Ce să comanzi la tavernele grecești ca să mănânci ca un localnic
Grecia este un paradis gastronomic pentru cei care iubesc bucătăria mediteraneană. Mâncarea este sănătoasă, aromată și cel mai des bazată pe ingrediente din surse locale. Deși există multe opțiuni de mâncare internațională disponibile în Grecia, dacă ajungi acolo este păcat să nu încerci mâncărurile tradiționale elene. Află ce să comanzi la tavernele grecești ca să mănânci ca un localnic.
Grecia poate fi faimoasă pentru cultura sa și peisajele uimitoare. Dar nu mergi doar pentru statui, plaje și băi de soare. Bucătăria grecească se află în centrul culturii grecești și nimeni nu poate să ajungă în Grecia fără să treacă pe la o tavernă tradițională.
Toată mâncarea grecească este proaspătă, bogată în arome, texturi și foarte nutritivă. Cu toate acestea, la fel ca în cazul altor destinații de vacanță, poate fi o provocare să alegi localul potrivit unde să iei masa.
Ce să comanzi la tavernele grecești tradiționale
În primul rând, ar trebui să înțelegi că pentru greci mesele în oraș sunt adevărate evenimente sociale, mai degrabă decât o simplă activitate prin care își potolesc foamea. Mâncarea grecească trebuie să fie împărțită între toți cei de la masă. Comandă delicatese locale și mănâncă-le împreună cu prietenii și familia, fără să te grăbești, scrie theculturetrip.com.
În Grecia este normal, chiar indicat, ca mesele să dureze mult. Acestea au multe feluri de mâncare, vin și cafea, fructe sau produse de patiserie ca desert. E posibil ca în multe taverne, chiar să te invite în bucătăria lor pentru a-ți arăta specialitatea zilei.
De îndată ce te așezi la masă, chelnerul îți va aduce cel mai probabil un coș cu pâine moale sau prăjită, alteori cu puțină sare și oregano.
Aperitive populare pe teritoriul Greciei
Pe tot teritoriul Greciei, în funcție de locul în care ești, aperitivele vor fi diferite. Totuși, peste tot vei găsi tzatziki, tirokafteri (tartină de brânză picantă), taramoslata (icre de pește), melitzanosalata (salată de vinete) și, bineînțeles, horiatiki salata ( salată grecească). Horiatiki este o mâncare foarte iubită și de obicei vine servită într-un castron enorm.
În afară de salata tipică grecească, există destul de multe salate care merită încercate. Salata cretană Dakos este cu adevărat delicioasă și constă în pâine rusk dakos. Aceasta se dă prin ulei de măsline și e asezonată cu roșii, măsline, capere, ierburi și brânză feta sau mizithra.
Așa cum orice român își întâmpină musafirii din străinătate cu un platou tradițional, cu siguranță și preparatele grecilor stârnesc curiozitatea ta.
Alte aperitive delicioase de încercat sunt Dolmadakia (frunze de viță de vie umplute cu orez), Keftedes (chiftele), brânză saganaki (brânză prăjită), Spanakopita (plăcintă cu spanac) și Skordalia (un piure de cartofi, usturoi, ulei de măsline și oțet, care se potrivește în mod normal cu oțet).
Preparate cu carne specifice Greciei
Felurile principale pe care le poți comanda variază în funcție de partea Greciei în care te afli. În tavernele tradiționale, care nu sunt de obicei în zonele turistice, vei găsi preparate grecești gătite ca la ei acasă. Urmărește lista de mai jos pentru a afla ce să comanzi la tavernele grecești.
Pastichio e un fel de lasagna grecească, constând de obicei în carne tocată de vită sau de miel îmbibată într-un sos bechamel cu straturi de foi de paste între ele. Melitzanes Papoutsakia este un preparat orginar din Grecia care constă în vinete umplute cu carne tocată și sos bechamel, gătite la cuptor.
La tavernele Grecești, în cazul în care vei vrea să consumi felurile de mâncare cu carne, trebuie sî încerci Loukanika, cârnați grecești ori Souvlaki. Acesta din urmă este un fel de carne la grătar (fie miel, porc sau pui) servită pe o frigăruie, învelită în pita cu roșii, ceapă, tzatziki, salată verde și cartofi prăjiți crocanți. E recomandat să încerci și Arni sto fourno me patates, miel la cuptor cu cartofi și usturoi, aromat cu multă zeamă de lămâie
Grecia este atât de norocoasă pentru că, deși are climatul perfect pentru a cultiva multe fructe și legume, are și acces la fructe de mare proaspete. Așadar, nu uita să întrebi chelnerul despre captura zilei și dacă există mâncăruri locale specifice zonei.
Printre felurile principale din Grecia cu fructe de mare se numără Chtapodi, caracatița la grătar fiartă și marinată cu oțet, de obicei servită ca aperitiv. Nu uita nici de Kalamari, calmar prăjit sau de Astakomakaronada, un preparat din spaghete și homar.
Preparate vegetariene în Grecia
Grecia este cel mai bun loc pentru vegetarieni, deoarece are una dintre cele prietenoase bucătării vegane din lume.
Dacă ajungi în Grecia vara aceasta și ești vegetariană, încearcă Gemista. Deși acesta este și un fel de mâncare din carne, varianta vegetariană presupune legume umplute la cuptor (cum ar fi roșii sau ardei) cu orez și ierburi. Trebuie să guști și Kolokythakia Tiganita. E un preparat din dovlecei, înveliți într-un aluat crocant ce a fost făcut cu apă minerală. Întreabă și de Horta, verdețuri sălbatice aburite și stropite cu suc de lămâie și ulei de măsline. Cei care au explorat deja bucătăria grecească recomandă și Spanakorizo, un orez gătit cu spanac și ceapă, stropit cu suc de lămâie. De asemenea, încearcă și Tomatokeftedes, roșii și mentă prăjite în ulei de măsline.
Ce deserturi găsești la tavernele locale
Grecii au deserturi legendare. Cu toate acestea, în multe taverne tradiționale, nu te vei bucura de o selecție uriașă de dulciuri.
Localnicii tind să prefere cofetăriile pentru un desert delicios după masa lor principală. Totuși, de multe ori, după masă, s-ar putea să primești pepene verde sau o felie de tort Ravani. Acesta din urmă e o prăjitură pe bază de griș.
Băuturi la tavernele grecești
În Grecia se face vin de aproape 6.500 de ani. Poți încerca Retsina, un vin alb sec. Considerat pe nedrept un „vin al poporului” nerafinat, acest termen în sine ar trebui fi văzut într-o altă lumină. Într-o zi fierbinte de vară, un pahar de bere rece ca gheața este tot ce ai nevoie. Asigură-te că încerci berile locale Mythos, Fix-Hellas sau Alpha.
Ouzo este băutura tradițională a Greciei. Cu toate acestea, există o mulțime de alte băuturi mai puțin cunoscute pe care le poți încerca. Dacă ești un pasionat de brandy, încearcă Metaxa. Aceasta se numără printre cele mai puternice 100 de mărci de băuturi spirtoase din lume. Este un amestec de coniac și vin făcut din soiuri de struguri Savatiano, Sultana și Black Corinth, uscați la soare.
Grecia este savuroasă din orice punct de vedere ai privi-o și te face să revii la ea mereu!