11 sfaturi de la bucătari pentru a face ouă poșate perfecte

Ouăle poșate sunt foarte gustoase, dar necesită îndemânare pentru a fi preparate corect. Sunt perfecte pentru un mic dejun sau pentru un brunch în vacanță. Pentru că procesul de preparare este unul destul de riguros, ouăle poșate au ajuns să fie considerate o delicatesă. Iată 11 sfaturi de la bucătari pentru a face ouă poșate perfecte.

Ouă poșate perfecte servite pe o farfurie albă cu avocado
Ouăle poșate se servesc la micul dejun sau la brunch / Shutterstock

Ouăle poșate se gătesc de sute de ani. Cu toate acestea, încă nu s-a inventat modalitatea prin care pot fi preparate mai ușor. Riscul să le scoți din vas gătite insuficient sau să le strici forma este destul de mare mai ales dacă le gătești pentru prima dată.

Sfaturi de la bucătari pentru a face ouă poșate perfecte

Câțiva chefi cu experiență au explicat pentru The Daily Meal cum poți să faci ouă poșate perfecte. Iată câteva sfaturi de la bucătari de renume pentru a nu mai da greș cu acest preparat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Curtis Stone: Adaugă oțet de vin alb din belșug

Poate ți se pare că oțetul nu este ingredientul de care ai nevoie pentru a face ouă poșate. Totuși, chef Curtis Stone l-a integrat în rețetă pentru a se asigura că ouăle își păstrează forma. Bucătarul care deține două restaurante cu o stea Michelin în SUA spună că nu ai nevoie decât de ”o oală mare cu apă care clocotește și oțet de vin alb pe care să îl adaugi în ea”.

Motivul este că aciditatea va ajuta oul să își păstreze textura și proteina din albuș să se coaguleze. Pentru ca magia să se întâmple trebuie să pui 3-4 linguri de oțet.

Dr. Robert Keyzers de la School of Chemical and Physical Sciences de la Victoria University din Wellington spune că prepararea ouălor poșate este de fapt chimie pură. El spune că căldura în combinație cu o substanță acidă ajută oul să se întărească.

Citește și

Nigella Lawson: Înlocuiește oțetul cu zeama de lămâie

Dacă nu ai oțet la îndemână sau nu îți place să îl folosești, poți să îl înlocuiești cu zeama de lămâie. ideea este să ai un ingredient cu o aciditate ridicată. Efectul asupra ouălor va fi același, ele coagulându-se mai repede și păstrându-și forma.

Totuși, ea sugerează ca zeama de la lămâie să fie adăugată direct pe ouă, nu în apa în care fierb acestea. ”Sparge un ou rece, scos direct din frigider într-o cană, pune zeama de lămâie pe el și apoi adaugă-l în apa fierbinte”, a scris Nigella pe blogul său culinar.

Emeril Lagasse: Oul este gata atunci când este suficient de ferm

Celebrul chef american Emeril Lagasse spune că cea mai bună metodă de a verifica dacă oul este fiert este să îl încerci cu degetul. El spune că să te folosești de o spatulă, să scoți puțin oul la suprafața apei și să îl apeși ușor cu degetul. Gălbenușul ar trebui să fie moale, iar albușul ferm.

Lagasse spune că poți să prepari mai multe ouă poșate pe care să le servești mai târziu. Le poți pune într-un bol cu apă la frigider. Înainte de servire ține-le la cuptor până se încălzesc. Află mai multe și despre cât timp se păstrează ouăle proaspete.

Darren McGrady: Pregătește ouă suzette

Darren McGrady a fost bucătarul personal al Prințesei Diana. El îi pregătea ouă poșate îmbinându-le cu rețeta de ouă Suzette. Aceasta presupune scobirea unui cartof copt, iar oul poșat se pune în acea gaură. Deasupra se pune sos olandez.

Jack Bishop: Gătește ouăle în sos

Jack Bishop, bucătar și vedetă a emisiunii „America’s Test Kitchen” a declarat în nenumărate rânduri că nu îi place să mănânce ouă cu gălbenuș zemos. De aceea, recomandă gătirea ouălor poșate în sos astfel încât să nu se mai simtă textura gălbenușului. Una dintre variante ar fi să faci shakshuka, un fel de mâncare nord-african cu ouă fierte în sos de roșii.

Jamie Oliver: Folosește folie de plastic pentru a modela oul

Folia de plastic poate părea nepotrivită într-o rețetă de ouă poșate. El recomandă ca oul să fie spart pe o bucată de folie, care mai apoi să fie strânsă ușor și pusă în vasul cu apă clocotită. Oliver spune să această metodă nu are cum să dea greș, chiar dacă ești începător. În plus, poți să presari și ierburi aromatice deasupra oului. Descoperă și cum să faci cele mai bune ouă bătute.

Tom Kerridge: Gătește ouăle încet

Tom Kerridge este un chef cu stea Michelin și vedetă TV spune că răbdarea este unul dintre ingredientele necesare pentru a face ouă poșate. El spune că oul începe să se coaguleze când temperatura apei ajunge la 63°C. Nu trebuie să te grăbești și să dai focul foarte tare, pentru că la 100°C proteinele încep să se spargă și oul să se zdrențuiască. Nu doar atât, vor avea o textură aproape gumoasă.

Ina Garten: Folosește o cratiță cu coadă

Folosind vase potrivite, de calitate vei obține preparate bune. Potrivit Inei Garten cea mai bună variantă pentru a găti ouă poșate este să utilizezi o cratiță cu coadă. Aceasta spune că în felul acesta nu vei mai fi nevoită să folosești nici oțet sau lămâie sau să apelezi la alte trucuri pentru a face ouă poșate perfecte.

Alton Brown: Fă un vârtej în apă

Pentru ca oul poșat să iasă perfect, fă cu ajutorul unei linguri un vârtej în vasul în care îl gătești. Apoi pune oul fix în centrul lui. Acesta îl va ajuta să își păstreze forma. Poți încerca această tehnică doar dacă folosești ouă foarte proaspete.

Julia Child: Fierbe oul de două ori

Poate părea complicat să fierbi ouăle de două ori, dar Julia Child spune că este o metodă sigură de a obține un peparat perfect. După ce apa clocotește, pune oul întreg în vas. Înainte de a face acest lucru înțeapa partea de sus a oului cu un ac pentru a elimina aerul care ar putea sparge coaja oului. Las=l doar 10 minute în apa clocotită, apoi scoate-l și sparge-l urmând rețeta clasică de ou poșat.

Jacques Pépin: Folosește o lingură

Jacques Pépin recomandă ca imediat ce ai pus oul în apa fierbinte să îl ridici  la suprafață cu ajutorul unei linguri. În felul acesta eviți ca oul să se lipească accidental de fundul vasului. Un alt sfat pe care acesta îl dă este să pui apă suficientă în oala în care îl gătești.

Citește și
CELE MAI CITITE
femeie care alege alimente congelate pe care ar trebui să nu le mai cumperi
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
Chec cu morcovi și mere, porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec cu morcovi și mere, pentru deliciul zilelor de post
Chec cu morcovi și mere, pentru deliciul zilelor de post
ceapa caramelizată servită într-o farfurie albă
Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă
Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă
Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide pe o vasă alături de o cană de ceai
Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide, desertul sănătos pe care îl poți face rapid acasă
Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide, desertul sănătos pe care îl poți face rapid acasă
Culoarea gălbenușului de ou ilustrată cu ajutorul a două gălbenușuri
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ganache de ciocolată tăiat și pus într-un castron negru
Cum poți repara un ganache de ciocolată tăiat. Sfaturi la îndemâna oricui
Cum poți repara un ganache de ciocolată tăiat. Sfaturi la îndemâna oricui
Un tort din mousse perfect catifelat
8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat
8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat
Mai multe bucăți de unt puse pe un blat de lemn alături de un cuțit
Țara cu cel mai mare consum de unt din lume. De ce este atât de special
Țara cu cel mai mare consum de unt din lume. De ce este atât de special
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ganache de ciocolată tăiat și pus într-un castron negru
09:00
Cum poți repara un ganache de ciocolată tăiat. Sfaturi la îndemâna oricui Cum poți repara un ganache de ciocolată tăiat. Sfaturi la îndemâna oricui
Preparatele rillete, pateu și terina în trei poze diferite
08:00
Pate, terină și rillette. 3 preparate franțuzești similare pe care să le încerci ca aperitiv Pate, terină și rillette. 3 preparate franțuzești similare pe care să le încerci ca aperitiv
Chec de post cu mere servit pe un blat de lemn
07:00
Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă
Fondue de ciocolată pe masă în care se înmoaie căpșune
06:00
Fondue de ciocolată, desertul care adună prietenii împreună Fondue de ciocolată, desertul care adună prietenii împreună
Chec de post cu nuci servit pe un platou de lemn
3 decembrie, 09:00
Chec de post cu nuci. Rețeta rapidă Chec de post cu nuci. Rețeta rapidă
O femeie care curăță de coajă un morcov
3 decembrie, 08:00
5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie 5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie
Brownie congelat și servit cu o cupă de înghețată de vanilie
3 decembrie, 08:00
Ce poți face dacă ai congelat brownie pentru mai târziu. Cum îi redai savoarea cu un singur ingredient Ce poți face dacă ai congelat brownie pentru mai târziu. Cum îi redai savoarea cu un singur ingredient
Prăjitură cu mere și ciocolată porționată pe farfurie maro cu furculiță alături
3 decembrie, 06:00
Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mai multe preparate din pește fără oase servite pe un blat albastru
1
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Peștele este un aliment sănătos, însă, din păcate, este de multe ori evitat pentru că are oase și, din această cauză, este greu de consumat. Totuși, dacă ai vrea să mănânci...
apio puse întregi și tocate într-un bol
2
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Țelina este o legumă rădăcinoasă din aceeași familie ca morcovul și pătrunjelul. Ea are tulpini lungi, ferme, de culoare verde pal, fibroase. Acestea se îngustează, iar la vârf are frunze. Deși majoritatea oamenilor...
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz pe o farfurie și un pahar cu lapte de soia
3
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Pentru diminețile reci din sezonul de iarnă, merg tare bine acești biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Alături de un ceai fierbinte sunt delicioși și sunt de post....
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor servite într-o tavă
4
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cea mai bună mâncare simplă pe care o poți face în timp record sunt pulpele de pui la cuptor. Indiferent că vrei să prepari o cină rapidă, că ai invitați la...
Porție de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
5
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Dacă ești în căutare de combinații delicioase pentru preparate simple și ușoare, încearcă rețeta de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi. Rețetele de supe și ciorbe sunt foarte bine venite,...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 4 decembrie – 10 decembrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul săptămânii 4 decembrie – 10 decembrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul săptămânii 4 decembrie – 10 decembrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele
Schimbare majoră a băncilor din România. Câţi lei obţinem acum dacă schimbăm 15.000 de euro

Schimbare majoră a băncilor din România. Câţi lei obţinem acum dacă schimbăm 15.000 de euro

Schimbare majoră a băncilor din România. Câţi lei obţinem acum dacă schimbăm 15.000 de euro
„Mi-au dat lacrimile!” Prin ce a ajuns să treacă Orianda Donca, după ce soțul ei milionar a primit o nouă lovitură în instanță

„Mi-au dat lacrimile!” Prin ce a ajuns să treacă Orianda Donca, după ce soțul ei milionar a primit o nouă lovitură în instanță

„Mi-au dat lacrimile!” Prin ce a ajuns să treacă Orianda Donca, după ce soțul ei milionar a primit o nouă lovitură în instanță
Cum arată familia lui Călin Popescu Tăriceanu. Imagini rare cu femeia care l-a cucerit și fiul lor

Cum arată familia lui Călin Popescu Tăriceanu. Imagini rare cu femeia care l-a cucerit și fiul lor

Cum arată familia lui Călin Popescu Tăriceanu. Imagini rare cu femeia care l-a cucerit și fiul lor
Betty cea urâtă revine cu un al treilea sezon. Ana María Orozco și Jorge Enrique Abello, din nou împreună într-o continuare a poveștii

Betty cea urâtă revine cu un al treilea sezon. Ana María Orozco și Jorge Enrique Abello, din nou împreună într-o continuare a poveștii

Betty cea urâtă revine cu un al treilea sezon. Ana María Orozco și Jorge Enrique Abello, din nou împreună într-o continuare a poveștii
Un investitor a cumpărat o mină de cărbune cu 2 milioane de dolari. Ce a descoperit în ea l-ar îmbogăți cu 37 de miliarde de dolari

Un investitor a cumpărat o mină de cărbune cu 2 milioane de dolari. Ce a descoperit în ea l-ar îmbogăți cu 37 de miliarde de dolari

Un investitor a cumpărat o mină de cărbune cu 2 milioane de dolari. Ce a descoperit în ea l-ar îmbogăți cu 37 de miliarde de dolari
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate

Focaccia cu rozmarin și roșii uscate

Focaccia cu rozmarin și roșii uscate
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți

Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți

Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Jessica Simpson își împarte timpul între Nashville și Los Angeles. Cântăreața a declarat că membrii familiei ei știu cum este să le fie dor

Jessica Simpson își împarte timpul între Nashville și Los Angeles. Cântăreața a declarat că membrii familiei ei știu „cum este să le fie dor”

Jessica Simpson își împarte timpul între Nashville și Los Angeles. Cântăreața a declarat că membrii familiei ei știu „cum este să le fie dor”
Ciocolata neagră: beneficii, conținut nutritiv și riscuri

Ciocolata neagră: beneficii, conținut nutritiv și riscuri

Ciocolata neagră: beneficii, conținut nutritiv și riscuri
fresh
Patru fursecuri cu griș și cacao pe o farfurie albă, unul secționat
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
Varză călită cu ciuperci la tigaie. Rețetă de post
Varză călită cu ciuperci la tigaie. Rețetă de post
Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post
Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post
închide