Băuturi fără alcool cu care să te răcorești vara aceasta
Temperaturile ridicate cer o hidratare pe măsură. Apa este cea mai bună variantă, dar poți să îți mai diversifici meniul cu aceste 8 băuturi fără alcool răcoritoare și aromate.
Galerie foto
Atunci când este foarte cald afară medicii îți recomandă să te hidratezi bine pentru ca organismul să poată face față caniculei. Nu este sănătos să bei nici alcool, nici prea multă cafea, așa că nu îți rămân decât apa și delicioasele băuturi fără alcool. Îți propunem o selecție de 8 rețete de băuturi fără alcool pe care să le încerci vara aceasta.
Virgin Mojito
Cocktailurile Mojito clasice sunt întotdeauna răcoritoare cu mentă proaspătă și fructe. La fel este și versiunea fără alcool și ușor acrișoară datorită murelor proaspete.
Ingrediente
- Pentru siropul de mentă
- frunze de mentă proaspete;
- 200 g zahăr granulat;
- 250 g apă;
- Pentru mojito
- 200 g mure;
- 1 lingură de zahăr granulat;
- 100 ml suc de lămâie;
- gheaţă;
- 350 ml apă minerală;
- mentă proaspată, pentru décor.
Mod de preparare
Frunzele de mentă se zdrobesc într-un mojar. Se pun într-o oală împreună cu zahărul și apa. Se pun la fiert la foc mediu, amestecând pentru a se dizolva zahărul. Se lasă să fiarbă 3 minute. Se lasă să se răcească la temperatura camerei, apoi se strecoară frunzele de mentă, apăsând cu o lingură de lemn pentru a ajuta la eliberarea întregului lichid.
Într-un castron mic, se pun murele și zahărul și, folosind o lingură de lemn, se zdrobesc murele până devin un piure. Compoziția se împarte în 4 pahare. Se adaugă în fiecare pahar două linguri de sirop simplu și 2 linguri de suc de lămâie. Apoi se umplu cu gheață și se completează cu apă minerală și apoi se decorează cu mentă.
Milkshake de vanilie
Milkshake-ul este varianta răcoritoare pentru a lua o gustare hrănitoare când temperaturile de afară sunt prea mari pentru a mânca ceva.
Ingrediente
- 300 g înghețată de vanilie;
- 60 ml lapte;
- frișcă, pentru decor;
- cireașă maraschino, pentru decor.
Mod de preparare
Într-un blender, se amestecă înghețata și laptele. Se toarnă într-un pahar și se ornează cu frișcă și o cireașă. Găsești aici mai multe rețete de milkshake care sigur te vor convinge să le prepari.
Limonadă de căpșuni
Lămâile proaspăt stoarse fac echipă bună cu căpșunile suculente și coapte pentru o băutură perfectă de vară. Limonada de căpșuni de casă atinge toate notele potrivite: acrișoară, dulce și răcoritoare. Este una dintre acele băuturi fără alcool care te vor face să iubești și mai mult vara.
Ingrediente
- 200 g zahăr granulat;
- 1,250 l apă;
- 450 g căpșuni, decojite și tăiate pe jumătate;
- 250 ml suc de lămâie proaspăt stors;
- gheaţă;
- frunze de mentă (opțional).
Mod de preparare
Într-o cratiță mică, la foc mediu, se combină zahărul și 250 ml apă. Se aduce la punctul de fierbere și se lasă până când zahărul se dizolvă. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească.
Într-un blender, se combină căpșunile și 250 ml apă. Se amestecă până se face piure. Folosind o strecurătoare cu plasă fină, se strecoară piureul și se aruncă bucățile mari care au rămas.
Într-un ulcior mare, se combină siropul de zahăr, piureul de căpșuni, sucul de lămâie și restul de apă. Se ajustează cu mai multă apă sau suc de lămâie după gust. Se pune gheață și mentă proaspătă când se servește.
Virgin margarita cu mango și zmeură
Virgin margarita cu mango și zmeură nu este doar delicioasă, ci are și un aspect cu adevărat special cu cele două straturi ale sale viu colorate.
Ingrediente
- Pentru stratul de mango
- 200 g mango congelat;
- 160 ml lapte de cocos;
- 70 ml suc de lămâie;
- 2 lingurițe de miere;
- Pentru stratul de zmeură
- 200 g zmeură congelată;
- 160 ml lapte de cocos;
- 70 ml suc de lămâie;
- 2 lingurițe de miere.
Mod de preparare
Pentru stratul de mango se combină mango congelat, laptele de cocos, sucul de lămâie și mierea într-un blender până se omogenizează. Apoi se umple fiecare pahar pe jumătate.
Pentru stratul de zmeură se combină zmeura congelată, laptele de cocos, sucul de lămâie și mierea într-un blender până se omogenizează. Apoi se completează fiecare pahar cu amestec.
Se ornează cu felii de limetă și se servește.
Horchata
Horchata este o băutură populară și răcoritoare care îmbracă forme diferite în multe culturi, dar ingredientele de bază sunt mereu nuca, semințele sau cerealele înmuiate.
Ingrediente
- 250 g orez alb cu bob lung;
- 1500 ml apă;
- 100 g migdale mărunțite;
- 2 batoane întregi de scorțișoară
- 350 ml lapte condensat;
- 500 ml lapte integral sau lapte de migdale;
- 1 lingură de scorțișoară măcinată;
- 1 lingură de extract pur de vanilie;
- 1/4 linguriță de sare;
- zahăr granulat, agave sau îndulcitor.
Mod de preparare
Într-o strecurătoare cu plasă fină, se trece apă rece peste orez timp de aproximativ 15 secunde. Într-un blender, se combină orezul, 750 ml apă, migdalele și batoanele de scorțișoară și se mixează până când orezul este descompus, dar nu este complet pulverizat, aproximativ 30 de secunde. Se transferă într-un recipient cu capac și se dă la frigider peste noapte.
Orezul înmuiat, scorțișoara și migdalele se pun în blender și se amestecă aproximativ 60 de secunde sau până când orezul și migdalele sunt transformate în pulbere. Deasupra unui castron mare cu cioc se așează o bucată de tifon sau o bucată de pânză curată, iar deasupra se pune o strecurătoare cu plasă fină.
Se toarnă laptele de orez prin strecurătoarea cu plasă în cârpă, folosind o spatulă de cauciuc pentru a apăsa pulpa pentru a elibera cât mai mult lichid. Se aruncă orezul și pulpa de migdale. Se adună colțurile bucății de pânză și se trece laptele prin fibre, masând pentru a se deplasa în jurul orezului măcinat.
Se adaugă laptele, scorțișoara măcinată, vanilia, sarea și restul de apă și se amestecă până se omogenizează. Se gustă și se ajustează cu zahăr după bunul plac. Se dă la rece și se servește cu gheață cu décor de baton de scorțișoară.
Limonadă cu lapte
Dacă adaugi în limonada ta preferată puțin lapte condensat îndulcit o vei transforma într-o băutură cremoasă și răcoritoare.
Ingrediente
- 250 ml limonadă;
- 150 ml lapte condensat îndulcit;
- sucul de la 1 lămâie;
- gheaţă;
- felii de lămâie, pentru decor.
Mod de preparare
Într-un blender, se combină ingredientele și se amestecă până când compoziția devine omogenă și cremoasă. Se adăugă gheață după preferințe. Se toarnă în pahare și se ornează cu o felie de lămâie înainte de servire.
Tepache
Tepache este o băutură fermentată originară din Mexic. Este preparată de obicei cu zahăr brun nerafinat numit piloncillo. Poate fi înlocuit cu zahăr granulat, care este necesar pentru a ajuta la fermentarea cojilor de ananas.
Ingrediente
- 1 ananas copt spălat și uscat;
- 170 g zahăr organic din trestie de zahăr;
- 2 l apă;
- frunze de mentă, pentru servire.
Mod de preparare
Folosind un cuțit ascuțit, se taie partea de sus și de jos a ananasului și se aruncă. Se pune ananasul pe un tocător și se taie un strat gros de coajă de 1,5 cm, urmând curba ananasului de sus în jos. Cojile se pun într-un borcan mare sterilizat.
Se taie ananasul în patru sferturi pe lungime, apoi tăiați pentru a îndepărtându-se miezul. Acesta se pune în borcan. Pulpa se păstrează pentru o altă utilizare.
În borcan, se adaugă zahăr și apă și se amestecă pentru a se combina. Se înșurubează ușor capacul și se pune într-un loc ferit de lumina directă a soarelui.
Se începe prima fermentație. De cel puțin două ori pe zi, se învârte cu atenție borcanul pentru a amesteca tepache. Se verifică dacă zahărul este complet dizolvat și ananasul este acoperit de lichid. Se deschide încet borcanul de două ori pe zi pentru a elibera acidul format în exces. Se lasă să fermenteze până când amestecul devine spumant, 3-5 zile.
Odată ce tepache atinge dulceața și aroma dorite, se începe a doua fermentație. Se transferă borcanul la frigider pentru a încetini procesul de fermentație. Acest lucru va opri creșterea acidității și a conținutului de alcool. Se deschide periodic borcanul pentru a evita acumularea excesivă de acid. Se consumă în decurs de 2 săptămâni. Se ornează cu mentă înainte de servire. Anansul este un fruct care ajută la reducerea inflamației din organism.
Ceai cu gheață thailandez
Ceaiul cu gheață thailandez sau Cha Yen este una dintre acele băuturi fără alcool are un loc interesant în bucătăria thailandeză. Este consumat pentru a echilibra felurile de mâncare condimentate.
Ingrediente
- 1 l apă;
- 100 g amestec de ceai thailandez;
- 100 g zahăr granulat;
- gheaţă;
- lapte condensat îndulcit.
Mod de preparare
Se aduce apă la punctul de fierbere. Într-un ulcior mare, se combină apa clocotită, amestecul de ceai thailandez și zahărul. Se lasă la infuzat 15 minute.
Se strecoară ceaiul folosind o strecurătoare cu plasă fină, apăsând pe frunzele de ceai pentru a extrage tot lichidul. Se dă la rece cel putin 2 ore. Când este gata de servire, se toarnă ceaiul peste gheață și se adaugă 2 linguri de lapte condensat îndulcit în fiecare pahar.