Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
Multe rețete cer doar gălbenușuri, așa că se poate întâmpla să rămâi cu o mulțime de albușuri cu care nu știi ce să faci. Nu trebuie să le arunci. Există o mulțime de rețete delicioase în care le poți folosi. În plus, albușurile de ou reprezintă una dintre cele mai sănătoase și versatile surse de proteine disponibile în alimentația noastră. Iată câteva rețete cu albușurile rămase.
Dacă ți-au rămas albușuri trebuie să le păstrezi în mod corespunzător pentru menținerea prospețimii și pentru siguranța alimentară. Dacă ai ouă și vrei să separi albușurile pentru a le păstra, fă acest lucru imediat după ce le-ai cumpărat. O dată ce albușurile sunt separate, le poți păstra într-un recipient acoperit în frigider pentru 3-4 zile.
Albușurile de ou pot fi congelate cu succes. Poți folosi cuburi de gheață pentru a separa și a congela porții individuale de albuș. Astfel, le poți păstra în congelator pentru câteva luni.
Albușul de ou are numeroase utilizări în bucătărie datorită texturii și proprietăților sale. Albușurile bătute în spumă sunt esențiale în rețetele de prăjituri, tarte sau blaturi pentru torturi. Acestea adaugă aer și fac textura să fie pufoasă. Albușul se coagulează la căldură, ceea ce îl face ideal pentru gătitul ouălor ochiuri sau pentru adăugarea la supe sau tocănițe pentru a le îngroșa și a le da consistență.
În rețetele vegetariene sau pentru persoanele care evită utilizarea ouălor întregi, albușurile pot fi folosite ca liant pentru a lega ingredientele în chiftele sau burgeri.
Biscuiți Amaretti
Biscuiții Amaretti sunt perfecți dacă nu îți plac gustările foarte dulci. Se potrivesc perfect cu o ceașcă de cafea sau de cappuccino.
Ingrediente
- 3 albușuri
- 260 g făină de migdale
- 160 g zahăr tos, plus suplimentar pentru finisare
- 1 linguriță de esență de migdale
- zahăr pudră
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 170°C. Se tapetează două tăvi de copt cu hârtie de copt.
Se bat albușurile spumă cu un mixer electric până formează vârfuri ferme. Apoi se adaugă făina de migdale, zahărul și esența de migdale și se mixează până compoziția devine o pastă groasă.
Se presară puțin zahăr tos pe o farfurie și pe alta zahăr pudră. Se ia cu lingura compoziție și se formează bile. Fiecare se trece prin zahăr tos, apoi prin zahăr pudră și se așează în tavă. Se aplatizează ușor cu vârful degetelor.
Se coc timp de 15-18 minute sau până când vârfurile sunt crăpate și fundul doar auriu. Se scot din cuptor și se lasă să se răcească în tavă. După aceea, se transferă într-un recipient care se închide ermetic.
Prăjitură de vanilie
Delicată, aromată și cu un gust reconfortant, această prăjitură este preferată de mulți în diverse ocazii, de la mesele de familie la evenimente festive.
Ingrediente
- 250 g unt nesărat, înmuiat
- 400 g zahăr tos
- 5 albușuri
- 1 1/2 linguriță de extract de vanilie
- 400 g făină simplă
- 170 ml lapte bătut
- 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
- Pentru crema de unt
- 250 g unt nesărat
- 800 g zahăr pudră
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 1-2 linguri de lapte
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 170°C. Se ung două forme de tort cu diametrul de 22 cm și se pune hârtie de copt la bază.
Untul se mixează cu zahărul până capătă o consistență cremoasă. Apoi se adaugă ouăle și vanilia și se procesează până când se încorporează. După aceea, se adaugă făina, laptele bătut și uleiul și se mixează la viteză mică până se omogenizează. Apoi se mărește viteza și se mai bat un minut.
Se împarte aluatul între cele două forme de tort și se dau la cuptor pentru 40-50 de minute sau până când trec testul scobitorii. Apoi se lasă până se răcesc complet.
Pentru crema de unt, se mixează bine untul, apoi se adaugă extractul de vanilie și zahărul pudră. Se bat la viteză mică până se omogenizează. Apoi se mărește viteza și se bat până când compoziția devine pufoasă, adăugând puțin lapte dacă este necesar.
Pentru asamblare, se așează unul dintre blaturi pe un platou, apoi se întinde cremă până aproape de margini. Se pune al doilea blat deasupra și se întinde și peste el glazură. Se pune cremă și pe exterior și se nivelează cu o spatulă. Se poate decora după plac.
Mousse de fructe
Cu textura sa fină și spumoasă, acest desert este o adevărată încântare pentru papilele gustative, perfect pentru a fi savurat într-o zi specială sau pentru a impresiona invitații la o cină sau o petrecere.
Ingrediente
- 250 g fructe de pădure congelate sau alte fructe
- 2 linguri de zahăr
- 1 albuș mare
- fructe de pădure proaspete
- frișcă pentru servire (opțional)
Mod de preparare
Se pun fructele într-un bol și se procesează cu un blender timp de un minut până se obține un piure gros. Apoi se pune zahărul și se continuă amestecarea până când se combină ingredientele.
După aceea, se adaugă albușul și se procesează până devine omogen și pufos, iar amestecul și-a deschis culoarea și și-a dublat sau triplat volumul, 2-3 minute.
Se toarnă mousse-ul în pahare și se decorează cu fructe de pădure proaspete și/sau frișcă. Se servește imediat sau se păstrează la frigider până la două ore.
Frittata din albușuri
Frittata din albușuri este o opțiune delicioasă și sănătoasă pentru o masă rapidă și consistentă.
Ingrediente
- 12 albușuri
- 100 g parmezan ras, împărțit
- 3/4 lingurișă de condimente italiene
- 3/4 linguriță de sare
- piper negru proaspăt măcinat, după gust
- 50 g unt nesărat
- 2 fire de ceapă verde
- 1 ardei gras roșu tăiat cubulețe
- frunze de spanac tocate grosier
- 4-6 roșii cherry feliate
- sos marinara, sos pentru pizza sau salsa, pentru servire opțională
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C.
Se amestecă albușurile cu jumătate din cantitatea de parmezan și condimentele italiene, sare și piper. se bat până se omogenizează, apoi se lasă deoparte.
Se topește untul într-o tigaie antiaderentă, care poate fi folosită pentru cuptor, la foc mediu. Se adaugă ceapa verde feliată și ardeiul gras și se călesc până se înmoaie, 2-3 minute.
Apoi se adaugă spanacul și se lasă 1-2 minute. Se toarnă amestecul de ouă în tigaie și se gătește 1-2 minute. După aceea, se așează feliile de roșii cherry și se presară restul de parmezan. Se transferă la cuptor și se lasă 10-12 minute.
Se servește frittata de albușuri cu sos marinara, sos de pizza sau salsa.
Bezele cu zahăr brun
Bezelele sunt cunoscute pentru textura lor crocantă și plină de aer, fiind realizate din albușuri de ou bătute spumă cu zahăr. Adăugarea zahărului brun în locul zahărului alb aduce o aromă și o nuanță distinctă, oferind un gust caramelizat și bogat.
Ingrediente
- 3 albușuri mari, la temperatura camere
- 1/4 linguriță de suc de lămâie
- 80 g zahăr brun
- 120 g zahăr brun
- 1 linguriță extract pur de vanilie
- 80 g zahăr cu scorțișoară, pentru topping
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 120°C. Se aranjează rafturile cuptorului astfel încât unul să fie în treimea superioară și celălalt în treimea inferioară a cuptorului.
Se pun zahărul brun și cel tos în robotul de bucătărie și se procesează aproximativ 60 de secunde. se poate sări peste acest pas dacă nu există robot de bucătărie.
Albușurile se bat până devin spumă la viteza medie a mixerului electric. Se adaugă zeama de lămâie. Se continuă mixarea până când albușurile capătă vârfuri moi.
Apoi se încorporează zahărul și se mixează până se obțin vârfuri tari. După aceea, se pune extractul de vanilie. Bezeaua ar trebui să fie foarte netedă și să nu aibă un aspect granulat de zahăr.
Se tapetează cu foi de copt două tăvi. Se pun movile de bezea cu o lingură la depărtare de 1 cm una de cealaltă. Se presară puțin zahăr cu scorțișoară peste fiecare. Se dau la cuptor timp de 1 oră, rotind tăvile după 30 de minute. Apoi se oprește cuptorul și se lasă ușa parțial deschisă. Se mai lasă bezelele la cuptor încă 1 oră.