Ce este yuzu și cum îl folosești

Yuzu este un fruct exotic, apărut de câțiva ani și în peisajul nostru gastronomic. Nu se găsește decât foarte rar proaspăt, în schimb îi poți simți aroma în tot felul de preparate dulci sau sărate.

Un fruct yuzu secționat și întreg
Yuzu este unul dintre cele mai parfumate citrice / Shutterstock

Bucătarii, brutarii și barmanii folosesc de mult aceste citrice unice pentru a da un gust surpriză preparatelor lor. În ultima perioadă a devenit mai disponibil așa că, dacă vrei să încerci și tu să îl integrezi în meniul tău, am pregătit pentru tine toate informațiile de care ai nevoie. Este un fruct exotic delicios care poate fi inclus într-o mulțime de preparate.

Ce este yuzu

Yuzu face parte din familia citricelor, este acru, dar foarte parfumat. Este cultivat în China sau Coreea de Sud, dar este cel mai adesea asociat cu gastronomia japoneză. Din această cauză mai este întâlnit și cu denumirea de ”citron japonez” . În coreeană se numește yuja.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Yuzu este un soi hibrid de citrice, o încrucișare între ichang papeda și mandarină. De la cea din urmă a păstrat mărimea și aspectul, doar că are coaja mai groasă și mai ridată. Când fructul este necopt este verde și se transformă într-o nuanță caldă de galben când este copt. 

În interior, pulpa fructului este galbenă, cu multe semințe, rezultând mult mai puțin suc decât de la o lămâie sau o limetă. Din această cauză și a faptului că recoltarea este mai dificilă, yuzu este mai scump în comparație cu alte soiuri de citrice. Descoperă și care este cel mai sănătos fruct din lume.

Citește și

Ce gust are yuzu

Yuzu este foarte acru, iar gustul său este o combinație între cel de lâmâie acidulată, grapefruit amar și portocală dulce. Profilul său de aromă are și note florale și de plante. În comparație cu alte soiuri de citrice mai obișnuite, yuzu are o aromă puternică, care emană un parfum plin de gust, asemănător caprifoiului atunci când este copt.

Yuzu este un ingredient care poate fi găsit atât în ​​bucătăria japoneză, cât și în cea coreeană. În bucătăria japoneză, yuzu se folosește într-o mare varietate de preparate, de la supe și sashimi până la produse de patiserie. De asemenea, este folosit în feluri de mâncare specifice unor sărbători precum cea pentru celebrarea solstițiului de iarnă.

Se spune că cine mănâncă yuzu va avea noroc. Cea mai mare recoltă de yuzu este culeasă de pe insula Shikoku. Una dintre prefecturile insulei organizează chiar și un festival în fiecare toamnă  dedicat exclusiv fructelor.

La ce este folosit yuzu

În bucătărie, yuzu poate fi folosit în același mod lămâia sau limeta. Sucul său poate oferi aciditate preparatelor, în timp ce coaja este folosită pentru miros și parfum. Se poate utiliza în vinaigretd, marinade, cocktailuri sau deserturi. Deși yuzu este rar mâncat crud, poți pune fructul întreg în zahăr și consumat ca marmeladă.

Spre deosebire de lămâi și limetă, care sunt cele mai apreciate atunci când sunt complet coapte și suculente, yuzu poate fi folosit în toate etapele de maturitate. 

Când fructele sunt necoapte, verzi și tari ca piatra, coaja acestuia poate fi folosită ca o garnitură sau pentru a aroma preparatelor. În Japonia, coaja verde este adesea folosită pentru a face yuzu kosho, o pastă fermentată picantă care mai conține și ardei iute și sare.

Yuzu este, de asemenea, un ingredient popular găsit în produse de aromoterapie și produse de îngrijire a pielii. Se spune că parfumul fructului are un efect calmant, în timp ce concentrația sa mare de vitamina C are proprietăți anti-îmbătrânire. Descoperă și fructele și legumele ieftine în sezonul de primăvară.

De unde poți cumpăra fructul yuzu

Yuzu proaspăt poate fi foarte greu de găsit în aproape orice zonă din lume, mai puțin în Japonia și Coreea. În Romania poți avea ocazia să cumperi yuzu proaspăt din magazinele specializate și costă aproximativ 50 de lei o bucată care cântărește în jur de 100 g. Poți găsi și suc de yuzu îmbuteliat și pasteurizat sau pastă de yuzu.

Beneficiile nutritive ale yuzu

Fructul este o sursă bună de vitamine, minerale și fibre. Yuzu conține o cantitate mare vitamina C, flavonoide și carotenoide, care pot ajuta la reducerea inflamației și la neutralizarea daunelor cauzate de radicalii liberi. 

Un  număr limitat de studii  au arătat, de asemenea, beneficiile pozitive ale folosirii de uleiuri cu aromă de yuzu în aromaterapie. Subiecții au raportat că au niveluri crescute de energie și productivitate și niveluri scăzute de oboseală, tensiune și anxietate .

Sorbet de yuzu

Sorbetul de yuzu este un desert răcoritor și aromat, perfect pentru zilele calde de vară. Se prepară destul de ușor, în doar 10 minute.

Sorbetul de izu servit într-un pahar transparent
Sorbetul de yuzu este un desert special / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 ml apă
  • 150 g zahăr granulat
  • 60 ml suc de yuzu
  • 250 ml lichior de yuzu

Mod de preparare

Se adaugă 250 ml apă și 150 g zahăr într-o tigaie și se pun la foc mediu. Se amestecă ușor până se dizolvă tot zahărul.

Se lasă amestecul să se răcească ușor, apoi se amestecă 250 ml de lichior de yuzu. Apoi se adaugă 60 ml de suc de yuzu, câte puțin, până când se ajunge la aroma dorită. 

Se toarnă amestecul într-o caserolă mică și se pune la congelator pentru a se întări. După aproximativ 2 ore, sorbetul ar fi trebuit să înceapă să înghețe pe margini. Se scoate din congelator la interval de o oră și se amestecă până când sorbetul devine omogen și înghețat. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată, decorate cu zahăr pudră
Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată (Buchty / Brioche umplute)
Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată (Buchty / Brioche umplute)
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie decorate cu frunze de busuioc
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie
tocană de murături prăjite
Cum faci tocană de murături prăjite. Rețeta pas cu pas
Cum faci tocană de murături prăjite. Rețeta pas cu pas
bruschete cu ton și avocado
Rețetă de bruschete cu ton și avocado. Cum obții ușor și rapid niște aperitive delicioase
Rețetă de bruschete cu ton și avocado. Cum obții ușor și rapid niște aperitive delicioase
Două porții de brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată pe o farfurie cu furculiță
Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată
Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
musculițele de pe fructe
Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere
Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere
un bol cu fructe care nu se țin în frigider, așezat pe o masă
Fructe pe care nu ar trebui să le ții niciodată în frigider. Cum să reduci risipa alimentelor
Fructe pe care nu ar trebui să le ții niciodată în frigider. Cum să reduci risipa alimentelor
cele mai bune fructe din lume puse într-un coș
Galerie foto
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cât se ține slănina la sare
05:46
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
cartofi copți crocanți
05:22
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
anghinarea
05:05
Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari
prea multă sare în mâncare
1 noiembrie, 05:57
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Murături asortate în saramură
1 noiembrie, 05:44
Murături asortate în saramură. Rețete de murături și trucuri pentru conserve de iarnă Murături asortate în saramură. Rețete de murături și trucuri pentru conserve de iarnă
condimente indiene
1 noiembrie, 05:22
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit în pahar, alături de rodie secționată, jumătate de grapefruit, felii de sfeclă și bucăți de țelină apio
31 octombrie, 06:01
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată
cartofi prăjiți în tigaie
31 octombrie, 05:40
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum poți împacheta eficient pentru călătoriile de iarnă folosind doar bagajul de mână. Sfaturi și trucuri utile
Cum poți împacheta eficient pentru călătoriile de iarnă folosind doar bagajul de mână. Sfaturi și trucuri utile
Cum poți împacheta eficient pentru călătoriile de iarnă folosind doar bagajul de mână. Sfaturi și trucuri utile
Am crezut că e bombă. Bărbat din Dej, ucis în propria casă de o explozie. Făcuse revizia la gaze recent
"Am crezut că e bombă". Bărbat din Dej, ucis în propria casă de o explozie. Făcuse revizia la gaze recent
"Am crezut că e bombă". Bărbat din Dej, ucis în propria casă de o explozie. Făcuse revizia la gaze recent
Ce a putut face văduva bărbatului ucis de Mario Iorgulescu cu sutele de mii de euro primite despăgubiri
Ce a putut face văduva bărbatului ucis de Mario Iorgulescu cu sutele de mii de euro primite despăgubiri
Ce a putut face văduva bărbatului ucis de Mario Iorgulescu cu sutele de mii de euro primite despăgubiri
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Noi detalii despre actorul Selahattin Paşalı din serialul Ömer. Ce mai face protagonistul îndrăgit
Noi detalii despre actorul Selahattin Paşalı din serialul Ömer. Ce mai face protagonistul îndrăgit
Noi detalii despre actorul Selahattin Paşalı din serialul Ömer. Ce mai face protagonistul îndrăgit
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Pumpkin Spice Latte. Băutura toamnei, parfumată și catifelată
Pumpkin Spice Latte. Băutura toamnei, parfumată și catifelată
Pumpkin Spice Latte. Băutura toamnei, parfumată și catifelată
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Ce semnificație are colierul în formă de inimă purtat de Rosalía în piesa Berghain? Cât costă medalionul
Ce semnificație are colierul în formă de inimă purtat de Rosalía în piesa „Berghain”? Cât costă medalionul
Ce semnificație are colierul în formă de inimă purtat de Rosalía în piesa „Berghain”? Cât costă medalionul
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
fresh
Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească

Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească

Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească

Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată

Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată

De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși

De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși

Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația

Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația

Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune

Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
închide