8 feluri prin care poți enerva un ospătar fără să îți dai seama

Ospătarul este prima persoană cu care intri în contact când ajungi într-un restaurant. Atribuțiile sale sunt bine delimitate, dar de multe ori ajunge să fie pus în situații noi. Iată ce enervează un ospătar. Află care sunt cele 8 feluri prin care poți enerva un ospătar.

Un ospătar care verifică nota de pe o tavă pentru a ilustra modul în care poate fi enervat
Ospătarii își doresc să fie respectați și lăsați să își facă treaba / Shutterstock

Se întâmplă când ajungi la restaurant să chemi ospătarul la masă de multe ori sau să observi alți clienți care îl sâcâie cu tot felul de întrebări și cerințe.

Chiar dacă acesta zâmbește și pare amabil în mintea lui probabil că nu este chiar fericit cu ceea ce întâmplă.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

8 feluri prin care poți enerva un ospătar

Ospătarul îți indica masa la care te poți așeza, îți aduce meniul, îți explică din ce preparate mâncărurile. Acestea sunt sarcinile lui principale și nu ar trebui să i se ceară să facă altceva. De aceea, de multe ori devin iritați de cererile clienților care ies din fișa postului. Încearcă să nu-i faci munca mai grea decât este și să fii înțelegătoare atunci când mergi la restaurant.

”Sunt gata să comand”

Atunci când îi faci semn ospătarului că vrei să comanzi, dar în loc să faci acest lucru începi să întrebi detalii despre toate preparatele din meniu. Este un indiciu clar că nu știi ce vrei, iar acest lucru îi enervează pe ospătari pentru că îi ține din treabă. Află mai multe despre ce să eviți să comanzi la restaurant.

Fluieri sau pocnești din degete

Dacă vrei să atragi atenția unui ospătar, indiferent că ești la un restaurant de cartier sau la unul de lux, nu încerca nici să fluieri, nici să pocnești din degete. Este nevoie doar să ridici puțin mâna sau să ai un contact vizual cu el și va înțelege că trebuie să vină la masa ta.

Nu îți supraveghezi copiii

Copiii sunt bineveniți în majoritatea localurilor atâta timp cât adulții care îi însoțesc se și ocupă de ei. Dacă îi lași să alerge peste tot, să țipe sau să se joace cu mâncarea atunci ospătarii nu vor fi foarte fericiți. În plus, este periculos și pentru ei din cauza că se pot accidenta, spun specialiștii pentru EatThis.NotThat.

Vorbești la telefon în timp ce dai comanda

Atunci când ospătarul vorbește cu tine și tu cu altcineva la telefon comunicarea nu va fi cea mai eficientă. Nu vei putea fi atentă la niciunul dintre cei doi, iar chelnerul nu va înțelege ce dorești. Varianta și mai enervantă este să ai căști în urechi și să conversezi cu cineva, iar ospătarul să creadă că lui îi adresezi acele cuvinte.

Flirtezi

Oricât de drăguț ar fi ospătarul nu începi să îi faci cu ochiul, nici să faci glume cu subînțeles pentru că se va simți inconfortabil. Acest aspect este valabil indiferent dacă cel care îți aduce mâncarea la masă este fată sau băiat.

Îl pui pe el să facă toate calculele

Dacă sunteți mai multe persoane la masă și vreți să împărțiți nota de plată cel mai bine este să îi spuneți acest lucru de la început. Va nota fiecare comandă în parte și va aduce nota separat astfel încât fiecare să știe ce sumă îi revine. Este bine să îi spuneți chiar și ce metodă de plată aveți, cash sau card.

Rămâi la masă după ce ai terminat

De îndată ce ai terminat de mâncat și ai plătit și nota cel mai bine este să pleci. Dacă mai rămâi câteva minute, nu este nicio problemă, însă sunt clienți care stau foarte de mult. Ospătarii trebuie să debaraseze și să pregătească masa pentru următoarele persoane care vor mânca acolo.

Lași un bacșiș prea mic sau deloc

Este bine știut că o parte substanțială din veniturile ospătarilor provin din bacșiș, așa că dacă îi lași 5 lei indiferent că nota de plată a fost 100 sau 1000 de lei, nu va fi prea fericit. În general, 10% din totalul consumației este considerată o sumă potrivită.

Citește și
CELE MAI CITITE
macrou în stil spaniol
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
orez pe o masă
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
un bucătar care pregătește un preparat pentru un restaurant fine dining
Cum recunoști un restaurant fine dining? 8 indicii că ești într-un local select
Cum recunoști un restaurant fine dining? 8 indicii că ești într-un local select
mâncare pentru obiceiuri alimentare care încetinesc îmbătrânirea creierului
8 obiceiuri alimentare care încetinesc îmbătrânirea creierului, potrivit unui cercetător de la Harvard
8 obiceiuri alimentare care încetinesc îmbătrânirea creierului, potrivit unui cercetător de la Harvard
Unul dintre cele 10 locuri pe care trebuie să le vizitezi în 2024
10 locuri pe care trebuie să le vizitezi în 2024 dacă iubești mâncarea
10 locuri pe care trebuie să le vizitezi în 2024 dacă iubești mâncarea
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de prăjitură cu prune și crumble
06:06
Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
05:41
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
24 august, 06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
24 august, 05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Orez cremos cu prune caramelizate în bol alb
22 august, 05:30
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
22 august, 04:51
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Ultimele schimbări la Pachetul 2: Taxa pe bogăţie va fi de trei ori mai mare
Ultimele schimbări la Pachetul 2: "Taxa pe bogăţie" va fi de trei ori mai mare
Ultimele schimbări la Pachetul 2: "Taxa pe bogăţie" va fi de trei ori mai mare
La ce a renunţat Ion Ţiriac, pentru a se menţine în formă şi la 86 de ani. Decizia luată de miliardarul român
La ce a renunţat Ion Ţiriac, pentru a se menţine în formă şi la 86 de ani. Decizia luată de miliardarul român
La ce a renunţat Ion Ţiriac, pentru a se menţine în formă şi la 86 de ani. Decizia luată de miliardarul român
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
RagnBone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
fresh
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
închide