Care este cea mai bună metodă pentru a găti friptura de vită perfectă

Friptura de vită este unul dintre cele mai pretențioase preparate, mai ales dacă vrei să le gătești acasă. Există două metode pe care le poți folosi, iar rezultatul să fie similar cu cel de la un restaurant de lux. Descoperă care este cea mai bună metodă pentru a găti friptura de vită perfectă. Sfaturi utile de la bucătarii profesioniști.

Friptura de vită perfectă servită pe un blat de lemn
Poți face friptura de vită perfectă și acasă dacă reușești să controlezi temperatura cărnii / Shutterstock

Metodele și aparatele folosite în restaurantele profesioniste au devenit din ce în ce mai accesibile, așa că poți încerca și să gătești și acasă ca un chef. Pentru friptura de vită perfectă ai la dispoziție aparatul de gătit sous vide, care scade și riscul de a da greș cu preparatul.

Dacă nu ai posibilitatea să îl achiziționezi atunci poți încerca o altă metodă: ”sigilarea inversă”, potrivit The Tasting Table. Aceasta presupune să gătești carnea la cuptor, după care să o tragi rapid la tigaie.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care este cea mai bună metodă pentru a găti friptura de vită perfectă

Ambele metode au avantajele lor, însă „sigilarea inversă” are un beneficiu clar pentru că friptura va avea o crustă delicioasă. În timp ce prin metoda sous vide carnea se gătește într-o pungă sigilată în apă, prin „sigilarea inversă” friptura este adusă la temperatura corectă în cuptor.

Asta înseamnă că, în timp ce friptura de vită gătită sous vide se gătește în propriile sucuri, prin cealaltă metodă exteriorul cărnii se usucă într-un mod plăcut.

Ambele vor menține în continuare temperaturile suficient de scăzute pentru ca interiorul să rămână umed. Totuși, exteriorul crocant va face diferența. Mai puțină umiditate pe suprafața fripturii înseamnă că este mai rumenită, iar acest lucru se traduce prin mai multă aromă, scrie EatThis.

Friptura de vită gătită sous vide

Folosirea metodei sous vide pentru pregătirea fripturii de vită are câteva avantaje față de ”sigilarea inversă”. Desigur, aveți dezavantajul de a avea nevoie de un gadget dedicat, dar îți oferă o precizie pe care nicio altă metodă nu o poate atinge.

Elementul esențial pentru metoda sous vide este apa care se încălzește la o temperatură controlată prin utilizarea unui sistem cu imersie. Înconjurând friptura doar cu apă la o anumită temperatură, o poți găti până în acel punct în care nu există niciun risc să fie prea bine făcută.

La cuptor, chiar și la o temperatură scăzută, o poți usca dacă nu o scoți la momentul potrivit.

Friptură de vită gătită sous vide
Carne de vită pregătită pentru a fi gătită sous vide/ Shutterstock

Nu există nicio altă metodă prin care să obții, să păstrezi și să controlezi atât de bine temperatura ca folosind aparatul sous vide. Datorită acestui lucru poți obține friptura perfectă.

Deoarece este proces atât de blând, prin sous vide poți pregăti o friptură încălzită foarte uniform. Vei avea o carne de vită suculentă la temperatura potrivită, făcută cu puțin efort și risc redus de eroare. 

Cu toate acestea, are și câteva dezavantaje. Unul dintre ele este timpul lung de gătit. Temperatura foarte scăzută pe care o folosește se traduce prin o durată de câteva ore pentru a prepara o friptură.

Celălalt este că prin etanșeizarea fripturii în timp ce se gătește se împiedică evaporarea umezelii. Friptura are nevoie să fie și puțin rumenită, iar excesul de umiditate inhibă această lucru.

Friptură de vită prin metoda „sigilării inverse”

Dacă vrei să folosești metoda „sigilării inverse” trebuie să pui carnea la cuptorul preîncălzit la 120°C. Deși nu poți seta cu exactitate gradul de gătire pe care îl dorești așa cum se întâmplă la sous vide, gătitul la cuptor este totuși suficient de lentă încât ai o marjă largă de eroare.

Poți identifica momentul în care friptura trebuie scoasă din cuptor cu ajutorul unui termometru pentru carne.

Descoperă și ce condimente se pun la friptura de vită. Uite cum poți să ai cel mai bun preparat la tine acasă.

Timpul de gătite prim metoda ”sigilării inverse” este mai rapid decât la sous vide. Totuși, riști să depășești temperatura corectă, ceea ce înseamnă că trebuie să o scoți mai repede. Un minut sau două în plus nu vor face o diferență enormă, dar nu va fi la fel de exact.

Friptură de vită gătită cu ajutorul metodei „sigilării inverse”
Carne de vită gătită prin metoda „sigilării inverse” / Shuterstock

Crusta și aroma pe care le vei obține prin „sigilarea inversă” sunt delicioase. De aceea merită efortul și riscurile. Expunerea prelungită la aer în cuptor va deshidrata exteriorul înainte de a o prăji în tigaie.

Crusta pe care friptura de vită o capătă prin prăjire va fi închisă la culoare, crocantă și plină de arome rezultate din reacția Maillard. Mai puțină umiditate înseamnă, de asemenea, că rumenirea are loc mai rapid, deoarece nu trebuie să se evapore apa, ceea ce reduce riscul de ardere în tigaie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec cu dovleac și nuci porționat
Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată
Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată
tartă franțuzească cu ciocolată
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Brownie de sfeclă roșie
Brownie de sfeclă roșie. Prăjitura umedă care cucerește pe oricine
Brownie de sfeclă roșie. Prăjitura umedă care cucerește pe oricine
carne de pui și condimente pe o masă
Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă
Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon pe un tocător de lemn
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon, pentru gustări deosebite
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon, pentru gustări deosebite
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
prea multă sare în mâncare
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
condimente indiene
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
chilli con carne
10:30
Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas
ouă turcești
10:23
Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc
Supă de sfeclă roșie
06:01
Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust
sfecla roșie la cuptor cu iaurt aromat
16 noiembrie, 06:45
Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială
prăjitură răsturnată cu prune
16 noiembrie, 06:18
Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă
Chai Latte
16 noiembrie, 05:34
Chai Latte, băutura care îmbină ritualul ceaiului indian cu plăcerea occidentală a cafelei Chai Latte, băutura care îmbină ritualul ceaiului indian cu plăcerea occidentală a cafelei
camembert la cuptor
15 noiembrie, 06:25
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Baba Ganoush
15 noiembrie, 06:14
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Britney Spears și surorile Kardashian au planificat o petrecere în pijamale. Ce imagini au publicat vedetele în mediul online
Britney Spears și surorile Kardashian au planificat o petrecere în pijamale. Ce imagini au publicat vedetele în mediul online
Britney Spears și surorile Kardashian au planificat o petrecere în pijamale. Ce imagini au publicat vedetele în mediul online
Produsele tradiţionale de Crăciun, preparate de lux pentru români. Ce alimente se vând cu 180 de lei/kg
Produsele tradiţionale de Crăciun, preparate de lux pentru români. Ce alimente se vând cu 180 de lei/kg
Produsele tradiţionale de Crăciun, preparate de lux pentru români. Ce alimente se vând cu 180 de lei/kg
Afacerea în care Cosmin Olăroiu a investit milioanele arabilor: amp;#8220;Nu mă văd atrenând la 80 de ani, ca Lucescu”
Afacerea în care Cosmin Olăroiu a investit milioanele arabilor: amp;#8220;Nu mă văd atrenând la 80 de ani, ca Lucescu”
Afacerea în care Cosmin Olăroiu a investit milioanele arabilor: amp;#8220;Nu mă văd atrenând la 80 de ani, ca Lucescu”
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Sarmale de post cu soia granulată
Sarmale de post cu soia granulată
Sarmale de post cu soia granulată
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
fresh
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar

Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar

Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios

Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios

Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă

Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă

Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială

Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială
închide