorbești la telefon în timp ce dai comanda

Atunci când ospătarul vorbește cu tine și tu cu altcineva la telefon comunicarea nu va fi cea mai eficientă. Nu vei putea fi atentă la niciunul dintre cei doi, iar chelnerul nu va înțelege ce dorești. Varianta și mai enervantă este să ai căști în urechi și să conversezi cu cineva, iar ospătarul să creadă că lui îi adresezi acele cuvinte.

Flirtezi

Oricât de drăguț ar fi ospătarul nu începi să îi faci cu ochiul, nici să faci glume cu subînțeles pentru că se va simți inconfortabil. Acest aspect este valabil indiferent dacă cel care îți aduce mâncarea la masă este fată sau băiat.

Îl pui pe el să facă toate calculele

Dacă sunteți mai multe persoane la masă și vreți să împărțiți nota de plată cel mai bine este să îi spuneți acest lucru de la început. Va nota fiecare comandă în parte și va aduce nota separat astfel încât fiecare să știe ce sumă îi revine. Este bine să îi spuneți chiar și ce metodă de plată aveți, cash sau card.

Rămâi la masă după ce ai terminat

De îndată ce ai terminat de mâncat și ai plătit și nota cel mai bine este să pleci. Dacă mai rămâi câteva minute, nu este nicio problemă, însă sunt clienți care stau foarte de mult. Ospătarii trebuie să debaraseze și să pregătească masa pentru următoarele persoane care vor mânca acolo.

Lași un bacșiș prea mic sau deloc

Este bine știut că o parte substanțială din veniturile ospătarilor provin din bacșiș, așa că dacă îi lași 5 lei indiferent că nota de plată a fost 100 sau 1000 de lei, nu va fi prea fericit. În general, 10% din totalul consumației este considerată o sumă potrivită.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Écrasé de cartofi în bol
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
un bucătar care pregătește un preparat pentru un restaurant fine dining
Cum recunoști un restaurant fine dining? 8 indicii că ești într-un local select
Cum recunoști un restaurant fine dining? 8 indicii că ești într-un local select
mâncare pentru obiceiuri alimentare care încetinesc îmbătrânirea creierului
8 obiceiuri alimentare care încetinesc îmbătrânirea creierului, potrivit unui cercetător de la Harvard
8 obiceiuri alimentare care încetinesc îmbătrânirea creierului, potrivit unui cercetător de la Harvard
Unul dintre cele 10 locuri pe care trebuie să le vizitezi în 2024
10 locuri pe care trebuie să le vizitezi în 2024 dacă iubești mâncarea
10 locuri pe care trebuie să le vizitezi în 2024 dacă iubești mâncarea
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
07:41
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
ouă expirate
06:02
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
2 iulie, 05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
2 iulie, 05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
1 iulie, 06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
1 iulie, 05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Sparanghel înfășurat în bacon
30 iunie, 06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
30 iunie, 05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
Dragoş Anastasiu, despre inechitățile măsurilor de austeritate, bonusurile de la CCR și banii pentru partide
Dragoş Anastasiu, despre inechitățile măsurilor de austeritate, bonusurile de la CCR și banii pentru partide
Dragoş Anastasiu, despre inechitățile măsurilor de austeritate, bonusurile de la CCR și banii pentru partide
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Exclusiv | Cum a ajutat-o experiența de la Insula Iubirii sezonul 9 pe ispita Andreea Aurica. Ce spune despre Thailanda
Exclusiv | Cum a ajutat-o experiența de la Insula Iubirii sezonul 9 pe ispita Andreea Aurica. Ce spune despre Thailanda
Exclusiv | Cum a ajutat-o experiența de la Insula Iubirii sezonul 9 pe ispita Andreea Aurica. Ce spune despre Thailanda
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: Stop, stop, stop
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: „Stop, stop, stop”
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: „Stop, stop, stop”
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
fresh
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
închide