8 metode prin care poți găti porumbul. Recomandări pe care să le încerci vara aceasta

În România, porumbul este de cele mai multe ori copt sau fiert, în timpul verii. Există, totuși, o mulțime de alte moduri de a-l găti și de a te bucura de aroma lui dulce și de textura lui zemoasă. Îți oferim opt metode prin care poți găti porumbul. Îți garantăm că măcar una dintre ele va deveni preferata ta.

Publicat: 15 iulie 2022, 08:00
Doi știuleți de porumb fiert pe o farfurie, alături de bucăți de unt.
Cea mai populară metodă de a gări porumb este fierberea / Shutterstock

Sezonul pentru porumb proaspăt este destul de scurt, de maximum două luni, în iulie și august. Cu puțin noroc, se mai găsește și la începutul lui septembrie. Totuși, în ultima vreme a început să apară și în supermarketurile din România porumbul vidat, care se găsește tot timpul anului.

Metode prin care poți găti porumbul în această vară

Porumbul perfect pentru gătit are foile verzi, iar mătasea este puțin umedă. Evită-l pe cel care are foi uscate, care zboară în toate direcțiile. De asemenea, evită știuleții care au găuri în foi. Acesta este un semn că înăuntru au pătruns viermi care au ros boabele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă poți, trage un pic de foi pentru a vedea dacă boabele sunt moi și zemoase. Nu trebuie decât să testezi puțin cu degetul. Din boabele de porumbul crud, numai bun de gătit, va sări imediat zeama.

Odată ce ai ajuns acasă cu porumbul pune-l în frigider împănușat și curăță-l doar atunci când urmează să îl gătești. Oricum, nu lăsa să treacă mai mult de trei zile.

Descoperă cum poți să gătești porumbul și să te bucuri de aroma sa specială. Și dacă ești fan al pepeneliui galben, îți spunem și care sunt tipurile și aromele acestui fruct atât de apreciat în sezonul estival.

Citește și

Cum să coci porumbul pe grătar

Porumbul poate fi copt pe grătar cu sau fără foi. Singurul lucru pe care trebuie să îl faci este să îl cureți de mătase. Focul grătarului ar trebui să fie mediu spre mare. Înainte să pui porumbul unge grătarul cu ulei de măsline sau cu unt și așează știuleții. Întoarce-i din când în când. În 10-15 ar trebui să fie gata.

Cum să gătești porumb la cuptor

Pe lista de metode prin care poți găti porumbul se înscrie și coacerea la cuptor. Dacă nu poți găti porumbul la grătar, poți să folosești cu încredere cuptorul. Preîncălzește-l la 220°C. Curăță porumbul de foi sau de mătase. Pune fiecare știulete pe câte o bucată de folie de aluminiu. Presară sare, piper și un cub de unt peste fiecare porumb. Înfășoară-i apoi în folie. Poți să îi pe o hârtie de copt fără să îi mai înfășori.

Se dau la cuptor și se lasă 10-15 minute.

Cum se fierbe porumbul

Aceasta este cea mai populară modalitate de a gări porumbul. Curăță porumbul de mătase și de  foi păstrând câteva pe care le vei pune pe fundul vasului de fiert și deasupra știuleților. Rupe porumbul în bucăți mai mici și așează-i în oală. Pune peste ei foi și umple vasul cu apă rece cât să acopere știuleții. Pune-l la fiert și lasă-l până când boabele sunt moi.

Cum se sotează porumbul

Poți să sotezi știuletele întreg sau doar boabele. Oricum ai alege vor fi caramelizate, cu un gust deosebit.

Se pune o tigaie pe foc. Când se încinge se pune porumbul și se adaugă sare, ulei de măsline și/sau ulei de măsline. Întoarce-l de câteva ori și după 7-10 minute este gata.

Cum să prăjești porumbul

De cele mai multe ori se prăjesc doar boabele. Se pune ulei vegetal într-o tigaie adâncă și se lasă să se încingă. Se pun boabele și se lasă până când devin devin aurii-maro, aproximativ 3-4 minute. Se scot pe un prosop de hârtie și se asezonează cu sare și piper.

Cum să gătești porumb la slow cooker

Dacă vrei să gătești porumbul la slow cooker trebuie să te înarmezi cu răbdare, dar vei avea parte de boabe extrem de moi. Înainte de a le pune în slow cooker asezonează-le cu sare și piper. Apoi, pune aproximativ 180 ml de apă în slow cooker, apoi boabele de porumb. Acoperă aparatul și lasă-le între 2 și 4 ore, în funcție de cantitatea de porumb gătită.

Cum să gătești porumbul la instant pot

Ca să gătești porumbul la Instant Pot adaugă în vasul aparatului 180 ml apă și pune porumbul. Lasă-l două minute. Asezonează-l cu sare și piper.

Cum să folosești porumbul congelat

Boabele de porumb congelate sunt cea mai bună modalitate de a te bucura de ele și iarna. Ca să îl congelezi este destul de simplu. Taie capetele știuleților și pune-le într-o oală cu apă clocotită pentru 3-4 minute. După aceea, scoate-i într-un vas cu apă cu gheață. După ce s-au răcit pune porumbul în pungi speciale și pune-le la congelator. Le poți folosi până la 1 an.

Află și cum să congelezi fasolea verde. Ai aici sfaturi pentru a obține cele mai bune rezultate.

Cum să folosești porumbul din conservă

Porumbul din conservă se poate folosi la salate, la supe, la aperitive. Trebuie doar să scurgi zeama și îl poți folosi ca atare sau îl poți tratata termic.

Poți găti porumbul la cuptorul cu microunde. Curăță mătasea și pune-l cu tot cu foi pentru 4-6 minute. Dacă boabele nu sunt suficient de moi poți să îș mai lași puțin.

În cazul în care tot ce îți dorești este să savurezi porumb gătit după rețeta clasică, ai aici pașii necesari de preparare și toate informațiile de care ai nevoie pentru a obține o gustare de nota 10.

Citește și
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O pungă plină cu boabe de porumb care urmează să fie congelată
Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă
Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă
porumb conservat și pus într-un castron alb
Cum poți transforma o cutie de porumb conservat în mai multe feluri de mâncare
Cum poți transforma o cutie de porumb conservat în mai multe feluri de mâncare
Cel mai sănătos mod de a găti cartofii ilustrat cu ajutorul unei oale în care se află cartofi la fiert
Cel mai sănătos mod de a găti cartofii. Cum să îi prepari ca să nu te îngrași, potrivit nutriționiștilor
Cel mai sănătos mod de a găti cartofii. Cum să îi prepari ca să nu te îngrași, potrivit nutriționiștilor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
9 decembrie, 15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
9 decembrie, 09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
9 decembrie, 07:46
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
9 decembrie, 07:08
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
8 decembrie, 10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
ouă la temperatura camerei
8 decembrie, 05:57
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
8 decembrie, 05:56
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
chec cu mere
7 decembrie, 06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Concedieri la marile companii de Sărbători. Sunt numite optimizări şi reorientare strategică
Concedieri la marile companii de Sărbători. Sunt numite "optimizări" şi "reorientare strategică"
Concedieri la marile companii de Sărbători. Sunt numite "optimizări" şi "reorientare strategică"
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Chefi la cuțite, 9 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Ce detaliu i-a uimit pe toți, la verdict
Chefi la cuțite, 9 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Ce detaliu i-a uimit pe toți, la verdict
Chefi la cuțite, 9 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Ce detaliu i-a uimit pe toți, la verdict
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Lebăr de casă. Rețetă tradițională, cu gust autentic de iarnă
Lebăr de casă. Rețetă tradițională, cu gust autentic de iarnă
Lebăr de casă. Rețetă tradițională, cu gust autentic de iarnă
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
fresh
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
închide