Ce fel de clătite se mănâncă în lume. 31 de variante de pe toate continentele

Clătitele sunt poate cel mai popular desert din lume. Variante ale lor se gătesc de mii de ani. Descoperă și tu ce fel de clătite se mănâncă în lume. Află și tu care sunt cele 31 de variante de pe toate continentele.

mai multe tipuri de clătite puse pe un blat alb
Galerie foto

Galerie foto

Fiecare țară are tipul ei de clătite tradițional / Shutterstock

Dacă la început aveau o compoziție simplă din apă și făină, pe măsură ce timpul a trecut lucrurile s-au schimbat.

Au devenit din ce în ce mai pufoase și mai gustoase. În plus, în fiecare țară există un tip de clătite specific în funcție de ingredientele locale.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce fel de clătite se mănâncă în lume

Clătitele se fac ușor, din ingrediente puține și relativ ieftine și pot fi umplute cu aproape orice de la ciocolată la somon afumat. Sunt sute de tipuri de clătite în întreaga lume, iar noi îți prezentăm câteva dintre ele ca să te inspiri atunci când te plictisești de rețeta ta.

Pikelets, Australia

Pikelets sunt clătite de mici dimensiuni care au un buzunar ce poate fi umplut cu cremă de vanilie sau cu dulceață. Se ung cu miere sau cu unt și sunt servite ca gustare sau cu ceai.

Clătite pikelets puse pe o farfurie și servite cu dulceață
Untul face pikelets mai cremoase / Shutterstock

Kaiserschmarrn, Austria

Kaiserschmarrn se traduce prin ”omleta dulce a împăratului” și au fost preparate la început pentru Franz Joseph I, împătatul Austro-Ungariei. Pe măsură ce aluatul se coace este tăiat în mici fâșii, iar apoi este servit cu zahăr, fructe de pădure, dulceață sau mere.

Kaiserschmarrn alături de smântână și alte sosuri
Kaiserschmarrn sunt un desert cremos și aromat / Shutterstock

Boûkéte, Belgia

Boûkéte au textura clătitelor franțuzești, crepes. Se fac în mod obișnuit din făină de hrișcă și se coc în untură. Se servesc cu stafide, zahăr brun și sirop de Liège.

Clătitele belgiene servite pe o farfurie maro
Clătitele belgiene se servesc calde sau reci/ Shutterstock

Tapiocas, Brazilia

Tapiocas sunt clătite subțiri preparate din făină de tapioca. Se coc fără grăsime și se mănâncă fie simple, fie cu unt, nucă de cocos răzuită sau alte toppinguri.

Tapiocas servite pe o farfurie albă alături de o ceașcă de cafea
Tapiocas se poate servi cu nucă de cocos, dar și cu fructe / Shutterstock

Bing, China

Bing sunt clătite chinezești preparate din făină de grâu. Rețeta lor diferă în funcție de regiune și pot fi foarte groase sau subțiri ca o coală de hârtie. Se consumă de obicei la gustare și pot fi umplute cu carne tocată sau ceapă verde. Se mai pot prepara din făină de porumb.

Cătitele chinezești servite alături de un sos de soia
Cătitele chinezești pot fi o gustare gourmet / Shutterstock

Arepas, Columbia

Arepas sunt tipuri de clătite tradiționale în Columbia și Venezuela. Seamănă destul de mult cu tortilla și pot fi umplute cu brânză, carne tocată, dar și cu fructe sau alte ingrediente dulci.

Arepas servite alături de mai multe sosuri
Arepas pot fi atât dulci, cât și sărate / Shutterstock

Aebleskiver, Danemarca

Ableskiver seamănă mai degrabă cu o gogoașă pentru că are mai multe găuri decât alte tipuri de clătite. Numele se traduce prin „felii de mere” pentru că sunt prăjite într-o tigaie specială cu această formă. se servesc cu zahăr și dulceață.

Aebleskiver pregătite într-o tigaie specială
Aebleskiver se gătesc într-o tigaie specială / Shutterstock

Pancakes, Marea Britanie

Clătitele englezești sunt mult mai subțiri decât cele americane, dar mai groase decât cele franțuzești. De obicei se servesc cu zahăr pudră deasupra și cu zeamă de lămâie.

Clătite britanice alături de două sosuri dulci
Clătite britanice se pot servi la micul dejun / Shutterstock

Injera, Etiopia

În Etiopia și Eritreea, injera este baza multor feluri de mâncare. Au o textură buretoasă care este dată de făina de făina de teff. Se servesc cu tocănițe și salată, jucând chiar rolul de farfurie. Se mănâncă cu mâna astfel că nu este nevoie nici de tacâmuri.

Injera pusă pe o farfurie gri
Injera este o clătită care se servește cu feluri sărate / Shutterstock

Pannukakku, Finlanda

Pannukakku sunt clătite finlandeze care se coc în cuptor. Sunt cremoase și pufoase, cu aromă puternică de vanilie. Se servesc cu zahăr pudră, smântână, fructe sau dulceață.

Pannukakku servite cu dulceață
Pannukakku sunt populare în toată Europa de Nord / Shutterstock

Crêpes, Franța

Crepes sunt foarte populare nu doar în Franța, ci în întreaga lume. Sunt subțiri, se prepară din făină de hrișcă sau de grâu și se pot umple atât cu ciocolată sau fructe, cât și cu brânzeturi sau legume sotate. Se consumă la oricare dintre mesele zilei, iar rețeta este simplă.

Crepes cu ciocolată puse pe o farfurie albă
Crepes sunt cele mai populare clătite din lume / Shutterstock

Pfannkuchen, Germania 

Pfannkuchen sunt deseori confundate cu crepes, însă sunt mult mai groase și se servesc de obicei cu dulceață, sos de mere sau alte toppinguri dulci. Atunci când se gătesc în cuptor poartă denumirea de Duch Baby.

Pfannkuchen servite cu iaurt și afine
Pfannkuchen se pot servi și cu iaurt / Shutterstock

Tiganites, Grecia

Tiganites se gătesc încă din secolul al XVI-lea î.Hr și se consideră a fi primele clătite menționat vreodată în istorie. Astăzi grecii le servesc la micul dejun cu miere, nuci și semințe de susan.

Tiganites servite cu un sos dulce
Tiganites sunt varianta modernă a celor mai vechi clătite din lume / Shutterstock

Palacsinta, Ungaria

Palacsinta sunt o variantă a clătitelor populară în Europa Centrală și de Est. Cele din Ungaria sunt mai groase și se servesc cu ciocolată, dar și cu șuncă sau alte tipuri de carne.

Palacsinta servite cu un sos sărat
Palacsinta pot fi un fel de mâncare sărat / Shutterstock

Pönnukaka, Islanda

Pönnukaka se mai găsesc și sun denumirea de ponnukokur și se gătesc într-o tigaie specială. Se servesc fie rulate, fie împăturite. Ca topping în mod tradițional se folosesc căpșunile, dar și frișca sau dulceața.

Pönnukaka servite cu banana și miere
Pönnukaka se pot servi și cu miere / Shutterstock

Dosa, India

Dosa sunt extrem de populare în India. Sunt foarte subțiri și crocante. Se prepară dintr-un aluat fermentat pe bază de orez și un soi de fasole neagră. De obicei se servesc cu sambar, o tocăniță de legume și linte.

Dosa servite cu mai multe sosuri sărate
Dosa este un preparat aproape nelipsit de pe masa indienilor / Shutterstock

Serabi, Indonezia

Clătitele indoneziene sunt mici și dense și sunt preparate din făină de orez și lapte de cocos. Se servesc cu jackfruit, alune, banane, zahăr, ciocolată. Există și variante gourmet cu umpluturi de carne sau brânzeturi.

Serabi albe și verzi alături de un sos sărat
Serabi pot fi albe sau verzi / Shutterstock

Farinata, Italia

Farinata sunt clătite gourmet preparate din făină de năut și coapte în cuptorul de pizza în mod tradițional. Sunt crocante la exterior și moi la interior. Se servesc cu rozmarin proaspăt și piper.

Farinata servite pe o farfurie albă
Farinata are variante în toate bucătăriile mediteranene / Shutterstock

Okonomiyaki, Japonia

Denumirea clătitelor japoneze vine de la cuvântul „okonomi” care se traduce prin „ceea ce vrei” și „yaki” care înseamnă „pe grătar”. Se prepară din ouă, făină de cartof dulce japonez și varză dată pe răzătoare și se umplu cu legume, caracatiță, carne de porc. Alături de ele se servește maioneză și sos de prune.

Okonomiyaki servite într-un bol alb
Okonomiyaki conțin o combinație inedită de ingrediente / Shutterstock

Apam Balik, Malaysia

Apam Balik sunt populare la micul-dejun și se găsesc foarte des la vânzătorii de mâncare de pe stradă. Au atât variante dulci, cât și sărate. Se prepară din orez lipicios și ouă, iar atunci când sunt servite la desert se umplu cu alune mărunțite, nucă de cocos rasă, porumb, banane sau zahăr.

Apam Balik preparate de un bărbat
Apam Balik sunt foarte populare pe străzile din Malaysia / Shutterstock

Hotcakes, Mexic

Clătitele mexicane seamănă cu cele americane, doar că sunt preparate din făină de porumb aromată puternic cu scorțișoară și se servesc cu lapte condensat, dulceață sau lapte de capră caramelizat.

Clătite mexicane servite cu un sos alb
Clătitele mexicane sunt pufoase și groase / Shutterstock

Beghrir, Maroc

Clătitele marocane sunt populare în întreaga zonă a nordului Africii. Se consumă în primul rând la micul-dejun cu tot felul de toppinguri dulci. Se prepară din griș, motiv pentru care au și foarte multe găurele după coacere.

Beghrir servite cu miere și unt topit
Beghrir se pot servi cu topping de unt topit / Shutterstock

Poffertjes, Olanda

Poffertjes sunt mici, pufoase și se prepară și făină de hrișcă și drojdie. Se coc într-o tigaie specială, poffertjespanl, și se servesc cu zahăr și unt, uneori și cu sirop de zahăr.

Poffertjes servite cu miere și fructe
Poffertjes se pot servi și cu fructe / Shutterstock

Naleśniki, Polonia 

Nalesniki sunt clătite inspirate de bucătăria rusească. De fapt, seamănă foarte mult cu blini, varianta din Rusia a clătitelor. Se fac cu apă minerală ceea ce le dă o textură mai ușoară și mai aerată. Se umplu de obicei cu dulceață.

Naleśniki servite pe un blat de lemn
Naleśniki sunt subțiri și ușoare / Shutterstock

Blini, Rusia

Blini sunt clătite subțiri care se prepară din făină de hrișcă și se servesc de obicei cu unt, smântână fermentară, caviar și somon afumat.

Blini servite cu fructe
Blini sunt cele mai rafinate tipuri de clătite / Shutterstock

Drop Scones, Scoția

Clătitele scoțiene sunt mici și subțiri și se gătesc într-o tigaie specială cu striații. Se pot servi atât cu umpluturi dulci, cât și sărate. Dulceața și/sau untul sunt cele mai populare alegeri.

Drop Scones servite cu zahăr și fructe
Drop Scones sunt foarte cremoase la interior / Shutterstock

Lempeng, Singapore

Lempeng sunt populare atât în Singapore, cât și în Malaysia. Se servesc de obicei la micul-dejun cu sambal, pastă de chili, curry de pește sau rendang, curry de carne,

Lempeng servite cu un sos roșu
Lempeng se servesc cu preparate sărate / Shutterstock

Martabak, Thailanda

Martabak este o mâncare foarte populară pe străzile din Thailanda și Indonezia, deși este este originară din Orientul Mijlociu. Seamănă mai degrabă cu o omletă și este foarte picantă. Se umple cu legume și carne tocată și apoi este împăturită.

Martabak porționate și servite pe o farfurie albă
Martabak este un fel de mâncare principal / Shutterstock

Oladky, Ucraina

Oladky sunt clătite mici și subțiri originare din Rusia. Se prepară din făină de hrișcă sau de grâu, uneori adăugându-se în aluat și mere sau stafide. Se servesc cu smântână, miere sau dulceață.

Oladky servite cu un sos dulce
Oladky sunt un desert popular în Ucraina / Shutterstock

Clătite americane, SUA/Canada

După clătitele franțuzești probabil că cele americane sunt cele mai populare din lume. sunt groase și pufoase, iar aluatul are la bază lapte bătut. Se servesc cu fructe, ciocolată, chiar și cu brânză.

Clătite americane servite cu fructe și sirop de arțar
Clătitele americane sunt celebre în toată lumea / Shutterstock

Cachapas, Venezuela

Cachapas se prepară din făină de porumb. Pot fi subțiri sau groase, caz în care sunt umplute cu queso de mano, un tip tradițional de brânză moale. O altă variantă este cachapa de hoja. Acestea sunt împăturite în foi uscate de porumb și fierte.

Cachapas servite pe un tocător de lemn
Cachapas se consumă cu o brânză tradițională din Venezuela / Shutterstock
Citește și
CELE MAI CITITE
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Două cupe de înghețată de afine cu mascarpone, alături de afine proaspete și frunze de mentă
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Două cornete cu înghețată cu lavandă și flori de lavandă
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
clătite la tavă puse pe o farufrie albă
Clătite la tavă, desertul care a uimit internetul
Clătite la tavă, desertul care a uimit internetul
Clătite cu gutui rase în aluat, glazurate cu miere
Galerie foto
Clătite cu gutui rase în aluat, aromate cu scorțișoară
Clătite cu gutui rase în aluat, aromate cu scorțișoară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Beef Stroganoff în tigaie cu lingură de lemn
06:45
Beef Stroganoff. Rețeta unui preparat rafinat, din bucătăria rusească Beef Stroganoff. Rețeta unui preparat rafinat, din bucătăria rusească
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură, decorată cu frunze de mentă
05:29
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. Un desert elegant și rafinat Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. Un desert elegant și rafinat
Apă cu castravete, lămâie și mentă în pahar, alături de felii de castravete, lămâie și un cuțit, pe un tocător de lemn
13 iulie, 06:43
Apă cu castravete, lămâie și mentă. Băutură tonică și revigorantă Apă cu castravete, lămâie și mentă. Băutură tonică și revigorantă
Cremă bavareză în cupe de sticlă
13 iulie, 05:28
Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat
Păstăi de fasole înfășurate în bacon,pe salată verde
12 iulie, 05:41
Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor
Galette cu caise și migdale porționată, alături de o ceașcă cu cafea și caise
12 iulie, 05:27
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză
Felii de ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon pe un platou cu roșii și un bol cu sos
11 iulie, 05:35
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Tartă cu vanilie și zmeură, decorată cu frunze de mentă
11 iulie, 05:25
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Olivia Culpo a născut. Modelul și Christian McCaffrey au devenit părinți de fată
Olivia Culpo a născut. Modelul și Christian McCaffrey au devenit părinți de fată
Olivia Culpo a născut. Modelul și Christian McCaffrey au devenit părinți de fată
Cea mai dorită specializare: 13 pe un loc. Studenţii, angajaţi încă din primul an de facultate
Cea mai dorită specializare: 13 pe un loc. Studenţii, angajaţi încă din primul an de facultate
Cea mai dorită specializare: 13 pe un loc. Studenţii, angajaţi încă din primul an de facultate
Milionarul român cu 3 pensii nu are nicio îndoială! Verdict despre cel mai puternic om al Planetei: amp;#8220;Genială mutare”
Milionarul român cu 3 pensii nu are nicio îndoială! Verdict despre cel mai puternic om al Planetei: amp;#8220;Genială mutare”
Milionarul român cu 3 pensii nu are nicio îndoială! Verdict despre cel mai puternic om al Planetei: amp;#8220;Genială mutare”
EXCLUSIV. Imagini de la castingul Insula Iubirii sezonul 9 pe care nu le vezi la televizor. Descoperă totul pe AntenaPLAY
EXCLUSIV. Imagini de la castingul Insula Iubirii sezonul 9 pe care nu le vezi la televizor. Descoperă totul pe AntenaPLAY
EXCLUSIV. Imagini de la castingul Insula Iubirii sezonul 9 pe care nu le vezi la televizor. Descoperă totul pe AntenaPLAY
Sebastián Rulli a fost internat în spital. Care este afecțiunea de care suferă actorul de telenovele
Sebastián Rulli a fost internat în spital. Care este afecțiunea de care suferă actorul de telenovele
Sebastián Rulli a fost internat în spital. Care este afecțiunea de care suferă actorul de telenovele
Elon Musk își cere scuze pentru comportamentul său. Ce regretă miliardarul
Elon Musk își cere scuze pentru comportamentul său. Ce regretă miliardarul
Elon Musk își cere scuze pentru comportamentul său. Ce regretă miliardarul
Pulpe de pui în aluat, preparate la cuptor
Pulpe de pui în aluat, preparate la cuptor
Pulpe de pui în aluat, preparate la cuptor
Copiii care au creierul foarte sensibil“ au câteva avantaje prețioase
Copiii care au creierul „foarte sensibil“ au câteva avantaje prețioase
Copiii care au creierul „foarte sensibil“ au câteva avantaje prețioase
Lizzo a făcut furori într-un costum de baie roșu. Fanii au remarcat imediat silueta ei vizibil mai suplă: Arăți genial
Lizzo a făcut furori într-un costum de baie roșu. Fanii au remarcat imediat silueta ei vizibil mai suplă: „Arăți genial”
Lizzo a făcut furori într-un costum de baie roșu. Fanii au remarcat imediat silueta ei vizibil mai suplă: „Arăți genial”
Psoriazisul scalpului: cauze și opțiuni de tratament
Psoriazisul scalpului: cauze și opțiuni de tratament
Psoriazisul scalpului: cauze și opțiuni de tratament
fresh
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză

Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză

Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză

Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor

Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor

Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat

Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat

Apă cu castravete, lămâie și mentă. Băutură tonică și revigorantă

Apă cu castravete, lămâie și mentă. Băutură tonică și revigorantă

Beef Stroganoff. Rețeta unui preparat rafinat, din bucătăria rusească

Beef Stroganoff. Rețeta unui preparat rafinat, din bucătăria rusească
închide