Ce este yuzu și cum îl folosești

Yuzu este un fruct exotic, apărut de câțiva ani și în peisajul nostru gastronomic. Nu se găsește decât foarte rar proaspăt, în schimb îi poți simți aroma în tot felul de preparate dulci sau sărate.

Un fruct yuzu secționat și întreg
Yuzu este unul dintre cele mai parfumate citrice / Shutterstock

Bucătarii, brutarii și barmanii folosesc de mult aceste citrice unice pentru a da un gust surpriză preparatelor lor. În ultima perioadă a devenit mai disponibil așa că, dacă vrei să încerci și tu să îl integrezi în meniul tău, am pregătit pentru tine toate informațiile de care ai nevoie. Este un fruct exotic delicios care poate fi inclus într-o mulțime de preparate.

Ce este yuzu

Yuzu face parte din familia citricelor, este acru, dar foarte parfumat. Este cultivat în China sau Coreea de Sud, dar este cel mai adesea asociat cu gastronomia japoneză. Din această cauză mai este întâlnit și cu denumirea de ”citron japonez” . În coreeană se numește yuja.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Yuzu este un soi hibrid de citrice, o încrucișare între ichang papeda și mandarină. De la cea din urmă a păstrat mărimea și aspectul, doar că are coaja mai groasă și mai ridată. Când fructul este necopt este verde și se transformă într-o nuanță caldă de galben când este copt. 

În interior, pulpa fructului este galbenă, cu multe semințe, rezultând mult mai puțin suc decât de la o lămâie sau o limetă. Din această cauză și a faptului că recoltarea este mai dificilă, yuzu este mai scump în comparație cu alte soiuri de citrice. Descoperă și care este cel mai sănătos fruct din lume.

Citește și

Ce gust are yuzu

Yuzu este foarte acru, iar gustul său este o combinație între cel de lâmâie acidulată, grapefruit amar și portocală dulce. Profilul său de aromă are și note florale și de plante. În comparație cu alte soiuri de citrice mai obișnuite, yuzu are o aromă puternică, care emană un parfum plin de gust, asemănător caprifoiului atunci când este copt.

Yuzu este un ingredient care poate fi găsit atât în ​​bucătăria japoneză, cât și în cea coreeană. În bucătăria japoneză, yuzu se folosește într-o mare varietate de preparate, de la supe și sashimi până la produse de patiserie. De asemenea, este folosit în feluri de mâncare specifice unor sărbători precum cea pentru celebrarea solstițiului de iarnă.

Se spune că cine mănâncă yuzu va avea noroc. Cea mai mare recoltă de yuzu este culeasă de pe insula Shikoku. Una dintre prefecturile insulei organizează chiar și un festival în fiecare toamnă  dedicat exclusiv fructelor.

La ce este folosit yuzu

În bucătărie, yuzu poate fi folosit în același mod lămâia sau limeta. Sucul său poate oferi aciditate preparatelor, în timp ce coaja este folosită pentru miros și parfum. Se poate utiliza în vinaigretd, marinade, cocktailuri sau deserturi. Deși yuzu este rar mâncat crud, poți pune fructul întreg în zahăr și consumat ca marmeladă.

Spre deosebire de lămâi și limetă, care sunt cele mai apreciate atunci când sunt complet coapte și suculente, yuzu poate fi folosit în toate etapele de maturitate. 

Când fructele sunt necoapte, verzi și tari ca piatra, coaja acestuia poate fi folosită ca o garnitură sau pentru a aroma preparatelor. În Japonia, coaja verde este adesea folosită pentru a face yuzu kosho, o pastă fermentată picantă care mai conține și ardei iute și sare.

Yuzu este, de asemenea, un ingredient popular găsit în produse de aromoterapie și produse de îngrijire a pielii. Se spune că parfumul fructului are un efect calmant, în timp ce concentrația sa mare de vitamina C are proprietăți anti-îmbătrânire. Descoperă și fructele și legumele ieftine în sezonul de primăvară.

De unde poți cumpăra fructul yuzu

Yuzu proaspăt poate fi foarte greu de găsit în aproape orice zonă din lume, mai puțin în Japonia și Coreea. În Romania poți avea ocazia să cumperi yuzu proaspăt din magazinele specializate și costă aproximativ 50 de lei o bucată care cântărește în jur de 100 g. Poți găsi și suc de yuzu îmbuteliat și pasteurizat sau pastă de yuzu.

Beneficiile nutritive ale yuzu

Fructul este o sursă bună de vitamine, minerale și fibre. Yuzu conține o cantitate mare vitamina C, flavonoide și carotenoide, care pot ajuta la reducerea inflamației și la neutralizarea daunelor cauzate de radicalii liberi. 

Un  număr limitat de studii  au arătat, de asemenea, beneficiile pozitive ale folosirii de uleiuri cu aromă de yuzu în aromaterapie. Subiecții au raportat că au niveluri crescute de energie și productivitate și niveluri scăzute de oboseală, tensiune și anxietate .

Sorbet de yuzu

Sorbetul de yuzu este un desert răcoritor și aromat, perfect pentru zilele calde de vară. Se prepară destul de ușor, în doar 10 minute.

Sorbetul de izu servit într-un pahar transparent
Sorbetul de yuzu este un desert special / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 ml apă
  • 150 g zahăr granulat
  • 60 ml suc de yuzu
  • 250 ml lichior de yuzu

Mod de preparare

Se adaugă 250 ml apă și 150 g zahăr într-o tigaie și se pun la foc mediu. Se amestecă ușor până se dizolvă tot zahărul.

Se lasă amestecul să se răcească ușor, apoi se amestecă 250 ml de lichior de yuzu. Apoi se adaugă 60 ml de suc de yuzu, câte puțin, până când se ajunge la aroma dorită. 

Se toarnă amestecul într-o caserolă mică și se pune la congelator pentru a se întări. După aproximativ 2 ore, sorbetul ar fi trebuit să înceapă să înghețe pe margini. Se scoate din congelator la interval de o oră și se amestecă până când sorbetul devine omogen și înghețat. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Inele din mere în aluat foietaj pe un grătar, alături de felii de mere
Inele din mere în aluat foietaj, preparate la cuptor
Inele din mere în aluat foietaj, preparate la cuptor
Tort cu ciocolată și fistic secționat
Tort cu ciocolată și fistic. Rețeta unui tort simplu și elegant
Tort cu ciocolată și fistic. Rețeta unui tort simplu și elegant
Melcișori din aluat foietaj cu spanac, într-un bol
Melcișori cu spanac și șuncă afumată. Un aperitiv simplu și gustos
Melcișori cu spanac și șuncă afumată. Un aperitiv simplu și gustos
Ruladă de biscuiți cu portocale întregi și cremă de cocos porționată pe farfurie și pe platou, alături de un set de ceai
Ruladă de biscuiți cu portocale întregi și cremă de cocos
Ruladă de biscuiți cu portocale întregi și cremă de cocos
empanadas pe o farfurie gri
Rețetă de empanadas. Cum să faci la tine acasă gustările celebre ale spaniolilor
Rețetă de empanadas. Cum să faci la tine acasă gustările celebre ale spaniolilor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cele mai bune fructe din lume puse într-un coș
Galerie foto
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
Lychee cu coajă și fără pe o masă
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
O mână care ține un fruct de mangostan
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chateaubriand servită pe un tocător de lemn
06:14
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
salată shuba
05:08
Salata shuba, cea mai populară și sofisticată rețetă rusească Salata shuba, cea mai populară și sofisticată rețetă rusească
Persoană servind Camembert în foietaj, cu bacon, cașcaval și curmale
15 ianuarie, 06:33
Camembert în foietaj, cu bacon, cașcaval și curmale Camembert în foietaj, cu bacon, cașcaval și curmale
Porții de kugel de cartofi
15 ianuarie, 05:23
Kugel de cartofi. Rețetă tradițională evreiască Kugel de cartofi. Rețetă tradițională evreiască
Coji de eclere coapte în tavă
14 ianuarie, 05:19
Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit
Plăcintă cu mazăre porționată pe farfurie și în vasul de copt
14 ianuarie, 05:18
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă
cel mai bun piure de cartofi pus într-un bol
13 ianuarie, 06:50
Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi. Greșelile pe care nu trebuie să le faci Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi. Greșelile pe care nu trebuie să le faci
Ștrudel cu șuncă și ciuperci pe un tocător de lemn, alături de ciuperci proaspete, frunze de busuioc și ardei roșu
13 ianuarie, 05:01
Ștrudel cu șuncă și ciuperci. O gustare savuroasă pentru orice moment al zilei Ștrudel cu șuncă și ciuperci. O gustare savuroasă pentru orice moment al zilei
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
5 perechi de zodii predestinate. Care dintre nativi iubesc o singură dată
5 perechi de zodii predestinate. Care dintre nativi iubesc o singură dată
5 perechi de zodii predestinate. Care dintre nativi iubesc o singură dată
Tatăl fetei care a devenit mamă la 14 ani, în stare de şoc. Cum să aibă bebe?
Tatăl fetei care a devenit mamă la 14 ani, în stare de şoc. "Cum să aibă bebe?"
Tatăl fetei care a devenit mamă la 14 ani, în stare de şoc. "Cum să aibă bebe?"
Drama trăită de Vasile Ardeleanu în ultimii ani din viaţă. Soţia l-a părăsit şi a plecat la muncă în Italia
Drama trăită de Vasile Ardeleanu în ultimii ani din viaţă. Soţia l-a părăsit şi a plecat la muncă în Italia
Drama trăită de Vasile Ardeleanu în ultimii ani din viaţă. Soţia l-a părăsit şi a plecat la muncă în Italia
De ce nu trebuie să se teamă de singurătate în lunile ce urmează aceste zodii. Când își vor găsi jumatatea nativii 
De ce nu trebuie să se teamă de singurătate în lunile ce urmează aceste zodii. Când își vor găsi jumatatea nativii 
De ce nu trebuie să se teamă de singurătate în lunile ce urmează aceste zodii. Când își vor găsi jumatatea nativii 
Luces Velásquez, actrița care a interpretat-o pe Bertha Muñoz în Betty cea urâtă, a pierdut trei copii. Povestea tragică a vedetei
Luces Velásquez, actrița care a interpretat-o pe Bertha Muñoz în Betty cea urâtă, a pierdut trei copii. Povestea tragică a vedetei
Luces Velásquez, actrița care a interpretat-o pe Bertha Muñoz în Betty cea urâtă, a pierdut trei copii. Povestea tragică a vedetei
Cât ar costa Groenlanda. Donald Trump a zis că ar vrea să o cumpere
Cât ar costa Groenlanda. Donald Trump a zis că ar vrea să o cumpere
Cât ar costa Groenlanda. Donald Trump a zis că ar vrea să o cumpere
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Telefonul Copilului: tot ce trebuie să știi despre linia de asistență 116 111 din România
Telefonul Copilului: tot ce trebuie să știi despre linia de asistență 116 111 din România
Telefonul Copilului: tot ce trebuie să știi despre linia de asistență 116 111 din România
Taylor Swift își extinde conacul de 17.75 milioane de dolari din Rhode Island. Costurile pentru finalizarea construcției se ridică la 1.7 milioane de dolari
Taylor Swift își extinde conacul de 17.75 milioane de dolari din Rhode Island. Costurile pentru finalizarea construcției se ridică la 1.7 milioane de dolari
Taylor Swift își extinde conacul de 17.75 milioane de dolari din Rhode Island. Costurile pentru finalizarea construcției se ridică la 1.7 milioane de dolari
Exerciții fizice pentru a gestiona diabetul. Ce rol are activitatea fizică în reglarea nivelurilor de zahăr din sânge
Exerciții fizice pentru a gestiona diabetul. Ce rol are activitatea fizică în reglarea nivelurilor de zahăr din sânge
Exerciții fizice pentru a gestiona diabetul. Ce rol are activitatea fizică în reglarea nivelurilor de zahăr din sânge
fresh
Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit

Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit

Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit

Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă

Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă

Kugel de cartofi. Rețetă tradițională evreiască

Kugel de cartofi. Rețetă tradițională evreiască

Camembert în foietaj, cu bacon, cașcaval și curmale

Camembert în foietaj, cu bacon, cașcaval și curmale

Salata shuba, cea mai populară și sofisticată rețetă rusească

Salata shuba, cea mai populară și sofisticată rețetă rusească
închide