Bulz la cuptor cu mămăligă și brânză. Rețeta ușoară și rapidă
Bulzul este o mâncare tradițională românească, pe care o vei găsi mai ales în zona Moldovei și a Munteniei. Este o bilă delicioasă de mămăligă în mijlocul căreia se pun brânzeturi, ca mai apoi să fie coaptă. Brânza din interior se topește, mămăliga capătă o crustă crocantă, ceea ce face bulzul delicios. Descoperă rețeta de bulz la cuptor cu mămăligă și brânză.
Bulzul este un preparat atât de complex, încât este greu să nu îți placă. Îți găsești în orice restaurant din zona de munte, la orice stână turistică sau la orice târg tradițional. Se servește fierbinte, cu ceapă verde sau murături alături.
Este o rețetă simplă și tradițională, care a fost transmisă din generație în generație și de aceea, există și mai multe rețete. Cele mai multe dintre ele sunt similare, diferența făcând-o umplutura. Se folosesc diferite tipuri de brânzeturi, în combinații diferite, în unele cazuri de pun și slană sau alte tipuri de cărnuri.
În regiunea Moldovei, se folosește adesea brânza de burduf pentru umplutura bulzului, iar mămăliga poate fi aromatizată cu pătrunjel sau mărar. În zona Maramureșului, vei mânca bulz fie cu brânză de burduf fie cu brânza proaspătă de oaie. Mămăliga este adesea lăsată să se răcească puțin înainte de a forma bulgării, pentru a deveni mai ușor de modelat.
Bulzul din Oltenia este pregătit adesea cu brânză de vacă proaspătă sau telemea, iar mămăliga poate fi aromatizată cu usturoi. În zona Ardealului se folosesc diverse tipuri de brânză, precum telemea sau brânza proaspătă. Uneori, bulzul ardelenesc poate fi învelit în slănină și apoi gătit la grătar.
Poți face bulz chiar și la tine acasă, folosind cuptorul. Va fi aproape la fel de gustos ca cel pe care îl mănânci în vacanțe și nici nu este foarte greu de făcut.
Ingrediente
Mod de preparare
Se prepară mămăliga. Se adaugă apa într-un vas și se aduce la punctul de fierbere. În timp ce apa fierbe, se adaugă sare. Când clocotește, se reduce focul la minim și se începe adăugarea mălaiului în ploaie, amestecând constant pentru a evita formarea cocoloașelor.
Se continuă amestecarea pe foc mic până când mămăliga se îngroașă și devine omogenă, dezlipindu-se de pe pereții vasului, aproximativ 5-7 minute. După ce mămăliga a fiert se varsă pe un tocător de lemn. Se lasă să se răcească puțin, astfel încât să poată fi manevrată ușor.
Încearcă și rețeta de mămăligă în straturi.
Cum prepari rețeta de bulz
Se preîncălzește cuptorul la 180°C și se unge o tavă de copt cu unt. Când mămăliga s-a răcit suficient se formează bulgări de mărimea unei mingi de golf, folosind mâinile ude cu apă pentru a preveni lipirea.
Cu degetul, se face o adâncitură în mijlocul fiecărui bulz și se adaugă brânză în golul creat. Se închid bine bulgării astfel încât brânza să fie complet acoperită. Se așează bulzul în tava de copt pregătită.
Într-un bol separat, se bat ouăle împreună cu smântâna și puțină sare. Se toarnă amestecul de ouă și smântână peste bulgării de mămăligă. Se presară cașcaval sau telemea rasă deasupra bulgărilor. Se taie untul în bucăți mici și se presară peste toată suprafața preparatului.
Se pune tava în cuptorul preîncălzit și se dă la cuptor timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când suprafața devine frumos rumenită. După ce sunt gata, se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească puțin înainte de a-i servi.
Trucuri pentru cel mai bun bulz la cuptor
Pentru a obține cel mai bun bulz acasă există câteva trucuri și sfaturi pe care le poți urma. Chiar dacă nu vei obține atmosfera de vacanță, vei reuși să ai un bulz cu o textură și un gust cât mai apropiat de cel am celui pe care îl mănânci când ești în excursie la munte.
Primul lucru pe care trebuie să îl iei în calcul este că trebuie să folosești mălai de de calitate superioară, brânză gustoasă și cașcaval sau telemea proaspăt rase pentru a avea un gust cât mai puternic.
Dacă vrei ca bulzul tău să fie mai aromat poți amesteca în mămăligă sau în umplutură ierburi proaspete sau uscate, cum ar fi mărar, pătrunjel sau cimbru. De asemenea, puteți adăuga puțin usturoi sau ceapă verde tocată fin.
Asigură-te că brânza este bine ascunsă în mijlocul bulzului și este în cantitate suficientă pentru ca preparatul să aibă un gust echilibrat. Închide bine bulzul pentru ca după topire brânza să nu se scurgă.
Poți face bulz la cuptor fără să mai adaugi deasupra sosul de smântână, însă acest lucru ajută la menținerea umidității și îi dă și un gust mai bogat. Nu lăsa bulzul să se răcească prea mult după ce este gata. Mănâncă-l atunci când temperatura lui este suportabilă pentru tine.
Cum se face bulzul tradițional
Bulzul tradițional este o mâncare românească specifică, care în esență este un amestec de mămăligă și brânză. Felul cum este preparat și servit îl face atât de special și de apreciat. Rețeta de bază, tradițională, este una simplă: mămăligă cu o consistență potrivită spre tare și brânză de burduf.
În unele zone, tipul de brânză diferă, însă este important să se folosească un sortiment tare, maturat, cu un gust puternic pentru a-l echilibra pe cel am mămăligii.
În mod tradițional, bulzul se gătește în ceaun de fontă sau pe plită sau pe cărbuni timp de aproximativ 10-15 minute, întorcându-i pentru a se găti uniform pe toate părțile. Trebuie să fie rumeni la exterior, iar în interior brânza este topită.