11 sfaturi de la bucătari pentru a face ouă poșate perfecte
Ouăle poșate sunt foarte gustoase, dar necesită îndemânare pentru a fi preparate corect. Sunt perfecte pentru un mic dejun sau pentru un brunch în vacanță. Pentru că procesul de preparare este unul destul de riguros, ouăle poșate au ajuns să fie considerate o delicatesă. Iată 11 sfaturi de la bucătari pentru a face ouă poșate perfecte.
Ouăle poșate se gătesc de sute de ani. Cu toate acestea, încă nu s-a inventat modalitatea prin care pot fi preparate mai ușor. Riscul să le scoți din vas gătite insuficient sau să le strici forma este destul de mare mai ales dacă le gătești pentru prima dată.
Sfaturi de la bucătari pentru a face ouă poșate perfecte
Câțiva chefi cu experiență au explicat pentru The Daily Meal cum poți să faci ouă poșate perfecte. Iată câteva sfaturi de la bucătari de renume pentru a nu mai da greș cu acest preparat.
Curtis Stone: Adaugă oțet de vin alb din belșug
Poate ți se pare că oțetul nu este ingredientul de care ai nevoie pentru a face ouă poșate. Totuși, chef Curtis Stone l-a integrat în rețetă pentru a se asigura că ouăle își păstrează forma. Bucătarul care deține două restaurante cu o stea Michelin în SUA spună că nu ai nevoie decât de ”o oală mare cu apă care clocotește și oțet de vin alb pe care să îl adaugi în ea”.
Motivul este că aciditatea va ajuta oul să își păstreze textura și proteina din albuș să se coaguleze. Pentru ca magia să se întâmple trebuie să pui 3-4 linguri de oțet.
Dr. Robert Keyzers de la School of Chemical and Physical Sciences de la Victoria University din Wellington spune că prepararea ouălor poșate este de fapt chimie pură. El spune că căldura în combinație cu o substanță acidă ajută oul să se întărească.
Nigella Lawson: Înlocuiește oțetul cu zeama de lămâie
Dacă nu ai oțet la îndemână sau nu îți place să îl folosești, poți să îl înlocuiești cu zeama de lămâie. ideea este să ai un ingredient cu o aciditate ridicată. Efectul asupra ouălor va fi același, ele coagulându-se mai repede și păstrându-și forma.
Totuși, ea sugerează ca zeama de la lămâie să fie adăugată direct pe ouă, nu în apa în care fierb acestea. ”Sparge un ou rece, scos direct din frigider într-o cană, pune zeama de lămâie pe el și apoi adaugă-l în apa fierbinte”, a scris Nigella pe blogul său culinar.
Emeril Lagasse: Oul este gata atunci când este suficient de ferm
Celebrul chef american Emeril Lagasse spune că cea mai bună metodă de a verifica dacă oul este fiert este să îl încerci cu degetul. El spune că să te folosești de o spatulă, să scoți puțin oul la suprafața apei și să îl apeși ușor cu degetul. Gălbenușul ar trebui să fie moale, iar albușul ferm.
Lagasse spune că poți să prepari mai multe ouă poșate pe care să le servești mai târziu. Le poți pune într-un bol cu apă la frigider. Înainte de servire ține-le la cuptor până se încălzesc. Află mai multe și despre cât timp se păstrează ouăle proaspete.
Darren McGrady: Pregătește ouă suzette
Darren McGrady a fost bucătarul personal al Prințesei Diana. El îi pregătea ouă poșate îmbinându-le cu rețeta de ouă Suzette. Aceasta presupune scobirea unui cartof copt, iar oul poșat se pune în acea gaură. Deasupra se pune sos olandez.
Jack Bishop: Gătește ouăle în sos
Jack Bishop, bucătar și vedetă a emisiunii „America’s Test Kitchen” a declarat în nenumărate rânduri că nu îi place să mănânce ouă cu gălbenuș zemos. De aceea, recomandă gătirea ouălor poșate în sos astfel încât să nu se mai simtă textura gălbenușului. Una dintre variante ar fi să faci shakshuka, un fel de mâncare nord-african cu ouă fierte în sos de roșii.
Jamie Oliver: Folosește folie de plastic pentru a modela oul
Folia de plastic poate părea nepotrivită într-o rețetă de ouă poșate. El recomandă ca oul să fie spart pe o bucată de folie, care mai apoi să fie strânsă ușor și pusă în vasul cu apă clocotită. Oliver spune să această metodă nu are cum să dea greș, chiar dacă ești începător. În plus, poți să presari și ierburi aromatice deasupra oului. Descoperă și cum să faci cele mai bune ouă bătute.
Tom Kerridge: Gătește ouăle încet
Tom Kerridge este un chef cu stea Michelin și vedetă TV spune că răbdarea este unul dintre ingredientele necesare pentru a face ouă poșate. El spune că oul începe să se coaguleze când temperatura apei ajunge la 63°C. Nu trebuie să te grăbești și să dai focul foarte tare, pentru că la 100°C proteinele încep să se spargă și oul să se zdrențuiască. Nu doar atât, vor avea o textură aproape gumoasă.
Ina Garten: Folosește o cratiță cu coadă
Folosind vase potrivite, de calitate vei obține preparate bune. Potrivit Inei Garten cea mai bună variantă pentru a găti ouă poșate este să utilizezi o cratiță cu coadă. Aceasta spune că în felul acesta nu vei mai fi nevoită să folosești nici oțet sau lămâie sau să apelezi la alte trucuri pentru a face ouă poșate perfecte.
Alton Brown: Fă un vârtej în apă
Pentru ca oul poșat să iasă perfect, fă cu ajutorul unei linguri un vârtej în vasul în care îl gătești. Apoi pune oul fix în centrul lui. Acesta îl va ajuta să își păstreze forma. Poți încerca această tehnică doar dacă folosești ouă foarte proaspete.
Julia Child: Fierbe oul de două ori
Poate părea complicat să fierbi ouăle de două ori, dar Julia Child spune că este o metodă sigură de a obține un peparat perfect. După ce apa clocotește, pune oul întreg în vas. Înainte de a face acest lucru înțeapa partea de sus a oului cu un ac pentru a elimina aerul care ar putea sparge coaja oului. Las=l doar 10 minute în apa clocotită, apoi scoate-l și sparge-l urmând rețeta clasică de ou poșat.
Jacques Pépin: Folosește o lingură
Jacques Pépin recomandă ca imediat ce ai pus oul în apa fierbinte să îl ridici la suprafață cu ajutorul unei linguri. În felul acesta eviți ca oul să se lipească accidental de fundul vasului. Un alt sfat pe care acesta îl dă este să pui apă suficientă în oala în care îl gătești.