Beneficiile consumului de zmeură. De ce e indicat să o incluzi în dietă

Zmeura este unul dintre cele mai iubite fructe ale verii. Aromată, cu un gust perfect echilibrat dulce-acrișor, este ideală pentru o gustare hrănitoare, dar și pentru tarte, înghețate, smoothie-uri sau limonade. Descoperă care sunt beneficiile consumului de zmeură pentru sănătatea organismului.

Publicat: 17 iulie 2022, 14:25 / Actualizat: 22 iulie 2022, 17:35
Un coș cu zmeură, așezat în grădină, pe o masă din lemn
Zmeura asigură jumătate din necesarul zilnic de vitamina C / Shutterstock

Pentru că este destul de perisabilă, zmeura trebuie consumată cât mai aproape de momentul în care a fost culeasă. Dacă îți dorești să o consumi ulterior, îți recomandăm să o congelezi.

Beneficiile consumului de zmeură

Zmeura roșie este originară din Europa și nordul Asiei și este cultivată în zonele temperate din întreaga lume. Cel mai comun tip este cel roșu, însă există multe tipuri. Găsești zmeură neagră, violet și aurie. Sezonul pentru zmeură este scurt, de la sfârșitul lui iunie până în august, în cele mai fericite cazuri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Hai să aflăm împreună care sunt beneficiile consumului de zmeură pentru organism și cum poate contribui acest lucru la sănătatea ta.

Beneficiile nutriționale ale zmeurei

Nu doar gustul special al zmeurei o face atât de iubită, ci și proprietățile ei nutritive. Aportul de vitamina C în special este semnificativ. Doar 100 de grame de zmeură asigură 54% din doza zilnică recomandată pentru un adult.

100 g de zmeură roșie conțin:

  • Calorii: 64;
  • Carbohidrați: 14,7 grame;
  • Fibre: 8 grame;
  • Proteine: 1,5 grame;
  • Grăsimi: 0,8 grame;
  • Vitamina C: 54% din aportul zilnic de referință (RDI);
  • Mangan: 41% din CDI;
  • Vitamina K: 12% din RDI;
  • Vitamina E: 5% din RDI;
  • Vitamine B: 4–6% din CDI;
  • Fier: 5% din CDI;
  • Magneziu: 7% din RDI;
  • Fosfor: 4% din RDI;
  • Potasiu: 5% din RDI;
  • Cupru: 6% din CDI.

Zmeura este o sursă excelentă de fibre, aportul de 8 grame la o porție de 100 g asigurând 32% din necesarul pentru o femeie adultă și 21% pentru un bărbat. Conține, de asemenea, cantități mici de Vitamina A, tiamină, riboflavină, vitamina B6, calciu și zinc.

Citește și

Antioxidanții puternici pot reduce riscul de îmbolnăvire

Antioxidanții sunt compuși vegetali care îți ajută celulele să lupte cu stresul oxidativ. Acesta e legat de un risc mai mare de cancer, diabet, boli de inimă și alte afecțiuni. Pe lângă vitamina C, zmeura este bogată și în quercetina și acid elagic.

Mai multe studii realizate pe animale au arătat că zmeura și extractele de zmeură au efecte antiinflamatorii și antioxidante care pot reduce riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul, obezitatea și cancerul.

Un studiu de opt săptămâni pe șoareci diabetici obezi a concluzionat că cei hrăniți cu zmeură roșie liofilizată au prezentat mai puține semne de inflamație și stres oxidativ decât grupul de control. Un alt studiu realizat tot pe șoareci a constatat că acidul elagic, unul dintre antioxidanții de zmeură, poate nu numai să prevină daune oxidative, ci și să repare ADN-ul deteriorat.

Zmeura ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge

Zmeura este săracă în carbohidrați și e bogată în fibre, ceea ce o face o alegere inteligentă pentru oricine nu dorește să aibă un aport mare de zaharuri în dietă. 100 g de zmeură aduc un aport de 14,7 grame de carbohidrați și 8 grame de fibre, ceea ce înseamnă că au doar 6,7 grame de carbohidrați digerabili per porție.

În plus, studiile arată că zmeura poate scădea nivelul zahărului din sânge și poate îmbunătăți rezistența la insulină. În studiile pe animale, șoarecii hrăniți cu zmeură roșie liofilizată, dar care au primit și alte alimente bogate în grăsimi au avut niveluri mai scăzute de zahăr în sânge și rezistență la insulină mai mică decât grupul de control. De asemenea, la șoarecii hrăniți cu zmeură s-a observat o scădere a riscului de boli hepatice.

În plus, zmeura este bogată în taninuri, care blochează alfa-amilaza, o enzimă digestivă necesară pentru descompunerea amidonului. Acest proces duce la reducerea cantității de carbohidrați absorbiți după masă și la scăderea nivelului zahărului din sânge.

Descoperă și zece alimente bune pentru inimă pe care le poți mânca în fiecare zi, conform sfaturilor oferite de nutriționiști.

Poate avea proprietăți de combatere a cancerului

Nivelurile ridicate de antioxidanți din zmeură pot proteja împotriva cancerului prin blocarea multiplicării și distrugerea celulelor canceroase. Numeroase studii au demonstrat aceste efecte asupra celulelor canceroase din colon, prostată, de la nivelul sânilor și gurii. Cele mai puternice efecte sunt la nivelul stomacului, colonului și sânului, unde cercetările au arătat că au fost distruse aproape 90% dintre celulele canceroase.

Cercetătorii de la Washington State University au realizat un studiu de 10 săptămâni pe șoareci cu colită și au demonstrat că cei care au primit zmeură într-un procent de 5% din totalul de hrană au avut mai puține reacții inflamatorii, dar și un risc mai mic de cancer decât grupul de control.

Totuși, cercetările pe animale trebuie confirmate și de cele pe oameni înainte ca zmeura să poată fi legată în mod concludent de prevenirea sau tratarea cancerului.

Poate ameliora artrita

Datorită conținutului mare de antioxidanți zmeura are proprietăți antiinflamatorii care pot reduce simptomele artritei. Într-un studiu, cobaii tratați cu extract de zmeură roșie au avut un risc mai mic de artrită decât cei din grupul de control. În plus, cei care au dezvoltat artrită au prezentat simptome mai puțin severe decât cobaii din grupul de control.

Într-un alt studiu pe șoareci, care au primit extract de zmeură, s-a concluzionat că au avut mai puține inflamații și distrugeri articulare decât grupul de control. Zmeura protejează împotriva artritei prin blocarea COX-2, o enzimă responsabilă de cauzarea inflamației și durerii.

Poate ajuta la pierderea în greutate

O porție de 100 g de zmeură are doar 64 de calorii și 8 grame de fibre. În plus, are în compoziție peste 85% apă, ceea ce o face un aliment sățios, cu puține calorii. Dulceața ei naturală îți va satisface și pofta de dulce.

Compușii care se găsesc în mod natural în zmeură pot, de asemenea, ajuta la pierderea în greutate.

Într-un studiu pe animale, șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi și cărora li s-au administrat doze mari de cetone de zmeură au câștigat mai puțină în greutate decât șoarecii din grupul de control. Singurul studiu pe om privind cetonele de zmeură și pierderea în greutate a folosit un supliment care conținea alte câteva substanțe, inclusiv cofeină, ceea ce face imposibil să se stabilească dacă cetonele de zmeură sunt responsabile în totalitate pentru rezultate.

Poate combate îmbătrânirea

Zmeura este bogată în antioxidanți, care pot ajuta la reducerea semnelor de îmbătrânire prin combaterea radicalilor liberi din organism. Antioxidanții au fost legați de o durată de viață mai lungă la diferite animale și prezintă efecte anti-îmbătrânire la oameni.

Zmeura este, de asemenea, bogată în vitamina C, care este necesară pentru o piele sănătoasă. Poate îmbunătăți producția de colagen și poate inversa deteriorarea pielii cauzată de razele UV.

Cum să adaugi zmeura în dieta ta

Zmeura proaspătă are o perioadă de valabilitate scurtă, așa că este recomandat să o cumperi din surse locale și să o consumi în maximum două zile. Asigură-te că nu este mucegăită sau zdrobită. Dacă ai cumpărat prea multă, o poți congela, dar trebuie să faci acest lucru imediat cei ai cumpărat-o.

Zmeura poate fi transformată în dulceață, în gem sau în sucuri pentru a fi consumată peste iarnă. Ideal este să alegi rețete fără zahăr adăugat pentru a te putea bucura de toate beneficiile nutritive ale fructelor.

Zmeura proaspătă poate fi adăugată în iaurturi, în smoothieuri, în prăjituri, se combină foarte bine cu brânzeturile, poate fi transformată în sos pentru carne de vânat sau foie gras.

Dacă te-au surprins beneficiile consumului de zmeură, îți propunem să încerci și un desert cu biscuiți și zmeură, fără coacere.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Merdenele pe un tocător de lemn
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Sparanghel înfășurat în bacon
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
O sticlă plină cu oțet de mere
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Tiramisu cu fistic și zmeură pe un platou cu furculiță
Galerie foto
Tiramisu cu fistic și zmeură. Rețeta reinterpretată a unui desert delicios și spectaculos
Tiramisu cu fistic și zmeură. Rețeta reinterpretată a unui desert delicios și spectaculos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
06:49
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
06:26
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
4 iulie, 06:55
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Prăjitura Kardinalschnitte porționată pe un platou, cu o spatulă de tort
4 iulie, 05:59
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
3 iulie, 07:41
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
ouă expirate
3 iulie, 06:02
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
2 iulie, 05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
2 iulie, 05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Sorbet de caise. Rețeta unui desert de vară aromat și răcoritor
Sorbet de caise. Rețeta unui desert de vară aromat și răcoritor
Sorbet de caise. Rețeta unui desert de vară aromat și răcoritor
Tentaţia unui selfie cu ursul continuă pe Transfăgărşan, la o zi după atacul asupra turistului italian
Tentaţia unui selfie cu ursul continuă pe Transfăgărşan, la o zi după atacul asupra turistului italian
Tentaţia unui selfie cu ursul continuă pe Transfăgărşan, la o zi după atacul asupra turistului italian
amp;#8220;Sunt propriul meu duşman” Celebrul milionar a încercat să se sinucidă după ce şi-a pierdut întreaga avere!
amp;#8220;Sunt propriul meu duşman” Celebrul milionar a încercat să se sinucidă după ce şi-a pierdut întreaga avere!
amp;#8220;Sunt propriul meu duşman” Celebrul milionar a încercat să se sinucidă după ce şi-a pierdut întreaga avere!
Cine e și cum arată noua iubită a lui Bogdan Cîrlan, fostul concurent de la Insula Iubirii sezonul 7
Cine e și cum arată noua iubită a lui Bogdan Cîrlan, fostul concurent de la Insula Iubirii sezonul 7
Cine e și cum arată noua iubită a lui Bogdan Cîrlan, fostul concurent de la Insula Iubirii sezonul 7
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. Super-gonoreea rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. „Super-gonoreea” rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. „Super-gonoreea” rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
fresh
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă

Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă

Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă

Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe

Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
închide