Batoane cu miere și mac. Rețeta îndrăgitelor batoane, în varianta de post
Aceste delicioase batoane cu miere și mac fac parte din categoria deliciilor culinare cu gust de copilărie. Cu siguranță le savurai și tu în drum spre școală, procurate de la unul dintre chioșcurile cu produse de panificație.
Galerie foto
Astăzi găsești astfel de batoane în toate magazinele alimentare, însă nu le egalează pe cele preparate în casă. Sunt simplu de preparat și ies foarte gustoase, chiar și în variante de post. Sunt perfecte pentru micul dejun, dar și pentru pauza de masă de la școală sau de la birou.
Ingredientele pentru prepararea batoanelor sunt comune cu ingredientele pentru aluatul de pâine, cu diferența că adaugi miere. Nici nu ai nevoie să mergi la cumpărături, cu siguranță le ai deja în cămară și în frigider. Descoperă aici și rețeta clasică a celebrelor batoane cu iz de copilărie. Iar mai jos, descoperă rețeta completă în varianta de post.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor pentru aluat, pe care le aduci de la început pe masa de lucru. Trece făina prin sită, într-un bol de frământare și las-o pe masa de lucru timp de 30 de minute pentru a nu fi rece când frămânți aluatul.
Cum prepari batoane cu miere și mac
Amestecă drojdia cu zahărul și adaugă amestecul la mijlocul făinii din bol. Pune apa la încălzit și toarnă puțină peste drojdie și zahăr. Amestecă ușor și lasă drojdia să se activeze timp de 10 minute, acoperind bolul cu un ștergar.
Apoi, amestecă apa caldă cu uleiul și toarnă treptat aceste lichide peste maiaua activată. Amestecă intens în timp ce înglobezi în amestec și făina din bol. Când aluatul începe să se formeze frământă-l până când devine compact și nelipicios. Acoperă-l cu un ștergar și îl lasă-l aproximativ 25-30 de minute la loc cald, până își mărește consistent volumul.
Presară sare fină peste aluatul dezvoltat și frământă-l din nou, pentru a se dizolva sarea și a se încorpora uniform în aluat.
Descoperă și o rețetă de mucenici moldovenești împletiți.
Cum modelezi și coci batoanele
Pentru a forma batoanele, împarte aluatul în 8 părți egale. Modelează-le sub formă de bile și mai lasă-le la dezvoltat pentru 5-6 minute. Apoi le întinzi pe rând, cu ajutorul sucitorului, pe masa presărată cu făină. Formezi din ele foi subțiri, dreptunghiulare și le rulezi. Așază rulourile în tava tapetată cu hârtie de copt, la intervale de aproximativ 2 cm.
Le acoperi cu ștergare de bucătărie și le mai lași la loc cald până când își măresc consistent volumul.
Între timp, pornește cuptorul la 175 de grade Celsius. Amestecă într-un bol 100 ml de apă rece cu o lingură de făină. Cu ajutorul unei pensule, unge batoanele cu această compoziție. Presară semințele de mac pe deasupra.
Pune tava în cuptor și coace batoanele pentru 20-25 minute, la 175 de grade Celsius.
Înainte de expirarea timpului prepară un sirop prin încălzirea apei și diluarea mierii în ea. Scoate batoanele din cuptor și unge-le fierbinți cu acest sirop. Lasă delicioasele batoane cu miere și mac să se mai răcească, apoi te poți bucura de gustul lor, alături de cei dragi. Dacă îți place să modelezi aluaturi, încearcă și rețeta de covrigi de casă cu sare.
Galerie foto