11 semne că fructele de mare și peștele din galantar sunt pe cale să se strice

Peștele și fructele de mare sunt produse care ar trebui consumate cel puțin o dată pe săptămână datorită beneficiilor lor nutritive, dar și gustului savuros. Ideal este să le cumperi proaspete, însă uneori poate fi complicat să îți dai seama dacă au fost pescuite de curând sau stau în galantar de zile bune. Iată 11 semne că fructele de mare și peștele din galantar sunt pe cale să se strice. Vezi ce spun specialiștii.

fructe de mare stricate
Când cumperi fructe de mare alege surse de încredere / Shutterstock

Alegerea peștelui și a fructelor de mare proaspete și sigure necesită atenție la detalii, cunoștințe despre semnele de prospețime și surse de încredere. Sunt unele dintre cele mai sensibile alimente, care se pot altera într-un timp foarte scurt.

Au nevoie să fie transportate rapid, în condiții corecte și să fie depozitate la temperaturi optime pentru a-și păstra prospețimea și a putea fi consumate în siguranță. Dacă ajung în farfurie după ce au început să se altereze nu doar că vor avea un gust respingător, dar îți vor pune în pericol și sănătatea.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Semne că fructele de mare și peștele din galantar sunt pe cale să se strice

Specialiștii de la Huffpost au făcut o listă cu 11 detalii la care să fii atentă atunci când cumperi pește și fructe de mare pentru a te ajuta să le alegi pe cele mai proaspete.

Aspectul

Primul detaliu pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când cumperi fructe se mare sau pește este aspectul. Dacă ți se pare că nu este în regulă, mai bine alegi altceva.

Întotdeauna alege produsele care sunt expuse pe pat de gheață, de preferat într-o vitrină acoperită, potrivit Departamentului pentru Agricultură și Alimentație al SUA.

Dacă peștele este întreg trebuie să te uiți în primul rând la ochii lui. Trebuie să fie deschiși, limpezi și strălucitori.

Mirosul

Uneori nici nu mai este nevoie să te uiți la produse pentru că îți dai seama după miros că trebuie să ieși rapid din pescărie.

Dacă simți că ai ajuns lângă mare atunci magazinul este de încredere. Izurile de amoniac sau amărui nu sunt ceea ce trebuie, pentru că de fapt peștele și fructele de mare nu au un miros puternic.

Descoperă care este cel mai sănătos pește pentru familia ta. Vezi la ce concluzii au ajuns specialiștii.

Textura peștelui

Peștele proaspăt trebuie să îți alunece din mână. Dacă apăsați ușor peștele cu degetul, trebuie să revină la forma inițială și să nu lase urme adânci. Carnea ar trebui să fie fermă și elastică atunci când o apeși ușor cu degetul. Cu cât peștele este mai vechi, cu atât va fi mai lipicios. Carnea lui va părea că se desface în fâșii.

Branhii maro

Dacă branhiile peștelui au o tentă maronie este semn clar că stă de ceva vreme în galantar. Cel proaspăt are branhiile de culoare roz până la roșu aprins, în funcție de specie.

De asemenea, poți verifica și dacă au urme de sânge. Dacă nu există niciun firicel atunci peștele ori a fost congelat și decongelat, ori a fost pescuit în urmă cu prea mult timp pentru a fi consumat în siguranță.

Forma cozii

Dacă coada peștelui este uscată, ruptă sau începe să se curbeze este semn că nu a fost păstrat la temperatura potrivită sau că a stat pe barcă mult prea mult timp până a fost pus la rece.

Burta peștelui

Dacă vrei să cumperi un pește întreg trebuie să fii atentă în primul rând la burta lui. De acolo începe să se strice. În cazul în care dă semne că începe să se rupă nu trebuie să îl cumperi pentru că a fost pescuit în urmă cu mult timp.

Cochilia scoicilor

Scoicile proaspete ar trebui să aibă coji închise, intacte și fără crăpături sau fisuri. Aceasta indică faptul că sunt încă vii. Atunci când nu mai sunt bune de consum încep să se deschidă. Dacă scoicile sunt vii, ele ar trebui să se închidă sau să se miște atunci când sunt atinse sau lovite ușor, scrie Healthline.

Când sunt gătite scoicile ar trebui să se deschidă. Dacă acest lucru nu se întâmplă trebuie aruncate pentru că nu sunt sigure pentru consum.

Lipsa etichetelor

Orice produs din pește sau fructe de mare ar trebui să aibă o etichetă vizibilă. Pe ea ar trebui să scrie de unde a fost pescuit și când. Dacă aceste informații lipsesc din galantar sau sunt incomplete atunci pescăria nu este de încredere.

Cochilii uscate

Scoicile trebuie păstrate pe pat de gheață pentru că în caz contrar se vor usca și vor începe să capete un miros înțepător, neplăcut. Chiar dacă nu poți să le atingi, îți poți da seama că ceva nu este în regulă pentru că vor avea cochilia mai deschisă la culoare. Te mai poți uita și la vitrina în care sunt expuse. Dacă este orice fel de lichid vâscos este recomandat să nu cumperi nimic.

Crustacee care nu sunt vii

Crustaceele trebuie cumpărate cât sunt vii, pentru că vor începe să se strice într-un timp foarte scurt de la momentul în care mor, potrivit FDA.

Chiar și atunci când sunt vii există riscul să nu cumperi ceea ce trebuie. Homarii și crabii își schimbă cochilia o dată pe an, iar cei ”bătrâni” vor avea carnea poroasă, cu un gust neplăcut atunci când sunt gătiți. Este bine să întrebi ce vârstă au înainte de a-i cumpăra.

Creveți vechi

Creveții ar trebui să fie ușor translucizi, cu o carapace lucioasă. Dacă par uscați, cu puncte negre pe cochilie înseamnă că nu sunt proaspeți. Cel mai bine este să îi cumperi congelați,  mai ales ales dacă nu trăiești într-o zonă în care aceștia sunt pescuiți.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Prăjitură cu banane și cocos
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
varza murata si zeama de varza
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
pește prăjit
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
Pește cu legume la cuptor pentru masa de Revelion
Ce fel de pește se mănâncă de Revelion. Idei și sfaturi despre cum îl poți prepara
Ce fel de pește se mănâncă de Revelion. Idei și sfaturi despre cum îl poți prepara
Cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare puse pe un platou
Galerie foto
Top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare
Top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
marry me chicken
10:01
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
persoana care încălzește mâncare la microunde
09:53
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde 10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
06:52
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
sos de roșii
27 noiembrie, 10:13
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
27 noiembrie, 06:17
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
27 noiembrie, 06:05
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
26 noiembrie, 07:18
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
far breton cu prune
26 noiembrie, 05:52
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: Am crezut că încerca să mă șantajeze
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Cele trei tipuri de companii din România și cine câștigă competiția pe termen lung
Cele trei tipuri de companii din România și cine câștigă competiția pe termen lung
Cele trei tipuri de companii din România și cine câștigă competiția pe termen lung
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Cârnați rustici de casă
Cârnați rustici de casă
Cârnați rustici de casă
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
fresh
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post

Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune

Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune

Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
închide