Rețetă de vișinată, pas cu pas. Ce trebuie să adaugi pentru o băutură aromată
Vișinata este una dintre băuturile alcoolice tradiționale în România. În trecut, în majoritatea caselor se găsea o damigeană îmbrăcată în nuiele în care era păstrată peste iarna vișinata. Înainte de masă, se turna în păhărele mici, iar aroma ei umple bucătăria. Dacă vrei să prepari și tu, iată o rețetă simplă de vișinată.
Vișinata este adesea făcută în casă, folosind rețete transmise din generație în generație. Fiecare familie poate avea propria sa rețetă și propriile trucuri pentru a perfecționa băutura. De cele mai multe ori se folosea țuica sau palinca pentru a macera vișinele, iar în perioada modernă se utilizează și alcoolul rafinat alimentar sau votca.
Vișinata este tradițional consumată la ocazii speciale, cum ar fi sărbători religioase, nunți, botezuri și alte evenimente importante. Este un simbol al ospitalității și generozității gazdei.
Ingrediente
Mod de preparare
Se spală bine vișinele și li se îndepărtează codițele. Sâmburii nu se scot deoarece adaugă un plus de aromă lichiorului.
Cum prepari rețeta de vișinată
Într-un borcan mare, se pune un strat de vișine, apoi un strat de zahăr. Se continuă alternând straturile până când termini toate vișinele și zahărul. Apoi se adaugă condimentele distribuite uniform pentru a infuza aromele. Peste compoziție se toarnă țuica astfel încât să acopere complet fructele și zahărul.
Se închide borcanul ermetic și se lasă într-un loc răcoros și întunecos pentru aproximativ 4-6 săptămâni. Se agită borcanul ocazional pentru a ajuta la dizolvarea zahărului și amestecarea aromelor.
După perioada de macerare, se strecoară lichidul printr-o sită fină sau tifon pentru a îndepărta vișinele și resturile de condimente. Se toarnă vișinata filtrată în sticle curate și se închid ermetic.
Există și varianta în care vișinele rămân în vișinată și sunt scoase după ce aceasta este consumată. Se consumă ca atare sau se folosesc în diverse deserturi.
Vișinata este unul dintre lichiorurile de fructe cel mai ușor de preparat. Ai nevoie de vișine, zahăr și țuică, iar dacă vrei să îi dai un gust mai special mai adaugi și câteva condimente. Cel mai important este să alegi vișinele când sunt foarte bine coapte și zemoase pentru a obține cea mai intensă aromă.
Raportul perfect de fructe-zahăr-alcool este de 2:1:1, însă le poți adapta în funcție de preferințe, fără a te abate totuși prea mult de la proporțiile recomandate.
Vișinata este un lichior tradițional preparat din vișine, zahăr și alcool, obținându-se un lichior dulce și aromat. Utilizarea țuicii în locul alcoolului etilic sau a votcii adaugă un plus de autenticitate și un gust mai profund. Iată o rețetă detaliată pentru vișinată cu țuică:
Trucuri pentru a obține cea mai bună vișinată
Pentru a face o vișinată aromată ai nevoie de vișine proaspete, coapte, suculente și fără pete sau defecte. Nu trebuie să le scoți sâmburii pentru că acestea aduc un plus de aromă. Sâmburii conțin compuși care adaugă o notă subtilă de migdale. Alcoolul trebuie să fie și el de calitate, de preferat de casă.
O concentrație de alcool între 40-50% este ideală pentru a extrage aromele vișinelor fără a face lichiorul prea tare.
Respectă proporțiile de 2 kg de vișine la 1 kg de zahăr și 1 litru de țuică de 40-50%. Acest raport asigură un echilibru între dulceață și tăria alcoolului.
Dacă vrei să obții o vișinată mai specială folosește condimente precum scorțișoară, cuișoare, vanilie, anason stelat sau cardamom în cantități mici pentru a îmbogăți aroma fără a o copleși. Ideal este sp faci teste pe cantități mici înainte de a face un lot mare.
Lasă vișinata să macereze timp de 4-6 săptămâni într-un loc răcoros și întunecos. Acest timp este necesar pentru ca aromele să se dezvolte complet. Din când în când mai agită borcanul ocazional pentru a ajuta la dizolvarea zahărului și la amestecarea aromelor.