11 sfaturi de la bucătari pentru a face ouă poșate perfecte

Ouăle poșate sunt foarte gustoase, dar necesită îndemânare pentru a fi preparate corect. Sunt perfecte pentru un mic dejun sau pentru un brunch în vacanță. Pentru că procesul de preparare este unul destul de riguros, ouăle poșate au ajuns să fie considerate o delicatesă. Iată 11 sfaturi de la bucătari pentru a face ouă poșate perfecte.

Ouă poșate perfecte servite pe o farfurie albă cu avocado
Ouăle poșate se servesc la micul dejun sau la brunch / Shutterstock

Ouăle poșate se gătesc de sute de ani. Cu toate acestea, încă nu s-a inventat modalitatea prin care pot fi preparate mai ușor. Riscul să le scoți din vas gătite insuficient sau să le strici forma este destul de mare mai ales dacă le gătești pentru prima dată.

Sfaturi de la bucătari pentru a face ouă poșate perfecte

Câțiva chefi cu experiență au explicat pentru The Daily Meal cum poți să faci ouă poșate perfecte. Iată câteva sfaturi de la bucătari de renume pentru a nu mai da greș cu acest preparat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Curtis Stone: Adaugă oțet de vin alb din belșug

Poate ți se pare că oțetul nu este ingredientul de care ai nevoie pentru a face ouă poșate. Totuși, chef Curtis Stone l-a integrat în rețetă pentru a se asigura că ouăle își păstrează forma. Bucătarul care deține două restaurante cu o stea Michelin în SUA spună că nu ai nevoie decât de ”o oală mare cu apă care clocotește și oțet de vin alb pe care să îl adaugi în ea”.

Motivul este că aciditatea va ajuta oul să își păstreze textura și proteina din albuș să se coaguleze. Pentru ca magia să se întâmple trebuie să pui 3-4 linguri de oțet.

Dr. Robert Keyzers de la School of Chemical and Physical Sciences de la Victoria University din Wellington spune că prepararea ouălor poșate este de fapt chimie pură. El spune că căldura în combinație cu o substanță acidă ajută oul să se întărească.

Citește și

Nigella Lawson: Înlocuiește oțetul cu zeama de lămâie

Dacă nu ai oțet la îndemână sau nu îți place să îl folosești, poți să îl înlocuiești cu zeama de lămâie. ideea este să ai un ingredient cu o aciditate ridicată. Efectul asupra ouălor va fi același, ele coagulându-se mai repede și păstrându-și forma.

Totuși, ea sugerează ca zeama de la lămâie să fie adăugată direct pe ouă, nu în apa în care fierb acestea. ”Sparge un ou rece, scos direct din frigider într-o cană, pune zeama de lămâie pe el și apoi adaugă-l în apa fierbinte”, a scris Nigella pe blogul său culinar.

Emeril Lagasse: Oul este gata atunci când este suficient de ferm

Celebrul chef american Emeril Lagasse spune că cea mai bună metodă de a verifica dacă oul este fiert este să îl încerci cu degetul. El spune că să te folosești de o spatulă, să scoți puțin oul la suprafața apei și să îl apeși ușor cu degetul. Gălbenușul ar trebui să fie moale, iar albușul ferm.

Lagasse spune că poți să prepari mai multe ouă poșate pe care să le servești mai târziu. Le poți pune într-un bol cu apă la frigider. Înainte de servire ține-le la cuptor până se încălzesc. Află mai multe și despre cât timp se păstrează ouăle proaspete.

Darren McGrady: Pregătește ouă suzette

Darren McGrady a fost bucătarul personal al Prințesei Diana. El îi pregătea ouă poșate îmbinându-le cu rețeta de ouă Suzette. Aceasta presupune scobirea unui cartof copt, iar oul poșat se pune în acea gaură. Deasupra se pune sos olandez.

Jack Bishop: Gătește ouăle în sos

Jack Bishop, bucătar și vedetă a emisiunii “America’s Test Kitchen” a declarat în nenumărate rânduri că nu îi place să mănânce ouă cu gălbenuș zemos. De aceea, recomandă gătirea ouălor poșate în sos astfel încât să nu se mai simtă textura gălbenușului. Una dintre variante ar fi să faci shakshuka, un fel de mâncare nord-african cu ouă fierte în sos de roșii.

Jamie Oliver: Folosește folie de plastic pentru a modela oul

Folia de plastic poate părea nepotrivită într-o rețetă de ouă poșate. El recomandă ca oul să fie spart pe o bucată de folie, care mai apoi să fie strânsă ușor și pusă în vasul cu apă clocotită. Oliver spune să această metodă nu are cum să dea greș, chiar dacă ești începător. În plus, poți să presari și ierburi aromatice deasupra oului. Descoperă și cum să faci cele mai bune ouă bătute.

Tom Kerridge: Gătește ouăle încet

Tom Kerridge este un chef cu stea Michelin și vedetă TV spune că răbdarea este unul dintre ingredientele necesare pentru a face ouă poșate. El spune că oul începe să se coaguleze când temperatura apei ajunge la 63°C. Nu trebuie să te grăbești și să dai focul foarte tare, pentru că la 100°C proteinele încep să se spargă și oul să se zdrențuiască. Nu doar atât, vor avea o textură aproape gumoasă.

Ina Garten: Folosește o cratiță cu coadă

Folosind vase potrivite, de calitate vei obține preparate bune. Potrivit Inei Garten cea mai bună variantă pentru a găti ouă poșate este să utilizezi o cratiță cu coadă. Aceasta spune că în felul acesta nu vei mai fi nevoită să folosești nici oțet sau lămâie sau să apelezi la alte trucuri pentru a face ouă poșate perfecte.

Alton Brown: Fă un vârtej în apă

Pentru ca oul poșat să iasă perfect, fă cu ajutorul unei linguri un vârtej în vasul în care îl gătești. Apoi pune oul fix în centrul lui. Acesta îl va ajuta să își păstreze forma. Poți încerca această tehnică doar dacă folosești ouă foarte proaspete.

Julia Child: Fierbe oul de două ori

Poate părea complicat să fierbi ouăle de două ori, dar Julia Child spune că este o metodă sigură de a obține un peparat perfect. După ce apa clocotește, pune oul întreg în vas. Înainte de a face acest lucru înțeapa partea de sus a oului cu un ac pentru a elimina aerul care ar putea sparge coaja oului. Las=l doar 10 minute în apa clocotită, apoi scoate-l și sparge-l urmând rețeta clasică de ou poșat.

Jacques Pépin: Folosește o lingură

Jacques Pépin recomandă ca imediat ce ai pus oul în apa fierbinte să îl ridici  la suprafață cu ajutorul unei linguri. În felul acesta eviți ca oul să se lipească accidental de fundul vasului. Un alt sfat pe care acesta îl dă este să pui apă suficientă în oala în care îl gătești.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
prea multă sare în mâncare
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
condimente indiene
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
maioneză de post de la mănăstire
06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
05:06
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
24 noiembrie, 13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
24 noiembrie, 05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
cartofii țărănești cu ceapă
24 noiembrie, 05:47
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
23 noiembrie, 06:59
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Cum se curăță scoicile
23 noiembrie, 05:57
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Cartierul de lux cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit al doilea Dorobanţi
Cartierul de "lux" cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit "al doilea Dorobanţi"
Cartierul de "lux" cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit "al doilea Dorobanţi"
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
închide