11 sfaturi de la bucătari pentru a face ouă poșate perfecte

Ouăle poșate sunt foarte gustoase, dar necesită îndemânare pentru a fi preparate corect. Sunt perfecte pentru un mic dejun sau pentru un brunch în vacanță. Pentru că procesul de preparare este unul destul de riguros, ouăle poșate au ajuns să fie considerate o delicatesă. Iată 11 sfaturi de la bucătari pentru a face ouă poșate perfecte.

Ouă poșate perfecte servite pe o farfurie albă cu avocado
Ouăle poșate se servesc la micul dejun sau la brunch / Shutterstock

Ouăle poșate se gătesc de sute de ani. Cu toate acestea, încă nu s-a inventat modalitatea prin care pot fi preparate mai ușor. Riscul să le scoți din vas gătite insuficient sau să le strici forma este destul de mare mai ales dacă le gătești pentru prima dată.

Sfaturi de la bucătari pentru a face ouă poșate perfecte

Câțiva chefi cu experiență au explicat pentru The Daily Meal cum poți să faci ouă poșate perfecte. Iată câteva sfaturi de la bucătari de renume pentru a nu mai da greș cu acest preparat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Curtis Stone: Adaugă oțet de vin alb din belșug

Poate ți se pare că oțetul nu este ingredientul de care ai nevoie pentru a face ouă poșate. Totuși, chef Curtis Stone l-a integrat în rețetă pentru a se asigura că ouăle își păstrează forma. Bucătarul care deține două restaurante cu o stea Michelin în SUA spună că nu ai nevoie decât de ”o oală mare cu apă care clocotește și oțet de vin alb pe care să îl adaugi în ea”.

Motivul este că aciditatea va ajuta oul să își păstreze textura și proteina din albuș să se coaguleze. Pentru ca magia să se întâmple trebuie să pui 3-4 linguri de oțet.

Dr. Robert Keyzers de la School of Chemical and Physical Sciences de la Victoria University din Wellington spune că prepararea ouălor poșate este de fapt chimie pură. El spune că căldura în combinație cu o substanță acidă ajută oul să se întărească.

Citește și

Nigella Lawson: Înlocuiește oțetul cu zeama de lămâie

Dacă nu ai oțet la îndemână sau nu îți place să îl folosești, poți să îl înlocuiești cu zeama de lămâie. ideea este să ai un ingredient cu o aciditate ridicată. Efectul asupra ouălor va fi același, ele coagulându-se mai repede și păstrându-și forma.

Totuși, ea sugerează ca zeama de la lămâie să fie adăugată direct pe ouă, nu în apa în care fierb acestea. ”Sparge un ou rece, scos direct din frigider într-o cană, pune zeama de lămâie pe el și apoi adaugă-l în apa fierbinte”, a scris Nigella pe blogul său culinar.

Emeril Lagasse: Oul este gata atunci când este suficient de ferm

Celebrul chef american Emeril Lagasse spune că cea mai bună metodă de a verifica dacă oul este fiert este să îl încerci cu degetul. El spune că să te folosești de o spatulă, să scoți puțin oul la suprafața apei și să îl apeși ușor cu degetul. Gălbenușul ar trebui să fie moale, iar albușul ferm.

Lagasse spune că poți să prepari mai multe ouă poșate pe care să le servești mai târziu. Le poți pune într-un bol cu apă la frigider. Înainte de servire ține-le la cuptor până se încălzesc. Află mai multe și despre cât timp se păstrează ouăle proaspete.

Darren McGrady: Pregătește ouă suzette

Darren McGrady a fost bucătarul personal al Prințesei Diana. El îi pregătea ouă poșate îmbinându-le cu rețeta de ouă Suzette. Aceasta presupune scobirea unui cartof copt, iar oul poșat se pune în acea gaură. Deasupra se pune sos olandez.

Jack Bishop: Gătește ouăle în sos

Jack Bishop, bucătar și vedetă a emisiunii „America’s Test Kitchen” a declarat în nenumărate rânduri că nu îi place să mănânce ouă cu gălbenuș zemos. De aceea, recomandă gătirea ouălor poșate în sos astfel încât să nu se mai simtă textura gălbenușului. Una dintre variante ar fi să faci shakshuka, un fel de mâncare nord-african cu ouă fierte în sos de roșii.

Jamie Oliver: Folosește folie de plastic pentru a modela oul

Folia de plastic poate părea nepotrivită într-o rețetă de ouă poșate. El recomandă ca oul să fie spart pe o bucată de folie, care mai apoi să fie strânsă ușor și pusă în vasul cu apă clocotită. Oliver spune să această metodă nu are cum să dea greș, chiar dacă ești începător. În plus, poți să presari și ierburi aromatice deasupra oului. Descoperă și cum să faci cele mai bune ouă bătute.

Tom Kerridge: Gătește ouăle încet

Tom Kerridge este un chef cu stea Michelin și vedetă TV spune că răbdarea este unul dintre ingredientele necesare pentru a face ouă poșate. El spune că oul începe să se coaguleze când temperatura apei ajunge la 63°C. Nu trebuie să te grăbești și să dai focul foarte tare, pentru că la 100°C proteinele încep să se spargă și oul să se zdrențuiască. Nu doar atât, vor avea o textură aproape gumoasă.

Ina Garten: Folosește o cratiță cu coadă

Folosind vase potrivite, de calitate vei obține preparate bune. Potrivit Inei Garten cea mai bună variantă pentru a găti ouă poșate este să utilizezi o cratiță cu coadă. Aceasta spune că în felul acesta nu vei mai fi nevoită să folosești nici oțet sau lămâie sau să apelezi la alte trucuri pentru a face ouă poșate perfecte.

Alton Brown: Fă un vârtej în apă

Pentru ca oul poșat să iasă perfect, fă cu ajutorul unei linguri un vârtej în vasul în care îl gătești. Apoi pune oul fix în centrul lui. Acesta îl va ajuta să își păstreze forma. Poți încerca această tehnică doar dacă folosești ouă foarte proaspete.

Julia Child: Fierbe oul de două ori

Poate părea complicat să fierbi ouăle de două ori, dar Julia Child spune că este o metodă sigură de a obține un peparat perfect. După ce apa clocotește, pune oul întreg în vas. Înainte de a face acest lucru înțeapa partea de sus a oului cu un ac pentru a elimina aerul care ar putea sparge coaja oului. Las=l doar 10 minute în apa clocotită, apoi scoate-l și sparge-l urmând rețeta clasică de ou poșat.

Jacques Pépin: Folosește o lingură

Jacques Pépin recomandă ca imediat ce ai pus oul în apa fierbinte să îl ridici  la suprafață cu ajutorul unei linguri. În felul acesta eviți ca oul să se lipească accidental de fundul vasului. Un alt sfat pe care acesta îl dă este să pui apă suficientă în oala în care îl gătești.

Citește și
CELE MAI CITITE
preparate din cartofi puse într-un colaj cu poze
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată porționat pe un platou și pe o farfurie, alături de o cană cu cafea
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
mai multe tipuri de paste
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale în vas negru și pe felii de pâine
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Clătite de post cu praf de copt pe o farfurie albă
Clătite de post cu praf de copt, un deliciu pufos
Clătite de post cu praf de copt, un deliciu pufos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
macarons perfecte puse într-un bol alb
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
condimente asiatice pe o masă
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
făina de greieri pusă într-un bol alb alături de o lingură de lemn
Ce este făina de greieri. Cum se prepară și ce beneficii are pentru sănătate
Ce este făina de greieri. Cum se prepară și ce beneficii are pentru sănătate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
23 aprilie, 09:15
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
23 aprilie, 08:27
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
22 aprilie, 08:47
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată porționat
22 aprilie, 05:55
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
21 aprilie, 08:14
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
tocănița de post cu legume servită într-o farfurie albă
21 aprilie, 06:50
Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou
mâncare pentru diete care previn îmbătrânirea
20 aprilie, 06:31
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos 4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
20 aprilie, 06:22
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
1
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Dacă dorești să-ți sporești colecția rețetelor de cornulețe, desertul îndrăgit din copilărie, îți oferim o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao. Te vei bucura de gustul delicios al...
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
2
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Dacă ești în căutarea unei rețete deosebite de tort, pentru momentele dulci petrecute cu cei dragi, îți oferim o rețetă de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Gustul este absolut delicios,...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
4
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea...
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
5
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Pentru că maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate sau alte preparate, avem pentru tine o rețetă de maioneză de post. Avem și două modalități de preparare rapidă,...
Parteneri
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea „Stăpânului Moldovei”
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea „Stăpânului Moldovei”
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea „Stăpânului Moldovei”
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Fiica faimoșilor William Levy și Elizabeth Gutiérrez își prezintă public iubitul în toiul scandalului dintre părinții săi. Așa arată tânărul care i-a furat inima adolescentei Kailey
Fiica faimoșilor William Levy și Elizabeth Gutiérrez își prezintă public iubitul în toiul scandalului dintre părinții săi. Așa arată tânărul care i-a furat inima adolescentei Kailey
Fiica faimoșilor William Levy și Elizabeth Gutiérrez își prezintă public iubitul în toiul scandalului dintre părinții săi. Așa arată tânărul care i-a furat inima adolescentei Kailey
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit
Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit
Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit
Vindecarea leziunilor vaginale după naștere: remedii
Vindecarea leziunilor vaginale după naștere: remedii
Vindecarea leziunilor vaginale după naștere: remedii
Eminem a sărbătorit 16 ani de sobrietate: Este ceva incredibil!
Eminem a sărbătorit 16 ani de sobrietate: „Este ceva incredibil!”
Eminem a sărbătorit 16 ani de sobrietate: „Este ceva incredibil!”
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
fresh
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor

Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor

Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă

Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă

Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente

Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
închide