Totul despre tofu, brânza de soia bogată în proteine

Tofu este brânza preferată în general de vegetarieni, vegani, de cei care țin post, dar este consumată și de cei care vor o mai mare diversitate alimentară în meniul lor.

Bucăți de tofu într-un bol
Tofu se vinde în blocuri scufundate în saramură / Shutterstock

Tofu este un o brânză din soia, bogată în proteine, fier și calciu, cu conținut scăzut de grăsimi. Este făcut din boabe de soia, apă și un coagulant sau un agent de coagulare. Aroma este dată de condimente, sosuri sau prin marinare.

Este un produs de bază în bucătăriile asiatice, iar datorită versatilității și valorii sale nutriționale a devenit popular în bucătăria occidentală vegetariană și vegană. Tofu este o modalitate accesibilă de a include proteine ​​​​pe bază de plante în dietă.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totul despre tofu

Conținutul natural ridicat de apă al brânzei tofu face necesară mai întâi scurgerea și presarea acestuia. Altfel nu va absorbi aromele și nu va căpăta o textură fermă și crocantă atunci când îl gătești. 

Unele rețete recomandă, de asemenea, să îngheți și să dezgheți tofu înainte de a-l marina, deoarece îi aduce o textură mai cărnoasă.

Odată presat, tăie tofu în forma și dimensiunea dorită. Această brânză de soia poate fi prăjită, pusă pe grătar, gătită la cuptor, la aburi, poate fi înăbușită, fiartă, coaptă. Descoperă și rețeta clasică de tofu.

Ce gust are brânza de soia

Dacă mănânci tofu simplu s-ar putea să nu te cucerească. Odată ce este adăugat în alte preparate, va capta aromele celorlalte ingrediente și lucrurile se vor schimba. În plus, va aduce un plus de textură, de nutienți, deci este un câștig pentru orice mâncare.

De unde cumpări tofu

Tofu se găsește în orice supermarket, dar și în magazine mai mici de cartier, mai ales în perioadele de post. De obicei, se vinde în blocuri individuale, în saramură, pentru a-și menține umiditatea. Foarte rar îl vei găsi vândut vrac.

Poți găsi o varietate de sortimente de la tofu simplu (clasic sau bio) la tofu afumat, tofu cu roșii, tofu cu busuioc, cu mărar sau cu ardei și ceapă. Include tofu și în rețetele tale de salate.

Sortimente de tofu

Tofu vine în diferite grade de fermitate: mătăsos, moale, ferm și extra ferm. 

  • Mătăsos: cel mai bun pentru amestecarea în smoothie-uri și deserturi, precum și în supa miso japoneză.
  • Moale: ideal pentru supe și tocănițe mai consistente.
  • Ferm și extra-ferm: rezistă bine la prăjire, pe grătar și coacere. 

Verifică eticheta pentru a te asigura că achiziționezi tofu potrivit pentru rețeta pe care urmează să o faci.

Cum se depozitează tofu

Tofu negătit trebuie să rămână scufundat în apă sigilat în ambalajul original până când este gata de utilizare. Dacă în magazin era pus la frigider așa trebuie să îl ții și tu acasă, chiar dacă nu ai deschis cutia. Tofu în ambalaje stabile la raft poate fi depozitat în cămară.

Dacă ai deschis cutia și ai scos o bucată de tofu pe care nu ai consumat-o integral, pune-o înapoi în cutie și o poți consuma timp de până la 3 zile. Schimbarea zilnică a apei va prelungi prospețimea brânzei. De asemenea, poți păstra resturile de tofu gătit într-un recipient sigilat la frigider timp de până la trei zile.

Dacă ai prea multă brânză tofu, o poți congela timp de până la trei luni, deși este posibil să observi că va căpăta o nuanță gălbuie.

Pentru cele mai bune rezultate, tăie tofu în felii sau în cuburi de dimensiuni pentru gătit, îngheață-le într-un singur strat pe o foaie de prăjituri, apoi depozitează-le într-o pungă de congelare din plastic cu fermoar sau alt recipient etanș. Decongelează tofu la frigider înainte de a-l folosi.

Ce beneficii pentru sănătate are brânza de soia

Tofu este o sursă excelentă de proteine ​​pentru vegetarieni și vegani, cu mai mult de 10 grame la 100 g. De asemenea, are un  conținut scăzut de grăsimi și calorii, deși sosurile alături de care o vei servi pot modifica semnificativ profilul nutrițional al unui fel de mâncare care conține tofu. Prepară când ai timp și rețeta de tofu crocant.

Tofu cu legume trase la tigaie

Pentru această rețetă ai nevoie de tofu ferm sau extra-ferm pentru a-și păstra forma și textura în timpul tratamentului termic.

O tigaie cu tofu stir fry, aranjată frumos pe o masă albastrră
Orezul simplu este cea mai bună garnitură pentru tofu cu legume la tigaie / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 linguri de sos de soia
  • 1½ linguriță miere
  • 1 lingură de oțet de vin alb
  • 300 g tofu, tăiat în bucăți
  • 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • 2 caței de usturoi, tăiați felii
  • 2 cm de ghimbir, feliat
  • 2 morcovi, tăiați în bastoane subțiri
  • 300 g broccoli, tăiat bucățele mici
  • 1 ardei roșu, tăiat fâșii
  • 1 linguriță de mălai
  • Pentru decor
  • 1 ceapă verde, tocată
  • 2 linguri de semințe de susan
  • Coriandru proaspăt, tocat

Mod de preparare

Se amestecă într-un castron sosul de soia, mierea și oțetul, apoi se lasă deoparte. Se usucă bucățile de tofu, apoi se condimentează bine. 

Se încinge jumătate din ulei într-un wok sau o tigaie mare la foc mare. Se prăjește brânza de soia timp de 5 minute până devine auriu, amestecând din când în când. Se adăugă usturoiul și ghimbirul și se mai lasă încă 1 minut. Se pune amestecul de tofu într-un castron, se toarnă peste jumătate din dressingul de soia și se lasă deoparte.

Se adaugă uleiul rămas în wok. Se pun legumele și se gătesc 5 minute până când începe să devină aurii, apoi se adaugă un strop de apă și se mai lasă încă 3-5 minute până se înmoaie.

Se amestecă mălaiul și o lingură de apă în sosul de soia rămas, apoi se pune în wok, se lasă să clocotească timp de 30 de secunde, amestecând pentru a acoperi totul în sos. Se presară peste ceapa verde, semințele de susan și coriandru. Se servește cu orez.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
pilaf sârbesc cu legume
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
un bol cu sos de soia pus pe o masă de lemn
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Tocăniță de post cu soia pusă într-un bol de lemn
Tocăniță de post cu soia. O rețetă hrănitoare
Tocăniță de post cu soia. O rețetă hrănitoare
rețete cu tofu pe o masă de lemn
3 rețete cu tofu pentru zilele în care vrei să mănânci ceva ușor și sățios
3 rețete cu tofu pentru zilele în care vrei să mănânci ceva ușor și sățios
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sos de roșii
10:13
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
06:17
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
06:05
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
26 noiembrie, 07:18
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
far breton cu prune
26 noiembrie, 05:52
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
Mâncare de ardei copți cu roșii în bol și pe felie de pâine
26 noiembrie, 05:02
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
maioneză de post de la mănăstire
25 noiembrie, 06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
25 noiembrie, 05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: Am crezut că încerca să mă șantajeze
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Trump îşi trimite oamenii la Putin să negocieze planul de pace. Europenii cer să ia parte la discuţii
Trump îşi trimite oamenii la Putin să negocieze planul de pace. Europenii cer să ia parte la discuţii
Trump îşi trimite oamenii la Putin să negocieze planul de pace. Europenii cer să ia parte la discuţii
Afacerile cu care a făcut avere familia milionarului de 34 de ani care construieşte un castel în România
Afacerile cu care a făcut avere familia milionarului de 34 de ani care construieşte un castel în România
Afacerile cu care a făcut avere familia milionarului de 34 de ani care construieşte un castel în România
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra

Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
închide