Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase

Multe rețete cer doar gălbenușuri, așa că se poate întâmpla să rămâi cu o mulțime de albușuri cu care nu știi ce să faci. Nu trebuie să le arunci. Există o mulțime de rețete delicioase în care le poți folosi. În plus, albușurile de ou reprezintă una dintre cele mai sănătoase și versatile surse de proteine disponibile în alimentația noastră. Iată câteva rețete cu albușurile rămase.

rețete cu albușurile rămase
Albușurile bătute spumă pot fi bază pentru mai multe deserturi/ Shutterstock

Dacă ți-au rămas albușuri trebuie să le păstrezi în mod corespunzător pentru menținerea prospețimii și pentru siguranța alimentară. Dacă ai ouă și vrei să separi albușurile pentru a le păstra, fă acest lucru imediat după ce le-ai cumpărat. O dată ce albușurile sunt separate, le poți păstra într-un recipient acoperit în frigider pentru 3-4 zile.

Albușurile de ou pot fi congelate cu succes. Poți folosi cuburi de gheață pentru a separa și a congela porții individuale de albuș. Astfel, le poți păstra în congelator pentru câteva luni.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Albușul de ou are numeroase utilizări în bucătărie datorită texturii și proprietăților sale. Albușurile bătute în spumă sunt esențiale în rețetele de prăjituri, tarte sau blaturi pentru torturi. Acestea adaugă aer și fac textura să fie pufoasă. Albușul se coagulează la căldură, ceea ce îl face ideal pentru gătitul ouălor ochiuri sau pentru adăugarea la supe sau tocănițe pentru a le îngroșa și a le da consistență.

În rețetele vegetariene sau pentru persoanele care evită utilizarea ouălor întregi, albușurile pot fi folosite ca liant pentru a lega ingredientele în chiftele sau burgeri.

Biscuiți Amaretti

Biscuiții Amaretti sunt perfecți dacă nu îți plac gustările foarte dulci. Se potrivesc perfect cu o ceașcă de cafea sau de cappuccino.

Biscuiți amaretti puși într-o farfurie albă
Biscuiții Amaretti sunt tradiționali în regiunea italiană Lombardia și sunt recunoscuți pentru gustul lor distinctiv de migdale amare și dulci / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 albușuri
  • 260 g făină de migdale
  • 160 g zahăr tos, plus suplimentar pentru finisare
  • 1 linguriță de esență de migdale
  • zahăr pudră

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 170°C. Se tapetează două tăvi de copt cu hârtie de copt.

Se bat albușurile spumă cu un mixer electric până formează vârfuri ferme. Apoi se adaugă făina de migdale, zahărul și esența de migdale și se mixează până compoziția devine o pastă groasă.

Se presară puțin zahăr tos pe o farfurie și pe alta zahăr pudră. Se ia cu lingura compoziție și se formează bile. Fiecare se trece prin zahăr tos, apoi prin zahăr pudră și se așează în tavă. Se aplatizează ușor cu vârful degetelor.

Se coc timp de 15-18 minute sau până când vârfurile sunt crăpate și fundul doar auriu. Se scot din cuptor și se lasă să se răcească în tavă. După aceea, se transferă într-un recipient care se închide ermetic.

Prăjitură de vanilie

Delicată, aromată și cu un gust reconfortant, această prăjitură este preferată de mulți în diverse ocazii, de la mesele de familie la evenimente festive.

Prăjitura cu vanilie servită pe o farfurie albă
Prăjitura cu vanilie se poate servi simplă sau decorată cu fructe sau bucăți de ciocolată / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g unt nesărat, înmuiat
  • 400 g zahăr tos
  • 5 albușuri
  • 1 1/2 linguriță de extract de vanilie
  • 400 g făină simplă
  • 170 ml lapte bătut
  • 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • Pentru crema de unt
  • 250 g unt nesărat
  • 800 g zahăr pudră
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 1-2 linguri de lapte

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 170°C. Se ung două forme de tort cu diametrul de 22 cm și se pune hârtie de copt la bază.

Untul se mixează cu zahărul până capătă o consistență cremoasă. Apoi se adaugă ouăle și vanilia și se procesează până când se încorporează. După aceea, se adaugă făina, laptele bătut și uleiul și se mixează la viteză mică până se omogenizează. Apoi se mărește viteza și se mai bat un minut.

Se împarte aluatul între cele două forme de tort și se dau la cuptor pentru 40-50 de minute sau până când trec testul scobitorii. Apoi se lasă până se răcesc complet.

Pentru crema de unt, se mixează bine untul, apoi se adaugă extractul de vanilie și zahărul pudră. Se bat la viteză mică până se omogenizează. Apoi se mărește viteza și se bat până când compoziția devine pufoasă, adăugând puțin lapte dacă este necesar.

Pentru asamblare, se așează unul dintre blaturi pe un platou, apoi se întinde cremă până aproape de margini. Se pune al doilea blat deasupra și se întinde și peste el glazură. Se pune cremă și pe exterior și se nivelează cu o spatulă. Se poate decora după plac.

Mousse de fructe

Cu textura sa fină și spumoasă, acest desert este o adevărată încântare pentru papilele gustative, perfect pentru a fi savurat într-o zi specială sau pentru a impresiona invitații la o cină sau o petrecere.

Mousse-ul de fructe pus în două pahare
Mousse-ul de fructe se poate servi cu frișcă sau înghețată pentru un contrast de texturi / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g fructe de pădure congelate sau alte fructe
  • 2 linguri de zahăr 
  • 1 albuș mare
  • fructe de pădure proaspete 
  • frișcă pentru servire (opțional)

Mod de preparare

Se pun fructele într-un bol și se procesează cu un blender timp de un minut până se obține un piure gros. Apoi se pune zahărul și se continuă amestecarea până când se combină ingredientele.

După aceea, se adaugă albușul și se procesează până devine omogen și pufos, iar amestecul și-a deschis culoarea și și-a dublat sau triplat volumul, 2-3 minute.

Se toarnă mousse-ul în pahare și se decorează cu fructe de pădure proaspete și/sau frișcă. Se servește imediat sau se păstrează la frigider până la două ore.

Frittata din albușuri

Frittata din albușuri este o opțiune delicioasă și sănătoasă pentru o masă rapidă și consistentă.

Frittata servită pe o farfurie albă
Frittata este un fel de mâncare italian, asemănătoare cu omleta, dar mai densă și mai consistentă / Shutterstock

Ingrediente

  • 12 albușuri
  • 100 g parmezan ras, împărțit
  • 3/4 lingurișă de condimente italiene
  • 3/4 linguriță de sare
  • piper negru proaspăt măcinat, după gust
  • 50 g unt nesărat
  • 2 fire de ceapă verde
  • 1 ardei gras roșu tăiat cubulețe
  • frunze de spanac tocate grosier
  • 4-6 roșii cherry feliate
  • sos marinara, sos pentru pizza sau salsa, pentru servire opțională

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C.

Se  amestecă albușurile cu jumătate din cantitatea de parmezan și condimentele italiene, sare și piper. se bat până se omogenizează, apoi se lasă deoparte.

Se topește untul într-o tigaie antiaderentă, care poate fi folosită pentru cuptor, la foc mediu. Se adaugă ceapa verde feliată și ardeiul gras și se călesc până se înmoaie, 2-3 minute.

Apoi se adaugă spanacul și se lasă 1-2 minute. Se toarnă amestecul de ouă în tigaie și se gătește 1-2 minute. După aceea, se așează feliile de roșii cherry și se presară restul de parmezan. Se transferă la cuptor și se lasă 10-12 minute.

Se servește frittata de albușuri cu sos marinara, sos de pizza sau salsa.

Bezele cu zahăr brun

Bezelele sunt cunoscute pentru textura lor crocantă și plină de aer, fiind realizate din albușuri de ou bătute spumă cu zahăr. Adăugarea zahărului brun în locul zahărului alb aduce o aromă și o nuanță distinctă, oferind un gust caramelizat și bogat.

Bezele din albușuri de ouă servite pe o farfurie roz
Poți forma bezele rotunde sau în forme mai creative, în funcție de preferințe / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 albușuri mari, la temperatura camere
  • 1/4 linguriță de suc de lămâie
  • 80 g zahăr brun
  • 120 g zahăr brun
  • 1 linguriță extract pur de vanilie
  • 80 g zahăr cu scorțișoară, pentru topping

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 120°C. Se aranjează rafturile cuptorului astfel încât unul să fie în treimea superioară și celălalt în treimea inferioară a cuptorului.

Se pun zahărul brun și cel tos în robotul de bucătărie și se procesează aproximativ 60 de secunde. se poate sări peste acest pas dacă nu există robot de bucătărie.

Albușurile se bat până devin spumă la viteza medie a mixerului electric. Se adaugă zeama de lămâie. Se continuă mixarea până când albușurile capătă vârfuri moi.

Apoi se încorporează zahărul și se mixează până se obțin vârfuri tari. După aceea, se pune extractul de vanilie. Bezeaua ar trebui să fie foarte netedă și să nu aibă un aspect granulat de zahăr.

Se tapetează cu foi de copt două tăvi. Se pun movile de bezea cu o lingură la depărtare de 1 cm una de cealaltă. Se presară puțin zahăr cu scorțișoară peste fiecare. Se dau la cuptor timp de 1 oră, rotind tăvile după 30 de minute. Apoi se oprește cuptorul și se lasă ușa parțial deschisă. Se mai lasă bezelele la cuptor încă 1 oră.

Citește și
CELE MAI CITITE
Trei porții din prăjitura Cartof
Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie
Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie
Croissante rapide, unul secționat
Croissante rapide. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Croissante rapide. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Porție de ciorbă de cartofi cu pipote de pui
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Crochete de cod cu cartofi pe o farfurie cu salată, una secționată
Crochete de cod cu cartofi, ideale pentru o masă ușoară sau ca aperitiv
Crochete de cod cu cartofi, ideale pentru o masă ușoară sau ca aperitiv
Foietaj cu ciocolată pe o farfurie cu zmeură și mentă
Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun
Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
pad thai
Cum prepari acasă pad thai, celebrul preparat thailandez
Cum prepari acasă pad thai, celebrul preparat thailandez
Salata de fructe pusă într-un bol alb
Salată de fructe. Rețeta cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Salată de fructe. Rețeta cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
filet mignon
Vrei o friptură de vită de calitate? Iată cum prepari acasă filet mignon
Vrei o friptură de vită de calitate? Iată cum prepari acasă filet mignon
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Ruladă cu cremă de unt și lapte condensat, decorată cu ciocolată, porționată
05:37
Ruladă cu cremă de unt și lapte condensat. Un desert fin și delicios Ruladă cu cremă de unt și lapte condensat. Un desert fin și delicios
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi, într-un bol negru
05:16
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic porționat pe un tocător de lemn
23 ianuarie, 05:44
Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic. Un desert plin de arome Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic. Un desert plin de arome
Budincă de ciocolată pe platou și o porție pe farfurie
23 ianuarie, 05:27
Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid
Pâine țărănească cu jumări în aluat, porționată pe un tocător cu jumări proaspete
22 ianuarie, 06:20
Pâine țărănească cu jumări în aluat, pentru mese savuroase Pâine țărănească cu jumări în aluat, pentru mese savuroase
Foietaj cu ciocolată pe o farfurie cu zmeură și mentă
22 ianuarie, 05:19
Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun
Trei porții din prăjitura Cartof
21 ianuarie, 06:56
Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie
Prăjitura cu iaurt și fructe decorată cu frunze de mentă
21 ianuarie, 05:59
Prăjitura cu iaurt și fructe. Rețeta unui desert simplu, fără coacere Prăjitura cu iaurt și fructe. Rețeta unui desert simplu, fără coacere
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Varză picantă la wok, cu mușchiuleț de porc la grătar
Varză picantă la wok, cu mușchiuleț de porc la grătar
Varză picantă la wok, cu mușchiuleț de porc la grătar
Vremea 27 ianuarie - 24 februarie 2025. Urmează temperaturi de primăvară, cu maxime de peste 17 grade Celsius 
Vremea 27 ianuarie - 24 februarie 2025. Urmează temperaturi de primăvară, cu maxime de peste 17 grade Celsius 
Vremea 27 ianuarie - 24 februarie 2025. Urmează temperaturi de primăvară, cu maxime de peste 17 grade Celsius 
El e românul care are un salariu 33.000 de euro pe lună. Are acelaşi loc de muncă din 2013
El e românul care are un salariu 33.000 de euro pe lună. Are acelaşi loc de muncă din 2013
El e românul care are un salariu 33.000 de euro pe lună. Are acelaşi loc de muncă din 2013
Cele mai noi episoade ale serialului Ana,Mi-ai fost scrisă în ADN au condus clasamentul audienţelor pe toate categoriile de public
Cele mai noi episoade ale serialului Ana,Mi-ai fost scrisă în ADN au condus clasamentul audienţelor pe toate categoriile de public
Cele mai noi episoade ale serialului Ana,Mi-ai fost scrisă în ADN au condus clasamentul audienţelor pe toate categoriile de public
Cansu Tosun și Erkan Kolçak Köstendil trăiesc una dintre cele mai frumoase povești de iubire. Actrița i-a dedicat un mesaj emoționant soțului său celebru
Cansu Tosun și Erkan Kolçak Köstendil trăiesc una dintre cele mai frumoase povești de iubire. Actrița i-a dedicat un mesaj emoționant soțului său celebru
Cansu Tosun și Erkan Kolçak Köstendil trăiesc una dintre cele mai frumoase povești de iubire. Actrița i-a dedicat un mesaj emoționant soțului său celebru
Un dispozitiv Apple e acuzat că a expus utilizatorii la cancer. Ce chimicale eterne ar conține
Un dispozitiv Apple e acuzat că a expus utilizatorii la cancer. Ce „chimicale eterne” ar conține
Un dispozitiv Apple e acuzat că a expus utilizatorii la cancer. Ce „chimicale eterne” ar conține
Muffins cu quinoa, brânză și spanac
Muffins cu quinoa, brânză și spanac
Muffins cu quinoa, brânză și spanac
De ce somnul de calitate este esențial pentru copii iarna
De ce somnul de calitate este esențial pentru copii iarna
De ce somnul de calitate este esențial pentru copii iarna
Jessica Simpson și fiica ei au purtat costume de baie asortate. Cele două au promovat împreună cea mai recentă colecție de haine a artistei
Jessica Simpson și fiica ei au purtat costume de baie asortate. Cele două au promovat împreună cea mai recentă colecție de haine a artistei
Jessica Simpson și fiica ei au purtat costume de baie asortate. Cele două au promovat împreună cea mai recentă colecție de haine a artistei
Ceaiuri pentru sănătatea intestinală. Cum pot sprijini digestia
Ceaiuri pentru sănătatea intestinală. Cum pot sprijini digestia
Ceaiuri pentru sănătatea intestinală. Cum pot sprijini digestia
fresh
Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun

Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun

Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun

Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid

Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid

Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic. Un desert plin de arome

Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic. Un desert plin de arome

Pâine țărănească cu jumări în aluat, pentru mese savuroase

Pâine țărănească cu jumări în aluat, pentru mese savuroase

Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi

Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
închide