Ce este yuzu și cum îl folosești

Yuzu este un fruct exotic, apărut de câțiva ani și în peisajul nostru gastronomic. Nu se găsește decât foarte rar proaspăt, în schimb îi poți simți aroma în tot felul de preparate dulci sau sărate.

Un fruct yuzu secționat și întreg
Yuzu este unul dintre cele mai parfumate citrice / Shutterstock

Bucătarii, brutarii și barmanii folosesc de mult aceste citrice unice pentru a da un gust surpriză preparatelor lor. În ultima perioadă a devenit mai disponibil așa că, dacă vrei să încerci și tu să îl integrezi în meniul tău, am pregătit pentru tine toate informațiile de care ai nevoie. Este un fruct exotic delicios care poate fi inclus într-o mulțime de preparate.

Ce este yuzu

Yuzu face parte din familia citricelor, este acru, dar foarte parfumat. Este cultivat în China sau Coreea de Sud, dar este cel mai adesea asociat cu gastronomia japoneză. Din această cauză mai este întâlnit și cu denumirea de ”citron japonez” . În coreeană se numește yuja.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Yuzu este un soi hibrid de citrice, o încrucișare între ichang papeda și mandarină. De la cea din urmă a păstrat mărimea și aspectul, doar că are coaja mai groasă și mai ridată. Când fructul este necopt este verde și se transformă într-o nuanță caldă de galben când este copt. 

În interior, pulpa fructului este galbenă, cu multe semințe, rezultând mult mai puțin suc decât de la o lămâie sau o limetă. Din această cauză și a faptului că recoltarea este mai dificilă, yuzu este mai scump în comparație cu alte soiuri de citrice. Descoperă și care este cel mai sănătos fruct din lume.

Citește și

Ce gust are yuzu

Yuzu este foarte acru, iar gustul său este o combinație între cel de lâmâie acidulată, grapefruit amar și portocală dulce. Profilul său de aromă are și note florale și de plante. În comparație cu alte soiuri de citrice mai obișnuite, yuzu are o aromă puternică, care emană un parfum plin de gust, asemănător caprifoiului atunci când este copt.

Yuzu este un ingredient care poate fi găsit atât în ​​bucătăria japoneză, cât și în cea coreeană. În bucătăria japoneză, yuzu se folosește într-o mare varietate de preparate, de la supe și sashimi până la produse de patiserie. De asemenea, este folosit în feluri de mâncare specifice unor sărbători precum cea pentru celebrarea solstițiului de iarnă.

Se spune că cine mănâncă yuzu va avea noroc. Cea mai mare recoltă de yuzu este culeasă de pe insula Shikoku. Una dintre prefecturile insulei organizează chiar și un festival în fiecare toamnă  dedicat exclusiv fructelor.

La ce este folosit yuzu

În bucătărie, yuzu poate fi folosit în același mod lămâia sau limeta. Sucul său poate oferi aciditate preparatelor, în timp ce coaja este folosită pentru miros și parfum. Se poate utiliza în vinaigretd, marinade, cocktailuri sau deserturi. Deși yuzu este rar mâncat crud, poți pune fructul întreg în zahăr și consumat ca marmeladă.

Spre deosebire de lămâi și limetă, care sunt cele mai apreciate atunci când sunt complet coapte și suculente, yuzu poate fi folosit în toate etapele de maturitate. 

Când fructele sunt necoapte, verzi și tari ca piatra, coaja acestuia poate fi folosită ca o garnitură sau pentru a aroma preparatelor. În Japonia, coaja verde este adesea folosită pentru a face yuzu kosho, o pastă fermentată picantă care mai conține și ardei iute și sare.

Yuzu este, de asemenea, un ingredient popular găsit în produse de aromoterapie și produse de îngrijire a pielii. Se spune că parfumul fructului are un efect calmant, în timp ce concentrația sa mare de vitamina C are proprietăți anti-îmbătrânire. Descoperă și fructele și legumele ieftine în sezonul de primăvară.

De unde poți cumpăra fructul yuzu

Yuzu proaspăt poate fi foarte greu de găsit în aproape orice zonă din lume, mai puțin în Japonia și Coreea. În Romania poți avea ocazia să cumperi yuzu proaspăt din magazinele specializate și costă aproximativ 50 de lei o bucată care cântărește în jur de 100 g. Poți găsi și suc de yuzu îmbuteliat și pasteurizat sau pastă de yuzu.

Beneficiile nutritive ale yuzu

Fructul este o sursă bună de vitamine, minerale și fibre. Yuzu conține o cantitate mare vitamina C, flavonoide și carotenoide, care pot ajuta la reducerea inflamației și la neutralizarea daunelor cauzate de radicalii liberi. 

Un  număr limitat de studii  au arătat, de asemenea, beneficiile pozitive ale folosirii de uleiuri cu aromă de yuzu în aromaterapie. Subiecții au raportat că au niveluri crescute de energie și productivitate și niveluri scăzute de oboseală, tensiune și anxietate .

Sorbet de yuzu

Sorbetul de yuzu este un desert răcoritor și aromat, perfect pentru zilele calde de vară. Se prepară destul de ușor, în doar 10 minute.

Sorbetul de izu servit într-un pahar transparent
Sorbetul de yuzu este un desert special / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 ml apă
  • 150 g zahăr granulat
  • 60 ml suc de yuzu
  • 250 ml lichior de yuzu

Mod de preparare

Se adaugă 250 ml apă și 150 g zahăr într-o tigaie și se pun la foc mediu. Se amestecă ușor până se dizolvă tot zahărul.

Se lasă amestecul să se răcească ușor, apoi se amestecă 250 ml de lichior de yuzu. Apoi se adaugă 60 ml de suc de yuzu, câte puțin, până când se ajunge la aroma dorită. 

Se toarnă amestecul într-o caserolă mică și se pune la congelator pentru a se întări. După aproximativ 2 ore, sorbetul ar fi trebuit să înceapă să înghețe pe margini. Se scoate din congelator la interval de o oră și se amestecă până când sorbetul devine omogen și înghețat. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă pe un platou alb
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine secționat pe un platou alb și o linguriță cu vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de supă Vichyssoise, o rețeta franțuzească clasică
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
Bol cu ciuperci în sos de smântână, alături de ciuperci proaspete
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție secționat în trei
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cele mai bune fructe din lume puse într-un coș
Galerie foto
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
Lychee cu coajă și fără pe o masă
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
O mână care ține un fruct de mangostan
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei turte la tigaie din aluat simplu de pâine pe i farfurie ținută în mâini
06:41
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
Cheesecake inimioară cu căpșuni alături de cuțit și furculiță și căpșuni proaspete
06:19
Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere
Basbousa servită pe o farfurie albă
20 mai, 06:24
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
Galette cu mere și căpșuni porționată pe o farfurie albă
20 mai, 06:00
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Frișcă amestecată cu mixerul în bol de inox pentru a vedea cum se bate frișca din smântână naturală
19 mai, 06:52
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Crumble cu rubarbă și căpșuni în vas oval cu lingură de lemn, alături de rubarbă proaspătă și căpșuni proaspete
19 mai, 06:40
Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid
Aluat simplu pentru tarte în forma de copt
18 mai, 07:36
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Fursecuri nor cu lămâie
18 mai, 06:15
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
1
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
2
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Dacă îți plac preparatele pe bază de ciuperci îți recomandăm să încerci și rețeta de ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Se prepară ușor, este simplă și conține doar câteva...
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
3
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Dacă ești în căutarea unei rețete de blat pentru tort, mai altfel decât cea clasică, poți încerca rețeta de blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție. Te va cuceri atât...
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
4
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Dacă ești în căutarea unei rețete de tort mai deosebită și ca gust și ca aspect, rețeta de tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine poate fi alegerea...
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
5
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...
Parteneri
Care este secretul pentru a dezvolta masa musculară. Se pare că cheia stă în alegerea mic dejunului
Care este secretul pentru a dezvolta masa musculară. Se pare că cheia stă în alegerea mic dejunului
Care este secretul pentru a dezvolta masa musculară. Se pare că cheia stă în alegerea mic dejunului
Lista alimentelor periculoase care nu vor putea fi vândute în apropierea şcolilor. Comercianţii cred că legea este imposibilă
Lista alimentelor periculoase care nu vor putea fi vândute în apropierea şcolilor. Comercianţii cred că legea este imposibilă
Lista alimentelor periculoase care nu vor putea fi vândute în apropierea şcolilor. Comercianţii cred că legea este imposibilă
Fosta iubită a „Prinţişorului Craiovei” trăieşte clipe de senzaţie într-o vacanţă de lux: „Pentru totdeauna îndrăgostită”
Fosta iubită a „Prinţişorului Craiovei” trăieşte clipe de senzaţie într-o vacanţă de lux: „Pentru totdeauna îndrăgostită”
Fosta iubită a „Prinţişorului Craiovei” trăieşte clipe de senzaţie într-o vacanţă de lux: „Pentru totdeauna îndrăgostită”
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Cele câteva momente de glorie care au dus la 8 ani de durere pentru Elon Musk. Ce a pățit miliardarul
Cele „câteva momente de glorie” care au dus la „8 ani de durere” pentru Elon Musk. Ce a pățit miliardarul
Cele „câteva momente de glorie” care au dus la „8 ani de durere” pentru Elon Musk. Ce a pățit miliardarul
Eclere cu vanilie și căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Jennifer Lopez a apreciat o postare despre relațiile nesănătoase, în contextul în care se zvonește că ea și Affleck ar fi la un pas de divorț
Jennifer Lopez a apreciat o postare despre relațiile nesănătoase, în contextul în care se zvonește că ea și Affleck ar fi la un pas de divorț
Jennifer Lopez a apreciat o postare despre relațiile nesănătoase, în contextul în care se zvonește că ea și Affleck ar fi la un pas de divorț
Băuturi pentru sănătatea plămânilor. Efectele benefice asupra acestor organe vitale
Băuturi pentru sănătatea plămânilor. Efectele benefice asupra acestor organe vitale
Băuturi pentru sănătatea plămânilor. Efectele benefice asupra acestor organe vitale
fresh
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile

Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile

Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile

Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros

Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros

Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid

Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid

Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă

Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă

Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere

Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere
închide