Cât timp se ține dovleacul la cuptor ca să iasă cremos și delicios. Sfaturi pentru un gust intens
O bucată parfumată de dovleac la cuptor poate fi desertul perfect pentru toamnă sau o gustare hrănitoare atunci când ai poftă de ceva cu adevărat gustos, dar și sănătos. Iată cât timp se ține dovleacul la cuptor ca să iasă cremos și delicios, dar și pentru a avea o textură moale și un gust intens.
Dovleacul la cuptor este, poate, cel mai rapid desert sănătos pe care îl poți prepara. Nu ai de făcut decât să cumperi un dovleac, să îl ștergi cu un prosop umed, să îl tai, să îl cureți de semințe, să îl porționezi și apoi să îl pui într-o tavă.
Apoi presari zahăr și condimentele tale favorite și îl dai la cuptor. Vei simți de îndată cum toată casa ți se parfumează, iar apoi te vei bucura de cât de cremos și delicios este.
Cât timp se ține dovleacul la cuptor
Dovleacul se ține la cuptor între 30 și 50 de minute, în funcție de dimensiunea bucăților și de temperatura cuptorului.
Dacă ai cuptor obișnuit, preîncălzește-l la 180°C și lasă dovleacul aproximativ 40-50 de minute. Verifică dacă este fraged după 30 de minute, introducând o furculiță sau o scobitoare.
Dacă intră ușor, dovleacul este gata. Dacă ai cuptor cu ventilație temperatura de coacere este 200°C. Timpul de coacere scade la aproximativ 30-40 de minute. Verifică consistența după 25 de minute.
Pentru o coacere uniformă, așează bucățile de dovleac pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, într-un singur strat, și stropite cu puțin ulei, dacă dorești o textură mai caramelizată.
Care este cel mai bun dovleac pentru copt
Cel mai bun dovleac pentru copt este dovleacul plăcintar. Acesta este preferat datorită gustului său dulce și texturii dense și cremoase, care devine moale și aromată atunci când este copt.
Are un gust natural dulce, similar cu cel al cartofilor dulci, ceea ce îl face perfect pentru preparate de tip desert sau salate. Dovleacul plăcintar devine moale și catifelat la coacere, dar își păstrează o consistență densă, ceea ce îl face ideal pentru copt, supe creme, piureuri sau garnituri.
Spre deosebire de alte soiuri, dovleacul plăcintar are un spațiu mic pentru semințe, lăsând mai multă pulpă pentru preparare.
Mai poți folosi și dovleacul Hokkaido care are un gust intens, ușor de copt, și coaja sa este comestibilă, ceea ce îl face ideal pentru copt, dar și pentru supe și preparate rustice.
Dovleacul Muscat este mai mare și mai aplatizat, cu o aromă complexă, dulce și fructată. Este excelent pentru preparate mai consistente sau deserturi.
Cum faci dovleac la cuptor cu scorțișoară
Rețeta de dovleac copt cu scorțișoară este emblema sezonului de toamnă. Rețeta este simplă și nu necesită mult timp pentru preparere.
Ingrediente
- 1 dovleac plăcintar
- 2-3 linguri de ulei de măsline (sau unt topit)
- 2 linguri de zahăr brun (opțional)
- 1 linguriță de scorțișoară
- 1 praf de sare
- miere sau sirop de arțar pentru un gust mai dulce (opțional)
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Între timp se curăță dovleacul de coajă, se taie în jumătate și i se îndepărtează semințele.
Apoi se taie în bucăți de aproximativ 2-3 cm care mai apoi se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se stropesc cu ulei de măsline sau unt topit.
Deasupra se presară zahăr brun, pentru caramelizare, scorțișoară și un praf de sare peste dovleac. Se amestecă bine pentru a acoperi toate bucățile cu condimente.
Se pune tava în cuptorul preîncălzit și se coace dovleacul timp de 30-40 de minute, până când devine fraged și ușor caramelizat pe margini. După 25 de minute se verifică, introducând o furculiță în bucățile de dovleac. Dacă aceasta intră ușor, dovleacul este gata. La final se poate pune fie miere, fie sirop de arțar imediat ce se scoate tava din cuptor pentru un plus de dulceață și aromă.