8 obiceiuri alimentare care încetinesc îmbătrânirea creierului, potrivit unui cercetător de la Harvard
Pe măsură ce trece timpul se modifică și capacitățile tale cognitive. Creierul începe să se micșoreze, iar procesul este unul dinamic, derulându-se pe tot parcursul vieții tale începând de la 40 de ani. Din această cauză pot să apară demența și/sau boala Alzeimer. Descoperă și tu 8 obiceiuri alimentare care încetinesc îmbătrânirea creierului, potrivit unui cercetător de la Harvard. Vezi la ce concluzii a ajuns specialistul.
Schimbările nu sunt la fel de evidente în cazul tuturor. Poate ai văzut și tu peroane de 80 sau 90 de ani care sunt, poate, mai lucide decât altele la 30-40. Te-ai întrebat cum reușesc? Pe unii dintre ei îi ajută moștenirea genetică, alții și-au oferit o mână de ajutor singuri având o alimentație antiinflamatoare de-a lungul vieții.
Studii realizate de psihiatrii cu specializare în nutriție arată că dieta joacă un rol major în păstrarea funcțiilor cognitive la capacitate maximă.
Obiceiuri alimentare care încetinesc îmbătrânirea creierului
”Nu există o dietă specifică pentru tratarea demenței, însă studiile arată că alimentația vine în sprijinul prevenirii și încetinirii declinului cognitiv. Alegerile culinare pe care le facem ne pot ajuta să ne păstrăm amintirile și să putem gândi cu claritate.”, explică Uma Naidoo, psihiatru nutriționist la Harvard Medical School pentru EatThis.
Iată 8 obiceiuri alimentare care încetinesc îmbătrânirea creierului.
Contează mai mult ce mănânci, decât cantitatea
În loc să consumi mai puține calorii este recomandat să te concentrezi pe ceea ce mănânci pentru a sprijini sănătatea creierului.
Din fericire, oamenii de știință au descoperit că există o dietă numită MIND (n.r. ”minte”) care este o combinație între cea mediteraneană și cea pentru întârzierea declinului neurodegenerativ. Acestea două promovează alimentele bogate în antioxidanți, grăsimi saturate, preparate din pește, uleiuri vegetale sănătoase.
Alege alimentele verzi
Dacă simți nevoia să mănânci mai mult, atunci umpleți farfuria cu legume verzi. Alege spanac, varză kale, broccoli sau salate.
Toate acestea conțin acid folic, vitamina E, carotenoide și flavonoide care sunt nutrienți ce îți vor proteja creierul de declinu cognitiv. Poți alege chiar microplantele care sunt mai bogate și de 40 de ori în vitamine și minerale decât variantele lor mature.
Consumă în fiecare zi fructe și legume
La fiecare dintre cele trei mese ale zilei ar trebui să ai în meniu legume bogate în polifenoli, cum sunt ardeii grași, morcovii, conopida, broccoli, mazărea, dovleceii sau vinetele. Legumele din categoria cruciferelor sunt bogate și în substanțe antiinflamatoare care ajută la protecția organismului împotriva bolilor cauzate de îmbătrânire.
Nu uita de fructe de pădure și nuci
Fructele de pădure sunt bogate în flavonoide și alți nutrienți care sprijină funcțiile cognitive. Studiile arată că afinele reduc efectele radicalilor liberi și reduc inflamațiile de la nivelul creierului.
Nucile oferă și ele protecție la nivel cerebral, fiind bogate în vitamina E. De asemenea, poți consuma migdale, alune sau semințe de floarea-soarelui.
Consumă ulei de măsline
Uleiul de măsline extravirgin este prietenos cu inima și conține cel puțin 30 de compuși fenolici. Aceștia au rol antioxidant și de protecție a funcțiilor cognitive.
Un studiu publicat în 2019 în revista de specialitate Molecules arată prin sotarea cu ulei de măsline sunt activați polifenolii din legume ca ceapă, usturoi, ardei gras, roșii sau ardei iute.
Alege alimentele bogate în omega 3
Un studiu din 2019 a scos la iveală faptul că persoanele care consumă acizi grași polinesaturați omega 3 sunt mai puțin expuși riscului de a avea depresie față de cei care consumă alte tipuri de grăsimi. Acizii grași omega 3 scad nivelul de inflamație din organism, deci și din creier și de la nivelul neuronilor.
Poți mânca pești de apă rece cum sunt somonul, macroul, tonul, heringul sau sardinele. De asemenea, poți alege să consumi alimente fortifiate cu acizi grași omege 3.
Folosește condimente
Poți să dai gust savuros mâncărurilor fără să adaugi prea multă sare, grăsimi sau zahăr. Condimentele îți vor fi de mare ajutor și, în plus, aduc și nutrienți în dieta ta.
Turmericul, piperul, șofranul, rozmarinul, ghimbirul, dar și alte condimente conțin uleiuri volatile care ajută creierul să își păstreze agerimea.
Un studiu realizat în 2019 a arătat că turmericul poate chiar să repare anumite daune apărute la nivel cerebral din cauza bolii Alzheimer. O altă cercetare arată că dacă vei consuma timp de aproximativ un an între 90 și 1500 mg de turmeric zilnic atenția, congentrarea și memoria îți vor îmbunătățite.
Efectele vinului
Consumul excesiv de alcool duce la declin cognitiv și demență. Totuși, un studiu a arătat că dacă vei puțin vin aceste probleme pot fi ameliorate. În acest caz cantitatea face diferența între benefic și periculos.