Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase

Multe rețete cer doar gălbenușuri, așa că se poate întâmpla să rămâi cu o mulțime de albușuri cu care nu știi ce să faci. Nu trebuie să le arunci. Există o mulțime de rețete delicioase în care le poți folosi. În plus, albușurile de ou reprezintă una dintre cele mai sănătoase și versatile surse de proteine disponibile în alimentația noastră. Iată câteva rețete cu albușurile rămase.

rețete cu albușurile rămase
Albușurile bătute spumă pot fi bază pentru mai multe deserturi/ Shutterstock

Dacă ți-au rămas albușuri trebuie să le păstrezi în mod corespunzător pentru menținerea prospețimii și pentru siguranța alimentară. Dacă ai ouă și vrei să separi albușurile pentru a le păstra, fă acest lucru imediat după ce le-ai cumpărat. O dată ce albușurile sunt separate, le poți păstra într-un recipient acoperit în frigider pentru 3-4 zile.

Albușurile de ou pot fi congelate cu succes. Poți folosi cuburi de gheață pentru a separa și a congela porții individuale de albuș. Astfel, le poți păstra în congelator pentru câteva luni.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Albușul de ou are numeroase utilizări în bucătărie datorită texturii și proprietăților sale. Albușurile bătute în spumă sunt esențiale în rețetele de prăjituri, tarte sau blaturi pentru torturi. Acestea adaugă aer și fac textura să fie pufoasă. Albușul se coagulează la căldură, ceea ce îl face ideal pentru gătitul ouălor ochiuri sau pentru adăugarea la supe sau tocănițe pentru a le îngroșa și a le da consistență.

În rețetele vegetariene sau pentru persoanele care evită utilizarea ouălor întregi, albușurile pot fi folosite ca liant pentru a lega ingredientele în chiftele sau burgeri.

Biscuiți Amaretti

Biscuiții Amaretti sunt perfecți dacă nu îți plac gustările foarte dulci. Se potrivesc perfect cu o ceașcă de cafea sau de cappuccino.

Biscuiți amaretti puși într-o farfurie albă
Biscuiții Amaretti sunt tradiționali în regiunea italiană Lombardia și sunt recunoscuți pentru gustul lor distinctiv de migdale amare și dulci / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 albușuri
  • 260 g făină de migdale
  • 160 g zahăr tos, plus suplimentar pentru finisare
  • 1 linguriță de esență de migdale
  • zahăr pudră

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 170°C. Se tapetează două tăvi de copt cu hârtie de copt.

Se bat albușurile spumă cu un mixer electric până formează vârfuri ferme. Apoi se adaugă făina de migdale, zahărul și esența de migdale și se mixează până compoziția devine o pastă groasă.

Se presară puțin zahăr tos pe o farfurie și pe alta zahăr pudră. Se ia cu lingura compoziție și se formează bile. Fiecare se trece prin zahăr tos, apoi prin zahăr pudră și se așează în tavă. Se aplatizează ușor cu vârful degetelor.

Se coc timp de 15-18 minute sau până când vârfurile sunt crăpate și fundul doar auriu. Se scot din cuptor și se lasă să se răcească în tavă. După aceea, se transferă într-un recipient care se închide ermetic.

Prăjitură de vanilie

Delicată, aromată și cu un gust reconfortant, această prăjitură este preferată de mulți în diverse ocazii, de la mesele de familie la evenimente festive.

Prăjitura cu vanilie servită pe o farfurie albă
Prăjitura cu vanilie se poate servi simplă sau decorată cu fructe sau bucăți de ciocolată / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g unt nesărat, înmuiat
  • 400 g zahăr tos
  • 5 albușuri
  • 1 1/2 linguriță de extract de vanilie
  • 400 g făină simplă
  • 170 ml lapte bătut
  • 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • Pentru crema de unt
  • 250 g unt nesărat
  • 800 g zahăr pudră
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 1-2 linguri de lapte

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 170°C. Se ung două forme de tort cu diametrul de 22 cm și se pune hârtie de copt la bază.

Untul se mixează cu zahărul până capătă o consistență cremoasă. Apoi se adaugă ouăle și vanilia și se procesează până când se încorporează. După aceea, se adaugă făina, laptele bătut și uleiul și se mixează la viteză mică până se omogenizează. Apoi se mărește viteza și se mai bat un minut.

Se împarte aluatul între cele două forme de tort și se dau la cuptor pentru 40-50 de minute sau până când trec testul scobitorii. Apoi se lasă până se răcesc complet.

Pentru crema de unt, se mixează bine untul, apoi se adaugă extractul de vanilie și zahărul pudră. Se bat la viteză mică până se omogenizează. Apoi se mărește viteza și se bat până când compoziția devine pufoasă, adăugând puțin lapte dacă este necesar.

Pentru asamblare, se așează unul dintre blaturi pe un platou, apoi se întinde cremă până aproape de margini. Se pune al doilea blat deasupra și se întinde și peste el glazură. Se pune cremă și pe exterior și se nivelează cu o spatulă. Se poate decora după plac.

Mousse de fructe

Cu textura sa fină și spumoasă, acest desert este o adevărată încântare pentru papilele gustative, perfect pentru a fi savurat într-o zi specială sau pentru a impresiona invitații la o cină sau o petrecere.

Mousse-ul de fructe pus în două pahare
Mousse-ul de fructe se poate servi cu frișcă sau înghețată pentru un contrast de texturi / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g fructe de pădure congelate sau alte fructe
  • 2 linguri de zahăr 
  • 1 albuș mare
  • fructe de pădure proaspete 
  • frișcă pentru servire (opțional)

Mod de preparare

Se pun fructele într-un bol și se procesează cu un blender timp de un minut până se obține un piure gros. Apoi se pune zahărul și se continuă amestecarea până când se combină ingredientele.

După aceea, se adaugă albușul și se procesează până devine omogen și pufos, iar amestecul și-a deschis culoarea și și-a dublat sau triplat volumul, 2-3 minute.

Se toarnă mousse-ul în pahare și se decorează cu fructe de pădure proaspete și/sau frișcă. Se servește imediat sau se păstrează la frigider până la două ore.

Frittata din albușuri

Frittata din albușuri este o opțiune delicioasă și sănătoasă pentru o masă rapidă și consistentă.

Frittata servită pe o farfurie albă
Frittata este un fel de mâncare italian, asemănătoare cu omleta, dar mai densă și mai consistentă / Shutterstock

Ingrediente

  • 12 albușuri
  • 100 g parmezan ras, împărțit
  • 3/4 lingurișă de condimente italiene
  • 3/4 linguriță de sare
  • piper negru proaspăt măcinat, după gust
  • 50 g unt nesărat
  • 2 fire de ceapă verde
  • 1 ardei gras roșu tăiat cubulețe
  • frunze de spanac tocate grosier
  • 4-6 roșii cherry feliate
  • sos marinara, sos pentru pizza sau salsa, pentru servire opțională

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C.

Se  amestecă albușurile cu jumătate din cantitatea de parmezan și condimentele italiene, sare și piper. se bat până se omogenizează, apoi se lasă deoparte.

Se topește untul într-o tigaie antiaderentă, care poate fi folosită pentru cuptor, la foc mediu. Se adaugă ceapa verde feliată și ardeiul gras și se călesc până se înmoaie, 2-3 minute.

Apoi se adaugă spanacul și se lasă 1-2 minute. Se toarnă amestecul de ouă în tigaie și se gătește 1-2 minute. După aceea, se așează feliile de roșii cherry și se presară restul de parmezan. Se transferă la cuptor și se lasă 10-12 minute.

Se servește frittata de albușuri cu sos marinara, sos de pizza sau salsa.

Bezele cu zahăr brun

Bezelele sunt cunoscute pentru textura lor crocantă și plină de aer, fiind realizate din albușuri de ou bătute spumă cu zahăr. Adăugarea zahărului brun în locul zahărului alb aduce o aromă și o nuanță distinctă, oferind un gust caramelizat și bogat.

Bezele din albușuri de ouă servite pe o farfurie roz
Poți forma bezele rotunde sau în forme mai creative, în funcție de preferințe / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 albușuri mari, la temperatura camere
  • 1/4 linguriță de suc de lămâie
  • 80 g zahăr brun
  • 120 g zahăr brun
  • 1 linguriță extract pur de vanilie
  • 80 g zahăr cu scorțișoară, pentru topping

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 120°C. Se aranjează rafturile cuptorului astfel încât unul să fie în treimea superioară și celălalt în treimea inferioară a cuptorului.

Se pun zahărul brun și cel tos în robotul de bucătărie și se procesează aproximativ 60 de secunde. se poate sări peste acest pas dacă nu există robot de bucătărie.

Albușurile se bat până devin spumă la viteza medie a mixerului electric. Se adaugă zeama de lămâie. Se continuă mixarea până când albușurile capătă vârfuri moi.

Apoi se încorporează zahărul și se mixează până se obțin vârfuri tari. După aceea, se pune extractul de vanilie. Bezeaua ar trebui să fie foarte netedă și să nu aibă un aspect granulat de zahăr.

Se tapetează cu foi de copt două tăvi. Se pun movile de bezea cu o lingură la depărtare de 1 cm una de cealaltă. Se presară puțin zahăr cu scorțișoară peste fiecare. Se dau la cuptor timp de 1 oră, rotind tăvile după 30 de minute. Apoi se oprește cuptorul și se lasă ușa parțial deschisă. Se mai lasă bezelele la cuptor încă 1 oră.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de Ciambella cu cireșe și cocos pe o farfurie cu furculiță
Ciambella cu cireșe și cocos. Rețetă de prăjitură din bucătăria italiană
Ciambella cu cireșe și cocos. Rețetă de prăjitură din bucătăria italiană
Prăjitură cu cireșe și cocos porționată în tava de copt
Prăjitură cu cireșe și cocos. Rețetă simplă de desert delicios și aromat
Prăjitură cu cireșe și cocos. Rețetă simplă de desert delicios și aromat
Crochete din mămăligă cu parmezan pe un platou rotund de lemn, alături de un bol cu sos de brânzeturi și o solniță
Crochete din mămăligă cu parmezan și sos de brânzeturi
Crochete din mămăligă cu parmezan și sos de brânzeturi
Prăjiturele cu cireșe, una secționată pe un platou de lemn
Muffins cu cireșe. Rețetă de desert simplu și delicios
Muffins cu cireșe. Rețetă de desert simplu și delicios
Două porții de Ciorbă de perișoare cu dovlecei și tăiței, alături de un dovlecel și ceapă verde
Ciorbă de perișoare cu dovlecei și tăiței, pentru un prânz savuros
Ciorbă de perișoare cu dovlecei și tăiței, pentru un prânz savuros
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Trei cupe cu înghețată de căpșuni
De unde provine înghețata. Care este istoria sa
De unde provine înghețata. Care este istoria sa
mochi colorate puse pe un platou de lemn
Mochi, desertul tradițional japonez care a cucerit lumea
Mochi, desertul tradițional japonez care a cucerit lumea
O rădăcină de ghimbir alături de un bol plin cu pudră de ghimbir
Galerie foto
Rețete cu ghimbir. Cum îl integrezi în meniu pentru a te bucura de beneficiile lui pentru sănătate
Rețete cu ghimbir. Cum îl integrezi în meniu pentru a te bucura de beneficiile lui pentru sănătate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval, decorată cu cimbru, alături de un recipient de sticlă cu ulei și verdeață și frunze de busuioc
12:26
Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval. Cum poți transforma pâinea învechită în gustare delicioasă Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval. Cum poți transforma pâinea învechită în gustare delicioasă
Gem de căpșuni fără conservanți în borcan și în lingură, alături de un bol cu căpșuni proaspete
12:21
Gem de căpșuni fără conservanți. Rețetă simplă și ușoară Gem de căpșuni fără conservanți. Rețetă simplă și ușoară
Prăjitură la tigaie porționată pe un platou negru și decorată cu fulgi de migdale și zahăr pudră
15 iunie, 12:30
Prăjitură la tigaie. Rețetă de desert rapid, pentru momentele dulci ale zilei Prăjitură la tigaie. Rețetă de desert rapid, pentru momentele dulci ale zilei
Înghețată de căpșuni cu banane în caserolă cu lingură și într-un cornet, alături de căpșuni proaspete, două cornete de înghețată și o banană tăiată în rondele
15 iunie, 12:29
Înghețată de căpșuni cu banane. Rețetă simplă de desert răcoros Înghețată de căpșuni cu banane. Rețetă simplă de desert răcoros
Tartă cu banane și jeleu de căpșuni, decorată cu fulgi de migdale, alături de banane și un bol cu fulgi de migdale
14 iunie, 10:41
Tartă cu banane și jeleu de căpșuni, decorată cu fulgi de migdale Tartă cu banane și jeleu de căpșuni, decorată cu fulgi de migdale
popsicle pe o farfurie albastră
14 iunie, 08:03
Popsicle, înghețata inventată din greșeală de un băiețel din San Francisco Popsicle, înghețata inventată din greșeală de un băiețel din San Francisco
Ruladă de pui umplută cu ficat și usturoi verde porționată pe o farfurie cu roșii și rucola
13 iunie, 07:44
Ruladă de pui umplută cu ficat și usturoi verde Ruladă de pui umplută cu ficat și usturoi verde
Înghețată ca pe vremuri pusă într-un bol albastru
13 iunie, 06:54
Înghețată ca pe vremuri. Rețeta anilor ‘90 preparată în varianta modernă Înghețată ca pe vremuri. Rețeta anilor ‘90 preparată în varianta modernă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă pentru tort pe care o poți prepara fără fierbere. Cea mai rapidă rețetă
1
Cremă pentru tort pe care o poți prepara fără fierbere. Cea mai rapidă rețetă
Cremă pentru tort pe care o poți prepara fără fierbere. Cea mai rapidă rețetă
Rețeta de cremă pentru tort pe care o poți prepara fără fierbere este cea mai ușoară variantă de umplere a prăjiturilor. Nu ai nevoie decât de trei ingrediente și poate fi...
Înghețată de banane cu ciocolată. Desertul perfect în orice anotimp
2
Înghețată de banane cu ciocolată. Desertul perfect în orice anotimp
Înghețată de banane cu ciocolată. Desertul perfect în orice anotimp
Dacă vrei un desert rapid și ușor de făcut, atunci poți alege să faci o înghețată de banane cu ciocolată. Nu ai nevoie de mai mult de 20 de minute pentru...
8 moduri de a transforma iaurtul grecesc într-o delicatesă
3
8 moduri de a transforma iaurtul grecesc într-o delicatesă
8 moduri de a transforma iaurtul grecesc într-o delicatesă
Atunci când ai nevoie de o gustare sănătoasă și hrănitoare, iaurtul grecesc pare una dintre cele mai bune opțiuni. Doar că te poți plictisi de el, oricât de conștientă ai fi...
Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase
4
Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase
Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase
Pentru gustări simple, rapide și delicioase sau pentru un platou festiv, îți oferim o rețetă de coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Sunt și gustoase, dar și aspectuoase. Combinația de brânză...
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
5
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
Dacă nu mai știi ce să mai pui în pachețelul pentru școală al copilului, rețeta de batoane pufoase cu gem te poate scoate din impas. Este o rețetă simplă și cu...
Parteneri
Vrei să ai sprâncene mai groase? Încearcă această rutină în 3 pași
Vrei să ai sprâncene mai groase? Încearcă această rutină în 3 pași
Vrei să ai sprâncene mai groase? Încearcă această rutină în 3 pași
Insula din Mediterană unde româna se vorbeşte la orice colţ de stradă. Preoţi, antreprenori şi familii întregi s-au mutat aici pentru un trai mai bun: Mai uşor ca în ţară
Insula din Mediterană unde româna se vorbeşte la orice colţ de stradă. Preoţi, antreprenori şi familii întregi s-au mutat aici pentru un trai mai bun: "Mai uşor ca în ţară"
Insula din Mediterană unde româna se vorbeşte la orice colţ de stradă. Preoţi, antreprenori şi familii întregi s-au mutat aici pentru un trai mai bun: "Mai uşor ca în ţară"
Ilie Năstase a mers să îl vadă pe multimilionarul care l-a jignit incalificabil: „Românul ăsta mare şi prost”
Ilie Năstase a mers să îl vadă pe multimilionarul care l-a jignit incalificabil: „Românul ăsta mare şi prost”
Ilie Năstase a mers să îl vadă pe multimilionarul care l-a jignit incalificabil: „Românul ăsta mare şi prost”
Horoscop săptămânal 17 - 23 iunie 2024. Află ce ți-au pregătit astrele în următoarele zile. Cad bani din cer pentru trei zodii
Horoscop săptămânal 17 - 23 iunie 2024. Află ce ți-au pregătit astrele în următoarele zile. Cad bani din cer pentru trei zodii
Horoscop săptămânal 17 - 23 iunie 2024. Află ce ți-au pregătit astrele în următoarele zile. Cad bani din cer pentru trei zodii
Cât de mult s-a schimbat Gökberk Demirci din Jurământul. Cum a apărut starul pe internet
Cât de mult s-a schimbat Gökberk Demirci din ”Jurământul”. Cum a apărut starul pe internet
Cât de mult s-a schimbat Gökberk Demirci din ”Jurământul”. Cum a apărut starul pe internet
De ce va crește numărul cancerelor de prostată. Diferența va fi semnificativă
De ce va crește numărul cancerelor de prostată. Diferența va fi semnificativă
De ce va crește numărul cancerelor de prostată. Diferența va fi semnificativă
Tortul Reginei Victoria. Un desert simplu și delicios
Tortul Reginei Victoria. Un desert simplu și delicios
Tortul Reginei Victoria. Un desert simplu și delicios
Inseminarea intrauterină: ce este și când este indicată
Inseminarea intrauterină: ce este și când este indicată
Inseminarea intrauterină: ce este și când este indicată
Miley Cyrus a recunoscut că nu menține prietenii cu alte celebrități: Nu simt că sunt de-ai mei
Miley Cyrus a recunoscut că nu menține prietenii cu alte celebrități: „Nu simt că sunt de-ai mei”
Miley Cyrus a recunoscut că nu menține prietenii cu alte celebrități: „Nu simt că sunt de-ai mei”
Beneficiile consumului de pere. De ce îți pot completa alimentația
Beneficiile consumului de pere. De ce îți pot completa alimentația
Beneficiile consumului de pere. De ce îți pot completa alimentația
fresh
Prăjitură la tigaie. Rețetă de desert rapid, pentru momentele dulci ale zilei

Prăjitură la tigaie. Rețetă de desert rapid, pentru momentele dulci ale zilei

Prăjitură la tigaie. Rețetă de desert rapid, pentru momentele dulci ale zilei

Înghețată de căpșuni cu banane. Rețetă simplă de desert răcoros

Înghețată de căpșuni cu banane. Rețetă simplă de desert răcoros

Gem de căpșuni fără conservanți. Rețetă simplă și ușoară

Gem de căpșuni fără conservanți. Rețetă simplă și ușoară

Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval. Cum poți transforma pâinea învechită în gustare delicioasă

Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval. Cum poți transforma pâinea învechită în gustare delicioasă
închide