Care este cea mai bună metodă pentru a găti friptura de vită perfectă

Friptura de vită este unul dintre cele mai pretențioase preparate, mai ales dacă vrei să le gătești acasă. Există două metode pe care le poți folosi, iar rezultatul să fie similar cu cel de la un restaurant de lux. Descoperă care este cea mai bună metodă pentru a găti friptura de vită perfectă. Sfaturi utile de la bucătarii profesioniști.

Friptura de vită perfectă servită pe un blat de lemn
Poți face friptura de vită perfectă și acasă dacă reușești să controlezi temperatura cărnii / Shutterstock

Metodele și aparatele folosite în restaurantele profesioniste au devenit din ce în ce mai accesibile, așa că poți încerca și să gătești și acasă ca un chef. Pentru friptura de vită perfectă ai la dispoziție aparatul de gătit sous vide, care scade și riscul de a da greș cu preparatul.

Dacă nu ai posibilitatea să îl achiziționezi atunci poți încerca o altă metodă: ”sigilarea inversă”, potrivit The Tasting Table. Aceasta presupune să gătești carnea la cuptor, după care să o tragi rapid la tigaie.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care este cea mai bună metodă pentru a găti friptura de vită perfectă

Ambele metode au avantajele lor, însă „sigilarea inversă” are un beneficiu clar pentru că friptura va avea o crustă delicioasă. În timp ce prin metoda sous vide carnea se gătește într-o pungă sigilată în apă, prin „sigilarea inversă” friptura este adusă la temperatura corectă în cuptor.

Asta înseamnă că, în timp ce friptura de vită gătită sous vide se gătește în propriile sucuri, prin cealaltă metodă exteriorul cărnii se usucă într-un mod plăcut.

Ambele vor menține în continuare temperaturile suficient de scăzute pentru ca interiorul să rămână umed. Totuși, exteriorul crocant va face diferența. Mai puțină umiditate pe suprafața fripturii înseamnă că este mai rumenită, iar acest lucru se traduce prin mai multă aromă, scrie EatThis.

Friptura de vită gătită sous vide

Folosirea metodei sous vide pentru pregătirea fripturii de vită are câteva avantaje față de ”sigilarea inversă”. Desigur, aveți dezavantajul de a avea nevoie de un gadget dedicat, dar îți oferă o precizie pe care nicio altă metodă nu o poate atinge.

Elementul esențial pentru metoda sous vide este apa care se încălzește la o temperatură controlată prin utilizarea unui sistem cu imersie. Înconjurând friptura doar cu apă la o anumită temperatură, o poți găti până în acel punct în care nu există niciun risc să fie prea bine făcută.

La cuptor, chiar și la o temperatură scăzută, o poți usca dacă nu o scoți la momentul potrivit.

Friptură de vită gătită sous vide
Carne de vită pregătită pentru a fi gătită sous vide/ Shutterstock

Nu există nicio altă metodă prin care să obții, să păstrezi și să controlezi atât de bine temperatura ca folosind aparatul sous vide. Datorită acestui lucru poți obține friptura perfectă.

Deoarece este proces atât de blând, prin sous vide poți pregăti o friptură încălzită foarte uniform. Vei avea o carne de vită suculentă la temperatura potrivită, făcută cu puțin efort și risc redus de eroare. 

Cu toate acestea, are și câteva dezavantaje. Unul dintre ele este timpul lung de gătit. Temperatura foarte scăzută pe care o folosește se traduce prin o durată de câteva ore pentru a prepara o friptură.

Celălalt este că prin etanșeizarea fripturii în timp ce se gătește se împiedică evaporarea umezelii. Friptura are nevoie să fie și puțin rumenită, iar excesul de umiditate inhibă această lucru.

Friptură de vită prin metoda „sigilării inverse”

Dacă vrei să folosești metoda „sigilării inverse” trebuie să pui carnea la cuptorul preîncălzit la 120°C. Deși nu poți seta cu exactitate gradul de gătire pe care îl dorești așa cum se întâmplă la sous vide, gătitul la cuptor este totuși suficient de lentă încât ai o marjă largă de eroare.

Poți identifica momentul în care friptura trebuie scoasă din cuptor cu ajutorul unui termometru pentru carne.

Descoperă și ce condimente se pun la friptura de vită. Uite cum poți să ai cel mai bun preparat la tine acasă.

Timpul de gătite prim metoda ”sigilării inverse” este mai rapid decât la sous vide. Totuși, riști să depășești temperatura corectă, ceea ce înseamnă că trebuie să o scoți mai repede. Un minut sau două în plus nu vor face o diferență enormă, dar nu va fi la fel de exact.

Friptură de vită gătită cu ajutorul metodei „sigilării inverse”
Carne de vită gătită prin metoda „sigilării inverse” / Shuterstock

Crusta și aroma pe care le vei obține prin „sigilarea inversă” sunt delicioase. De aceea merită efortul și riscurile. Expunerea prelungită la aer în cuptor va deshidrata exteriorul înainte de a o prăji în tigaie.

Crusta pe care friptura de vită o capătă prin prăjire va fi închisă la culoare, crocantă și plină de arome rezultate din reacția Maillard. Mai puțină umiditate înseamnă, de asemenea, că rumenirea are loc mai rapid, deoarece nu trebuie să se evapore apa, ceea ce reduce riscul de ardere în tigaie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Fasole cu ciolan afumat
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Varză călită cu coaste de porc în bol
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
femeie făcând piure de cartofi
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Când se bea smoothie
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
ouă la temperatura camerei
05:57
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
05:56
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
chec cu mere
7 decembrie, 06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
shaorma cu pui făcută în casă
7 decembrie, 05:46
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
6 decembrie, 06:48
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tort Raffaello
6 decembrie, 05:42
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Coaja de portocală confiată
6 decembrie, 05:21
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Românii se pregătesc pentru un Crăciun mai scump. 40% dintre ei alocă între 500 și 1.000 de lei pentru cadouri
Românii se pregătesc pentru un Crăciun mai scump. 40% dintre ei alocă între 500 și 1.000 de lei pentru cadouri
Românii se pregătesc pentru un Crăciun mai scump. 40% dintre ei alocă între 500 și 1.000 de lei pentru cadouri
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani
Ilie Bolojan a reacționat după ce Ciprian Ciucu a câștigat alegerile pentru Primăria Capitalei. Ce a spus
Ilie Bolojan a reacționat după ce Ciprian Ciucu a câștigat alegerile pentru Primăria Capitalei. Ce a spus
Ilie Bolojan a reacționat după ce Ciprian Ciucu a câștigat alegerile pentru Primăria Capitalei. Ce a spus
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Jumătate din Internet a picat într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
fresh
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă

Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă

Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă

Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert

Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
închide