Tipuri de pepene galben și aromele lor

Pepenele galben este unul dintre fructele emblemă are verii. Dulce, zemos, numai buni să te răcorească într-o zi caniculară. Îl poți combina cu alte fructe, îl poți integra în smoothie-uri și limonade. Acesta se combină foarte bine cu brânzeturi sau mezeluri uscate. Hai să aflăm mai multe despre câte tipuri de pepene galben există și cum se pot integra în dieta zilnică.

Publicat: 12 iulie 2022, 07:31
Pepene galben, pe o masă, tăiat
Câte tipuri de pepene galben există și cum se pot integra în dieta zilnică / Shutterstock

Există zeci de soiuri de pepene galben. Unii se recoltează doar vara, alții în schimb pot fi culeși până toamna târziu și rezistă chiar și până la Crăciun. Alții sunt de fapt verzi. Sunt rude apropiate cu castravetele și se consumă mai degrabă murați decât ca desert.

Tipuri de pepene galben

Iată cele mai cunoscute tipuri de pepene galben și modul în care poți să le recunoști și să le consumi astfel încât să te bucuri la maximum de aroma și textura lor. Acest fruct poate oricând lua locul unui desert pentru că aroma lui este delicioasă, unde mai pui că are nenumărate beneficii pentru sănătate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cantalup

Pepene galben cantaloupe / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo var. cantalupensis

Gust: dulce, fraged

Se poate asocia cu diferite cărnuri și mezeluri, deoarece își păstrează forma și nu este la fel de apos ca celelalte soiuri. Caută-i pe cei galbeni, cu linii verzi deschise pe exterior și fără pete.

Honeydew

Pepene galben honey dew / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo L. (Inodorus Group) ‘Honey Dew’

Gust: nu foarte dulce

Acest pepene galben este în sezon din iunie până în octombrie. Poate fi un ingredient în salate, iaurt înghețat, smoothie și chiar cocktail-uri. Este copt atunci coaja este de culoare galben-crem și netedă sau ceroasă la atingere. 

Pepene de iarnă

Pepene galben de iarnă / Shutterstock

Denumire științifică: Benincasa hispida

Gust: vegetal, revigorant, ușor ierbos

În ciuda faptului că este recoltat în cea mai mare parte în timpul verii, pepenele de iarnă și-a primit numele datorită perioadei de valabilitate lungi. Acest lucru se întâmplă pentru că are coaja ușor cerată. Deoarece aroma sa este foarte blândă, este adesea folosit ca legumă în supe sau tocănițe. Este de asemenea, deseori pus la murat. 

Casaba

Pepene galben casaba / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo var. „Golden Casaba”

Gust: picant, aromat, ușor dulce

Pepenele galben Casaba poartă denumirea după locul său de origine, Kasaba, Turcia. Se poate folosi pentru smoothie-uri, supe, curry sau sorbet. Cel mai des se mănâncă ca atare, după ce a fost scos din frigider.

Persan

Pepene galben persan / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo

Gust: dulce, crocant

Pepenii persani sunt alungiți și netezi, cu coajă galbenă și pulpă portocalie. Au un gust asemănător cu soiul cantaloupe, dar dimensiunea lor mare le face mai blândă aroma.

Galia

Pepene galben galia / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo var. reticulatus

Gust: dulce, picant, suculent

Creat în Israel în anii 1970, soiul Galia este o încrucișare între cantaloupe și honeydew. Arată asemănător cu cel din urmă la interior, datorită pulpei sale de culoare verde pal. Exteriorul său este mai aproape de pepenele cantaloupe. 

Snap

Pepene galben snap / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo momordica

Gust: acru, amar

Pepenii galbeni snap sunt originari din Asia și cresc singuri cu ajutorul insectelor polenizatoare. Datorită aromei lor, pepenii snap sunt mai gustoși atunci când sunt combinați cu alte soiuri de pepeni sau fructe mai dulci. 

Canary

Pepene galben canary / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo L. (Grupul Inodorus) „Canary”

Gust: dulce, acidulat, suculent

Pepenele galben Canary (”canar”) este numit după culoare pe care o are coaja sa. Aroma este asemănătoare cu soiul honeydew. Textura este mai fermă decât a pepenelui roșu, semănând mai mult cu cea a unei pere. În Asia și America de Sud, unde este cultivat, este folosit în salate de fructe și savurat crud la micul dejun. 

Crenshaw 

Pepene galben crenshaw / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo var. Inodorus „Crenshaw”

Gust: floral, dulce

Acest soi este un hibrid între pepenele persan și pepenele Casaba. Are un gust foarte dulce și cu o aromă cu note vegetale. Textura sa este fragedă și suculentă, făcându-l grozav în salate de fructe sau cu  mezeluri. Pepenii Crenshaw sunt, de asemenea, buni pentru sorbeturi, cocktail-uri congelate și smoothie-uri.

Santa Claus

Pepene galben Santa Claus / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo var. „Sancho”

Gust: dulce, blând, ușor pământesc

În țara sa natală, Spania, pepenele lui Moș Crăciun este numit și „piel de sapo”, adică „piei de broască”, datorită cojii sale de culoare verde închis, dungi. Celelalte nume inspirate de Crăciun se datorează termenului de valabilitate lung, care face posibilă savurarea pepenelui până la sfârșitul iernii. Aroma sa este asemănătoare cu a soiului honeydew, dar mai răcoritoare. 

Ananas 

Pepene galben ananas / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo var. cantalupensis

Gust: Foarte dulce, picant

Acest soi de pepene datează din anii 1800. Are o pulpă suculentă, care variază de la alb la galben. Coaja sa seamănă cu cea a pepenelui cantaloupe.

Honey Globe

Pepene galben honey globe / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo var. Iodorus „Honey Globe”

Gust: Foarte dulce, moale, suculent

Soiul “glob de miere” este greu de găsit datorită perioadei scurte de recoltare. Este unul dintre cei mai dulci pepeni și are o coajă groasă, albă sau cu dungi albe și verzi. 

Gac

Pepene galben gac / Shutterstock

Denumire științifică: Momordica cochinchinensis

Gust: untos, blând

La exterior, pepenele gac este acoperit cu coajă maro-portocalie, țepoasă, cu gropițe. Pulpa sa este de culoare roșie. Cultivat mai ales în Asia de Sud-Est și Australia de Nord, pepenele gac are o aromă unică, ca o încrucișare între soiul cantaloup și avocado. Pentru că nu este aproape deloc dulce, acest tip de pepene este folosit mai ales în în tocănițe, supe, curry și preparate din orez.

Cucamelon

Pepene galben Cucamelon / Shutterstock

Denumire științifică: Melothria scabra

Gust: răcoritor, acru, ușor dulce

Arată ca niște pepeni mici, de mărimea unei boabe de strugure, dar au un gust mai apropiat de cel al castraveților, cu o notă acidă. Cunoscuți și sub denumirea de cornișori mexicani, cucamelonii se consumă de obicei murați.  

Citește și
CELE MAI CITITE
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
persoana care încălzește mâncare la microunde
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
marry me chicken
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
legume la cuptor
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Un colaj cu mai multe tipuri de salate calde de toamnă
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
06:04
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
05:10
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Când se bea smoothie
05:06
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
3 decembrie, 07:33
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
carne de vită condimentată
3 decembrie, 06:10
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
3 decembrie, 05:17
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
vinete parmigiana
2 decembrie, 05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
2 decembrie, 05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Lebăr de casă. Rețetă de pate tradițional în maț, pe bază de ficat de porc, slănină și condimente
Lebăr de casă. Rețetă de pate tradițional în maț, pe bază de ficat de porc, slănină și condimente
Lebăr de casă. Rețetă de pate tradițional în maț, pe bază de ficat de porc, slănină și condimente
Trucurile găsite de români pentru a-și reduce facturile, după eliminarea plafonării la energie
Trucurile găsite de români pentru a-și reduce facturile, după eliminarea plafonării la energie
Trucurile găsite de români pentru a-și reduce facturile, după eliminarea plafonării la energie
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Nicoleta Luciu, revenire spectaculoasă în muzică după aproape 20 de ani. Ce colind de suflet a lansat alături de AVA
Nicoleta Luciu, revenire spectaculoasă în muzică după aproape 20 de ani. Ce colind de suflet a lansat alături de AVA
Nicoleta Luciu, revenire spectaculoasă în muzică după aproape 20 de ani. Ce colind de suflet a lansat alături de AVA
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes

Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă

Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă

Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură

Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
închide