Cele mai bune surse de proteine de origine vegetală. De ce ar trebui să le consumi mai des

Proteinele sunt o parte importantă a alimentației, iar dacă vrei să reduci consumul de produse de origine animală poți lua în considerare variantele vegetale. Descoperă și tu care sunt cele mai bune surse de proteine de origine vegetală. Află de ce recomandă nutriționiștii să le consumi mai des.

Surse de proteine de origine vegetală puse în diferite boluri
Proteinele de origine vegetală au un preț mai mic decât cele de origine animală / Shutterstock

O alimentație echilibrată trebuie să asigure un echilibru între proteine, grăsime sau carbohidrați. Proteinele pot fi de origine animală sau vegetală și sunt câteva motive pentru care ar trebui să le alegi pe cele din urmă mult mai des.

Ai multe variante, unele dintre ele la fel de valoroase ca ouăle, carnea sau lactatele.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai bune surse de proteine de origine vegetală

Multe legume sau nuci au un aport de proteine, însă diferă cantitatea. Iată care sunt cele mai bune.

Lintea

200 g de linte au 18 g de proteine ceea ce poate fi similar cu aportul unei porții de carne. În plus, lintea are fibre, fier, acid folic și cupru.

Quinoa

Quinoa conține toți cei 9 amino acizi esențiali și 8 g de proteine la 200 g. Îți va aduce și fibre, mangan și vitamine din grupul B, antioxidanți și flavonoide care ajută la reducerea inflamațiilor din organism.

Tofu

Brânza tofu este versatilă și plină de nutrienți. O porție de 100 g îți aduce un aport de 8 g de proteine. În plus, este bogată de fier. Află mai multe despre cum se gătește tofu. Vezi cum poți să-l incluzi în dieta ta.

Spelta

Spelta este o cereală antică cu gust cu note de nuci, cu un aport caloric impresionant: 15 g la 100 de grame de produs gătit. De asemenea conține fibre, mangan, zinc și vitamine din grupul B.

Năut

Cu un aport proteic de 19 g la 100 g de produs gătit, năutul este un aliment excelent. Conține și o cantitate mare de fibre, ceea ce va face să te simți sătulă mult timp după ce îl consumi.

Alune

Alunele conțin 20 de aminoacizi, dar și antioxidanți, fitoesteroli—compuși care ajută la împiedicarea depunerilor de colesterol. Conțin 26 g de proteine la 100 g.

Drojdie inactivă

Drojdia nutritivă este folosită pentru a da o aromă cu note de nuci și brânzeturi unor preparate vegane. Este o excelentă sursă de vitamina B12, un micronutrient care se găsește în special în produsele de origine animală. 2 linguri de drojdie inactivă au un aport de 3 grame de proteine.

Semințe de chia

Semințele de chia conțin fibre, grăsimi bune pentru inimă, dar și 4,7 g de proteine la o porție de 30 g. Se asemenea, sunt bogate în antioxidanți, inclusiv quercitină. Descoperă o rețetă de budincă cu semințe de chia. Este ideală pentru micul dejun.

Fasole

Fasolea este una dintre cele mai accesibile legume, dar care are și o versatilitate extraordinară. O poți găsi în mai multe culori și mărimi. Are un aport de 21 g de proteine la 100 g.

Mazăre

Mazărea este bogată în vitamina C și alți nutrienți care au rolul de a regla sistemul umanitar și de a scădea nivelul inflamației din organism. O porție de 100 g de mazăre are un aport de 5 g de proteine.

Migdale

Migdalele sunt gustarea perfectă, mai ales că sunt bogate în prebiotice care susțin sănătatea sistemului digestiv. O porție de 30 g de migdale au 6 g de proteine. 100 g ovăz au 10,9 g proteine.

Avantajele consumului de proteine de origine vegetală

Într-un articol publicat în revista Advances in Nutrition se menționează faptul că dietele vegane degajă cu 50% mai puține emisii de carbon decât cele omnivore. În plus, se consumă mai puține resurse pentru a fi produse.

De exemplu, pentru 500 de grame de carne de vită este nevoie de o suprafață de 14 ori mai mare, de 8 ori mai multă apă și de 9 ori mai mulți fertilizatori decât pentru a produce aceeași cantitate de fasole.

Într-un studiu din 2021 publicat în revista The Lancet cercetătorii au arătat că dietele vegane și vegetariene sunt mult mai accesibile decât cele care includ și alimente de origine animală, inclusiv pe cele care include și pește.

Spre deosebire de alimentele de origine animală bogate în proteine, cele de origine vegetală aduc în organism și fibre, vitamine, minerale. În plus, nu au grăsimi saturate și nici colesterol. Acestea din urmă pun presiune pe sistemul cardiovascular și, consumate în exces, îl îmbolnăvesc.

Dezavantajele consumului de proteine de origine vegetală

Chiar dacă există o mulțime de motive pentru care ar trebui să consumi mai des proteine de origine vegetală trebuie să știi că au și ele lipsurile lor.

Pentru că au un conținut scăzut de amino acizi esențiali proteinele de origine animală sunt numite „proteine incomplete”. Pentru a evita această neplăcere ar fi bine să consumi proteine din cât mai multe surse pentru a beneficia de cât mai mulți amino acizi esențiali.

Comparativ cu proteinele de origine animală, cele din surse vegetale nu sunt digerate și nici absorbite la fel de eficient. Într-un studiu publicat în 2022 în Journal of Agriculture and Food Research, au un grad de absorbție de 75-80%. Proteinele din carne, lactate sau ouă ajung la 95%.

Pentru a-ți asigura necesarul de proteine zilnic din surse vegetale va trebui să consumi o cantitate mult mai mare de alimente.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
alimente pentru oase puternice pe o masă albă
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
O persoană care se măsoară în talie în timp ce privește o farufie cu alimente sănătoase
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
24 decembrie, 05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
23 decembrie, 05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
închide