7 tipuri de pâine cu puține calorii. Ce poți consuma dacă ești la dietă
Pâinea este, poate, cel mai consumate alimente din lume. Se găsește sub diferite forme, texturi, arome, gusturi, consistențe. Este delicioasă oricum ai consum-o, simplă sau cu alte preparate. Cu toate acestea, are și un defect: are multe calorii. Dacă iubești pâinea, dar vrei să îți păstrezi și silueta poți alege sortimente mai sănătoase.
Pâinea are o cantitate mare de carbohidrați și calorii, fără să îți aducă prea multe vitamine, minerale, fibre sau proteine. De aceea, mulți nutriționiști recomandă limitarea cantității consumate, unii cerând chiar excluderea ei din alimentație. Specialiștii de la EatThis spun că există anumite sortimente de pâine care au un conținut caloric mai scăzut datorită ingredientelor folosite pentru preparare.
Tipuri de pâine cu puține calorii
Un studiu publicat în revista de specialitate BMC Public Health arată că doar două felii de pâine consumate zilnic cresc riscul de obezitate. Problema apare mai ales în cazul consumului de produse de panificație din făină albă sau alte tipuri de făină rafinate. Poți totuși să eviți acumularea de kilograme dacă mănânci pâine alegând sortimentele potrivite. Iată care sunt tipurile de pâine cu puține calorii.
Pâine din cereale integrale
Pâinea din cereale integrale este o opțiune foarte bună dacă vrei să reduci aportul caloric. Conține mai multe fibre și mai puține calorii. De asemenea, este bogată în nutrienți: fier, magneziu, vitamina A, vitamina E și mai multe vitamine din grupul B, potrivit Mayo Clinic.
265 calorii/ 100 g
Consumând pâine din făină integrală nu doar că îți vei ține greutatea sub control, dar vei susține și sănătatea sistemului cardiovascular prin echilibrarea nivelului colesterolului din sânge.
Pâine cu drojdie
Pâinea plămădită cu drojdie te va ajuta să ai o digestie mai bună, dar și la absorbția mai facilă a nutrienților. Studiile arată că drojdia are aceleași beneficii ca probioticele. Acest lucru se întâmplă pentru că fibrele hrănesc bacteriile benefice din intestine, ceea ce duce la o digestie mai bună.
289 calorii / 100 grame
Într-un studiu publicat de Medical News Today se arată că pâinea cu drojdie ajută la controlul greutății corporale pentru că nu afectează foarte mult nivelul de zahăr din sânge.
Pâine multicereale
Pâinea multicereale nu doar că are puține calorii, dar este și mai gustoasă pentru că are un amestec interesant de gusturi și texturi. De obicei are în compoziție și secară, orz, semințe de floarea-soarelui, de in, de cânepă, quinoa sau dovleac.
251 calorii/ 100 grame
Înainte de a alege acest sortiment de pâine verifică lista de ingrediente pentru a vedea în ce procent sunt prezente aceste cereale. Ar trebui ca făina albă de grâu să aibă concentrația cea mai mică pentru a te bucura de beneficiile nutritive ale acesteia. De asemenea, nu ar trebui sp aibă zaharuri adăugate.
Pâine din cereale încolțite
Pâinea din cereale încolțite se prepară din cereale ce au fost lăsate la înmuiat până au încolțit și apoi măcinate pentru a fi transformate în făină.
260 calorii/ 100 grame
Este foarte bogată în fibre și conține mai puține calorii decât alte tipuri de pâine. În plus, are cea mai puțină cantitate de carbohidrați dintre toate sortimentele, ceea ce face să nu crească nivelul zahărului din sânge după consum.
Pâine din semințe de in
Făina de in are un aport mare de proteine: aproximativ 4-5 la fiecare felie. De asemenea, are 3 grame de fibre și o cantitate mică de grăsimi nesaturate. Pâinea din făină de in este bogtă în antioxidați care protejează inima, dar și reduc nivelul colesterolului.
323 calorii/ 100 grame
Potrivit mai multor studii, seminețele de in ajută la ameliorarea constipației, a simptomelor artritei, dar și la reducerea riscului de apariție a unor tipuri de cancer. Află ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci pâine zilnic.
Brioșa englezească
Brioșa englezească este o alternativă foarte bună la pâinea clasică pentru sandviciuri.
227 calorii/100 grame
Trebuie totuși să alegi variantele din cereale integrale, multicereale, din tărâțe pentru că acestea au puține calorii, fibre și sunt bogate în nutrienți.
Pâine de secară
Pâinea de secară are puține calorii, multe fibre și proteine.
259 calorii/ 100 grame
Datorită acestui profil nutritiv te va ajuta să ai și o digestie bună, să scazi nivelul colesterolului și să te simți sătulă pentru o perioadă mai lungă de timp după ce o mănânci.