Tipuri de pepene galben și aromele lor

Pepenele galben este unul dintre fructele emblemă are verii. Dulce, zemos, numai buni să te răcorească într-o zi caniculară. Îl poți combina cu alte fructe, îl poți integra în smoothie-uri și limonade. Acesta se combină foarte bine cu brânzeturi sau mezeluri uscate. Hai să aflăm mai multe despre câte tipuri de pepene galben există și cum se pot integra în dieta zilnică.

Publicat: 12 iulie 2022, 07:31
Pepene galben, pe o masă, tăiat
Câte tipuri de pepene galben există și cum se pot integra în dieta zilnică / Shutterstock

Există zeci de soiuri de pepene galben. Unii se recoltează doar vara, alții în schimb pot fi culeși până toamna târziu și rezistă chiar și până la Crăciun. Alții sunt de fapt verzi. Sunt rude apropiate cu castravetele și se consumă mai degrabă murați decât ca desert.

Tipuri de pepene galben

Iată cele mai cunoscute tipuri de pepene galben și modul în care poți să le recunoști și să le consumi astfel încât să te bucuri la maximum de aroma și textura lor. Acest fruct poate oricând lua locul unui desert pentru că aroma lui este delicioasă, unde mai pui că are nenumărate beneficii pentru sănătate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cantalup

Pepene galben cantaloupe / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo var. cantalupensis

Gust: dulce, fraged

Se poate asocia cu diferite cărnuri și mezeluri, deoarece își păstrează forma și nu este la fel de apos ca celelalte soiuri. Caută-i pe cei galbeni, cu linii verzi deschise pe exterior și fără pete.

Honeydew

Pepene galben honey dew / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo L. (Inodorus Group) ‘Honey Dew’

Gust: nu foarte dulce

Acest pepene galben este în sezon din iunie până în octombrie. Poate fi un ingredient în salate, iaurt înghețat, smoothie și chiar cocktail-uri. Este copt atunci coaja este de culoare galben-crem și netedă sau ceroasă la atingere. 

Pepene de iarnă

Pepene galben de iarnă / Shutterstock

Denumire științifică: Benincasa hispida

Gust: vegetal, revigorant, ușor ierbos

În ciuda faptului că este recoltat în cea mai mare parte în timpul verii, pepenele de iarnă și-a primit numele datorită perioadei de valabilitate lungi. Acest lucru se întâmplă pentru că are coaja ușor cerată. Deoarece aroma sa este foarte blândă, este adesea folosit ca legumă în supe sau tocănițe. Este de asemenea, deseori pus la murat. 

Casaba

Pepene galben casaba / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo var. „Golden Casaba”

Gust: picant, aromat, ușor dulce

Pepenele galben Casaba poartă denumirea după locul său de origine, Kasaba, Turcia. Se poate folosi pentru smoothie-uri, supe, curry sau sorbet. Cel mai des se mănâncă ca atare, după ce a fost scos din frigider.

Persan

Pepene galben persan / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo

Gust: dulce, crocant

Pepenii persani sunt alungiți și netezi, cu coajă galbenă și pulpă portocalie. Au un gust asemănător cu soiul cantaloupe, dar dimensiunea lor mare le face mai blândă aroma.

Galia

Pepene galben galia / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo var. reticulatus

Gust: dulce, picant, suculent

Creat în Israel în anii 1970, soiul Galia este o încrucișare între cantaloupe și honeydew. Arată asemănător cu cel din urmă la interior, datorită pulpei sale de culoare verde pal. Exteriorul său este mai aproape de pepenele cantaloupe. 

Snap

Pepene galben snap / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo momordica

Gust: acru, amar

Pepenii galbeni snap sunt originari din Asia și cresc singuri cu ajutorul insectelor polenizatoare. Datorită aromei lor, pepenii snap sunt mai gustoși atunci când sunt combinați cu alte soiuri de pepeni sau fructe mai dulci. 

Canary

Pepene galben canary / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo L. (Grupul Inodorus) „Canary”

Gust: dulce, acidulat, suculent

Pepenele galben Canary (”canar”) este numit după culoare pe care o are coaja sa. Aroma este asemănătoare cu soiul honeydew. Textura este mai fermă decât a pepenelui roșu, semănând mai mult cu cea a unei pere. În Asia și America de Sud, unde este cultivat, este folosit în salate de fructe și savurat crud la micul dejun. 

Crenshaw 

Pepene galben crenshaw / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo var. Inodorus „Crenshaw”

Gust: floral, dulce

Acest soi este un hibrid între pepenele persan și pepenele Casaba. Are un gust foarte dulce și cu o aromă cu note vegetale. Textura sa este fragedă și suculentă, făcându-l grozav în salate de fructe sau cu  mezeluri. Pepenii Crenshaw sunt, de asemenea, buni pentru sorbeturi, cocktail-uri congelate și smoothie-uri.

Santa Claus

Pepene galben Santa Claus / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo var. „Sancho”

Gust: dulce, blând, ușor pământesc

În țara sa natală, Spania, pepenele lui Moș Crăciun este numit și „piel de sapo”, adică „piei de broască”, datorită cojii sale de culoare verde închis, dungi. Celelalte nume inspirate de Crăciun se datorează termenului de valabilitate lung, care face posibilă savurarea pepenelui până la sfârșitul iernii. Aroma sa este asemănătoare cu a soiului honeydew, dar mai răcoritoare. 

Ananas 

Pepene galben ananas / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo var. cantalupensis

Gust: Foarte dulce, picant

Acest soi de pepene datează din anii 1800. Are o pulpă suculentă, care variază de la alb la galben. Coaja sa seamănă cu cea a pepenelui cantaloupe.

Honey Globe

Pepene galben honey globe / Shutterstock

Denumire științifică: Cucumis melo var. Iodorus „Honey Globe”

Gust: Foarte dulce, moale, suculent

Soiul “glob de miere” este greu de găsit datorită perioadei scurte de recoltare. Este unul dintre cei mai dulci pepeni și are o coajă groasă, albă sau cu dungi albe și verzi. 

Gac

Pepene galben gac / Shutterstock

Denumire științifică: Momordica cochinchinensis

Gust: untos, blând

La exterior, pepenele gac este acoperit cu coajă maro-portocalie, țepoasă, cu gropițe. Pulpa sa este de culoare roșie. Cultivat mai ales în Asia de Sud-Est și Australia de Nord, pepenele gac are o aromă unică, ca o încrucișare între soiul cantaloup și avocado. Pentru că nu este aproape deloc dulce, acest tip de pepene este folosit mai ales în în tocănițe, supe, curry și preparate din orez.

Cucamelon

Pepene galben Cucamelon / Shutterstock

Denumire științifică: Melothria scabra

Gust: răcoritor, acru, ușor dulce

Arată ca niște pepeni mici, de mărimea unei boabe de strugure, dar au un gust mai apropiat de cel al castraveților, cu o notă acidă. Cunoscuți și sub denumirea de cornișori mexicani, cucamelonii se consumă de obicei murați.  

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă porționată, alături de un dovleac secționat, o bucată de brânză și un dovleac turcesc
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
Chec cu morcovi și nuci porționat
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
plăcinte la tigaie cu iaurt
Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar
Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar
Porție de Tiramisu cu cremă de dovleac și aromă de scorțișoară pe o farfurie cu furculiță
Tiramisu cu cremă de dovleac și aromă de scorțișoară
Tiramisu cu cremă de dovleac și aromă de scorțișoară
Cum să păstrezi lămâile zemoase
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Un colaj cu mai multe tipuri de salate calde de toamnă
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
souvlaki
09:59
Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă
Spaghetti cu lămâie
06:59
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
rețetă muștar de casă
05:04
Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu pe o farfurie albă
14 octombrie, 06:53
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
Chimichangas de pui
14 octombrie, 05:47
Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
Tartă cu pere, brânză Camembert, nuci și fulgi de migdale, în aluat foietaj
14 octombrie, 05:10
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj
arsura de congelator
13 octombrie, 06:40
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi 5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
Salata tabbouleh
13 octombrie, 05:31
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Exerciții fizice în funcție de personalitate. Ce să alegi, conform specialiștilor
Exerciții fizice în funcție de personalitate. Ce să alegi, conform specialiștilor
Exerciții fizice în funcție de personalitate. Ce să alegi, conform specialiștilor
Angajații de la stat care riscă să rămână fără salarii. Ministerul cere reducerea cheltuielilor
Angajații de la stat care riscă să rămână fără salarii. Ministerul cere reducerea cheltuielilor
Angajații de la stat care riscă să rămână fără salarii. Ministerul cere reducerea cheltuielilor
Mircea Lucescu i-a cerut scuze unui jucător după România amp;#8211; Austria: amp;#8220;O fac public”
Mircea Lucescu i-a cerut scuze unui jucător după România amp;#8211; Austria: amp;#8220;O fac public”
Mircea Lucescu i-a cerut scuze unui jucător după România amp;#8211; Austria: amp;#8220;O fac public”
Câți ani are, de fapt, Olga Barcari, concurenta Asia Express - Drumul Eroilor. Nimeni nu i-ar fi ghicit vârsta
Câți ani are, de fapt, Olga Barcari, concurenta Asia Express - Drumul Eroilor. Nimeni nu i-ar fi ghicit vârsta
Câți ani are, de fapt, Olga Barcari, concurenta Asia Express - Drumul Eroilor. Nimeni nu i-ar fi ghicit vârsta
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Noul film al lui Paul Mescal a fost bine primit de critici, dar și de public. Hamnet, lăudat ca fiind sublim și demn de un Oscar
Noul film al lui Paul Mescal a fost bine primit de critici, dar și de public. „Hamnet”, lăudat ca fiind „sublim” și demn de un Oscar
Noul film al lui Paul Mescal a fost bine primit de critici, dar și de public. „Hamnet”, lăudat ca fiind „sublim” și demn de un Oscar
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
fresh
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj

Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj

Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj

Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne

Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne

File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă

File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă

Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste

Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste

Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți

Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți
închide