11 semne că fructele de mare și peștele din galantar sunt pe cale să se strice

Peștele și fructele de mare sunt produse care ar trebui consumate cel puțin o dată pe săptămână datorită beneficiilor lor nutritive, dar și gustului savuros. Ideal este să le cumperi proaspete, însă uneori poate fi complicat să îți dai seama dacă au fost pescuite de curând sau stau în galantar de zile bune. Iată 11 semne că fructele de mare și peștele din galantar sunt pe cale să se strice. Vezi ce spun specialiștii.

fructe de mare stricate
Când cumperi fructe de mare alege surse de încredere / Shutterstock

Alegerea peștelui și a fructelor de mare proaspete și sigure necesită atenție la detalii, cunoștințe despre semnele de prospețime și surse de încredere. Sunt unele dintre cele mai sensibile alimente, care se pot altera într-un timp foarte scurt.

Au nevoie să fie transportate rapid, în condiții corecte și să fie depozitate la temperaturi optime pentru a-și păstra prospețimea și a putea fi consumate în siguranță. Dacă ajung în farfurie după ce au început să se altereze nu doar că vor avea un gust respingător, dar îți vor pune în pericol și sănătatea.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Semne că fructele de mare și peștele din galantar sunt pe cale să se strice

Specialiștii de la Huffpost au făcut o listă cu 11 detalii la care să fii atentă atunci când cumperi pește și fructe de mare pentru a te ajuta să le alegi pe cele mai proaspete.

Aspectul

Primul detaliu pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când cumperi fructe se mare sau pește este aspectul. Dacă ți se pare că nu este în regulă, mai bine alegi altceva.

Întotdeauna alege produsele care sunt expuse pe pat de gheață, de preferat într-o vitrină acoperită, potrivit Departamentului pentru Agricultură și Alimentație al SUA.

Dacă peștele este întreg trebuie să te uiți în primul rând la ochii lui. Trebuie să fie deschiși, limpezi și strălucitori.

Mirosul

Uneori nici nu mai este nevoie să te uiți la produse pentru că îți dai seama după miros că trebuie să ieși rapid din pescărie.

Dacă simți că ai ajuns lângă mare atunci magazinul este de încredere. Izurile de amoniac sau amărui nu sunt ceea ce trebuie, pentru că de fapt peștele și fructele de mare nu au un miros puternic.

Descoperă care este cel mai sănătos pește pentru familia ta. Vezi la ce concluzii au ajuns specialiștii.

Textura peștelui

Peștele proaspăt trebuie să îți alunece din mână. Dacă apăsați ușor peștele cu degetul, trebuie să revină la forma inițială și să nu lase urme adânci. Carnea ar trebui să fie fermă și elastică atunci când o apeși ușor cu degetul. Cu cât peștele este mai vechi, cu atât va fi mai lipicios. Carnea lui va părea că se desface în fâșii.

Branhii maro

Dacă branhiile peștelui au o tentă maronie este semn clar că stă de ceva vreme în galantar. Cel proaspăt are branhiile de culoare roz până la roșu aprins, în funcție de specie.

De asemenea, poți verifica și dacă au urme de sânge. Dacă nu există niciun firicel atunci peștele ori a fost congelat și decongelat, ori a fost pescuit în urmă cu prea mult timp pentru a fi consumat în siguranță.

Forma cozii

Dacă coada peștelui este uscată, ruptă sau începe să se curbeze este semn că nu a fost păstrat la temperatura potrivită sau că a stat pe barcă mult prea mult timp până a fost pus la rece.

Burta peștelui

Dacă vrei să cumperi un pește întreg trebuie să fii atentă în primul rând la burta lui. De acolo începe să se strice. În cazul în care dă semne că începe să se rupă nu trebuie să îl cumperi pentru că a fost pescuit în urmă cu mult timp.

Cochilia scoicilor

Scoicile proaspete ar trebui să aibă coji închise, intacte și fără crăpături sau fisuri. Aceasta indică faptul că sunt încă vii. Atunci când nu mai sunt bune de consum încep să se deschidă. Dacă scoicile sunt vii, ele ar trebui să se închidă sau să se miște atunci când sunt atinse sau lovite ușor, scrie Healthline.

Când sunt gătite scoicile ar trebui să se deschidă. Dacă acest lucru nu se întâmplă trebuie aruncate pentru că nu sunt sigure pentru consum.

Lipsa etichetelor

Orice produs din pește sau fructe de mare ar trebui să aibă o etichetă vizibilă. Pe ea ar trebui să scrie de unde a fost pescuit și când. Dacă aceste informații lipsesc din galantar sau sunt incomplete atunci pescăria nu este de încredere.

Cochilii uscate

Scoicile trebuie păstrate pe pat de gheață pentru că în caz contrar se vor usca și vor începe să capete un miros înțepător, neplăcut. Chiar dacă nu poți să le atingi, îți poți da seama că ceva nu este în regulă pentru că vor avea cochilia mai deschisă la culoare. Te mai poți uita și la vitrina în care sunt expuse. Dacă este orice fel de lichid vâscos este recomandat să nu cumperi nimic.

Crustacee care nu sunt vii

Crustaceele trebuie cumpărate cât sunt vii, pentru că vor începe să se strice într-un timp foarte scurt de la momentul în care mor, potrivit FDA.

Chiar și atunci când sunt vii există riscul să nu cumperi ceea ce trebuie. Homarii și crabii își schimbă cochilia o dată pe an, iar cei ”bătrâni” vor avea carnea poroasă, cu un gust neplăcut atunci când sunt gătiți. Este bine să întrebi ce vârstă au înainte de a-i cumpăra.

Creveți vechi

Creveții ar trebui să fie ușor translucizi, cu o carapace lucioasă. Dacă par uscați, cu puncte negre pe cochilie înseamnă că nu sunt proaspeți. Cel mai bine este să îi cumperi congelați,  mai ales ales dacă nu trăiești într-o zonă în care aceștia sunt pescuiți.

Citește și
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Varză călită cu coaste de porc în bol
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
pește prăjit
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
Pește cu legume la cuptor pentru masa de Revelion
Ce fel de pește se mănâncă de Revelion. Idei și sfaturi despre cum îl poți prepara
Ce fel de pește se mănâncă de Revelion. Idei și sfaturi despre cum îl poți prepara
Cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare puse pe un platou
Galerie foto
Top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare
Top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
07:46
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
07:08
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
8 decembrie, 10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
ouă la temperatura camerei
8 decembrie, 05:57
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
8 decembrie, 05:56
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
chec cu mere
7 decembrie, 06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Analist: PSD ar putea face schema Bulgaria din martie, după rezultatul alegerilor din Bucureşti
Analist: PSD ar putea face "schema Bulgaria" din martie, după rezultatul alegerilor din Bucureşti
Analist: PSD ar putea face "schema Bulgaria" din martie, după rezultatul alegerilor din Bucureşti
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Mireasa, sezon 12. Alex s-a supărat pe bunica Virginia și i-a făcut observație în live: E ultima dată când se mai vorbește
Mireasa, sezon 12. Alex s-a supărat pe bunica Virginia și i-a făcut observație în live: „E ultima dată când se mai vorbește”
Mireasa, sezon 12. Alex s-a supărat pe bunica Virginia și i-a făcut observație în live: „E ultima dată când se mai vorbește”
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
fresh
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
închide