Plăcintă cu ciuperci. Rețetă simplă pentru una dintre mesele zilei
Dacă nu mai ai idei de rețete savuroase, dar simple și ușoare pentru prânz sau cină, îți recomandăm o rețetă de plăcintă cu ciuperci. Are o crustă crocantă la exterior și o umplutură bogată și aromată. Poți folosi ciuperci champignon, pleurotus, hribi sau o combinație de ciuperci sălbatice pentru o varietate de texturi și arome.
Galerie foto
Este o mâncare versatilă, potrivită pentru vegetarieni, dar și un acompaniament delicios pentru alte feluri de mâncare. Aroma subtilă a usturoiului și textura ciupercilor se combină perfect cu smântâna catifelată, iar pătrunjelul adaugă o notă proaspătă. Dacă adaugi și brânză, vei obține o plăcintă mai bogată, cu un gust ușor sărat și o textură mai cremoasă.
Plăcintele sărate sunt o opțiune delicioasă și versatilă pentru oricare dintre mesele zilei. Poți face o mulțime de combinații de ingrediente pentru umplutură. Chiar și aluatul îl poți prepara în multe moduri. Poți opta pentru un aluat fraged, dospit, foietaj sau foi subțiri de plăcintă. Pe toate le poți prepara cu ușurință în casă.
Descoperă și rețeta pentru foi fine de plăcintă, preparate în casă. Iar în continuare îți oferim lista de ingrediente și pașii de urmat pentru a prepara și tu rețeta de plăcintă cu ciuperci.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea aluatului care necesită un timp scurt de frământare și un timp de odihnă la rece, pentru a deveni maleabil. În acest interval de timp se va prepara și umplutura de ciuperci.
Cum prepari aluatul pentru plăcintă cu ciuperci
Într-un bol mare, amestecă făina cu sarea. Adaugă untul rece tăiat cubulețe și, folosind degetele, amestecă rapid până când obții o textură nisipoasă.
Adaugă oul și 3-4 linguri de apă rece, și frământă aluatul doar până devine omogen. Nu-l frământa prea mult, deoarece vrei ca aluatul să fie fraged.
Modelează aluatul într-o bilă, învelește-l în folie alimentară și lasă-l să se odihnească în frigider timp de 30 de minute.
Continuă cu pregătirea umpluturii.
Într-o tigaie mare, topește untul (sau încălzește uleiul) și călește ceapa tocată până devine translucidă. Adaugă usturoiul și mai călește pentru 1 minut.
Adaugă ciupercile feliate și gătește-le la foc mediu până se evaporă lichidul lăsat de ele, iar ciupercile capătă o textură ușor crocantă.
Presară făina peste ciuperci și amestecă bine pentru 1 minut, apoi toarnă smântâna și lasă să fiarbă până când amestecul se îngroașă și devine cremos.
Potrivește de sare și piper, și adaugă pătrunjelul tocat. Dacă dorești un plus de savoare, poți adăuga și brânza rasă.
Lasă umplutura să se răcească puțin înainte de a o folosi.
Cum formezi și coci plăcinta
Preîncălzește cuptorul la 180°C.
Împarte aluatul în două părți și așază umplutura de ciuperci între acestea. Taie câteva crestături pentru a permite aburului să iasă în timpul coacerii. Unge-l cu ou bătut și presară semințe de susan.
Coace delicioasa plăcintă cu ciuperci în cuptorul preîncălzit timp de 30-35 de minute, sau până când aluatul devine auriu și crocant.
După coacere, lasă plăcinta să se răcească ușor, apoi o poți felia.
Plăcinta poate fi servită simplă, alături de o salată proaspătă de verdețuri sau legume.
Dar poate fi un acompaniament excelent alături de fripturi, tocane sau alte feluri de mâncare.
Descoperă și o rețetă de aperitiv cald din bucătăria indiană, denumită Samosa.
Galerie foto