Tipuri de pepene galben și aromele lor

Pepenele galben este unul dintre fructele emblemă are verii. Dulce, zemos, numai buni să te răcorească într-o zi caniculară. Îl poți combina cu alte fructe, îl poți integra în smoothie-uri și limonade. Acesta se combină foarte bine cu brânzeturi sau mezeluri uscate. Hai să aflăm mai multe despre câte tipuri de pepene galben există și cum se pot integra în dieta zilnică.

Publicat: 12 iulie 2022, 07:31
Pepene galben, pe o masă, tăiat
Câte tipuri de pepene galben există și cum se pot integra în dieta zilnică / Shutterstock

Există zeci de soiuri de pepene galben. Unii se recoltează doar vara, alții în schimb pot fi culeși până toamna târziu și rezistă chiar și până la Crăciun. Alții sunt de fapt verzi. Sunt rude apropiate cu castravetele și se consumă mai degrabă murați decât ca desert.

Tipuri de pepene galben

Iată cele mai cunoscute tipuri de pepene galben și modul în care poți să le recunoști și să le consumi astfel încât să te bucuri la maximum de aroma și textura lor. Acest fruct poate oricând lua locul unui desert pentru că aroma lui este delicioasă, unde mai pui că are nenumărate beneficii pentru sănătate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cantalup

Pepene galben cantaloupe / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo var. cantalupensis

Gust: dulce, fraged

Se poate asocia cu diferite cărnuri și mezeluri, deoarece își păstrează forma și nu este la fel de apos ca celelalte soiuri. Caută-i pe cei galbeni, cu linii verzi deschise pe exterior și fără pete.

Honeydew

Pepene galben honey dew / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo L. (Inodorus Group) ‘Honey Dew’

Gust: nu foarte dulce

Acest pepene galben este în sezon din iunie până în octombrie. Poate fi un ingredient în salate, iaurt înghețat, smoothie și chiar cocktail-uri. Este copt atunci coaja este de culoare galben-crem și netedă sau ceroasă la atingere. 

Pepene de iarnă

Pepene galben de iarnă / Shutterstock

Denumire științifică: Benincasa hispida

Gust: vegetal, revigorant, ușor ierbos

În ciuda faptului că este recoltat în cea mai mare parte în timpul verii, pepenele de iarnă și-a primit numele datorită perioadei de valabilitate lungi. Acest lucru se întâmplă pentru că are coaja ușor cerată. Deoarece aroma sa este foarte blândă, este adesea folosit ca legumă în supe sau tocănițe. Este de asemenea, deseori pus la murat. 

Casaba

Pepene galben casaba / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo var. „Golden Casaba”

Gust: picant, aromat, ușor dulce

Pepenele galben Casaba poartă denumirea după locul său de origine, Kasaba, Turcia. Se poate folosi pentru smoothie-uri, supe, curry sau sorbet. Cel mai des se mănâncă ca atare, după ce a fost scos din frigider.

Persan

Pepene galben persan / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo

Gust: dulce, crocant

Pepenii persani sunt alungiți și netezi, cu coajă galbenă și pulpă portocalie. Au un gust asemănător cu soiul cantaloupe, dar dimensiunea lor mare le face mai blândă aroma.

Galia

Pepene galben galia / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo var. reticulatus

Gust: dulce, picant, suculent

Creat în Israel în anii 1970, soiul Galia este o încrucișare între cantaloupe și honeydew. Arată asemănător cu cel din urmă la interior, datorită pulpei sale de culoare verde pal. Exteriorul său este mai aproape de pepenele cantaloupe. 

Snap

Pepene galben snap / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo momordica

Gust: acru, amar

Pepenii galbeni snap sunt originari din Asia și cresc singuri cu ajutorul insectelor polenizatoare. Datorită aromei lor, pepenii snap sunt mai gustoși atunci când sunt combinați cu alte soiuri de pepeni sau fructe mai dulci. 

Canary

Pepene galben canary / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo L. (Grupul Inodorus) „Canary”

Gust: dulce, acidulat, suculent

Pepenele galben Canary (”canar”) este numit după culoare pe care o are coaja sa. Aroma este asemănătoare cu soiul honeydew. Textura este mai fermă decât a pepenelui roșu, semănând mai mult cu cea a unei pere. În Asia și America de Sud, unde este cultivat, este folosit în salate de fructe și savurat crud la micul dejun. 

Crenshaw 

Pepene galben crenshaw / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo var. Inodorus „Crenshaw”

Gust: floral, dulce

Acest soi este un hibrid între pepenele persan și pepenele Casaba. Are un gust foarte dulce și cu o aromă cu note vegetale. Textura sa este fragedă și suculentă, făcându-l grozav în salate de fructe sau cu  mezeluri. Pepenii Crenshaw sunt, de asemenea, buni pentru sorbeturi, cocktail-uri congelate și smoothie-uri.

Santa Claus

Pepene galben Santa Claus / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo var. „Sancho”

Gust: dulce, blând, ușor pământesc

În țara sa natală, Spania, pepenele lui Moș Crăciun este numit și „piel de sapo”, adică „piei de broască”, datorită cojii sale de culoare verde închis, dungi. Celelalte nume inspirate de Crăciun se datorează termenului de valabilitate lung, care face posibilă savurarea pepenelui până la sfârșitul iernii. Aroma sa este asemănătoare cu a soiului honeydew, dar mai răcoritoare. 

Ananas 

Pepene galben ananas / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo var. cantalupensis

Gust: Foarte dulce, picant

Acest soi de pepene datează din anii 1800. Are o pulpă suculentă, care variază de la alb la galben. Coaja sa seamănă cu cea a pepenelui cantaloupe.

Honey Globe

Pepene galben honey globe / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo var. Iodorus „Honey Globe”

Gust: Foarte dulce, moale, suculent

Soiul “glob de miere” este greu de găsit datorită perioadei scurte de recoltare. Este unul dintre cei mai dulci pepeni și are o coajă groasă, albă sau cu dungi albe și verzi. 

Gac

Pepene galben gac / Shutterstock

Denumire științifică: Momordica cochinchinensis

Gust: untos, blând

La exterior, pepenele gac este acoperit cu coajă maro-portocalie, țepoasă, cu gropițe. Pulpa sa este de culoare roșie. Cultivat mai ales în Asia de Sud-Est și Australia de Nord, pepenele gac are o aromă unică, ca o încrucișare între soiul cantaloup și avocado. Pentru că nu este aproape deloc dulce, acest tip de pepene este folosit mai ales în în tocănițe, supe, curry și preparate din orez.

Cucamelon

Pepene galben Cucamelon / Shutterstock

Denumire științifică: Melothria scabra

Gust: răcoritor, acru, ușor dulce

Arată ca niște pepeni mici, de mărimea unei boabe de strugure, dar au un gust mai apropiat de cel al castraveților, cu o notă acidă. Cunoscuți și sub denumirea de cornișori mexicani, cucamelonii se consumă de obicei murați.  

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată pe o farfurie cu furculiță
Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată
Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată
Două porții de ciorbă ardelenească de varză cu smântână și mărar verde
Ciorbă ardelenească de varză cu smântână. O mâncare hrănitoare și plină de gust
Ciorbă ardelenească de varză cu smântână. O mâncare hrănitoare și plină de gust
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați în bol cu lingură și felii de pâine
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente într-un bol
Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente. Gustări simple, dar savuroase
Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente. Gustări simple, dar savuroase
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc în bol, servit cu smântână
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Un colaj cu mai multe tipuri de salate calde de toamnă
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, în borcane și în bol
06:13
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
chifteluțe suedeze
06:07
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi pe un suport alb
05:47
Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene
Frittata cu broccoli, brânză și legume porționată pe o spatulă și în vas
3 noiembrie, 06:59
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană
humus de sfeclă
3 noiembrie, 05:50
Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos
Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi în bol alb, și verdeață în alt bol
3 noiembrie, 05:07
Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi
Cât se ține slănina la sare
2 noiembrie, 05:46
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
cartofi copți crocanți
2 noiembrie, 05:22
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Budincă cu broccoli și brânză. O rețetă simplă, hrănitoare și plină de savoare
Budincă cu broccoli și brânză. O rețetă simplă, hrănitoare și plină de savoare
Budincă cu broccoli și brânză. O rețetă simplă, hrănitoare și plină de savoare
Liderul romilor din Roman, în stare gravă după ce s-a împuşcat în cap live pe TikTok. Medicii sunt rezervați
Liderul romilor din Roman, în stare gravă după ce s-a împuşcat în cap live pe TikTok. Medicii sunt rezervați
Liderul romilor din Roman, în stare gravă după ce s-a împuşcat în cap live pe TikTok. Medicii sunt rezervați
Milionarul român de doar 29 de ani a luat atitudine: amp;#8220;Dacă n-ai bani de bacşiş, stai acasă”
Milionarul român de doar 29 de ani a luat atitudine: amp;#8220;Dacă n-ai bani de bacşiş, stai acasă”
Milionarul român de doar 29 de ani a luat atitudine: amp;#8220;Dacă n-ai bani de bacşiş, stai acasă”
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Serenay Sarikaya a primit premiul pentru Cea mai bună actriță a anului. Ce ținută a îmbrăcat vedeta în cadrul evenimentului
Serenay Sarikaya a primit premiul pentru „Cea mai bună actriță a anului”. Ce ținută a îmbrăcat vedeta în cadrul evenimentului
Serenay Sarikaya a primit premiul pentru „Cea mai bună actriță a anului”. Ce ținută a îmbrăcat vedeta în cadrul evenimentului
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Prăjitură cu dovleac și aluat răzuit
Prăjitură cu dovleac și aluat răzuit
Prăjitură cu dovleac și aluat răzuit
6 modalități prin care-l faci pe fiecare copil în parte să se simtă special
6 modalități prin care-l faci pe fiecare copil în parte să se simtă special
6 modalități prin care-l faci pe fiecare copil în parte să se simtă special
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
fresh
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă

Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă

Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă

Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari

Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari

Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară

Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară

Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană

Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană

Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi

Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi
închide