Tipuri de pepene galben și aromele lor
Pepenele galben este unul dintre fructele emblemă are verii. Dulce, zemos, numai buni să te răcorească într-o zi caniculară. Îl poți combina cu alte fructe, îl poți integra în smoothie-uri și limonade. Acesta se combină foarte bine cu brânzeturi sau mezeluri uscate. Hai să aflăm mai multe despre câte tipuri de pepene galben există și cum se pot integra în dieta zilnică.
Există zeci de soiuri de pepene galben. Unii se recoltează doar vara, alții în schimb pot fi culeși până toamna târziu și rezistă chiar și până la Crăciun. Alții sunt de fapt verzi. Sunt rude apropiate cu castravetele și se consumă mai degrabă murați decât ca desert.
Tipuri de pepene galben
Iată cele mai cunoscute tipuri de pepene galben și modul în care poți să le recunoști și să le consumi astfel încât să te bucuri la maximum de aroma și textura lor. Acest fruct poate oricând lua locul unui desert pentru că aroma lui este delicioasă, unde mai pui că are nenumărate beneficii pentru sănătate.
Cantalup
Denumire științifică: Cucumis melo var. cantalupensis
Gust: dulce, fraged
Se poate asocia cu diferite cărnuri și mezeluri, deoarece își păstrează forma și nu este la fel de apos ca celelalte soiuri. Caută-i pe cei galbeni, cu linii verzi deschise pe exterior și fără pete.
Honeydew
Denumire științifică: Cucumis melo L. (Inodorus Group) ‘Honey Dew’
Gust: nu foarte dulce
Acest pepene galben este în sezon din iunie până în octombrie. Poate fi un ingredient în salate, iaurt înghețat, smoothie și chiar cocktail-uri. Este copt atunci coaja este de culoare galben-crem și netedă sau ceroasă la atingere.
Pepene de iarnă
Denumire științifică: Benincasa hispida
Gust: vegetal, revigorant, ușor ierbos
În ciuda faptului că este recoltat în cea mai mare parte în timpul verii, pepenele de iarnă și-a primit numele datorită perioadei de valabilitate lungi. Acest lucru se întâmplă pentru că are coaja ușor cerată. Deoarece aroma sa este foarte blândă, este adesea folosit ca legumă în supe sau tocănițe. Este de asemenea, deseori pus la murat.
Casaba
Denumire științifică: Cucumis melo var. „Golden Casaba”
Gust: picant, aromat, ușor dulce
Pepenele galben Casaba poartă denumirea după locul său de origine, Kasaba, Turcia. Se poate folosi pentru smoothie-uri, supe, curry sau sorbet. Cel mai des se mănâncă ca atare, după ce a fost scos din frigider.
Persan
Denumire științifică: Cucumis melo
Gust: dulce, crocant
Pepenii persani sunt alungiți și netezi, cu coajă galbenă și pulpă portocalie. Au un gust asemănător cu soiul cantaloupe, dar dimensiunea lor mare le face mai blândă aroma.
Galia
Denumire științifică: Cucumis melo var. reticulatus
Gust: dulce, picant, suculent
Creat în Israel în anii 1970, soiul Galia este o încrucișare între cantaloupe și honeydew. Arată asemănător cu cel din urmă la interior, datorită pulpei sale de culoare verde pal. Exteriorul său este mai aproape de pepenele cantaloupe.
Snap
Denumire științifică: Cucumis melo momordica
Gust: acru, amar
Pepenii galbeni snap sunt originari din Asia și cresc singuri cu ajutorul insectelor polenizatoare. Datorită aromei lor, pepenii snap sunt mai gustoși atunci când sunt combinați cu alte soiuri de pepeni sau fructe mai dulci.
Canary
Denumire științifică: Cucumis melo L. (Grupul Inodorus) „Canary”
Gust: dulce, acidulat, suculent
Pepenele galben Canary (”canar”) este numit după culoare pe care o are coaja sa. Aroma este asemănătoare cu soiul honeydew. Textura este mai fermă decât a pepenelui roșu, semănând mai mult cu cea a unei pere. În Asia și America de Sud, unde este cultivat, este folosit în salate de fructe și savurat crud la micul dejun.
Crenshaw
Denumire științifică: Cucumis melo var. Inodorus „Crenshaw”
Gust: floral, dulce
Acest soi este un hibrid între pepenele persan și pepenele Casaba. Are un gust foarte dulce și cu o aromă cu note vegetale. Textura sa este fragedă și suculentă, făcându-l grozav în salate de fructe sau cu mezeluri. Pepenii Crenshaw sunt, de asemenea, buni pentru sorbeturi, cocktail-uri congelate și smoothie-uri.
Santa Claus
Denumire științifică: Cucumis melo var. „Sancho”
Gust: dulce, blând, ușor pământesc
În țara sa natală, Spania, pepenele lui Moș Crăciun este numit și „piel de sapo”, adică „piei de broască”, datorită cojii sale de culoare verde închis, dungi. Celelalte nume inspirate de Crăciun se datorează termenului de valabilitate lung, care face posibilă savurarea pepenelui până la sfârșitul iernii. Aroma sa este asemănătoare cu a soiului honeydew, dar mai răcoritoare.
Ananas
Denumire științifică: Cucumis melo var. cantalupensis
Gust: Foarte dulce, picant
Acest soi de pepene datează din anii 1800. Are o pulpă suculentă, care variază de la alb la galben. Coaja sa seamănă cu cea a pepenelui cantaloupe.
Honey Globe
Denumire științifică: Cucumis melo var. Iodorus „Honey Globe”
Gust: Foarte dulce, moale, suculent
Soiul „glob de miere” este greu de găsit datorită perioadei scurte de recoltare. Este unul dintre cei mai dulci pepeni și are o coajă groasă, albă sau cu dungi albe și verzi.
Gac
Denumire științifică: Momordica cochinchinensis
Gust: untos, blând
La exterior, pepenele gac este acoperit cu coajă maro-portocalie, țepoasă, cu gropițe. Pulpa sa este de culoare roșie. Cultivat mai ales în Asia de Sud-Est și Australia de Nord, pepenele gac are o aromă unică, ca o încrucișare între soiul cantaloup și avocado. Pentru că nu este aproape deloc dulce, acest tip de pepene este folosit mai ales în în tocănițe, supe, curry și preparate din orez.
Cucamelon
Denumire științifică: Melothria scabra
Gust: răcoritor, acru, ușor dulce
Arată ca niște pepeni mici, de mărimea unei boabe de strugure, dar au un gust mai apropiat de cel al castraveților, cu o notă acidă. Cunoscuți și sub denumirea de cornișori mexicani, cucamelonii se consumă de obicei murați.