Cele mai bune surse de proteine de origine vegetală. De ce ar trebui să le consumi mai des

Proteinele sunt o parte importantă a alimentației, iar dacă vrei să reduci consumul de produse de origine animală poți lua în considerare variantele vegetale. Descoperă și tu care sunt cele mai bune surse de proteine de origine vegetală. Află de ce recomandă nutriționiștii să le consumi mai des.

Surse de proteine de origine vegetală puse în diferite boluri
Proteinele de origine vegetală au un preț mai mic decât cele de origine animală / Shutterstock

O alimentație echilibrată trebuie să asigure un echilibru între proteine, grăsime sau carbohidrați. Proteinele pot fi de origine animală sau vegetală și sunt câteva motive pentru care ar trebui să le alegi pe cele din urmă mult mai des.

Ai multe variante, unele dintre ele la fel de valoroase ca ouăle, carnea sau lactatele.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai bune surse de proteine de origine vegetală

Multe legume sau nuci au un aport de proteine, însă diferă cantitatea. Iată care sunt cele mai bune.

Lintea

200 g de linte au 18 g de proteine ceea ce poate fi similar cu aportul unei porții de carne. În plus, lintea are fibre, fier, acid folic și cupru.

Quinoa

Quinoa conține toți cei 9 amino acizi esențiali și 8 g de proteine la 200 g. Îți va aduce și fibre, mangan și vitamine din grupul B, antioxidanți și flavonoide care ajută la reducerea inflamațiilor din organism.

Tofu

Brânza tofu este versatilă și plină de nutrienți. O porție de 100 g îți aduce un aport de 8 g de proteine. În plus, este bogată de fier. Află mai multe despre cum se gătește tofu. Vezi cum poți să-l incluzi în dieta ta.

Spelta

Spelta este o cereală antică cu gust cu note de nuci, cu un aport caloric impresionant: 15 g la 100 de grame de produs gătit. De asemenea conține fibre, mangan, zinc și vitamine din grupul B.

Năut

Cu un aport proteic de 19 g la 100 g de produs gătit, năutul este un aliment excelent. Conține și o cantitate mare de fibre, ceea ce va face să te simți sătulă mult timp după ce îl consumi.

Alune

Alunele conțin 20 de aminoacizi, dar și antioxidanți, fitoesteroli—compuși care ajută la împiedicarea depunerilor de colesterol. Conțin 26 g de proteine la 100 g.

Drojdie inactivă

Drojdia nutritivă este folosită pentru a da o aromă cu note de nuci și brânzeturi unor preparate vegane. Este o excelentă sursă de vitamina B12, un micronutrient care se găsește în special în produsele de origine animală. 2 linguri de drojdie inactivă au un aport de 3 grame de proteine.

Semințe de chia

Semințele de chia conțin fibre, grăsimi bune pentru inimă, dar și 4,7 g de proteine la o porție de 30 g. Se asemenea, sunt bogate în antioxidanți, inclusiv quercitină. Descoperă o rețetă de budincă cu semințe de chia. Este ideală pentru micul dejun.

Fasole

Fasolea este una dintre cele mai accesibile legume, dar care are și o versatilitate extraordinară. O poți găsi în mai multe culori și mărimi. Are un aport de 21 g de proteine la 100 g.

Mazăre

Mazărea este bogată în vitamina C și alți nutrienți care au rolul de a regla sistemul umanitar și de a scădea nivelul inflamației din organism. O porție de 100 g de mazăre are un aport de 5 g de proteine.

Migdale

Migdalele sunt gustarea perfectă, mai ales că sunt bogate în prebiotice care susțin sănătatea sistemului digestiv. O porție de 30 g de migdale au 6 g de proteine. 100 g ovăz au 10,9 g proteine.

Avantajele consumului de proteine de origine vegetală

Într-un articol publicat în revista Advances in Nutrition se menționează faptul că dietele vegane degajă cu 50% mai puține emisii de carbon decât cele omnivore. În plus, se consumă mai puține resurse pentru a fi produse.

De exemplu, pentru 500 de grame de carne de vită este nevoie de o suprafață de 14 ori mai mare, de 8 ori mai multă apă și de 9 ori mai mulți fertilizatori decât pentru a produce aceeași cantitate de fasole.

Într-un studiu din 2021 publicat în revista The Lancet cercetătorii au arătat că dietele vegane și vegetariene sunt mult mai accesibile decât cele care includ și alimente de origine animală, inclusiv pe cele care include și pește.

Spre deosebire de alimentele de origine animală bogate în proteine, cele de origine vegetală aduc în organism și fibre, vitamine, minerale. În plus, nu au grăsimi saturate și nici colesterol. Acestea din urmă pun presiune pe sistemul cardiovascular și, consumate în exces, îl îmbolnăvesc.

Dezavantajele consumului de proteine de origine vegetală

Chiar dacă există o mulțime de motive pentru care ar trebui să consumi mai des proteine de origine vegetală trebuie să știi că au și ele lipsurile lor.

Pentru că au un conținut scăzut de amino acizi esențiali proteinele de origine animală sunt numite „proteine incomplete”. Pentru a evita această neplăcere ar fi bine să consumi proteine din cât mai multe surse pentru a beneficia de cât mai mulți amino acizi esențiali.

Comparativ cu proteinele de origine animală, cele din surse vegetale nu sunt digerate și nici absorbite la fel de eficient. Într-un studiu publicat în 2022 în Journal of Agriculture and Food Research, au un grad de absorbție de 75-80%. Proteinele din carne, lactate sau ouă ajung la 95%.

Pentru a-ți asigura necesarul de proteine zilnic din surse vegetale va trebui să consumi o cantitate mult mai mare de alimente.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec de post cu mere servit pe un blat de lemn
Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă
Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă
Tort egiptean porționat
Tort egiptean. Rețetă orientală, delicioasă
Tort egiptean. Rețetă orientală, delicioasă
Ștrudel cu mere cuburi porționat pe o placă de ardezie, decorat cu zahăr și frunze de mentă, alături de batoane de scorțișoară, un cuțit și mere
Ștrudel cu mere cuburi. Desert de post, simplu și delicios
Ștrudel cu mere cuburi. Desert de post, simplu și delicios
Nuci și alte forme de fursecuri umplute în cutii de carton și pe un platou de lemn
Nuci și alte forme de fursecuri umplute. Desert de post cu gust de copilărie
Nuci și alte forme de fursecuri umplute. Desert de post cu gust de copilărie
Cartofi de post la cuptor,serviți într-o tavă neagră
Cartofi de post la cuptor. Rețeta simplă și gustoasă pentru serile de iarnă
Cartofi de post la cuptor. Rețeta simplă și gustoasă pentru serile de iarnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O femeie care ia gustări de noapte
Ce gustări poți să alegi noaptea fără să te îngrași. Explicații de la nutriționiști
Ce gustări poți să alegi noaptea fără să te îngrași. Explicații de la nutriționiști
Mai multe alimente antiinflamatoare pe o masă
Top 13 alimente antiinflamatoare pe care să le consumi zilnic
Top 13 alimente antiinflamatoare pe care să le consumi zilnic
femeie care alege alimente congelate pe care ar trebui să nu le mai cumperi
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Kimchi servit pe o farfurie albă
09:00
Kimchi. Cele mai populare murături coreene Kimchi. Cele mai populare murături coreene
Fursecuri daneze cu unt servite pe platouri albastre
08:00
Fursecuri daneze cu unt, deliciul scandinav de pe masa ta de sărbătoare Fursecuri daneze cu unt, deliciul scandinav de pe masa ta de sărbătoare
Cartofi confiați într-un bol
07:00
Cartofi confiați. Cel mai rafinat mod de a prepara cartofii Cartofi confiați. Cel mai rafinat mod de a prepara cartofii
fructe de mare stricate
06:00
11 semne că fructele de mare și peștele din galantar sunt pe cale să se strice 11 semne că fructele de mare și peștele din galantar sunt pe cale să se strice
Cornuri de post cu marmeladă pe o farfurie albă, alături de un set de ceai
10 decembrie, 09:00
Cornuri de post cu marmeladă. Rețeta celui mai pufos aluat Cornuri de post cu marmeladă. Rețeta celui mai pufos aluat
Ce condimente se pun la carnea de vită ilustreate cu ajutorul unei fripturi pe un blat de lemn și două castroneșe cu sare și boabe de piper
10 decembrie, 08:00
Ce condimente se pun la carnea de vită. 10 opțiuni pentru o friptură gustoasă Ce condimente se pun la carnea de vită. 10 opțiuni pentru o friptură gustoasă
Rețete de post rapide puse pe masă
10 decembrie, 07:00
7 rețete de post rapide. În doar 15 minute ai masa gata pentru toată familia 7 rețete de post rapide. În doar 15 minute ai masa gata pentru toată familia
O femeie care ia gustări de noapte
10 decembrie, 06:00
Ce gustări poți să alegi noaptea fără să te îngrași. Explicații de la nutriționiști Ce gustări poți să alegi noaptea fără să te îngrași. Explicații de la nutriționiști
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Porții de prăjitură cu suc de roșii în aluat pe un suport de lemn
1
Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post
Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post
Această rețetă de prăjitură cu suc de roșii în aluat este una dintre cele mai apreciate rețete de prăjituri din categoria celor de post. Rețeta se prepară din ingrediente cunoscute, însă...
Un castron plin cu guacamole oxidat
2
Ce să faci ca guacamole să nu mai oxideze. Va fi verde și după 3 zile
Ce să faci ca guacamole să nu mai oxideze. Va fi verde și după 3 zile
Guacamole este unul dintre preparatele care se potrivesc cu aproape orice. Îl poți servi cu legume proaspete sau gătite, cu ouă, cu pâine prăjită, cu burgeri, cu carne. Problema este că...
Canestrelli pe o farfurie și într-o tavă, alături de un ceainic
3
Canestrelli. Rețetă de biscuiți din bucătăria italiană
Canestrelli. Rețetă de biscuiți din bucătăria italiană
Pentru a îmbogăți platoul cu fursecuri preparate pentru sărbătorile de iarnă, îți recomandăm să încerci și rețeta de biscuiți italieni Canestrelli. Au o textură fragedă și sfărâmicioasă și un gust delicios....
cartofii copți perfecți puși pe o tavă
4
Instrumentul de care ai nevoie pentru a face cei mai buni cartofi copți
Instrumentul de care ai nevoie pentru a face cei mai buni cartofi copți
Cartofii copți nu ar trebui să lipsească din meniul tău. Simpli sau cu umpluturi savuroase, sunt perfect ca fel principal sau drept garnitură. Ca să îți iasă pufoși la interior și...
Cartofi de post la cuptor,serviți într-o tavă neagră
5
Cartofi de post la cuptor. Rețeta simplă și gustoasă pentru serile de iarnă
Cartofi de post la cuptor. Rețeta simplă și gustoasă pentru serile de iarnă
O porție de cartofi de post, la cuptor, poate fi cina ta delicioasă și rapidă. Se fac atât de simplu încât în 10 minute poți pune tava la cuptor, iar în...
Parteneri
Zodii norocoase în ziua de 12 decembrie 2023. Trei nativi care se vor bucura de reușite

Zodii norocoase în ziua de 12 decembrie 2023. Trei nativi care se vor bucura de reușite

Zodii norocoase în ziua de 12 decembrie 2023. Trei nativi care se vor bucura de reușite
Cazul fetelor din Hunedoara care s-au sinucis. Prin ce a trecut una dintre ele cu o seară înainte

Cazul fetelor din Hunedoara care s-au sinucis. Prin ce a trecut una dintre ele cu o seară înainte

Cazul fetelor din Hunedoara care s-au sinucis. Prin ce a trecut una dintre ele cu o seară înainte
Cea mai cunoscută amantă din România s-a filmat în chiloţi şi în bustieră decoltată: „Arăţi bombă!”

Cea mai cunoscută amantă din România s-a filmat în chiloţi şi în bustieră decoltată: „Arăţi bombă!”

Cea mai cunoscută amantă din România s-a filmat în chiloţi şi în bustieră decoltată: „Arăţi bombă!”
Laura Giurcanu, povestea din spatele rujului roșu purtat în cursa alături de Aris Eram. Cum a explicat gestul controversat

Laura Giurcanu, povestea din spatele rujului roșu purtat în cursa alături de Aris Eram. Cum a explicat gestul controversat

Laura Giurcanu, povestea din spatele rujului roșu purtat în cursa alături de Aris Eram. Cum a explicat gestul controversat
Berk Oktay și Yıldız Çağrı au aniversat un an de căsnicie cu o postare emoționantă în mediul online. Ce a lăsat scris actorul din Micuța rază de soare

Berk Oktay și Yıldız Çağrı au aniversat un an de căsnicie cu o postare emoționantă în mediul online. Ce a lăsat scris actorul din Micuța rază de soare

Berk Oktay și Yıldız Çağrı au aniversat un an de căsnicie cu o postare emoționantă în mediul online. Ce a lăsat scris actorul din Micuța rază de soare
Cea mai fericită țară din Europa. Pe ce loc surprinzător se află România

Cea mai fericită țară din Europa. Pe ce loc surprinzător se află România

Cea mai fericită țară din Europa. Pe ce loc surprinzător se află România
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune

Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune

Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune
Bruxismul. Ce îl cauzează și cum se poate trata

Bruxismul. Ce îl cauzează și cum se poate trata

Bruxismul. Ce îl cauzează și cum se poate trata
Nicki Minaj a vorbit despre look-ul pe care l-a avut la evenimentul Met Gala din 2022. Uitați, bustul ăsta se va revărsa

Nicki Minaj a vorbit despre look-ul pe care l-a avut la evenimentul „Met Gala” din 2022. „Uitați, bustul ăsta se va revărsa”

Nicki Minaj a vorbit despre look-ul pe care l-a avut la evenimentul „Met Gala” din 2022. „Uitați, bustul ăsta se va revărsa”
Brânza cu cea mai redusă cantitate de sodiu. Care sunt cele mai recomandate sortimente

Brânza cu cea mai redusă cantitate de sodiu. Care sunt cele mai recomandate sortimente

Brânza cu cea mai redusă cantitate de sodiu. Care sunt cele mai recomandate sortimente
fresh
Baclava de post porționată în tavă
Baclava de post. Rețeta celui mai dulce și aromat desert
Baclava de post. Rețeta celui mai dulce și aromat desert
Brioșe proteice cu afine. Desertul delicios pe care îl mănânci fără vinovăție
Brioșe proteice cu afine. Desertul delicios pe care îl mănânci fără vinovăție
Iahnie de fasole cu afumătură. Rețeta tradițională
Iahnie de fasole cu afumătură. Rețeta tradițională
Cornuri de post cu marmeladă. Rețeta celui mai pufos aluat
Cornuri de post cu marmeladă. Rețeta celui mai pufos aluat
Confit de rață, rețeta unui preparat rafinat
Confit de rață, rețeta unui preparat rafinat
închide