Ce fel de clătite se mănâncă în lume. 31 de variante de pe toate continentele

Clătitele sunt poate cel mai popular desert din lume. Variante ale lor se gătesc de mii de ani. Descoperă și tu ce fel de clătite se mănâncă în lume. Află și tu care sunt cele 31 de variante de pe toate continentele.

mai multe tipuri de clătite puse pe un blat alb
Galerie foto

Galerie foto

Fiecare țară are tipul ei de clătite tradițional / Shutterstock

Dacă la început aveau o compoziție simplă din apă și făină, pe măsură ce timpul a trecut lucrurile s-au schimbat.

Au devenit din ce în ce mai pufoase și mai gustoase. În plus, în fiecare țară există un tip de clătite specific în funcție de ingredientele locale.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce fel de clătite se mănâncă în lume

Clătitele se fac ușor, din ingrediente puține și relativ ieftine și pot fi umplute cu aproape orice de la ciocolată la somon afumat. Sunt sute de tipuri de clătite în întreaga lume, iar noi îți prezentăm câteva dintre ele ca să te inspiri atunci când te plictisești de rețeta ta.

Pikelets, Australia

Pikelets sunt clătite de mici dimensiuni care au un buzunar ce poate fi umplut cu cremă de vanilie sau cu dulceață. Se ung cu miere sau cu unt și sunt servite ca gustare sau cu ceai.

Clătite pikelets puse pe o farfurie și servite cu dulceață
Untul face pikelets mai cremoase / Shutterstock

Kaiserschmarrn, Austria

Kaiserschmarrn se traduce prin ”omleta dulce a împăratului” și au fost preparate la început pentru Franz Joseph I, împătatul Austro-Ungariei. Pe măsură ce aluatul se coace este tăiat în mici fâșii, iar apoi este servit cu zahăr, fructe de pădure, dulceață sau mere.

Kaiserschmarrn alături de smântână și alte sosuri
Kaiserschmarrn sunt un desert cremos și aromat / Shutterstock

Boûkéte, Belgia

Boûkéte au textura clătitelor franțuzești, crepes. Se fac în mod obișnuit din făină de hrișcă și se coc în untură. Se servesc cu stafide, zahăr brun și sirop de Liège.

Clătitele belgiene servite pe o farfurie maro
Clătitele belgiene se servesc calde sau reci/ Shutterstock

Tapiocas, Brazilia

Tapiocas sunt clătite subțiri preparate din făină de tapioca. Se coc fără grăsime și se mănâncă fie simple, fie cu unt, nucă de cocos răzuită sau alte toppinguri.

Tapiocas servite pe o farfurie albă alături de o ceașcă de cafea
Tapiocas se poate servi cu nucă de cocos, dar și cu fructe / Shutterstock

Bing, China

Bing sunt clătite chinezești preparate din făină de grâu. Rețeta lor diferă în funcție de regiune și pot fi foarte groase sau subțiri ca o coală de hârtie. Se consumă de obicei la gustare și pot fi umplute cu carne tocată sau ceapă verde. Se mai pot prepara din făină de porumb.

Cătitele chinezești servite alături de un sos de soia
Cătitele chinezești pot fi o gustare gourmet / Shutterstock

Arepas, Columbia

Arepas sunt tipuri de clătite tradiționale în Columbia și Venezuela. Seamănă destul de mult cu tortilla și pot fi umplute cu brânză, carne tocată, dar și cu fructe sau alte ingrediente dulci.

Arepas servite alături de mai multe sosuri
Arepas pot fi atât dulci, cât și sărate / Shutterstock

Aebleskiver, Danemarca

Ableskiver seamănă mai degrabă cu o gogoașă pentru că are mai multe găuri decât alte tipuri de clătite. Numele se traduce prin „felii de mere” pentru că sunt prăjite într-o tigaie specială cu această formă. se servesc cu zahăr și dulceață.

Aebleskiver pregătite într-o tigaie specială
Aebleskiver se gătesc într-o tigaie specială / Shutterstock

Pancakes, Marea Britanie

Clătitele englezești sunt mult mai subțiri decât cele americane, dar mai groase decât cele franțuzești. De obicei se servesc cu zahăr pudră deasupra și cu zeamă de lămâie.

Clătite britanice alături de două sosuri dulci
Clătite britanice se pot servi la micul dejun / Shutterstock

Injera, Etiopia

În Etiopia și Eritreea, injera este baza multor feluri de mâncare. Au o textură buretoasă care este dată de făina de făina de teff. Se servesc cu tocănițe și salată, jucând chiar rolul de farfurie. Se mănâncă cu mâna astfel că nu este nevoie nici de tacâmuri.

Injera pusă pe o farfurie gri
Injera este o clătită care se servește cu feluri sărate / Shutterstock

Pannukakku, Finlanda

Pannukakku sunt clătite finlandeze care se coc în cuptor. Sunt cremoase și pufoase, cu aromă puternică de vanilie. Se servesc cu zahăr pudră, smântână, fructe sau dulceață.

Pannukakku servite cu dulceață
Pannukakku sunt populare în toată Europa de Nord / Shutterstock

Crêpes, Franța

Crepes sunt foarte populare nu doar în Franța, ci în întreaga lume. Sunt subțiri, se prepară din făină de hrișcă sau de grâu și se pot umple atât cu ciocolată sau fructe, cât și cu brânzeturi sau legume sotate. Se consumă la oricare dintre mesele zilei, iar rețeta este simplă.

Crepes cu ciocolată puse pe o farfurie albă
Crepes sunt cele mai populare clătite din lume / Shutterstock

Pfannkuchen, Germania 

Pfannkuchen sunt deseori confundate cu crepes, însă sunt mult mai groase și se servesc de obicei cu dulceață, sos de mere sau alte toppinguri dulci. Atunci când se gătesc în cuptor poartă denumirea de Duch Baby.

Pfannkuchen servite cu iaurt și afine
Pfannkuchen se pot servi și cu iaurt / Shutterstock

Tiganites, Grecia

Tiganites se gătesc încă din secolul al XVI-lea î.Hr și se consideră a fi primele clătite menționat vreodată în istorie. Astăzi grecii le servesc la micul dejun cu miere, nuci și semințe de susan.

Tiganites servite cu un sos dulce
Tiganites sunt varianta modernă a celor mai vechi clătite din lume / Shutterstock

Palacsinta, Ungaria

Palacsinta sunt o variantă a clătitelor populară în Europa Centrală și de Est. Cele din Ungaria sunt mai groase și se servesc cu ciocolată, dar și cu șuncă sau alte tipuri de carne.

Palacsinta servite cu un sos sărat
Palacsinta pot fi un fel de mâncare sărat / Shutterstock

Pönnukaka, Islanda

Pönnukaka se mai găsesc și sun denumirea de ponnukokur și se gătesc într-o tigaie specială. Se servesc fie rulate, fie împăturite. Ca topping în mod tradițional se folosesc căpșunile, dar și frișca sau dulceața.

Pönnukaka servite cu banana și miere
Pönnukaka se pot servi și cu miere / Shutterstock

Dosa, India

Dosa sunt extrem de populare în India. Sunt foarte subțiri și crocante. Se prepară dintr-un aluat fermentat pe bază de orez și un soi de fasole neagră. De obicei se servesc cu sambar, o tocăniță de legume și linte.

Dosa servite cu mai multe sosuri sărate
Dosa este un preparat aproape nelipsit de pe masa indienilor / Shutterstock

Serabi, Indonezia

Clătitele indoneziene sunt mici și dense și sunt preparate din făină de orez și lapte de cocos. Se servesc cu jackfruit, alune, banane, zahăr, ciocolată. Există și variante gourmet cu umpluturi de carne sau brânzeturi.

Serabi albe și verzi alături de un sos sărat
Serabi pot fi albe sau verzi / Shutterstock

Farinata, Italia

Farinata sunt clătite gourmet preparate din făină de năut și coapte în cuptorul de pizza în mod tradițional. Sunt crocante la exterior și moi la interior. Se servesc cu rozmarin proaspăt și piper.

Farinata servite pe o farfurie albă
Farinata are variante în toate bucătăriile mediteranene / Shutterstock

Okonomiyaki, Japonia

Denumirea clătitelor japoneze vine de la cuvântul „okonomi” care se traduce prin „ceea ce vrei” și „yaki” care înseamnă „pe grătar”. Se prepară din ouă, făină de cartof dulce japonez și varză dată pe răzătoare și se umplu cu legume, caracatiță, carne de porc. Alături de ele se servește maioneză și sos de prune.

Okonomiyaki servite într-un bol alb
Okonomiyaki conțin o combinație inedită de ingrediente / Shutterstock

Apam Balik, Malaysia

Apam Balik sunt populare la micul-dejun și se găsesc foarte des la vânzătorii de mâncare de pe stradă. Au atât variante dulci, cât și sărate. Se prepară din orez lipicios și ouă, iar atunci când sunt servite la desert se umplu cu alune mărunțite, nucă de cocos rasă, porumb, banane sau zahăr.

Apam Balik preparate de un bărbat
Apam Balik sunt foarte populare pe străzile din Malaysia / Shutterstock

Hotcakes, Mexic

Clătitele mexicane seamănă cu cele americane, doar că sunt preparate din făină de porumb aromată puternic cu scorțișoară și se servesc cu lapte condensat, dulceață sau lapte de capră caramelizat.

Clătite mexicane servite cu un sos alb
Clătitele mexicane sunt pufoase și groase / Shutterstock

Beghrir, Maroc

Clătitele marocane sunt populare în întreaga zonă a nordului Africii. Se consumă în primul rând la micul-dejun cu tot felul de toppinguri dulci. Se prepară din griș, motiv pentru care au și foarte multe găurele după coacere.

Beghrir servite cu miere și unt topit
Beghrir se pot servi cu topping de unt topit / Shutterstock

Poffertjes, Olanda

Poffertjes sunt mici, pufoase și se prepară și făină de hrișcă și drojdie. Se coc într-o tigaie specială, poffertjespanl, și se servesc cu zahăr și unt, uneori și cu sirop de zahăr.

Poffertjes servite cu miere și fructe
Poffertjes se pot servi și cu fructe / Shutterstock

Naleśniki, Polonia 

Nalesniki sunt clătite inspirate de bucătăria rusească. De fapt, seamănă foarte mult cu blini, varianta din Rusia a clătitelor. Se fac cu apă minerală ceea ce le dă o textură mai ușoară și mai aerată. Se umplu de obicei cu dulceață.

Naleśniki servite pe un blat de lemn
Naleśniki sunt subțiri și ușoare / Shutterstock

Blini, Rusia

Blini sunt clătite subțiri care se prepară din făină de hrișcă și se servesc de obicei cu unt, smântână fermentară, caviar și somon afumat.

Blini servite cu fructe
Blini sunt cele mai rafinate tipuri de clătite / Shutterstock

Drop Scones, Scoția

Clătitele scoțiene sunt mici și subțiri și se gătesc într-o tigaie specială cu striații. Se pot servi atât cu umpluturi dulci, cât și sărate. Dulceața și/sau untul sunt cele mai populare alegeri.

Drop Scones servite cu zahăr și fructe
Drop Scones sunt foarte cremoase la interior / Shutterstock

Lempeng, Singapore

Lempeng sunt populare atât în Singapore, cât și în Malaysia. Se servesc de obicei la micul-dejun cu sambal, pastă de chili, curry de pește sau rendang, curry de carne,

Lempeng servite cu un sos roșu
Lempeng se servesc cu preparate sărate / Shutterstock

Martabak, Thailanda

Martabak este o mâncare foarte populară pe străzile din Thailanda și Indonezia, deși este este originară din Orientul Mijlociu. Seamănă mai degrabă cu o omletă și este foarte picantă. Se umple cu legume și carne tocată și apoi este împăturită.

Martabak porționate și servite pe o farfurie albă
Martabak este un fel de mâncare principal / Shutterstock

Oladky, Ucraina

Oladky sunt clătite mici și subțiri originare din Rusia. Se prepară din făină de hrișcă sau de grâu, uneori adăugându-se în aluat și mere sau stafide. Se servesc cu smântână, miere sau dulceață.

Oladky servite cu un sos dulce
Oladky sunt un desert popular în Ucraina / Shutterstock

Clătite americane, SUA/Canada

După clătitele franțuzești probabil că cele americane sunt cele mai populare din lume. sunt groase și pufoase, iar aluatul are la bază lapte bătut. Se servesc cu fructe, ciocolată, chiar și cu brânză.

Clătite americane servite cu fructe și sirop de arțar
Clătitele americane sunt celebre în toată lumea / Shutterstock

Cachapas, Venezuela

Cachapas se prepară din făină de porumb. Pot fi subțiri sau groase, caz în care sunt umplute cu queso de mano, un tip tradițional de brânză moale. O altă variantă este cachapa de hoja. Acestea sunt împăturite în foi uscate de porumb și fierte.

Cachapas servite pe un tocător de lemn
Cachapas se consumă cu o brânză tradițională din Venezuela / Shutterstock
Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate, alături de o lingură de miere spiralată și nuci
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Pandișpan cu gutui și mac porționat pe o hârtie de copt și o porție pe spatulă
Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă
Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă porționată, alături de un dovleac secționat, o bucată de brânză și un dovleac turcesc
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
plăcinte la tigaie cu iaurt
Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar
Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar
Chec cu morcovi și nuci porționat
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
clătite la tavă puse pe o farufrie albă
Clătite la tavă, desertul care a uimit internetul
Clătite la tavă, desertul care a uimit internetul
Clătite cu gutui rase în aluat, glazurate cu miere
Galerie foto
Clătite cu gutui rase în aluat, aromate cu scorțișoară
Clătite cu gutui rase în aluat, aromate cu scorțișoară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Spaghetti cu lămâie
06:59
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
rețetă muștar de casă
05:04
Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu pe o farfurie albă
14 octombrie, 06:53
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
Chimichangas de pui
14 octombrie, 05:47
Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
Tartă cu pere, brânză Camembert, nuci și fulgi de migdale, în aluat foietaj
14 octombrie, 05:10
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj
arsura de congelator
13 octombrie, 06:40
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi 5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
Salata tabbouleh
13 octombrie, 05:31
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
peka
13 octombrie, 05:25
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Persoanele născute în aceste zile au cele mai mari șanse să rămână singure. Ce arată astrele
Persoanele născute în aceste zile au cele mai mari șanse să rămână singure. Ce arată astrele
Persoanele născute în aceste zile au cele mai mari șanse să rămână singure. Ce arată astrele
Schimbări în Codul Rutier: amenda nu mai vine prin poștă, ci sub forma unui autocolant pe parbriz
Schimbări în Codul Rutier: amenda nu mai vine prin poștă, ci sub forma unui autocolant pe parbriz
Schimbări în Codul Rutier: amenda nu mai vine prin poștă, ci sub forma unui autocolant pe parbriz
Pasiunea secretă a lui Victor Piţurcă. De la ce nu se poate abţine: amp;#8220;N-am cum să lipsesc”
Pasiunea secretă a lui Victor Piţurcă. De la ce nu se poate abţine: amp;#8220;N-am cum să lipsesc”
Pasiunea secretă a lui Victor Piţurcă. De la ce nu se poate abţine: amp;#8220;N-am cum să lipsesc”
The cure și Twenty One Pilots vin să concerteze în România! Unde și când îi pot asculta live fanii
The cure și Twenty One Pilots vin să concerteze în România! Unde și când îi pot asculta live fanii
The cure și Twenty One Pilots vin să concerteze în România! Unde și când îi pot asculta live fanii
Diletta Leotta surprinde cu un trup de invidiat într-o rochie mulată. Cm a apărut vedeta știrilor sportive în transmisiune live
Diletta Leotta surprinde cu un trup de invidiat într-o rochie mulată. Cm a apărut vedeta știrilor sportive în transmisiune live
Diletta Leotta surprinde cu un trup de invidiat într-o rochie mulată. Cm a apărut vedeta știrilor sportive în transmisiune live
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Justin Bieber și-a surprins fanii cu o apariție neglijentă la un meci de baschet din Los Angeles
Justin Bieber și-a surprins fanii cu o apariție neglijentă la un meci de baschet din Los Angeles
Justin Bieber și-a surprins fanii cu o apariție neglijentă la un meci de baschet din Los Angeles
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
fresh
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză

Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză

5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi

5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi

Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj

Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj

Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne

Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
închide