Ce este yuzu și cum îl folosești

Yuzu este un fruct exotic, apărut de câțiva ani și în peisajul nostru gastronomic. Nu se găsește decât foarte rar proaspăt, în schimb îi poți simți aroma în tot felul de preparate dulci sau sărate.

Un fruct yuzu secționat și întreg
Yuzu este unul dintre cele mai parfumate citrice / Shutterstock

Bucătarii, brutarii și barmanii folosesc de mult aceste citrice unice pentru a da un gust surpriză preparatelor lor. În ultima perioadă a devenit mai disponibil așa că, dacă vrei să încerci și tu să îl integrezi în meniul tău, am pregătit pentru tine toate informațiile de care ai nevoie. Este un fruct exotic delicios care poate fi inclus într-o mulțime de preparate.

Ce este yuzu

Yuzu face parte din familia citricelor, este acru, dar foarte parfumat. Este cultivat în China sau Coreea de Sud, dar este cel mai adesea asociat cu gastronomia japoneză. Din această cauză mai este întâlnit și cu denumirea de ”citron japonez” . În coreeană se numește yuja.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Yuzu este un soi hibrid de citrice, o încrucișare între ichang papeda și mandarină. De la cea din urmă a păstrat mărimea și aspectul, doar că are coaja mai groasă și mai ridată. Când fructul este necopt este verde și se transformă într-o nuanță caldă de galben când este copt. 

În interior, pulpa fructului este galbenă, cu multe semințe, rezultând mult mai puțin suc decât de la o lămâie sau o limetă. Din această cauză și a faptului că recoltarea este mai dificilă, yuzu este mai scump în comparație cu alte soiuri de citrice. Descoperă și care este cel mai sănătos fruct din lume.

Citește și

Ce gust are yuzu

Yuzu este foarte acru, iar gustul său este o combinație între cel de lâmâie acidulată, grapefruit amar și portocală dulce. Profilul său de aromă are și note florale și de plante. În comparație cu alte soiuri de citrice mai obișnuite, yuzu are o aromă puternică, care emană un parfum plin de gust, asemănător caprifoiului atunci când este copt.

Yuzu este un ingredient care poate fi găsit atât în ​​bucătăria japoneză, cât și în cea coreeană. În bucătăria japoneză, yuzu se folosește într-o mare varietate de preparate, de la supe și sashimi până la produse de patiserie. De asemenea, este folosit în feluri de mâncare specifice unor sărbători precum cea pentru celebrarea solstițiului de iarnă.

Se spune că cine mănâncă yuzu va avea noroc. Cea mai mare recoltă de yuzu este culeasă de pe insula Shikoku. Una dintre prefecturile insulei organizează chiar și un festival în fiecare toamnă  dedicat exclusiv fructelor.

La ce este folosit yuzu

În bucătărie, yuzu poate fi folosit în același mod lămâia sau limeta. Sucul său poate oferi aciditate preparatelor, în timp ce coaja este folosită pentru miros și parfum. Se poate utiliza în vinaigretd, marinade, cocktailuri sau deserturi. Deși yuzu este rar mâncat crud, poți pune fructul întreg în zahăr și consumat ca marmeladă.

Spre deosebire de lămâi și limetă, care sunt cele mai apreciate atunci când sunt complet coapte și suculente, yuzu poate fi folosit în toate etapele de maturitate. 

Când fructele sunt necoapte, verzi și tari ca piatra, coaja acestuia poate fi folosită ca o garnitură sau pentru a aroma preparatelor. În Japonia, coaja verde este adesea folosită pentru a face yuzu kosho, o pastă fermentată picantă care mai conține și ardei iute și sare.

Yuzu este, de asemenea, un ingredient popular găsit în produse de aromoterapie și produse de îngrijire a pielii. Se spune că parfumul fructului are un efect calmant, în timp ce concentrația sa mare de vitamina C are proprietăți anti-îmbătrânire. Descoperă și fructele și legumele ieftine în sezonul de primăvară.

De unde poți cumpăra fructul yuzu

Yuzu proaspăt poate fi foarte greu de găsit în aproape orice zonă din lume, mai puțin în Japonia și Coreea. În Romania poți avea ocazia să cumperi yuzu proaspăt din magazinele specializate și costă aproximativ 50 de lei o bucată care cântărește în jur de 100 g. Poți găsi și suc de yuzu îmbuteliat și pasteurizat sau pastă de yuzu.

Beneficiile nutritive ale yuzu

Fructul este o sursă bună de vitamine, minerale și fibre. Yuzu conține o cantitate mare vitamina C, flavonoide și carotenoide, care pot ajuta la reducerea inflamației și la neutralizarea daunelor cauzate de radicalii liberi. 

Un  număr limitat de studii  au arătat, de asemenea, beneficiile pozitive ale folosirii de uleiuri cu aromă de yuzu în aromaterapie. Subiecții au raportat că au niveluri crescute de energie și productivitate și niveluri scăzute de oboseală, tensiune și anxietate .

Sorbet de yuzu

Sorbetul de yuzu este un desert răcoritor și aromat, perfect pentru zilele calde de vară. Se prepară destul de ușor, în doar 10 minute.

Sorbetul de izu servit într-un pahar transparent
Sorbetul de yuzu este un desert special / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 ml apă
  • 150 g zahăr granulat
  • 60 ml suc de yuzu
  • 250 ml lichior de yuzu

Mod de preparare

Se adaugă 250 ml apă și 150 g zahăr într-o tigaie și se pun la foc mediu. Se amestecă ușor până se dizolvă tot zahărul.

Se lasă amestecul să se răcească ușor, apoi se amestecă 250 ml de lichior de yuzu. Apoi se adaugă 60 ml de suc de yuzu, câte puțin, până când se ajunge la aroma dorită. 

Se toarnă amestecul într-o caserolă mică și se pune la congelator pentru a se întări. După aproximativ 2 ore, sorbetul ar fi trebuit să înceapă să înghețe pe margini. Se scoate din congelator la interval de o oră și se amestecă până când sorbetul devine omogen și înghețat. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii într-o tigaie
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
un bol cu fructe care nu se țin în frigider, așezat pe o masă
Fructe pe care nu ar trebui să le ții niciodată în frigider. Cum să reduci risipa alimentelor
Fructe pe care nu ar trebui să le ții niciodată în frigider. Cum să reduci risipa alimentelor
cele mai bune fructe din lume puse într-un coș
Galerie foto
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
Lychee cu coajă și fără pe o masă
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Sparanghel înfășurat în bacon
06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
29 iunie, 06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
29 iunie, 06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Beyoncé a rămas suspendată într-o mașină înclinată pe scenă. Artista și-a oprit brusc concertul
Beyoncé a rămas suspendată într-o mașină înclinată pe scenă. Artista și-a oprit brusc concertul
Beyoncé a rămas suspendată într-o mașină înclinată pe scenă. Artista și-a oprit brusc concertul
O bunică s-a trezit pe un site de escorte fără voia ei. Anunţul ar fi fost postat de un vecin
O bunică s-a trezit pe un site de escorte fără voia ei. Anunţul ar fi fost postat de un vecin
O bunică s-a trezit pe un site de escorte fără voia ei. Anunţul ar fi fost postat de un vecin
Meniu amp;#8220;regesc” la nunta Kirei Hagi! Preparatele extravagante primite de invitați
Meniu amp;#8220;regesc” la nunta Kirei Hagi! Preparatele extravagante primite de invitați
Meniu amp;#8220;regesc” la nunta Kirei Hagi! Preparatele extravagante primite de invitați
Horoscop luna iulie 2025. Ce schimbări apar în viața zodiilor de foc. Astrele arată care sunt zodiile norocoase
Horoscop luna iulie 2025. Ce schimbări apar în viața zodiilor de foc. Astrele arată care sunt zodiile norocoase
Horoscop luna iulie 2025. Ce schimbări apar în viața zodiilor de foc. Astrele arată care sunt zodiile norocoase
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure
Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure
Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Katy Perry a fost surprinsă din nou fără inelul de logodnă. Vedeta le-ar fi mărturisit prietenilor că este singură de luni de zile
Katy Perry a fost surprinsă din nou fără inelul de logodnă. Vedeta le-ar fi mărturisit prietenilor că este „singură de luni de zile”
Katy Perry a fost surprinsă din nou fără inelul de logodnă. Vedeta le-ar fi mărturisit prietenilor că este „singură de luni de zile”
Beneficiile exerciţiilor fizice de grup. Ce spun studiile
Beneficiile exerciţiilor fizice de grup. Ce spun studiile
Beneficiile exerciţiilor fizice de grup. Ce spun studiile
fresh
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
închide