Kimchi. Cele mai populare murături coreene
Kimchi este un preparat tradițional coreean care a devenit popular în întreaga lume. Cu o aromă complexă și o posibilități nenumărate de consum nu este de mirare că este iubit pe tot globul. Preparat din legume, usturoi, ghimbir și sos de pește, are o paletă largă de arome. Într-o singură mușcătură simți și dulce, și acru și picant. Poate fi și condiment, și garnitură, chiar și un sos.
Rețeta de kimchi este poate fi diferită în funcție de locul unde este preparat, însă de obicei conține o combinație de legume, usturoi, ghimbir, ardei iute, sare și sos de pește.
Amestecul este murat și fermentat. La început a fost folosit pentru a conserva legumele pentru lunile de iarnă.
Ce este kimchi și cum alegi cele mai bune ingrediente
Varza este cea mai obișnuită legumă folosită pentru a face kimchi, deși morcovii, ridichile, castraveții și ceaiul verde sunt, de asemenea, folosite frecvent.
Există sute de rețete care variază în funcție de regiunea și sezonul în care sunt produse și este foarte ușor să faci din acesta un preparat vegan păstrând toate ingredientele pe bază de plante.
Cum se prepară kimchi
Atunci când faci kimchi posibilitățile sunt nelimitate, deoarece se pretează foarte ușor la inovație. Poți să folosești tofu, care va absorbi toate aromele ingredientelor folosite. De asemenea, poți mura chiar și ouă.
Rețetă de bază pentru kimchi necesită următoarele ingrediente: varză Napa, sare, usturoi, ghimbir, zahăr, sos de peste sau pasta de creveti, gochugaru (fulgi de ardei roșu coreean), ceapă verde, ridiche coreeană sau ridiche daikon.
Pentru a face un kimchi de calitate este important să se utilizezi sare non-iodată pentru a ajuta la fermentare și la menținerea texturii crocante a legumelor. De asemenea, contează temperatura și timpul de fermentare. Se păstrarea în recipiente sigilate ajută la menținerea aromei și prevenirea contaminării.
Popularitatea lui a crescut constant în întreaga lume și acum poate fi găsit în multe magazine alimentare.
Kimchi este de obicei vândut în secțiunea de produse refrigerate sau lângă murături și varză murată refrigerate. Poate fi achiziționat și de la piețele asiatice, restaurante și baruri de sushi. Multe restaurante își fac propriile murături.
Kimchi se poate păstra bine la frigider câteva luni. Poate fi mâncat și după aceea, însă aroma se va intensifica și deveni mai înțepătoare, iar legumele își pot pierde textura crocantă.
Cum se servește kimchi
În cultura coreeană, kimchi este servit aproape la fiecare masă, inclusiv la micul dejun, ca aperitiv sau garnitură. În plus, dar este și folosit ca ingredient într-o varietate de feluri de mâncare.
Kimchi jjigae este o tocană tradițională și este cea mai cunoscută rețetă care îl conține. Este, de asemenea, folosit pentru a aroma orezul prăjit, alte preparate tăieței, sandvișuri și chiar pizza.
Aroma de kimchi este complexă și variază foarte mult în funcție de rețetă. Principalele note de aromă includ acru, picant și gustul umami. De asemenea, aroma va varia în funcție de legumele pe care le alegi, de durata fermentației și de cantitatea de sare sau zahăr folosită.
Deoarece kimchi este un fel de mâncare fermentat, cea mai proeminentă aromă a sa este de obicei acru. Acidul lactic produs de bacterii în timpul fermentației creează o aromă acidulată, înțepătoare, similară cu cea a verzei murate.
Usturoiul, dacă este prezent în kimchi, își intensifică gustul în timpul fermentației. Poate fi, de asemenea, picant, în funcție de cât de mult piper este folosit și de ce fel și poate avea ingrediente precum pasta de pește, sosul de pește sau hamsiile. Află mai multe și despre efectele consumului de hamsii. Vezi dacă sunt benefice pentru tine.
Orice ingredient marin îi va da o notă umami puternică. Kimchi făcut fără pește va avea un gust mai ușor, mai proaspăt, mai ales dacă este făcut cu ridichi sau castraveți.