Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Băuturi
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Cireșata este un lichior tradițional de casă obținut din cireșe și alcool, popular în multe regiuni din România. Este dulce, aromată și perfectă pentru a fi savurată ca digestiv sau la diverse ocazii festive. Iată cât alcool se pune la cireșată pentru a fi echilibrată perfect. Descoperă rețeta pentru un gust fin și aromat.

Două pahare pline cu cireșată
Cireșele negre sunt cele mai potrivite pentru cireșată / Shutterstock

Cireșata se prepară destul de simplu, fără să ai nevoie de multe ingrediente. Dacă vei să îi dai o aromă mai complexă, poți adăuga condimente sau poți face un amestec de soiuri de cireșe sau de tipuri de alcool. Vei descoperi rețeta potrivită gustului doar doar încercând cât mai multe variante.

Citește și

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Se spală bine cireșele și îndepărtează codițele. Nu se scot sâmburii, deoarece aceștia vor contribui la aroma finală a lichiorului.

Cum se prepară rețeta de cireșată

Se pun cireșele într-un borcan mare, cu capac etanș. Apoi se adaugă zahărul peste cireșe astfel încât să fie distribuit uniform. Se pun și batonul de scorțișoară, cuișoarele și păstaia de vanilie.

Peste fructe, zahăr și condimente se toarnă alcoolul peste cireșe și zahăr, astfel încât să le acopere complet. Se închide borcanul ermetic și se agită ușor pentru a amesteca ingredientele.

Se lasă borcanul într-un loc răcoros și întunecos timp de cel puțin 4-6 săptămâni. Se agită borcanul o dată pe săptămână pentru a ajuta la dizolvarea zahărului și la amestecarea aromelor.

Cu se lasă mai mult timp la macerat, cu atât va fi mai aromat și mai intens la gust. Pentru o aromă optimă, se recomandă macerarea pentru 3-4 luni.

După perioada de macerare, se strecoară lichidul printr-o sită fină sau printr-un tifon pentru a îndepărta cireșele și condimentele. Se toarnă cireșata filtrată în sticle curate și se închid ermetic.

Cât alcool se pune la cireșată

Pentru a obține o cireșată de calitate, alegerea tipului de alcool este crucială, deoarece influențează atât gustul, cât și procesul de macerare. Cel mai des de folosește alcool etilic alimentar (96%) care este este foarte concentrat și pur, ideal pentru extragerea maximă a aromei din cireșe. Deoarece este foarte puternic, se recomandă diluarea cu apă distilată pentru a obține o concentrație de aproximativ 40-50%.

Țuica/pălincă (40-50%) are o aromă distinctă, care poate adăuga o notă tradițională și complexă cireșatei. Se poate folosi direct, dar este important să alegi o țuică de calitate, fără arome prea puternice care ar putea domina gustul cireșelor.

Pentru o cireșată mai specială se poate rom alb (40%), care deși are o aromă subtilă de trestie de zahăr, romul alb poate adăuga o notă interesantă cireșatei. Ginul (40%) este o altă variantă, cu o aromă distinctă de ienupăr și alte botanice, ceea ce poate oferi un gust interesant.

Cantitatea de alcool variază între 750 ml și 1 litru pentru fiecare kilogram de cireșe, în funcție de preferințele tale și de concentrația alcoolului folosit. De exemplu, dacă folosești alcool de 96%, la 1 kg de cireșe vei pune 500 g zahăr și 750 ml alcool de 96%, diluat cu 250 ml apă distilată. În cazul în care alegi alcool de 40% la 1 kg de cireșe și 500 g ahăr vei pune aproximativ 1 l de alcool.

Trucuri pentru cea mai bună cireșată

Pentru a obține o cireșată de calitate, alegerea tipului de cireșe este esențială. Poți folosi cireșe dulci, cireșe amare sau negre.

Cireșele dulci sunt mai suculente și au o concentrație mai mare de zahăr natural, contribuind la o cireșată mai dulce și mai plină. Au avantajul de a fi disponibile peste tot. Încearcă și rețeta de vișinată. Este simplă și rapidă.

Cireșele negre sunt o varietate de cireșe dulci cu un gust foarte intens și o culoare profundă, care adaugă un plus de intensitate și culoare cireșatei. Poți să faci cireșată dintr-un amestec de soiuri pentru a obține o aromă mai interesantă.

Orice fel de cireșe ai folosi, ai grijă să fie proaspete, coapte, și de bună calitate. Înainte de a le pune în cireșată spală-le bine și îndepărtează codițele.

Pentru a îmbogăți aroma cireșatei și a-i da o notă distinctă și complexă, poți adăuga diverse condimente. Scorțișoara, cuișoarele, păstaie de vanilie, anason stelat, ghimbir, nucșoară, coajă de citrice sunt perfecte. Poți face și combinații între ele pentru o cireșată specială. Cele mai potrivite sunt scorțișoară și cuișoare, vanilie șo coajă de citrice și anason stelat și ghimbir.  

După ce este gata cireșata, păstrează sticlele într-un loc răcoros și întunecos, cum ar fi un beci sau o cămară. În acest fel, poate fi consumată până la 1-2 ani. De fapt, cu timpul, aromele se vor intensifica și se vor maturiza, îmbunătățind calitatea lichiorului.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
cartofii țărănești cu ceapă
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
carne de curcan pe un tocător
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cum se curăță scoicile
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
varza murata si zeama de varza
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
carne congelată pe blat
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
legume la cuptor
06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Augsburger Zwetschgendatschi
05:33
Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
29 noiembrie, 06:41
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Supă finlandeză de somon în bol alb
29 noiembrie, 05:53
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară în bol oval, o lingură și mere proaspete
29 noiembrie, 05:16
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat
marry me chicken
28 noiembrie, 10:01
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
persoana care încălzește mâncare la microunde
28 noiembrie, 09:53
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde 10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Motivul pentru care 6.500 de avioane Airbus au rămas la sol provocând haos pe aeroporturi din întreaga lume
Motivul pentru care 6.500 de avioane Airbus au rămas la sol provocând haos pe aeroporturi din întreaga lume
Motivul pentru care 6.500 de avioane Airbus au rămas la sol provocând haos pe aeroporturi din întreaga lume
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
fresh
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde

10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde

Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken

Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
închide