Ce fel de clătite se mănâncă în lume. 31 de variante de pe toate continentele

Clătitele sunt poate cel mai popular desert din lume. Variante ale lor se gătesc de mii de ani. Descoperă și tu ce fel de clătite se mănâncă în lume. Află și tu care sunt cele 31 de variante de pe toate continentele.

mai multe tipuri de clătite puse pe un blat alb
Galerie foto

Galerie foto

Fiecare țară are tipul ei de clătite tradițional / Shutterstock

Dacă la început aveau o compoziție simplă din apă și făină, pe măsură ce timpul a trecut lucrurile s-au schimbat.

Au devenit din ce în ce mai pufoase și mai gustoase. În plus, în fiecare țară există un tip de clătite specific în funcție de ingredientele locale.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce fel de clătite se mănâncă în lume

Clătitele se fac ușor, din ingrediente puține și relativ ieftine și pot fi umplute cu aproape orice de la ciocolată la somon afumat. Sunt sute de tipuri de clătite în întreaga lume, iar noi îți prezentăm câteva dintre ele ca să te inspiri atunci când te plictisești de rețeta ta.

Pikelets, Australia

Pikelets sunt clătite de mici dimensiuni care au un buzunar ce poate fi umplut cu cremă de vanilie sau cu dulceață. Se ung cu miere sau cu unt și sunt servite ca gustare sau cu ceai.

Clătite pikelets puse pe o farfurie și servite cu dulceață
Untul face pikelets mai cremoase / Shutterstock

Kaiserschmarrn, Austria

Kaiserschmarrn se traduce prin ”omleta dulce a împăratului” și au fost preparate la început pentru Franz Joseph I, împătatul Austro-Ungariei. Pe măsură ce aluatul se coace este tăiat în mici fâșii, iar apoi este servit cu zahăr, fructe de pădure, dulceață sau mere.

Kaiserschmarrn alături de smântână și alte sosuri
Kaiserschmarrn sunt un desert cremos și aromat / Shutterstock

Boûkéte, Belgia

Boûkéte au textura clătitelor franțuzești, crepes. Se fac în mod obișnuit din făină de hrișcă și se coc în untură. Se servesc cu stafide, zahăr brun și sirop de Liège.

Clătitele belgiene servite pe o farfurie maro
Clătitele belgiene se servesc calde sau reci/ Shutterstock

Tapiocas, Brazilia

Tapiocas sunt clătite subțiri preparate din făină de tapioca. Se coc fără grăsime și se mănâncă fie simple, fie cu unt, nucă de cocos răzuită sau alte toppinguri.

Tapiocas servite pe o farfurie albă alături de o ceașcă de cafea
Tapiocas se poate servi cu nucă de cocos, dar și cu fructe / Shutterstock

Bing, China

Bing sunt clătite chinezești preparate din făină de grâu. Rețeta lor diferă în funcție de regiune și pot fi foarte groase sau subțiri ca o coală de hârtie. Se consumă de obicei la gustare și pot fi umplute cu carne tocată sau ceapă verde. Se mai pot prepara din făină de porumb.

Cătitele chinezești servite alături de un sos de soia
Cătitele chinezești pot fi o gustare gourmet / Shutterstock

Arepas, Columbia

Arepas sunt tipuri de clătite tradiționale în Columbia și Venezuela. Seamănă destul de mult cu tortilla și pot fi umplute cu brânză, carne tocată, dar și cu fructe sau alte ingrediente dulci.

Arepas servite alături de mai multe sosuri
Arepas pot fi atât dulci, cât și sărate / Shutterstock

Aebleskiver, Danemarca

Ableskiver seamănă mai degrabă cu o gogoașă pentru că are mai multe găuri decât alte tipuri de clătite. Numele se traduce prin „felii de mere” pentru că sunt prăjite într-o tigaie specială cu această formă. se servesc cu zahăr și dulceață.

Aebleskiver pregătite într-o tigaie specială
Aebleskiver se gătesc într-o tigaie specială / Shutterstock

Pancakes, Marea Britanie

Clătitele englezești sunt mult mai subțiri decât cele americane, dar mai groase decât cele franțuzești. De obicei se servesc cu zahăr pudră deasupra și cu zeamă de lămâie.

Clătite britanice alături de două sosuri dulci
Clătite britanice se pot servi la micul dejun / Shutterstock

Injera, Etiopia

În Etiopia și Eritreea, injera este baza multor feluri de mâncare. Au o textură buretoasă care este dată de făina de făina de teff. Se servesc cu tocănițe și salată, jucând chiar rolul de farfurie. Se mănâncă cu mâna astfel că nu este nevoie nici de tacâmuri.

Injera pusă pe o farfurie gri
Injera este o clătită care se servește cu feluri sărate / Shutterstock

Pannukakku, Finlanda

Pannukakku sunt clătite finlandeze care se coc în cuptor. Sunt cremoase și pufoase, cu aromă puternică de vanilie. Se servesc cu zahăr pudră, smântână, fructe sau dulceață.

Pannukakku servite cu dulceață
Pannukakku sunt populare în toată Europa de Nord / Shutterstock

Crêpes, Franța

Crepes sunt foarte populare nu doar în Franța, ci în întreaga lume. Sunt subțiri, se prepară din făină de hrișcă sau de grâu și se pot umple atât cu ciocolată sau fructe, cât și cu brânzeturi sau legume sotate. Se consumă la oricare dintre mesele zilei, iar rețeta este simplă.

Crepes cu ciocolată puse pe o farfurie albă
Crepes sunt cele mai populare clătite din lume / Shutterstock

Pfannkuchen, Germania 

Pfannkuchen sunt deseori confundate cu crepes, însă sunt mult mai groase și se servesc de obicei cu dulceață, sos de mere sau alte toppinguri dulci. Atunci când se gătesc în cuptor poartă denumirea de Duch Baby.

Pfannkuchen servite cu iaurt și afine
Pfannkuchen se pot servi și cu iaurt / Shutterstock

Tiganites, Grecia

Tiganites se gătesc încă din secolul al XVI-lea î.Hr și se consideră a fi primele clătite menționat vreodată în istorie. Astăzi grecii le servesc la micul dejun cu miere, nuci și semințe de susan.

Tiganites servite cu un sos dulce
Tiganites sunt varianta modernă a celor mai vechi clătite din lume / Shutterstock

Palacsinta, Ungaria

Palacsinta sunt o variantă a clătitelor populară în Europa Centrală și de Est. Cele din Ungaria sunt mai groase și se servesc cu ciocolată, dar și cu șuncă sau alte tipuri de carne.

Palacsinta servite cu un sos sărat
Palacsinta pot fi un fel de mâncare sărat / Shutterstock

Pönnukaka, Islanda

Pönnukaka se mai găsesc și sun denumirea de ponnukokur și se gătesc într-o tigaie specială. Se servesc fie rulate, fie împăturite. Ca topping în mod tradițional se folosesc căpșunile, dar și frișca sau dulceața.

Pönnukaka servite cu banana și miere
Pönnukaka se pot servi și cu miere / Shutterstock

Dosa, India

Dosa sunt extrem de populare în India. Sunt foarte subțiri și crocante. Se prepară dintr-un aluat fermentat pe bază de orez și un soi de fasole neagră. De obicei se servesc cu sambar, o tocăniță de legume și linte.

Dosa servite cu mai multe sosuri sărate
Dosa este un preparat aproape nelipsit de pe masa indienilor / Shutterstock

Serabi, Indonezia

Clătitele indoneziene sunt mici și dense și sunt preparate din făină de orez și lapte de cocos. Se servesc cu jackfruit, alune, banane, zahăr, ciocolată. Există și variante gourmet cu umpluturi de carne sau brânzeturi.

Serabi albe și verzi alături de un sos sărat
Serabi pot fi albe sau verzi / Shutterstock

Farinata, Italia

Farinata sunt clătite gourmet preparate din făină de năut și coapte în cuptorul de pizza în mod tradițional. Sunt crocante la exterior și moi la interior. Se servesc cu rozmarin proaspăt și piper.

Farinata servite pe o farfurie albă
Farinata are variante în toate bucătăriile mediteranene / Shutterstock

Okonomiyaki, Japonia

Denumirea clătitelor japoneze vine de la cuvântul „okonomi” care se traduce prin „ceea ce vrei” și „yaki” care înseamnă „pe grătar”. Se prepară din ouă, făină de cartof dulce japonez și varză dată pe răzătoare și se umplu cu legume, caracatiță, carne de porc. Alături de ele se servește maioneză și sos de prune.

Okonomiyaki servite într-un bol alb
Okonomiyaki conțin o combinație inedită de ingrediente / Shutterstock

Apam Balik, Malaysia

Apam Balik sunt populare la micul-dejun și se găsesc foarte des la vânzătorii de mâncare de pe stradă. Au atât variante dulci, cât și sărate. Se prepară din orez lipicios și ouă, iar atunci când sunt servite la desert se umplu cu alune mărunțite, nucă de cocos rasă, porumb, banane sau zahăr.

Apam Balik preparate de un bărbat
Apam Balik sunt foarte populare pe străzile din Malaysia / Shutterstock

Hotcakes, Mexic

Clătitele mexicane seamănă cu cele americane, doar că sunt preparate din făină de porumb aromată puternic cu scorțișoară și se servesc cu lapte condensat, dulceață sau lapte de capră caramelizat.

Clătite mexicane servite cu un sos alb
Clătitele mexicane sunt pufoase și groase / Shutterstock

Beghrir, Maroc

Clătitele marocane sunt populare în întreaga zonă a nordului Africii. Se consumă în primul rând la micul-dejun cu tot felul de toppinguri dulci. Se prepară din griș, motiv pentru care au și foarte multe găurele după coacere.

Beghrir servite cu miere și unt topit
Beghrir se pot servi cu topping de unt topit / Shutterstock

Poffertjes, Olanda

Poffertjes sunt mici, pufoase și se prepară și făină de hrișcă și drojdie. Se coc într-o tigaie specială, poffertjespanl, și se servesc cu zahăr și unt, uneori și cu sirop de zahăr.

Poffertjes servite cu miere și fructe
Poffertjes se pot servi și cu fructe / Shutterstock

Naleśniki, Polonia 

Nalesniki sunt clătite inspirate de bucătăria rusească. De fapt, seamănă foarte mult cu blini, varianta din Rusia a clătitelor. Se fac cu apă minerală ceea ce le dă o textură mai ușoară și mai aerată. Se umplu de obicei cu dulceață.

Naleśniki servite pe un blat de lemn
Naleśniki sunt subțiri și ușoare / Shutterstock

Blini, Rusia

Blini sunt clătite subțiri care se prepară din făină de hrișcă și se servesc de obicei cu unt, smântână fermentară, caviar și somon afumat.

Blini servite cu fructe
Blini sunt cele mai rafinate tipuri de clătite / Shutterstock

Drop Scones, Scoția

Clătitele scoțiene sunt mici și subțiri și se gătesc într-o tigaie specială cu striații. Se pot servi atât cu umpluturi dulci, cât și sărate. Dulceața și/sau untul sunt cele mai populare alegeri.

Drop Scones servite cu zahăr și fructe
Drop Scones sunt foarte cremoase la interior / Shutterstock

Lempeng, Singapore

Lempeng sunt populare atât în Singapore, cât și în Malaysia. Se servesc de obicei la micul-dejun cu sambal, pastă de chili, curry de pește sau rendang, curry de carne,

Lempeng servite cu un sos roșu
Lempeng se servesc cu preparate sărate / Shutterstock

Martabak, Thailanda

Martabak este o mâncare foarte populară pe străzile din Thailanda și Indonezia, deși este este originară din Orientul Mijlociu. Seamănă mai degrabă cu o omletă și este foarte picantă. Se umple cu legume și carne tocată și apoi este împăturită.

Martabak porționate și servite pe o farfurie albă
Martabak este un fel de mâncare principal / Shutterstock

Oladky, Ucraina

Oladky sunt clătite mici și subțiri originare din Rusia. Se prepară din făină de hrișcă sau de grâu, uneori adăugându-se în aluat și mere sau stafide. Se servesc cu smântână, miere sau dulceață.

Oladky servite cu un sos dulce
Oladky sunt un desert popular în Ucraina / Shutterstock

Clătite americane, SUA/Canada

După clătitele franțuzești probabil că cele americane sunt cele mai populare din lume. sunt groase și pufoase, iar aluatul are la bază lapte bătut. Se servesc cu fructe, ciocolată, chiar și cu brânză.

Clătite americane servite cu fructe și sirop de arțar
Clătitele americane sunt celebre în toată lumea / Shutterstock

Cachapas, Venezuela

Cachapas se prepară din făină de porumb. Pot fi subțiri sau groase, caz în care sunt umplute cu queso de mano, un tip tradițional de brânză moale. O altă variantă este cachapa de hoja. Acestea sunt împăturite în foi uscate de porumb și fierte.

Cachapas servite pe un tocător de lemn
Cachapas se consumă cu o brânză tradițională din Venezuela / Shutterstock
Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă cu caise proaspete și gem de caise porționată în tavă și păe o farfurie, alături de un bol cu zahăr și caise
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Porție de Mâncare de cartofi cu fasole verde în bol negru
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Semifreddo cu zmeură și fistic porționat pe un platou
Semifreddo cu zmeură și fistic. Rețeta unui desert răcoros și delicat
Semifreddo cu zmeură și fistic. Rețeta unui desert răcoros și delicat
Pui umplut cu ficăței și bacon afumat în vasul de copt, alături de un bol cu orez și mazăre
Pui umplut cu ficăței și bacon afumat, pentru un prânz savuros
Pui umplut cu ficăței și bacon afumat, pentru un prânz savuros
Două pahare pline cu cireșată
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mini clătite cu flori de salcâm
Galerie foto
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu bere pe un tocător de lemn
Clătite de post cu bere, un deliciu de neratat
Clătite de post cu bere, un deliciu de neratat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată, decorate cu frunze de mentă, pe două farfurii
21 iulie, 11:48
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
21 iulie, 11:16
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
20 iulie, 11:40
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
20 iulie, 05:59
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
19 iulie, 09:31
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
19 iulie, 07:28
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Porție de Mâncare de cartofi cu fasole verde în bol negru
18 iulie, 10:28
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Înghețată de vanilie cu afine într-un recipient metalic, alături de o ligură și cornete de înghețată
17 iulie, 19:17
Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
10 secrete inedite despre zodia Leu. Surpriza uriașă care se află pe listă
10 secrete inedite despre zodia Leu. Surpriza uriașă care se află pe listă
10 secrete inedite despre zodia Leu. Surpriza uriașă care se află pe listă
Crima de la Brăila, pas cu pas. Ce a făcut suspectul după ce a ucis-o pe dentistă. Procurorii iau în calcul un omor plătit
Crima de la Brăila, pas cu pas. Ce a făcut suspectul după ce a ucis-o pe dentistă. Procurorii iau în calcul un omor plătit
Crima de la Brăila, pas cu pas. Ce a făcut suspectul după ce a ucis-o pe dentistă. Procurorii iau în calcul un omor plătit
Doliu în familia lui Alex Chipciu! Fotbalistul a fost pe teren tot meciul cu Hermannstadt: „Îi mulţumim că a jucat. Condoleanţe”
Doliu în familia lui Alex Chipciu! Fotbalistul a fost pe teren tot meciul cu Hermannstadt: „Îi mulţumim că a jucat. Condoleanţe”
Doliu în familia lui Alex Chipciu! Fotbalistul a fost pe teren tot meciul cu Hermannstadt: „Îi mulţumim că a jucat. Condoleanţe”
Accesoriul personalizat pe care Ilona Brezoianu l-a purtat la nunta sa. Detaliul bine ascuns sub rochia de mireasă
Accesoriul personalizat pe care Ilona Brezoianu l-a purtat la nunta sa. Detaliul bine ascuns sub rochia de mireasă
Accesoriul personalizat pe care Ilona Brezoianu l-a purtat la nunta sa. Detaliul bine ascuns sub rochia de mireasă
Fostul partener al actriței Irina Baeva spune că i-a găsit mesaje de la David Zepeda. Află dacă a fost vorba despre infidelitate
Fostul partener al actriței Irina Baeva spune că i-a găsit mesaje de la David Zepeda. Află dacă a fost vorba despre infidelitate
Fostul partener al actriței Irina Baeva spune că i-a găsit mesaje de la David Zepeda. Află dacă a fost vorba despre infidelitate
De ce se rotește Pământul mai lent. Și zilele au devenit mai lungi din cauza procesului periculos
De ce se rotește Pământul mai lent. Și zilele au devenit mai lungi din cauza procesului periculos
De ce se rotește Pământul mai lent. Și zilele au devenit mai lungi din cauza procesului periculos
Ruladă cu cocos și zmeură, fără coacere
Ruladă cu cocos și zmeură, fără coacere
Ruladă cu cocos și zmeură, fără coacere
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Lorde a mărturisit că s-a simțit neînțeleasă de Charli XCX înainte ca ele să facă echipă pe piesa Girl, So Confusing: Vreau cu adevărat să îndrept lucrurile
Lorde a mărturisit că s-a simțit „neînțeleasă” de Charli XCX înainte ca ele să facă echipă pe piesa „Girl, So Confusing”: „Vreau cu adevărat să îndrept lucrurile”
Lorde a mărturisit că s-a simțit „neînțeleasă” de Charli XCX înainte ca ele să facă echipă pe piesa „Girl, So Confusing”: „Vreau cu adevărat să îndrept lucrurile”
Alimente care pot reduce temperatura corpului. Efectele oferite în anotimpul cald
Alimente care pot reduce temperatura corpului. Efectele oferite în anotimpul cald
Alimente care pot reduce temperatura corpului. Efectele oferite în anotimpul cald
fresh
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori

Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori

Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori

Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv

Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv

Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant

Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant

Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată

Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
închide