11 sfaturi de la bucătari pentru a face ouă poșate perfecte

Ouăle poșate sunt foarte gustoase, dar necesită îndemânare pentru a fi preparate corect. Sunt perfecte pentru un mic dejun sau pentru un brunch în vacanță. Pentru că procesul de preparare este unul destul de riguros, ouăle poșate au ajuns să fie considerate o delicatesă. Iată 11 sfaturi de la bucătari pentru a face ouă poșate perfecte.

Ouă poșate perfecte servite pe o farfurie albă cu avocado
Ouăle poșate se servesc la micul dejun sau la brunch / Shutterstock

Ouăle poșate se gătesc de sute de ani. Cu toate acestea, încă nu s-a inventat modalitatea prin care pot fi preparate mai ușor. Riscul să le scoți din vas gătite insuficient sau să le strici forma este destul de mare mai ales dacă le gătești pentru prima dată.

Sfaturi de la bucătari pentru a face ouă poșate perfecte

Câțiva chefi cu experiență au explicat pentru The Daily Meal cum poți să faci ouă poșate perfecte. Iată câteva sfaturi de la bucătari de renume pentru a nu mai da greș cu acest preparat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Curtis Stone: Adaugă oțet de vin alb din belșug

Poate ți se pare că oțetul nu este ingredientul de care ai nevoie pentru a face ouă poșate. Totuși, chef Curtis Stone l-a integrat în rețetă pentru a se asigura că ouăle își păstrează forma. Bucătarul care deține două restaurante cu o stea Michelin în SUA spună că nu ai nevoie decât de ”o oală mare cu apă care clocotește și oțet de vin alb pe care să îl adaugi în ea”.

Motivul este că aciditatea va ajuta oul să își păstreze textura și proteina din albuș să se coaguleze. Pentru ca magia să se întâmple trebuie să pui 3-4 linguri de oțet.

Dr. Robert Keyzers de la School of Chemical and Physical Sciences de la Victoria University din Wellington spune că prepararea ouălor poșate este de fapt chimie pură. El spune că căldura în combinație cu o substanță acidă ajută oul să se întărească.

Citește și

Nigella Lawson: Înlocuiește oțetul cu zeama de lămâie

Dacă nu ai oțet la îndemână sau nu îți place să îl folosești, poți să îl înlocuiești cu zeama de lămâie. ideea este să ai un ingredient cu o aciditate ridicată. Efectul asupra ouălor va fi același, ele coagulându-se mai repede și păstrându-și forma.

Totuși, ea sugerează ca zeama de la lămâie să fie adăugată direct pe ouă, nu în apa în care fierb acestea. ”Sparge un ou rece, scos direct din frigider într-o cană, pune zeama de lămâie pe el și apoi adaugă-l în apa fierbinte”, a scris Nigella pe blogul său culinar.

Emeril Lagasse: Oul este gata atunci când este suficient de ferm

Celebrul chef american Emeril Lagasse spune că cea mai bună metodă de a verifica dacă oul este fiert este să îl încerci cu degetul. El spune că să te folosești de o spatulă, să scoți puțin oul la suprafața apei și să îl apeși ușor cu degetul. Gălbenușul ar trebui să fie moale, iar albușul ferm.

Lagasse spune că poți să prepari mai multe ouă poșate pe care să le servești mai târziu. Le poți pune într-un bol cu apă la frigider. Înainte de servire ține-le la cuptor până se încălzesc. Află mai multe și despre cât timp se păstrează ouăle proaspete.

Darren McGrady: Pregătește ouă suzette

Darren McGrady a fost bucătarul personal al Prințesei Diana. El îi pregătea ouă poșate îmbinându-le cu rețeta de ouă Suzette. Aceasta presupune scobirea unui cartof copt, iar oul poșat se pune în acea gaură. Deasupra se pune sos olandez.

Jack Bishop: Gătește ouăle în sos

Jack Bishop, bucătar și vedetă a emisiunii „America’s Test Kitchen” a declarat în nenumărate rânduri că nu îi place să mănânce ouă cu gălbenuș zemos. De aceea, recomandă gătirea ouălor poșate în sos astfel încât să nu se mai simtă textura gălbenușului. Una dintre variante ar fi să faci shakshuka, un fel de mâncare nord-african cu ouă fierte în sos de roșii.

Jamie Oliver: Folosește folie de plastic pentru a modela oul

Folia de plastic poate părea nepotrivită într-o rețetă de ouă poșate. El recomandă ca oul să fie spart pe o bucată de folie, care mai apoi să fie strânsă ușor și pusă în vasul cu apă clocotită. Oliver spune să această metodă nu are cum să dea greș, chiar dacă ești începător. În plus, poți să presari și ierburi aromatice deasupra oului. Descoperă și cum să faci cele mai bune ouă bătute.

Tom Kerridge: Gătește ouăle încet

Tom Kerridge este un chef cu stea Michelin și vedetă TV spune că răbdarea este unul dintre ingredientele necesare pentru a face ouă poșate. El spune că oul începe să se coaguleze când temperatura apei ajunge la 63°C. Nu trebuie să te grăbești și să dai focul foarte tare, pentru că la 100°C proteinele încep să se spargă și oul să se zdrențuiască. Nu doar atât, vor avea o textură aproape gumoasă.

Ina Garten: Folosește o cratiță cu coadă

Folosind vase potrivite, de calitate vei obține preparate bune. Potrivit Inei Garten cea mai bună variantă pentru a găti ouă poșate este să utilizezi o cratiță cu coadă. Aceasta spune că în felul acesta nu vei mai fi nevoită să folosești nici oțet sau lămâie sau să apelezi la alte trucuri pentru a face ouă poșate perfecte.

Alton Brown: Fă un vârtej în apă

Pentru ca oul poșat să iasă perfect, fă cu ajutorul unei linguri un vârtej în vasul în care îl gătești. Apoi pune oul fix în centrul lui. Acesta îl va ajuta să își păstreze forma. Poți încerca această tehnică doar dacă folosești ouă foarte proaspete.

Julia Child: Fierbe oul de două ori

Poate părea complicat să fierbi ouăle de două ori, dar Julia Child spune că este o metodă sigură de a obține un peparat perfect. După ce apa clocotește, pune oul întreg în vas. Înainte de a face acest lucru înțeapa partea de sus a oului cu un ac pentru a elimina aerul care ar putea sparge coaja oului. Las=l doar 10 minute în apa clocotită, apoi scoate-l și sparge-l urmând rețeta clasică de ou poșat.

Jacques Pépin: Folosește o lingură

Jacques Pépin recomandă ca imediat ce ai pus oul în apa fierbinte să îl ridici  la suprafață cu ajutorul unei linguri. În felul acesta eviți ca oul să se lipească accidental de fundul vasului. Un alt sfat pe care acesta îl dă este să pui apă suficientă în oala în care îl gătești.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tocăniță de pui cu smântână pusă într-o tigaie
Tocăniță de pui cu smântână. Ingredientele care o fac delicioasă
Tocăniță de pui cu smântână. Ingredientele care o fac delicioasă
Colivă pusă pe o farfurie albă și pudrată cu zahăr
Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas
Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas
Colivă cu nucă puse în două vase diferite
Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră
Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră
kebab de pui pe o farfurie neagră
Cum să faci acasă kebab de pui. Varianta rapidă și gustoasă
Cum să faci acasă kebab de pui. Varianta rapidă și gustoasă
Pâine proteică din linte roșie în vas oval
Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten
Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
legume la cuptor puse pe o farfurie neagră
Ce poți pune peste legumele la cuptor pentru a le face mai apetisante
Ce poți pune peste legumele la cuptor pentru a le face mai apetisante
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Un pahar cu lapte alături de un desert delicios pentru rețete cu lapte
(P) Când trebuie să gătești ceva delicios cu ce ai prin frigider. Ce poți face cu doar trei ingrediente simple, de bază
(P) Când trebuie să gătești ceva delicios cu ce ai prin frigider. Ce poți face cu doar trei ingrediente simple, de bază
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Friptură de curcan porționată pe un tocător, alături de ierburi aromatice
08:11
Friptură de curcan la tigaie. Rețetă simplă și ușoară Friptură de curcan la tigaie. Rețetă simplă și ușoară
Tiramisu cu fistic și zmeură pe un platou cu furculiță
07:23
Tiramisu cu fistic și zmeură. Rețeta reinterpretată a unui desert delicios și spectaculos Tiramisu cu fistic și zmeură. Rețeta reinterpretată a unui desert delicios și spectaculos
Caponata Siciliană în tigaie
06:43
Caponata Siciliană. Rețetă savuroasă din bucătăria italiană Caponata Siciliană. Rețetă savuroasă din bucătăria italiană
ciorba de burtă servită într-un bol plin
4 noiembrie, 07:33
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Usturoi macerat în miere
4 noiembrie, 06:46
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Un colaj cu deserturi cu dovleac
4 noiembrie, 06:18
6 idei de deserturi cu dovleac. Rețete ideale de prăjituri de încercat toamna 6 idei de deserturi cu dovleac. Rețete ideale de prăjituri de încercat toamna
Clătite cu gutui rase în aluat, glazurate cu miere
3 noiembrie, 07:08
Clătite cu gutui rase în aluat, aromate cu scorțișoară Clătite cu gutui rase în aluat, aromate cu scorțișoară
Porții de sushi pe o farfurie cu bețe chinezești
3 noiembrie, 07:00
Sushi de casă. Rețetă delicioasă din bucătăria asiatică Sushi de casă. Rețetă delicioasă din bucătăria asiatică
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
1
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
Dacă adori deserturile cu dovleac și ești în căutare de rețete savuroase, îți oferim mai jos o rețetă de plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară. Chiar dacă scorțișoara este...
Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
2
Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
Pentru atunci când familia poftește la un desert cu mere și nu ai timp de rețete complexe, îți recomandăm rețeta de trandafiri din mere și aluat foietaj. Se vor bucura de...
Mâncăruri cu ciuperci proaspete pe care să le faci toamna asta. Sunt ușor și rapid de pregătit
3
Mâncăruri cu ciuperci proaspete pe care să le faci toamna asta. Sunt ușor și rapid de pregătit
Mâncăruri cu ciuperci proaspete pe care să le faci toamna asta. Sunt ușor și rapid de pregătit
Atunci când gătești mâncăruri cu ciuperci proaspete trebuie să te asiguri că alegi soiul potrivit. Fiecare tip aduce o textură și un gust diferit, iar unele sunt mai potrivite pentru anumite...
Rețetă de supă cremă de dovleac din bucătăria franțuzească. Ce să adaugi pentru a ieși un deliciu
4
Rețetă de supă cremă de dovleac din bucătăria franțuzească. Ce să adaugi pentru a ieși un deliciu
Rețetă de supă cremă de dovleac din bucătăria franțuzească. Ce să adaugi pentru a ieși un deliciu
Supa cremă de dovleac după rețeta franțuzească este mult mai cremoasă decât alte preparate similare, mai ales datorită modului de preparare. În plus, conține și mai multe legume care îi dau...
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
5
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Toamna este sezonul care miroase a deserturi cu mere și scorțișoară. Plăcinte, tarte, clătite, ștrudele, brioșe și tot felul de prăjituri cremoase sau crocante ne încântă în zilele reci și ploioase....
Parteneri
Patru zodii primesc un cadou special de la Univers pe 6 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
Patru zodii primesc un cadou special de la Univers pe 6 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
Patru zodii primesc un cadou special de la Univers pe 6 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
Ce salariu are un român din Germania, după 6 ani de muncă: E corectă viața? Mă întorc în România
Ce salariu are un român din Germania, după 6 ani de muncă: "E corectă viața? Mă întorc în România"
Ce salariu are un român din Germania, după 6 ani de muncă: "E corectă viața? Mă întorc în România"
Gigi Becali a fost aproape de o afacere uriaşă cu Donald Trump! Ce plan avea miliardarul american în România
Gigi Becali a fost aproape de o afacere uriaşă cu Donald Trump! Ce plan avea miliardarul american în România
Gigi Becali a fost aproape de o afacere uriaşă cu Donald Trump! Ce plan avea miliardarul american în România
Cum au reacționat copiii Ioanei Blaj la ultimele episoade din Lia. Și-au văzut mama într-o postură diferită, în rolul lui Alice
Cum au reacționat copiii Ioanei Blaj la ultimele episoade din Lia. Și-au văzut mama într-o postură diferită, în rolul lui Alice
Cum au reacționat copiii Ioanei Blaj la ultimele episoade din Lia. Și-au văzut mama într-o postură diferită, în rolul lui Alice
Başak Gümülcinelioğlu din Dragostea plutește în aer vorbește despre visele care i-au devenit realitate. Cum a reușit să îmbine viața personală cu cea profesională
Başak Gümülcinelioğlu din Dragostea plutește în aer vorbește despre visele care i-au devenit realitate. Cum a reușit să îmbine viața personală cu cea profesională
Başak Gümülcinelioğlu din Dragostea plutește în aer vorbește despre visele care i-au devenit realitate. Cum a reușit să îmbine viața personală cu cea profesională
Cum te poți feri de înșelătoriile la telefon. Detaliile la care trebuie să fii atent
Cum te poți feri de înșelătoriile la telefon. Detaliile la care trebuie să fii atent
Cum te poți feri de înșelătoriile la telefon. Detaliile la care trebuie să fii atent
Tort marmorat cu dovleac și ciocolată
Tort marmorat cu dovleac și ciocolată
Tort marmorat cu dovleac și ciocolată
Mituri despre răceală și gripă pe care părinții ar trebui să le cunoască
Mituri despre răceală și gripă pe care părinții ar trebui să le cunoască
Mituri despre răceală și gripă pe care părinții ar trebui să le cunoască
Ariana Grande apare sub un nume diferit în noul său film, Wicked. Compozitoarea s-a împăcat cu tatăl ei după peste zece ani în care nu și-au vorbit
Ariana Grande apare sub un nume diferit în noul său film, „Wicked”. Compozitoarea s-a împăcat cu tatăl ei după peste zece ani în care nu și-au vorbit
Ariana Grande apare sub un nume diferit în noul său film, „Wicked”. Compozitoarea s-a împăcat cu tatăl ei după peste zece ani în care nu și-au vorbit
Cum poți verifica prospețimea unui ou. Ce teste simple se pot folosi
Cum poți verifica prospețimea unui ou. Ce teste simple se pot folosi
Cum poți verifica prospețimea unui ou. Ce teste simple se pot folosi
fresh
Clătite cu gutui rase în aluat, aromate cu scorțișoară

Clătite cu gutui rase în aluat, aromate cu scorțișoară

Clătite cu gutui rase în aluat, aromate cu scorțișoară

Clătite brașovene. Rețetă de clătite umplute și preparate pane

Clătite brașovene. Rețetă de clătite umplute și preparate pane

Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională

Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională

Sushi de casă. Rețetă delicioasă din bucătăria asiatică

Sushi de casă. Rețetă delicioasă din bucătăria asiatică

Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură

Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
închide