Beneficiile consumului de năut. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Dacă îți place să mănânci humus avem o veste bună pentru tine: năutul are o mulțime de beneficii pentru sănătății. Nutrienții pe care îi conține te ajută să ai un somn de calitate, să ai o piele mai sănătoasă și să îți scadă nivelul de anxietate. Descoperă și tu beneficiile consumului de năut. Află de ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta.
Numele de năut provine din cuvântul latin cicer, vine de la familia de plante a leguminoaselor Fabaceae din care provine la fel ca fasolea albă, fasolea neagră, fasolea lima și alunele. În unele zone ale lumii este cunoscut și după numele său popular derivat din spaniolă, ”fasolea garbanzo”.
În magazine vei găsi două soiuri principale de năut: Kabuli, mai mare, rotund, deschis la culoare și Desi, mai mic, închis și cu formă neregulată.
Beneficiile consumului de năut și istoria acestuia
Năutul apare în înregistrările timpurii în Turcia în jurul anului 3500 î.Hr. și în Franța 6790 î.Hr. India produce cel mai mare năut la nivel mondial, dar este cultivat în peste 50 de țări.
Este consumat pentru că este o sursă excelentă de carbohidrați, proteine, fibre, vitamine B și unele minerale. Iată principalele motive pentru care ar trebui să introduci năutul tot mai des în dieta ta.
Conține multe proteine
Probabil că asociezi proteinele cu lactatele, ouăle și carnea, dar nu trebuie să uiți de sursele vegetale. Năutul este una dintre ele care îți va asigura senzația de sațietate pentru multe ore.
Este o variantă pentru oricare dintre mesele zilei, având în vedere că este atât de versatil. Se potrivește bine în salate, supe, sosuri, piureuri, paste sau, pur și simplu, crocant sub formă de gustare. 100 g de năut au 14,53 g de proteină potrivit USDA—United States Departament of Agriculture.
Te poate scăpa de constipație
Năutul este foarte bogat în fibre având 12,46 g fibre la 100 g de produs, ceea ce înseamnă un sfert din doza zilnică recomandată.
Acestea ajută sistemul digestiv să funcționeze corect, fără să apară constipația sau alte probleme.
Scade riscul de apariție a bolilor cardiovasculare
Potrivit unui studiu publicat în 2014 în Canadian Medical Association Journal, consumul a 80 g de năut zilnic poate scădea a colesterolului rău cu 5%. Acest lucru duce la scăderea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare cu 6%.
Scade stesul
Năutul este o sursă foarte bună de magneziu, un mineral care ajută să ai un somn de calitate, mai puțin stres și să echilibrezi balanța hormonală. Consumat zilnic te poate ajuta să scazi nivelul de anxietate și să te relaxezi. Dacă îți place năutul, atunci îți recomandăm și o rețetă de falafel la air fryer.
Crește senzația de sațietate
Datorită faptului că este o sursă bună de proteine și de fibre, năutul te ajută să te simți sătulă mai mult timp și să îți păstrezi o greutate corporală optimă. Acest lucru se întâmplă datorită cantității mari de proteine conținute.
Susține o sarcină sănătoasă
Năutul este una dintre cele mai sănătoase gustări pe care le poți avea în timpul sarcinii. Pune-l la cuptor cu ulei de măsline și sare și vei avea o masă delicioasă.
Conține o cantitate mare de acid folic despre care nenumărate studii au arătat că protejează fătul de apariția defectelor de tub neuronal. 150 g de năut asigură 18% din necesarul zilnic de vitamina B.
Ajută digestia
Năutul conține atât fibre solubile, cât și insolubile care susțin sănătatea sistemului digestiv. Totuși, ține cont de faptul că și prea mult fibre pot face rău, așa că moderația este cheia.
Susțin sănătatea pielii
Năutul este o sursă bună de acizi grași esențiali despre care nenumărate studii spun că au beneficii asupra pielii. De asemenea, conține betacaroten—aproximativ 3% din doza zilnică recomandată la o porție—care protejează celulele pielii de efectelor razelor UV.