Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase

Multe rețete cer doar gălbenușuri, așa că se poate întâmpla să rămâi cu o mulțime de albușuri cu care nu știi ce să faci. Nu trebuie să le arunci. Există o mulțime de rețete delicioase în care le poți folosi. În plus, albușurile de ou reprezintă una dintre cele mai sănătoase și versatile surse de proteine disponibile în alimentația noastră. Iată câteva rețete cu albușurile rămase.

rețete cu albușurile rămase
Albușurile bătute spumă pot fi bază pentru mai multe deserturi/ Shutterstock

Dacă ți-au rămas albușuri trebuie să le păstrezi în mod corespunzător pentru menținerea prospețimii și pentru siguranța alimentară. Dacă ai ouă și vrei să separi albușurile pentru a le păstra, fă acest lucru imediat după ce le-ai cumpărat. O dată ce albușurile sunt separate, le poți păstra într-un recipient acoperit în frigider pentru 3-4 zile.

Albușurile de ou pot fi congelate cu succes. Poți folosi cuburi de gheață pentru a separa și a congela porții individuale de albuș. Astfel, le poți păstra în congelator pentru câteva luni.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Albușul de ou are numeroase utilizări în bucătărie datorită texturii și proprietăților sale. Albușurile bătute în spumă sunt esențiale în rețetele de prăjituri, tarte sau blaturi pentru torturi. Acestea adaugă aer și fac textura să fie pufoasă. Albușul se coagulează la căldură, ceea ce îl face ideal pentru gătitul ouălor ochiuri sau pentru adăugarea la supe sau tocănițe pentru a le îngroșa și a le da consistență.

În rețetele vegetariene sau pentru persoanele care evită utilizarea ouălor întregi, albușurile pot fi folosite ca liant pentru a lega ingredientele în chiftele sau burgeri.

Biscuiți Amaretti

Biscuiții Amaretti sunt perfecți dacă nu îți plac gustările foarte dulci. Se potrivesc perfect cu o ceașcă de cafea sau de cappuccino.

Biscuiți amaretti puși într-o farfurie albă
Biscuiții Amaretti sunt tradiționali în regiunea italiană Lombardia și sunt recunoscuți pentru gustul lor distinctiv de migdale amare și dulci / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 albușuri
  • 260 g făină de migdale
  • 160 g zahăr tos, plus suplimentar pentru finisare
  • 1 linguriță de esență de migdale
  • zahăr pudră

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 170°C. Se tapetează două tăvi de copt cu hârtie de copt.

Se bat albușurile spumă cu un mixer electric până formează vârfuri ferme. Apoi se adaugă făina de migdale, zahărul și esența de migdale și se mixează până compoziția devine o pastă groasă.

Se presară puțin zahăr tos pe o farfurie și pe alta zahăr pudră. Se ia cu lingura compoziție și se formează bile. Fiecare se trece prin zahăr tos, apoi prin zahăr pudră și se așează în tavă. Se aplatizează ușor cu vârful degetelor.

Se coc timp de 15-18 minute sau până când vârfurile sunt crăpate și fundul doar auriu. Se scot din cuptor și se lasă să se răcească în tavă. După aceea, se transferă într-un recipient care se închide ermetic.

Prăjitură de vanilie

Delicată, aromată și cu un gust reconfortant, această prăjitură este preferată de mulți în diverse ocazii, de la mesele de familie la evenimente festive.

Prăjitura cu vanilie servită pe o farfurie albă
Prăjitura cu vanilie se poate servi simplă sau decorată cu fructe sau bucăți de ciocolată / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g unt nesărat, înmuiat
  • 400 g zahăr tos
  • 5 albușuri
  • 1 1/2 linguriță de extract de vanilie
  • 400 g făină simplă
  • 170 ml lapte bătut
  • 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • Pentru crema de unt
  • 250 g unt nesărat
  • 800 g zahăr pudră
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 1-2 linguri de lapte

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 170°C. Se ung două forme de tort cu diametrul de 22 cm și se pune hârtie de copt la bază.

Untul se mixează cu zahărul până capătă o consistență cremoasă. Apoi se adaugă ouăle și vanilia și se procesează până când se încorporează. După aceea, se adaugă făina, laptele bătut și uleiul și se mixează la viteză mică până se omogenizează. Apoi se mărește viteza și se mai bat un minut.

Se împarte aluatul între cele două forme de tort și se dau la cuptor pentru 40-50 de minute sau până când trec testul scobitorii. Apoi se lasă până se răcesc complet.

Pentru crema de unt, se mixează bine untul, apoi se adaugă extractul de vanilie și zahărul pudră. Se bat la viteză mică până se omogenizează. Apoi se mărește viteza și se bat până când compoziția devine pufoasă, adăugând puțin lapte dacă este necesar.

Pentru asamblare, se așează unul dintre blaturi pe un platou, apoi se întinde cremă până aproape de margini. Se pune al doilea blat deasupra și se întinde și peste el glazură. Se pune cremă și pe exterior și se nivelează cu o spatulă. Se poate decora după plac.

Mousse de fructe

Cu textura sa fină și spumoasă, acest desert este o adevărată încântare pentru papilele gustative, perfect pentru a fi savurat într-o zi specială sau pentru a impresiona invitații la o cină sau o petrecere.

Mousse-ul de fructe pus în două pahare
Mousse-ul de fructe se poate servi cu frișcă sau înghețată pentru un contrast de texturi / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g fructe de pădure congelate sau alte fructe
  • 2 linguri de zahăr 
  • 1 albuș mare
  • fructe de pădure proaspete 
  • frișcă pentru servire (opțional)

Mod de preparare

Se pun fructele într-un bol și se procesează cu un blender timp de un minut până se obține un piure gros. Apoi se pune zahărul și se continuă amestecarea până când se combină ingredientele.

După aceea, se adaugă albușul și se procesează până devine omogen și pufos, iar amestecul și-a deschis culoarea și și-a dublat sau triplat volumul, 2-3 minute.

Se toarnă mousse-ul în pahare și se decorează cu fructe de pădure proaspete și/sau frișcă. Se servește imediat sau se păstrează la frigider până la două ore.

Frittata din albușuri

Frittata din albușuri este o opțiune delicioasă și sănătoasă pentru o masă rapidă și consistentă.

Frittata servită pe o farfurie albă
Frittata este un fel de mâncare italian, asemănătoare cu omleta, dar mai densă și mai consistentă / Shutterstock

Ingrediente

  • 12 albușuri
  • 100 g parmezan ras, împărțit
  • 3/4 lingurișă de condimente italiene
  • 3/4 linguriță de sare
  • piper negru proaspăt măcinat, după gust
  • 50 g unt nesărat
  • 2 fire de ceapă verde
  • 1 ardei gras roșu tăiat cubulețe
  • frunze de spanac tocate grosier
  • 4-6 roșii cherry feliate
  • sos marinara, sos pentru pizza sau salsa, pentru servire opțională

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C.

Se  amestecă albușurile cu jumătate din cantitatea de parmezan și condimentele italiene, sare și piper. se bat până se omogenizează, apoi se lasă deoparte.

Se topește untul într-o tigaie antiaderentă, care poate fi folosită pentru cuptor, la foc mediu. Se adaugă ceapa verde feliată și ardeiul gras și se călesc până se înmoaie, 2-3 minute.

Apoi se adaugă spanacul și se lasă 1-2 minute. Se toarnă amestecul de ouă în tigaie și se gătește 1-2 minute. După aceea, se așează feliile de roșii cherry și se presară restul de parmezan. Se transferă la cuptor și se lasă 10-12 minute.

Se servește frittata de albușuri cu sos marinara, sos de pizza sau salsa.

Bezele cu zahăr brun

Bezelele sunt cunoscute pentru textura lor crocantă și plină de aer, fiind realizate din albușuri de ou bătute spumă cu zahăr. Adăugarea zahărului brun în locul zahărului alb aduce o aromă și o nuanță distinctă, oferind un gust caramelizat și bogat.

Bezele din albușuri de ouă servite pe o farfurie roz
Poți forma bezele rotunde sau în forme mai creative, în funcție de preferințe / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 albușuri mari, la temperatura camere
  • 1/4 linguriță de suc de lămâie
  • 80 g zahăr brun
  • 120 g zahăr brun
  • 1 linguriță extract pur de vanilie
  • 80 g zahăr cu scorțișoară, pentru topping

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 120°C. Se aranjează rafturile cuptorului astfel încât unul să fie în treimea superioară și celălalt în treimea inferioară a cuptorului.

Se pun zahărul brun și cel tos în robotul de bucătărie și se procesează aproximativ 60 de secunde. se poate sări peste acest pas dacă nu există robot de bucătărie.

Albușurile se bat până devin spumă la viteza medie a mixerului electric. Se adaugă zeama de lămâie. Se continuă mixarea până când albușurile capătă vârfuri moi.

Apoi se încorporează zahărul și se mixează până se obțin vârfuri tari. După aceea, se pune extractul de vanilie. Bezeaua ar trebui să fie foarte netedă și să nu aibă un aspect granulat de zahăr.

Se tapetează cu foi de copt două tăvi. Se pun movile de bezea cu o lingură la depărtare de 1 cm una de cealaltă. Se presară puțin zahăr cu scorțișoară peste fiecare. Se dau la cuptor timp de 1 oră, rotind tăvile după 30 de minute. Apoi se oprește cuptorul și se lasă ușa parțial deschisă. Se mai lasă bezelele la cuptor încă 1 oră.

Citește și
CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
camembert la cuptor
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
chifteluțe suedeze
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
cartofi copți crocanți
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
varza murata si zeama de varza
06:43
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
05:37
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Prăjitură cu banane și cocos
05:31
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
21 noiembrie, 13:16
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
21 noiembrie, 07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
21 noiembrie, 07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
amp;#8220;Nu mai intra în baie” Ce a putut păţi în închisoare milionarul român care are 9 copii cu 4 femei!
amp;#8220;Nu mai intra în baie” Ce a putut păţi în închisoare milionarul român care are 9 copii cu 4 femei!
amp;#8220;Nu mai intra în baie” Ce a putut păţi în închisoare milionarul român care are 9 copii cu 4 femei!
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
închide