Ce este yuzu și cum îl folosești
Yuzu este un fruct exotic, apărut de câțiva ani și în peisajul nostru gastronomic. Nu se găsește decât foarte rar proaspăt, în schimb îi poți simți aroma în tot felul de preparate dulci sau sărate.
Bucătarii, brutarii și barmanii folosesc de mult aceste citrice unice pentru a da un gust surpriză preparatelor lor. În ultima perioadă a devenit mai disponibil așa că, dacă vrei să încerci și tu să îl integrezi în meniul tău, am pregătit pentru tine toate informațiile de care ai nevoie. Este un fruct exotic delicios care poate fi inclus într-o mulțime de preparate.
Ce este yuzu
Yuzu face parte din familia citricelor, este acru, dar foarte parfumat. Este cultivat în China sau Coreea de Sud, dar este cel mai adesea asociat cu gastronomia japoneză. Din această cauză mai este întâlnit și cu denumirea de ”citron japonez” . În coreeană se numește yuja.
Yuzu este un soi hibrid de citrice, o încrucișare între ichang papeda și mandarină. De la cea din urmă a păstrat mărimea și aspectul, doar că are coaja mai groasă și mai ridată. Când fructul este necopt este verde și se transformă într-o nuanță caldă de galben când este copt.
În interior, pulpa fructului este galbenă, cu multe semințe, rezultând mult mai puțin suc decât de la o lămâie sau o limetă. Din această cauză și a faptului că recoltarea este mai dificilă, yuzu este mai scump în comparație cu alte soiuri de citrice. Descoperă și care este cel mai sănătos fruct din lume.
Ce gust are yuzu
Yuzu este foarte acru, iar gustul său este o combinație între cel de lâmâie acidulată, grapefruit amar și portocală dulce. Profilul său de aromă are și note florale și de plante. În comparație cu alte soiuri de citrice mai obișnuite, yuzu are o aromă puternică, care emană un parfum plin de gust, asemănător caprifoiului atunci când este copt.
Yuzu este un ingredient care poate fi găsit atât în bucătăria japoneză, cât și în cea coreeană. În bucătăria japoneză, yuzu se folosește într-o mare varietate de preparate, de la supe și sashimi până la produse de patiserie. De asemenea, este folosit în feluri de mâncare specifice unor sărbători precum cea pentru celebrarea solstițiului de iarnă.
Se spune că cine mănâncă yuzu va avea noroc. Cea mai mare recoltă de yuzu este culeasă de pe insula Shikoku. Una dintre prefecturile insulei organizează chiar și un festival în fiecare toamnă dedicat exclusiv fructelor.
La ce este folosit yuzu
În bucătărie, yuzu poate fi folosit în același mod lămâia sau limeta. Sucul său poate oferi aciditate preparatelor, în timp ce coaja este folosită pentru miros și parfum. Se poate utiliza în vinaigretd, marinade, cocktailuri sau deserturi. Deși yuzu este rar mâncat crud, poți pune fructul întreg în zahăr și consumat ca marmeladă.
Spre deosebire de lămâi și limetă, care sunt cele mai apreciate atunci când sunt complet coapte și suculente, yuzu poate fi folosit în toate etapele de maturitate.
Când fructele sunt necoapte, verzi și tari ca piatra, coaja acestuia poate fi folosită ca o garnitură sau pentru a aroma preparatelor. În Japonia, coaja verde este adesea folosită pentru a face yuzu kosho, o pastă fermentată picantă care mai conține și ardei iute și sare.
Yuzu este, de asemenea, un ingredient popular găsit în produse de aromoterapie și produse de îngrijire a pielii. Se spune că parfumul fructului are un efect calmant, în timp ce concentrația sa mare de vitamina C are proprietăți anti-îmbătrânire. Descoperă și fructele și legumele ieftine în sezonul de primăvară.
De unde poți cumpăra fructul yuzu
Yuzu proaspăt poate fi foarte greu de găsit în aproape orice zonă din lume, mai puțin în Japonia și Coreea. În Romania poți avea ocazia să cumperi yuzu proaspăt din magazinele specializate și costă aproximativ 50 de lei o bucată care cântărește în jur de 100 g. Poți găsi și suc de yuzu îmbuteliat și pasteurizat sau pastă de yuzu.
Beneficiile nutritive ale yuzu
Fructul este o sursă bună de vitamine, minerale și fibre. Yuzu conține o cantitate mare vitamina C, flavonoide și carotenoide, care pot ajuta la reducerea inflamației și la neutralizarea daunelor cauzate de radicalii liberi.
Un număr limitat de studii au arătat, de asemenea, beneficiile pozitive ale folosirii de uleiuri cu aromă de yuzu în aromaterapie. Subiecții au raportat că au niveluri crescute de energie și productivitate și niveluri scăzute de oboseală, tensiune și anxietate .
Sorbet de yuzu
Sorbetul de yuzu este un desert răcoritor și aromat, perfect pentru zilele calde de vară. Se prepară destul de ușor, în doar 10 minute.
Ingrediente
- 250 ml apă
- 150 g zahăr granulat
- 60 ml suc de yuzu
- 250 ml lichior de yuzu
Mod de preparare
Se adaugă 250 ml apă și 150 g zahăr într-o tigaie și se pun la foc mediu. Se amestecă ușor până se dizolvă tot zahărul.
Se lasă amestecul să se răcească ușor, apoi se amestecă 250 ml de lichior de yuzu. Apoi se adaugă 60 ml de suc de yuzu, câte puțin, până când se ajunge la aroma dorită.
Se toarnă amestecul într-o caserolă mică și se pune la congelator pentru a se întări. După aproximativ 2 ore, sorbetul ar fi trebuit să înceapă să înghețe pe margini. Se scoate din congelator la interval de o oră și se amestecă până când sorbetul devine omogen și înghețat.