Ce să nu reîncălzești niciodată la cuptorul cu microunde. La ce riscuri te poți expune
Cuptorul cu microunde poate fi salvarea ta atunci când vrei să încălzești repede un preparat. În câteva minute ai mâncarea caldă, fără prea mult efort. Totuși, nu toate alimentele se pot încălzi în acest mod. Iată ce să nu reîncălzești niciodată la cuptorul cu microunde. Sfaturi utile de la specialiștii în bucătărie.
La cuptorul cu microunde poți dezgheța alimente, poți să reîncălzești mâncare sau băuturi și poți chiar să gătești anumite preparate. Cu toate acestea, trebuie să știi că nu toate tipurile de alimente sunt potrivite pentru gătitul în cuptorul cu microunde, deoarece pot deveni gumoase sau pot pierde din textură.
Ce să nu reîncălzești niciodată la cuptorul cu microunde
De aceea, este important să urmezi instrucțiunile producătorului și să citești cu atenție etichetele alimentelor pentru a asigura o utilizare corespunzătoare și sigură a cuptorului cu microunde.
Specialiștii de la Chatline au făcut o listă cu ce nu trebuie să reîncălzești niciodată la cuptorul cu microunde. Iată care sunt cele 6 alimente.
Orez
Orezul conține spori de Bacillus cereus, o bacterie care poate provoca toxiinfecții alimentare. Acești spori pot supraviețui prin gătit și, cu cât orezul gătit rămâne mai mult timp la temperatura camerei, cu atât este mai probabil ca bacteriile să crească și să se înmulțească.
După ce prepari orezul asigură-te că îl răcești rapid pentru a-l pune la frigider. Nu ar trebui să treacă mai mult de o oră. Reîncălzirea trebuie să fie uniformă, iar la cuptorul cu microunde acest lucru nu este posibil. Ideal este să folosești aragazul pentru a-l încălzi din nou. Pune puțină apă sau supă în vasul în care îl reîncălzești.
Încearcă și cele mai populare rețete cu orez. Iată cum poți să-l prepari într-un mod rapid și gustos.
Cafea
Aciditatea cafelei crește pe măsură ce se răcește, dându-i un gust amar, iar reîncălzirea în cuptorul cu microunde descompune și mai mult orice aromă rămasă. Va avea un gust de cafea veche și nu vei mai avea nicio plăcere să o bei. Cel mai bine este să ții cafeaua într-un termos, iar dacă nu ai și vrei să o bei o cafea caldă, fă-ți alta.
Ouă fierte tari
Poți găti ouă fierte tari chiar și cu câteva zile înainte de a avea nevoie de ele. Dacă vrei să le mănânci calde nu folosi cuptorul cu microunde pentru a le reîncălzi. Au un grad de umiditate mare, iar aburul se va acumula pe măsură ce se încălzesc.
Dacă îl pui în cuptor cu tot cu coajă, aceasta va împiedica eliberarea aburului. Cel mai bine este să îl pui într-un castron cu apă fiartă, acoperit, timp de 10 minute.
Peşte
Peștele reîncălzit la cuptorul cu microunde va deveni foarte uscat, mai ales dacă ai fileuri foarte subțiri. Tipurilor de pește mai gras, cum ar fi somonul, li se va intensifica aroma, dar nu într-un mod foarte plăcut. Cel mai bine este să îl mănânci rece alături de o garnitură caldă, fie să alegi un alt preparat.
Curcan
Carnea de curcan are aceeași problemă ca peștele atunci când este reîncălzit la cuptorul cu microunde: se va usca atât de tare încât nu îl vei mai putea mânca.
Dacă nu vrei să arunci resturile de la o friptură de curcan cel mai bine este să le refolosești într-o salată. În felul acesta se va încălzi și carnea și îi va crește umiditatea, făcând-o mai ușor de mâncat.
Alimentele pe care le-ai mai reîncălzit
Dacă ai reîncălzit deja mâncarea la cuptorul cu microunde nu mai repeta procesul. Cu cât răcești și reîncălzești alimentele de mai multe ori, cu atât este mai mare riscul de dezvolta bacterii care duc la intoxicații alimentare.
De asemenea, nu vor mai avea o aromă și o textură prea plăcute. De fiecare dată când reîncălzești un preparat, porționează-l corect, iar ceea ce nu consumi aruncă la gunoi.